Bıçak Sanatı - Forum

LPG gaz ocağı hakkında

osaglam

• *
  • 22
  • Olgaç Sağlam
  • Meslek: Aselsan
  • Yer: Ankara
LPG gaz ocağı hakkında
« : 30 Kasım 2017, 11:30:49 »
Merhabalar,
Önceden de belirttiğimiz gibi gaz betondan ve normal şalomadan verim alamamıştık. İncelemelerimiz doğrultusunda LPG tankından Ocak yapmaya karar verdik. Hurdacılara baktık. Aklınızda bulunsun hurdacılar tankı biraz pahalıya satıyor. En güzeli LPG işi yapanlardan temin etmek. Bunun gibi tankların ömrü 10 yılmış. Ve bu süre sonrasında muayeneden geçmediği için yenisiyle değiştirme zorunluluğu var. LPG işi yapanlar eskileri hurdacıya satıyor. Hurdacılar da bizlere. Ben 20 TL ye direkt sanayiden aldım.
Siz değerli ustalara sormak istediğim üç konu var.
1. 50mm seramik elyaf battaniye sipariş ettim. Tankın içine tek kat mı döşemem lazım iki kat mı? (100 TL 3600mm)
2. Reflakter betonda sipariş ettim. (50 TL 25kg.) Battaniyeden ortaya koyacağım pimaş boruya kadar beton dökeceğim. Sonradan çıkartacağımız pimaş borunun çapı sizce kaç olmalı.
3. Termokupl konusunda ise tankın çıkabilecek maksimum sıcaklığını düşünerek k tipi almam gerektiğine karar verdim. Hangi marka model tavsiye edersiniz? Daldırmayı brülörün karşısına değil de yanına koymam daha stabil bir okuma mı yapar?
Teşekkür ederim.
Sağlıcakla kalın,
Olgaç Sağlam.

osaglam

• *
  • 22
  • Olgaç Sağlam
Ynt: LPG gaz ocağı hakkında
« Yanıtla #1 : 30 Kasım 2017, 12:18:24 »
Siz siz olun kargo ile bu tip malzeme getirtmeyin. 150 liralık malzemeye sırf battaniye hacimli diye 80 desi yazmış kargo şirketi. 70 TL kargo parası istediler. O da anlaşmalı kargo şirketi ile...

Düzenleme (İmla)
Sağlıcakla kalın,
Olgaç Sağlam.

Temur.akin

• 442
  • Meslek: İnşaat Müh.
  • Yer: Istanbul
« Yanıtla #2 : 30 Kasım 2017, 12:32:03 »
Olgaç bey,

Sizin gibi hobisine sıkı sıkıya bağlı insanları hep taktir etmişimdir. Sizi tebrik ediyorum.

Bende soru sorayım size, ısı izolasyon şiltesini  ve harcı nereden tedarik ettiniz ? Birde brülörde gazı dayanıklı boruya üfleyen boru, havalandırma kapağı bölgesindeki , dirsek ile aşağı dayanıklı borunun içerisinde bir süre devam ediyormu? Sadece havalandırma kapağı seviyesinden mi gazı aşağıya doğru üflüyor.

Saygılarımla,   
İşte bu bizim hikayemiz, öyle saf öyle çelik...

osaglam

• *
  • 22
  • Olgaç Sağlam
« Yanıtla #3 : 30 Kasım 2017, 13:54:24 »
Temur Bey,
Isı izolasyon şiltesini (50mm seramik elyaf battaniye 128 kg/m3) ve ateş betonunu atestugla.com.tr/çayırova/kocaeli adresinden temin ettim. 13mm/25mm/50mm üç farklı model var. Hepsi de 14 kg gelecek şekilde paketlenmiş. 128 kg/m3 yoğunluktaki ürünler 1430 dereceye kadar, 96 kg/m3 yoğunluk ise 1260 dereceye kadar çalışıyor. Ateş betonu kullandıktan sonra aslında seramik elyafa gerek olmadığını standart cam yünü yada taş yününde aynı işlevi göreceğini tahmin ediyorum.Çünkü zaten cehennem odası diye tabir edilen brülörün direkt ateş gönderdiği yerde beton olacağı için ısı şilteye kadar düşecektir. Betonsuz kullanımda ise seramik elyaf şart gibi. Gazın çıktığı boruyu bakır klima borusu. İş yerinde klimacı arkadaşlara bir ucunu köreltme maksadıyla kaynattırdım. Diğer ucunu ise pirinç redüksiyona. Yaptığımız gaz memesi 3 cm kadar içeride. Gaz çıkış deliği de direkt 3/4 boruyu ortalamış vaziyette.

https://www.bicaksanati.com/forum/index.php?action=dlattach;topic=12727.0;attach=36535;image
Sağlıcakla kalın,
Olgaç Sağlam.

Temur.akin

• 442
« Yanıtla #4 : 30 Kasım 2017, 14:33:00 »
Temur Bey,
Isı izolasyon şiltesini (50mm seramik elyaf battaniye 128 kg/m3) ve ateş betonunu atestugla.com.tr/çayırova/kocaeli adresinden temin ettim. 13mm/25mm/50mm üç farklı model var. Hepsi de 14 kg gelecek şekilde paketlenmiş. 128 kg/m3 yoğunluktaki ürünler 1430 dereceye kadar, 96 kg/m3 yoğunluk ise 1260 dereceye kadar çalışıyor. Ateş betonu kullandıktan sonra aslında seramik elyafa gerek olmadığını standart cam yünü yada taş yününde aynı işlevi göreceğini tahmin ediyorum.Çünkü zaten cehennem odası diye tabir edilen brülörün direkt ateş gönderdiği yerde beton olacağı için ısı şilteye kadar düşecektir. Betonsuz kullanımda ise seramik elyaf şart gibi. Gazın çıktığı boruyu bakır klima borusu. İş yerinde klimacı arkadaşlara bir ucunu köreltme maksadıyla kaynattırdım. Diğer ucunu ise pirinç redüksiyona. Yaptığımız gaz memesi 3 cm kadar içeride. Gaz çıkış deliği de direkt 3/4 boruyu ortalamış vaziyette.

Olgaç Bey,

Açıklamalar için teşekkür ederim, başarılı çalışmalarınızı bekliyor olacağım. Fotoğraftaki tren rayına bakılırsa dövme işlerde göreceğiz. Son bir sorum daha olacak.

Elektrikli ısı ayarlı bir fırın olmadığı halde neden termokulp kullanma ihtiyacı hissediyorsunuz. Kapalı bir ısıl işlem fırını olsa bu konuda ısıyı sabit tutmaya yarardı ama sizin sitem dövme + Isıl işlemde kullanılabilir. Yalnız enerji kaynağı çok kontrol edilebilir değil.

osaglam

• *
  • 22
  • Olgaç Sağlam
« Yanıtla #5 : 30 Kasım 2017, 14:55:14 »
Elimde bir dolu K110 (d2) (2379) ve N690 (4528)var. Sanırım bunların ısıl işlemi karbon gibi olmuyor. 1030/1080 arası derecelerde belirli bir süre beklemesi gerek. Göz ile bu derecede sabit tutabileceğimi sanmıyorum. Bu sebepten el ile ısıyı ayarlamaya çalışacağım. Tecrübeli arkadaşların tavsiyelerine açığım.
Sağlıcakla kalın,
Olgaç Sağlam.

mehmet_

• 1011
« Yanıtla #6 : 30 Kasım 2017, 15:10:28 »
Olgaç Bey, bahsettiğiniz çeliklerin ısıl işlemi için oksijensiz ortam da gerekiyor. Bu amaçla ısıl işlem sırasında bıçağı çelik folyoya saran birçok üyemiz var. Forumda da sıklıkla bahsi geçen bir konudur.
I stopped explaining myself when I realized people only understand from their level of perception.

https://www.instagram.com/atolye_dervis/

osaglam

• *
  • 22
  • Olgaç Sağlam
« Yanıtla #7 : 30 Kasım 2017, 15:21:32 »
Bende çelik folyo ve biraz wd40 ile yapmayı planlıyorum. İki adet 10mm lik alüminyum plaka arasında soğuttuklarını gördüm. Termokupl olmadan derece tahmini zor ama sanırım.
Sağlıcakla kalın,
Olgaç Sağlam.

mehmet_

• 1011
« Yanıtla #8 : 30 Kasım 2017, 15:37:15 »
Ben ilk denememi termokupl olmadan yapmıştım. Hatta folyo da yoktu. Rengi takip ederek bir fikir edinmeye çalışmıştım.
Artık tesadüfen mi oldu bilemiyorum ama yüzeyde oluşan kalın tufali kaldırınca alttan sertleşmiş çeliğe ulaşabilmiştim. İşin en keyifli kısmı deneme-yanılma kısmı. Eliniz çok yatkın bu işlere, bence ilk denemeyi bir parça lama üzerinde yapabilirsiniz.
Takipteyiz  :2up
I stopped explaining myself when I realized people only understand from their level of perception.

https://www.instagram.com/atolye_dervis/

Levent88

• 413
  • LeventKÜÇÜKIŞIK
  • Meslek: Grafik Tasarım
  • Yer: Mersin
« Yanıtla #9 : 30 Kasım 2017, 20:29:02 »
   Bu konuda konuşacak bilgim yok ama sıkı bir giriş yapıyorsunuz emek harcıyorsunuz. Tebrik ederim imrendim doğrusu :2up :2up :2up

« Yanıtla #10 : 30 Kasım 2017, 20:56:39 »
Çok iyi gidiyor, merakla izliyoruz  :2up

osaglam

• *
  • 22
  • Olgaç Sağlam
« Yanıtla #11 : 01 Aralık 2017, 13:38:00 »
Merhabalar,
Betonun en önemli ihtiyacı beton döküldükten sonra sudur. Beton döküldükten 7 gün sonra nihai dayanımının %60-70 ine ulasır. 14. günde ise %80 i aşar. 28 gün sonunda ise yaklaşık olarak %90-95 ine ulaşır. 28. günden sonraki zaman zarfı içinde beton tam dayanımına ulaşacaktır.
Beton döküldükten sonra suyun önemi çok büyüktür. Bunun için betonunuzu en az 10 gun boyunca sabah akşam sprey ile ıslatmak gerekir. Hele ısıl işlem için yapılan gaz ocaklarında kesinlikle 10 gün boyunca ateşten uzak tutulması ocağın betonunun ömrünü kesinlikle uzatacaktır.
Saygılarımla.
Sağlıcakla kalın,
Olgaç Sağlam.

Temur.akin

• 442
« Yanıtla #12 : 01 Aralık 2017, 13:55:57 »
Merhabalar,
Betonun en önemli ihtiyacı beton döküldükten sonra sudur. Beton döküldükten 7 gün sonra nihai dayanımının %60-70 ine ulasır. 14. günde ise %80 i aşar. 28 gün sonunda ise yaklaşık olarak %90-95 ine ulaşır. 28. günden sonraki zaman zarfı içinde beton tam dayanımına ulaşacaktır.
Beton döküldükten sonra suyun önemi çok büyüktür. Bunun için betonunuzu en az 10 gun boyunca sabah akşam sprey ile ıslatmak gerekir. Hele ısıl işlem için yapılan gaz ocaklarında kesinlikle 10 gün boyunca ateşten uzak tutulması ocağın betonunun ömrünü kesinlikle uzatacaktır.
Saygılarımla.

Olgaç Bey,

Sizin bu açıklamalarınız mühendislik duygularımı kabarttı. Sulamanın  nedeni çimentonun su ile girdiği tepkime sonu ısı açığa çıkmasıdır. Dökülmüş taze betona kış aylarında kedi köpek familyasının ilgisi bu ısı nedeniyledir. Özellikle yüzey alanı geniş beton dökümlerinde mikarta yapanların çok sevdiği tehlis çuvalları sürekli nemli tutularak, yüksek ısı nedeniyle suyun buharlaşıp, betonda rötre çatlaklarını engellemektir.

Özetle, sprey veya ocağınızı nemli bir bez ile kaplayıp, rüzgardan koruyarak çatlamaların önüne geçebilirsiniz.

Saygılarımla, 

Sercan ÖZDEMİR

• 106
  • Meslek: Met. Mlz Müh.
  • Yer: İstanbul
« Yanıtla #13 : 01 Aralık 2017, 14:32:44 »
Elimde bir dolu K110 (d2) (2379) ve N690 (4528)var. Sanırım bunların ısıl işlemi karbon gibi olmuyor. 1030/1080 arası derecelerde belirli bir süre beklemesi gerek. Göz ile bu derecede sabit tutabileceğimi sanmıyorum. Bu sebepten el ile ısıyı ayarlamaya çalışacağım. Tecrübeli arkadaşların tavsiyelerine açığım.

gönderin bize yapalım vakum fırınında
#1 in High Performance Tool Steel

Temur.akin

• 442
« Yanıtla #14 : 01 Aralık 2017, 14:59:16 »

Sercan bey,

Sizin dükkan nerede? Olgaç bey işini çözdü, ben gönderirim. :))

osaglam

• *
  • 22
  • Olgaç Sağlam
« Yanıtla #15 : 01 Aralık 2017, 15:19:15 »

Çok teşekkür ederim. Sıkıştığım zaman yardımlarınız isterim. Sıfır altı işlemini kaç derece ve ne kadar süre ile yapıyorsunuz?
Sağlıcakla kalın,
Olgaç Sağlam.

Sercan ÖZDEMİR

• 106
« Yanıtla #16 : 01 Aralık 2017, 16:23:29 »

Sercan bey,

Böhler Uddeholm Çelik San. ve Tic. A.Ş.
TOSB 4.Cad. No: 7 Çayırova
41420 Kocaeli - Türkiye

Sercan ÖZDEMİR

• 106
« Yanıtla #17 : 01 Aralık 2017, 16:25:27 »

Çok teşekkür ederim. Sıkıştığım zaman yardımlarınız isterim. Sıfır altı işlemini kaç derece ve ne kadar süre ile yapıyorsunuz?

-100 C

1-2 saat proses durumuna göre

Temur.akin

• 442
« Yanıtla #18 : 01 Aralık 2017, 16:43:25 »

Sercan bey,

Böhler Uddeholm Çelik San. ve Tic. A.Ş.
TOSB 4.Cad. No: 7 Çayırova
41420 Kocaeli - Türkiye

Sercan Bey,

İlk bıçaklarımın ısıl işlemlerini sizin orada yaptırdım. N690 dı. Yalnız sadece takım çeliklerine ısıl işlem yapıyorsunuz sanırım. D2 ve D3 için ısıl işlem hizmetiniz varmı? Makinalarınzı görmüştüm, uzay mekiği gibiler. iyi çalışmalar diliyorum.

osaglam

• *
  • 22
  • Olgaç Sağlam
« Yanıtla #19 : 01 Aralık 2017, 16:43:44 »
-100 C

1-2 saat proses durumuna göre

Süper körün istediği bir göz Allah verdi iki .... Elimde Böhler s705 var.  Bunun ısıl işlem derecesi ve meneviş derecesi epey yüksek. Uğraşmaya değecek bir çelik midir?
Teşekkür ederim.
Sağlıcakla kalın,
Olgaç Sağlam.