Bıçak Sanatı - Forum

taşlama hattı daralması?

Yunusöztürk

• 20
  • Meslek: Elektrik
  • Yer: Ankara Gölbaşı
taşlama hattı daralması?
« : 30 Kasım 2017, 17:30:56 »
selamun aleyküm ustalarım bir kaç defadır özellikle kendi tasarladığım profillerde taşlama hattı namlu ucuna geldiği zaman daralmakta özellikle yarım taşlama açtığım agızlarda bu sorunla karşılaşıyorum sorun bıçağın geometrisindemi yoksa taşlama yaparken aparat ile tabla açısından mı çözemedim daha önce başına gelen varmı?
« Son Düzenleme: 30 Kasım 2017, 17:32:52 Gönderen: Yunusöztürk »
Karıncanın zevali gelince kanatlanır.

borakent

• 527
  • Meslek: Psikolojik Danışman
  • Yer: Antakya
Ynt: taşlama hattı daralması?
« Yanıtla #1 : 30 Kasım 2017, 20:53:27 »
Taşlama hattının daralması bir anlamda bıçağın taşlama açısının değişmesi anlamına geliyor diye düşünüyorum. Yani bıçağın ucuna doğru açı büyüyor. Taşlama çizgisini belirlerken biraz daha geometriye dikkat etmek gerekebilir. Çizginin nerede biteceği bizim görsel zevkimizden ziyade taşlama açısının elverdiği ölçüde belirlenmeli.

Bu yorumu bir amatörün yaptığı unutulmamalı :)

Erdem Kırca

• 859
  • Meslek: İşçi
  • Yer: Kocaeli
« Yanıtla #2 : 30 Kasım 2017, 20:56:20 »
Ağızı açarken profile uyguladığınız kuvvet uca gelince azalıyor ve eşitlik bozuluyor.
Ne insanlar gördüm üzerinde elbise yok. Ne elbiseler gördüm içinde insan yok. Mevlana

Ersin Özdemir

• 2442
  • Meslek: Satış pazarlama ( Makine teknikeri ) Astas
  • Yer: İstabul- Edirne
« Yanıtla #3 : 30 Kasım 2017, 21:43:05 »
Üç kısmını biraz yukarı doğru bağlamak işi çözebilir

Şeref Acar

• *
  • 1599
  • Yer: sarıyer
« Yanıtla #4 : 01 Aralık 2017, 00:27:31 »
Ya da uca gelince burnu açıyı bozmadan
havaya kaldırmak.

taner çiçek

• 823
  • Meslek: makina imalati
  • Yer: gaziantep
« Yanıtla #5 : 01 Aralık 2017, 04:16:19 »
Bıçakların burun kısmındakı ovalliğe bağlı olarak yüzey taşlama hattı değişir. Aparat kullanıyosan burna gelindiğinde aparatı hafif kendine doğru çevirmen gerek ,yani aparatın arka tarafını

atikmehmet

• 1212
  • Mehmet ATİK - 1984
  • Meslek: Şehir Plancısı
  • Yer: İstanbul
« Yanıtla #6 : 01 Aralık 2017, 09:03:01 »
Şeref Hocam izah etmiş. Bıçağın ağzına gelen açının değişmesinden kaynaklanan bir durum.  BU genelde bant zımparada oluyor yoksa rampada eğe ile açılan ağızlarda genelde bu durum söz konusu değil (rampa olayı deneyim değil bir öngörüdür) Çünkü rampada eğeyi  siz ağıza dik yada dike yakın sürttüğünüz için aynı mesafe korunmakta. Eğer makinada ağız açıyor ve bu durumu düzeltmek istiyorsanız Şeref Hocamın dediği gibi serbest elle çalışıyorsanız burun kısmında açıyı 90 dereceye civarına getirmek, yardımcı bir aparat kullanıyorsanız da yine açıyı bozmadan aparatın uygun tarafını yukarı kaldırmak işinizi görür. Ama ben bununla hiç uğraşmayayım derseniz de bıçağı aparata paralel değilde açıyı dağıtacak şekilde tutturabilirsiniz.

Aşağıda aslında olması gereken ancak makinada uca gittikçe ağzın daralmasının izahını yapmaya çalıştım. ağızdaki çizgiler aynı uzunlukta ve birbirine paralel çizgiler. Uç kısmına yaklaştıkça ağızdaki daralmanın sebebinin açıdan kaynaklandığı anlaşılıyor.

Nece yitik biçek erse öz sapın yonumas
www.instagram.com/atik_mehmt/
www.mehmetatik.com

yunus_cbn

• 1147
  • Yer: Manisa
« Yanıtla #7 : 01 Aralık 2017, 18:13:03 »
Bence boyle daha güzel düşürünce incinme riski kalınlığın getirdiği avantaj ile daha dayanıklı olur diyorum :)
Beni bu guzel havalar mahvetti

Yunusöztürk

• 20
  • Meslek: Elektrik
  • Yer: Ankara Gölbaşı
« Yanıtla #8 : 02 Aralık 2017, 09:03:06 »
teşekürler ustalarım sorunu bir nebze olsun çözdüm bıçağı aparata bağlarken ucunu yukarı kaldırmak ve uç kısma gelindiğinde arka kısmı biraz kendime çekerek az daha olsa düzeltme yaptım ama ana sorun geometri bıçağın enine bağlı olarak uç kısımdaki ovalliğin çapını büyük tutmak gerekli olduğunu anladım hepinize  tekrar teşekürler.
Karıncanın zevali gelince kanatlanır.

vural

• 211
  • Meslek: cam filmi
  • Yer: istanbul
« Yanıtla #9 : 04 Aralık 2017, 10:11:39 »
Bushcraft bıçaklarda İnce uç kısmın saplamalara dayanıklı olması için bilerek yapıyorum. Sağ sol simetri olunca güzel de gözüküyor

Hakan Polat

• 248
  • Meslek: muhasebeci
  • Yer: izmir bayraklı
« Yanıtla #10 : 03 Ocak 2018, 10:26:26 »
Morakniv bıçakları da böyle. uca gittikçe taşlama hattı daralıyor. Robust ve 40 liraya aldığım bir paslanmaz için konuşuyorum. Diğerlerini inceleyemedim.  :)