Bıçak Sanatı - Forum

Damaskus yardim

aksacli

• 18
  • Meslek: memur
  • Yer: afyon
Damaskus yardim
« : 29 Kasım 2017, 00:35:54 »
Selamun aleykum gardaslarim.damaskus denemek istiyorum.birinci celik kamyon yayi..olacak..ikinci celik mermer testeresi olurmu..yada bu  bicak kilic icin paslanmaz celik hurda olarak hangi malzemelerde temin edebilrim..bu paslanmaz celiginkullanim alanlari nereler yani..

Levent88

• 413
  • LeventKÜÇÜKIŞIK
  • Meslek: Grafik Tasarım
  • Yer: Mersin
Ynt: Damaskus yardim
« Yanıtla #1 : 29 Kasım 2017, 03:05:36 »
  Acaba sekmeden uçmasak mı? Yoksa risk alacaksak biraz emek(okuma yapmak) harcamaktan çekinmesek mi?
   Önce talaş kaldırsak sonra dövsek sonrada dövüleni mi üretsek?....
    Yetenekliyseniz (yatkın) sorun yok. Başarısızlık belki en iyi öğretmendir bilemem. Hatta bence öyledir.
   iki çeliğe aynı anda su vermek durumundasınız. Çeliklere ulaşmaktan çok çeliklerin uyumuna dikkat etseniz başlangıç için daha iyi olur.
   Yanlış varsa teknikve yada uygulama da bilgisi iyi olan ustalar düzeltirse daha iyi olur. Kolay gelsin..

aksacli

• 18
« Yanıtla #2 : 29 Kasım 2017, 11:23:00 »
Butun hayatim denemeyle gecti..bir osmanli yayi alayim dedim 1000 tl dediler..ben yaparim dedim 4 tane kirdim 5.ye yaptim belki 1500 tlye mal ettim ama bugun osmanli yayi yapabliyorum..bir zirh alayim dedim.2000 tl dediler.yaparim dedim yalvacta aldim solugu..kese bice ugrastim gec yaptim.ama simdi deri zirh yapiyorum.allah razi olsun elinden geldigi kadar destek olanlardan...en son kilic alayim dedim..3000 tl dediler..simdiye kadar yaptigim masraf 1500 tl oldu..5000 tlde harcasam bu isi ogrencem .ama once bicakta pismeliyim....osmanli yayi yaparken deri zirh yaparken destek olanlar gibi ..burdada destek gorecegime inaniyorum..ve ogrenmek icin elimden geleni yapiyorum..amacim birgun en iyi damaskus kilicini yapmak..

aksacli

• 18
« Yanıtla #3 : 29 Kasım 2017, 13:24:20 »
Soyturk abinin destekleri.burdan okuduklarimla birkac bicak yaptim..yok ck 75 mis yok 1060mismis anlamiyorum boyle terimlerden.ama karsiligi ne arastiriyorum..celiklerin nerelerde kullanildigini.isi degerlerini menevis degerlwrini arastiriyorum..ve uygulamaya calisiyorum.damascusu denemek istiyorum..onun o zorlugunun nasil oldugu hazzini almam lazim.yapamazsam en fazla emegim gider..zamanimi bosa harcamis olurum belki..ama tecrubesi kalmis olur..bu damascus konusunda paslanir celikle paslanmaz celik karisimimdan bahsettiler..elimde rulman celigi var..tren rayi var.kamyon makasi var..mermer testeresi var.birde greyder bicagi.damascuskilicve bicak yapiminda nasil bir kombinasyon yapmaliyim..paslanir ve paslanmaz celik icin  osellikle paslanmaz celigi hurdada hangi malzemelrden temik edebilirim

Osman Kurt

• 6285
  • Yer: İstanbul / Gaziosmanpaşa
« Yanıtla #4 : 29 Kasım 2017, 13:34:50 »
Soyturk abinin destekleri.burdan okuduklarimla birkac bicak yaptim..yok ck 75 mis yok 1060mismis anlamiyorum boyle terimlerden.ama karsiligi ne arastiriyorum..celiklerin nerelerde kullanildigini.isi degerlerini menevis degerlwrini arastiriyorum..ve uygulamaya calisiyorum.damascusu denemek istiyorum..onun o zorlugunun nasil oldugu hazzini almam lazim.yapamazsam en fazla emegim gider..zamanimi bosa harcamis olurum belki..ama tecrubesi kalmis olur..bu damascus konusunda paslanir celikle paslanmaz celik karisimimdan bahsettiler..elimde rulman celigi var..tren rayi var.kamyon makasi var..mermer testeresi var.birde greyder bicagi.damascuskilicve bicak yapiminda nasil bir kombinasyon yapmaliyim..paslanir ve paslanmaz celik icin  osellikle paslanmaz celigi hurdada hangi malzemelrden temik edebilirim
Günümüzde yapılan damascus paslanır ve paslanmazın birleşimi değil asite farklı tepki veren 2 karbon çeliğinin birleşiminden meydana geliyor.Elinizdekilerden makas-mermer tes.
kombinasyonun bir deneyin zaten önceliğiniz ocak kaynağını ve döverek uzatma,genişletme gibi işleri yapabilmek olsun sonrasında daha çok kontrast verecek çeliklere yönelirsiniz.Örneğin geniş şerit testereler 15n20 gibi nikelli çeliklerden yapıldığı için damascusta açık renk kalacak çelik olarak sıkça kullanılıyor.
Bizim silahımız bilgidir, ve mermiler ise sözlerimiz. Lakin kurşun geçirmezmiş, sizin beyinleriniz.
İstanbul / Gaziosmanpaşa
Bütün ümidim gençliktedir.
Mustafa Kemal ATATÜRK
Instagram

Levent88

• 413
  • LeventKÜÇÜKIŞIK
« Yanıtla #5 : 29 Kasım 2017, 13:55:56 »
   Ben hiç tecrübeniz yok sandım soru şeklinizden. Bu kadar hevesli olmanız ne güzel :2up
  Kombinasyonları Soytürk ustanun yada Gökhan bakla ustamızın bıçaklarından öğrenebilirsiniz. Gökhan ustada türk burgusuda vardı sanırım. Yada diğer ustalarımızın işlerinden bakarak öğrenebilirsiniz. Fırından yeni çıktı -sabit namlu bölümünde bolca damaskus var. Orayı kurcalayabilirsiniz.

Levent88

• 413
  • LeventKÜÇÜKIŞIK
« Yanıtla #6 : 29 Kasım 2017, 13:58:16 »
   Tam emin olmamakla beraber, Su verme ile meneviş işlemleri birbirine takın olanlardan bir kombin yapmalısınız sanırım.

Şeref Acar

• *
  • 1599
  • Yer: sarıyer
« Yanıtla #7 : 29 Kasım 2017, 16:02:22 »
Öncelikle kolaylıklar dilerim

Paslanmazla hele ki hurda ile deneme yapmayın.
Paslanmaz eğer çelik değilse demir-çelikle ocak
kaynağı tutmaz.

Damascustan önce sanmai yapıp ocak kaynağını
öğrenmek daha iyi olur. Sanmaide de merkezde
makas, yanaklarda demir kullanabilirsiniz
bu malzemeler çok güzel kontrast verecektir.

Şunu da unutmamak gerekir; yüksek sıcaklıkta
çalışıldığı için malzemenin dörtte birine yakını
tufal olup gidebilir. Bunun için hızlı çalışmak
zorunludur. Bu bağlamda damascus için
ya şahmerdan ya da en az bir tane delikanlı
lazım.

Kontrast olayına da çok takılmanıza gerek yok
iyi bir asitlemeyle aynı çeliğin dahi kontürlerini
ayırabilirsiniz.

Selim Atalay

• 253
  • Meslek: Maden mühendisi/Kamu
  • Yer: Kocaeli/Tavşanlı
« Yanıtla #8 : 29 Kasım 2017, 17:50:05 »
3000 liralık kılıcı merak etmedim değil ama neyse.Kesinlikle paslanmazdan uzak durun.Zaten kılıç olamazlar.

Aklınızdaki şey Orta Asya pota çeliği ise o apayrı bir konu.Biz her ne kadar dımışki desekte damascus ve dımışki çok farklı şeyler.

Önemi olan kontrast oluşturması.Mermer testeresi ya da 80crv4 üç çelikli kombinasyonlarda kullanıyorlar ama direk 5160&80crv4 ne verir bilemem.Kaldı ki aynı çeliği bile katladığınızda  desen elde edebilirsiniz.
memento audere semper

Soytürk Dönmez

• 4198
  • Meslek: Dövme Bıçak
  • Yer: İstanbul-Büyükçekmece
« Yanıtla #9 : 29 Kasım 2017, 23:48:09 »
Öncelikle kolaylıklar dilerim

Paslanmazla hele ki hurda ile deneme yapmayın.
Paslanmaz eğer çelik değilse demir-çelikle ocak
kaynağı tutmaz.

Damascustan önce sanmai yapıp ocak kaynağını
öğrenmek daha iyi olur. Sanmaide de merkezde
makas, yanaklarda demir kullanabilirsiniz
bu malzemeler çok güzel kontrast verecektir.

Şunu da unutmamak gerekir; yüksek sıcaklıkta
çalışıldığı için malzemenin dörtte birine yakını
tufal olup gidebilir. Bunun için hızlı çalışmak
zorunludur. Bu bağlamda damascus için
ya şahmerdan ya da en az bir tane delikanlı
lazım.

Kontrast olayına da çok takılmanıza gerek yok
iyi bir asitlemeyle aynı çeliğin dahi kontürlerini
ayırabilirsiniz.

Hoş geldiniz ve kolay gelsin. Şeref kardeşim çok güzel özetlemiş olayı ilk olarak san mai ile ocak kaynağı denemelisiniz, emeklemeden koşulmaz ;) Yanaklarda demir merkezde makas kombinasyonu  en ideali  ;)

Aytunç Ayper(itunch)

• 351
  • itunch
  • Meslek: Elektrik-Elektronik & Mekanik Kalibrasyon ve Ölçüm.
« Yanıtla #10 : 02 Aralık 2017, 23:15:25 »
Demir bildiğimiz demir mi? İnşaattaki yada demir sac olabilir mi?
Aytunç Ayper (itunch)

Soytürk Dönmez

• 4198
  • Meslek: Dövme Bıçak
  • Yer: İstanbul-Büyükçekmece
« Yanıtla #11 : 03 Aralık 2017, 23:49:37 »
Demir bildiğimiz demir mi? İnşaattaki yada demir sac olabilir mi?

Sac sıkıntı olabilir, zira çoğu çin malı, lama daha uygun 10*30 mm lama uygun olur, çeliği de aynı ebata getirirsen desenler dengeli olur. Yani ortada 10 mm lik çelik yanaklarda da 10 ar mm lik lamalarla 6-7 cm uzunlukta bir çelikten rahatlıkla 30 cm uzunluğunda 4-5 mm kalınlığında bir bıçak yapabilirsiniz ama biraz yoracak haberiniz olsun ;)