Öncelikle Size bir kaç öneride bulunmak isterim,
- Bir soruyu bir yerde sorarsanız hem forumda hem de bizlerin kafasında kalabalığa yol açmamış olursunuz.
- Herşeyi doğrudan sorup sadece anlık sorunu çözmek yerine, temel mantığı öğrenmek için çaba gösterin.
- Bizlere birşeyler sorup "doğru" yanıt almak istiyorsanız, sorunun içeriğindeki durumu doğru ve eksiksiz anlatın ki doğru yorum yapabilelim.
- Özel iletiyle soru sorduğunuzda biraz sabredip bekleyin, bugüne kadar görüp yanıt vermediğim soru olmamıştır, bilsem de bilmesem de mutlaka yanıt veririm. Aynı soruyu bir de forum genelinde sormayın veya forum genelinde sorduysanız özel iletiyle sormayın.
- Bilmediğiniz bir konuda işlem basamağını sorup buna yanıt aldıysanız ve bundan şüphe duymuyorsanız Size yazılanları en azından eksiksiz yapın ki konu yorucu bir hale dönüşmesin.
1. sıcaklık kontrollü fırını 1030 dereceye getirin ( östenizasyon sıcaklığı).
2. Fırın bu sıcaklığa gelirken bıçağınızı hava almayacak ve bu sıcaklığa dayanacak şekilde paslanmaz çelik bir folyoya koyup kenarlarını katlayıp ezin, son kenarı kapatmadan zarfın içerisine bir iki damla yağ sıkın ( içeride kalan oksijeni yakması için) veya bir parça kağıt atın.
3. Fırın istenilen sıcaklığa geldiğinde zarfınız fırına yerleştirip bu sıcaklıkta 20 dakika kadar bekleyin ( östenizasyon).
4. Süre dolduğunda çeliğinize hangi soğutma işlemini uygulamak gerekiyorsa ( 440C için havada soğrutun veya yağa daldırın) uygulayın ( sertleştirme, su verme).
440C için sırasıyla hangi işlemin yapılmasını gerektiğini sorduğunuzda Size yukarıdaki yanıtı yazmıştım. Bunlara göre işlem yapsaydınız bu işlem doğru olurdu. Ama Siz 1030 derecede 5 dakika bekledim diyorsunuz, şimdi de bu yaptığınız yanlışı nasıl telafi edeceğinizi soruyorsunuz, "önce ateş edip sonra nişan alarak" ısıl işlem yapamazsınız, süreci doğru yönetmezseniz yanlış sonuca ulaşırsınız ve kimi zaman geri dönüşünüz olmaz.
Çelikten emin değilsiniz aslında, üzerinde yazan yazı yanlış olabilir veya arkadaşınıza veren kişi yanlış söylemiş olabilir. Bu forumda 416 kalite paslanmaz çeliği 440C sanarak işleyen ardından da başarısız olan
arkadaşların varl olduğuna tanıklık ettim. Sizin malzemenizin yüzey dokusu bana bu malzemenin 440C olmadığınız söylüyor, bu bir tahmin ama benim gördüğüm yüksek karbonlu ve sertleşebilir paslanmaz çelik grubundaki hiç bir çeliğin yüzey dokusu böyle değil, sadece 1.4110 çeliğin yüzeyi böyle. Yanılıyor olabilirim ama elinizdeki çelik bu olabilir.
Sorduğunuz soruların hepsi de olabilir veya olmayabilir şeklinde yanıtlanabilir.