Bıçak Sanatı - Forum

Backlock Cakı Yapımı

Rahman

• *
  • 13
  • Meslek: Makinist
  • Yer: İzmir
Backlock Cakı Yapımı
« : 26 Kasım 2017, 01:32:51 »
Tum ustalarıma ve bu ise gonul vermis herkese merhabalar. Forumda ve bu hobide amatör,baslangıc seviyesinde ve bircok konuda eksik birisiyim. Bir bucuk yıldır kendime bıcak ve cakı yapmak istiyordum. Ve bu forumdaki konuları elimden geldiğince takip etmeye başladım. Bu forumun saygı deger ustalarından MİM EMİN ustayla bir fuarda kısa bir sohbet ettikten sonra bir cesaretle birseyler yapmaya basladim. İlk profilimi hazırlayıp ısıl isleme gonderdim. Profilim ısıl işlemdeyken tum tavsiyelere uymayıp :) çakı yapma hevesine girdim ve birseyler yaptım. Oncelikle forumdan buldugum golem cizimi olan cizimi denedim. Bircok eksiklikleriyle karsılastim. En sonunda kendim kagıt uzerinde cizimler yaparak bir cizim hazırlayarak tekrardan calısmalara basladım.  Golemin ciziminde fark ettigim olay sudur namlu cizimde kısa cizilmis ve kapalı durumdayken yatağa tam oturmamakta. Bu sebeple kendi cizimimi yaptım (amatör). Sonuc olarak zor bir ise giristim bir cok kez pes ettim ama genede uzerine gitmeye karar verdim. Ve caki konusununda özellikle benim tercihim olan backlock modelinin ustalarinda musadesiyle ayrıntili olarak burda konusulmasini ve eksikliklerimin ve tavsiyelerin gün yüzüne cıkması neticesiyle konuyu acmaya karar verdim.
Bazı sorularim var bunlar şöyle
1- Cakinin namlusu icin celik tavsiyeniz nedir
2-Cakinin yayı icin kullanilmasi gereken materyel tavsiyeniz nedir
3-Plaka icin pirinc kullanmak uygunmudur.
4-Namlu gobeginin plakaya temasindan kacinmak icin ne kullanabiliriz.

Rahman

• *
  • 13
Ynt: Backlock Cakı Yapımı
« Yanıtla #1 : 26 Kasım 2017, 01:40:04 »
Hatalı cizim olan ve forumdan buldugum golem cizimi olan çakıyı denedim ama cizimin dışına çıkarak bazı degisiklik yapmak zorunda kaldim. 40 saniyelik videoda mekanizma calismasini gorebilirsiniz.

Video
https://youtu.be/tBbhHYDRikM
« Son Düzenleme: 26 Kasım 2017, 02:05:40 Gönderen: Rahman »

Rahman

• *
  • 13
« Yanıtla #2 : 26 Kasım 2017, 01:44:13 »
Kendi cizimim olan hatalı olabilir ben bulamadim ama ustalarim incelerse bu cizimi celik uzerinde denicem.

Şeref Acar

• *
  • 1599
  • Yer: sarıyer
« Yanıtla #3 : 26 Kasım 2017, 16:14:20 »
Güzel bir konu olmuş, herkese faydalı olacaktır.

Çakınız gayet sıkı duruyor. Herhalde sadece
sapı kaldı. Güzel birşey çıkacak inşallah.
Çizimler çok standart değil, bence herkesin
kendi çizimini yapması daha doğru olur.

4.sorunuz için, zamanında Salim Türk usta
araya 0,2mm gibi kalınlıkta bronz plaka tavsiye
etmişti. Bunu kuyumcuların dökümcülerinden
halledebilirsiniz.

Yay olayını ben de merak ediyorum.
Sulu malzeme mi olacak, kalınlık ne olmalı,
malzeme yorulması zamanla sıkıntı yapar mı,
paslanmaz kullanılabilir mi?

Rahman

• *
  • 13
« Yanıtla #4 : 26 Kasım 2017, 17:34:32 »
Şeref ustam tesekkurler cevabiniz icin. Ben yay icin sanayideki bi yaycıdan yay celigi aldim tabi celigin turunu icerigini ve sertlik degerini bilmeden aldim nekadat surede yorulur hic tecrubede edemedim acikcasi deneme yanilma yoluyla ilerliyorum. Kendi cizimi celik uzerine doktum bugun bir kac eksiklik disinda istedigim standartlari sagladihini dusunuyorum. Bir kac ilave yaptiktan sonra birdaha deniyerek sonucunu yazarim.

Temur.akin

• 442
  • Meslek: İnşaat Müh.
  • Yer: Istanbul
« Yanıtla #5 : 27 Kasım 2017, 00:13:40 »
Başarılı bir konu, takipteyim.
İşte bu bizim hikayemiz, öyle saf öyle çelik...

Kadir...

• 1102
  • Yer: Balıkesir
« Yanıtla #6 : 27 Kasım 2017, 00:24:14 »
Elinize emeğinize sağlık
Gıpta ile baktım

Rahman

• *
  • 13
« Yanıtla #7 : 27 Kasım 2017, 09:34:53 »
Bazı ustalar lazerde kestirmeden sonuc alamamislar bazi daha öncede açılmış konularda okudugum kadariyla. Bende o korku ile basladim ama saatci egesi takimi ile ben istedihim sonucu alabildim.

Rahman

• *
  • 13
« Yanıtla #8 : 27 Kasım 2017, 09:36:23 »
Tesekkurler temur bey ve kadir bey.

Rahman

• *
  • 13
« Yanıtla #9 : 27 Kasım 2017, 19:08:27 »
2. Asamayi video cektim izlemek isteyenler icin

https://youtu.be/CPquOOzzt3c

Rahman

• *
  • 13
« Yanıtla #10 : 27 Kasım 2017, 22:07:34 »
Bunlarda kesim asamasindaki kaliplar

Temur.akin

• 442
« Yanıtla #11 : 28 Kasım 2017, 15:49:10 »
Rahman Bey,

Model gayet hoş olmuş elinize sağlık. Ayrıca civata ve somunla demo çok akıllıca bir yöntem. Bir tahtaya sabitleyip mekanizma çalıştırmaktan çok daha efektif ve gerçekçi olmuş.

Saygılarımla,

Levent88

• 413
  • LeventKÜÇÜKIŞIK
  • Meslek: Grafik Tasarım
  • Yer: Mersin
« Yanıtla #12 : 28 Kasım 2017, 19:58:31 »
  Takipteyim, aşama aşama aktardığınız içinde teşekkürler..

Rahman

• *
  • 13
« Yanıtla #13 : 28 Kasım 2017, 20:14:31 »
Tesekkurler herkese videoda gosterdigim sırt olusmsinin sebebini cozdum dun. Kilit mekanizmasinin acik pozisyondayken merkeze olan temas uzakligini azaltarak cozdum en kisa zamanda videodaki eksikliklari giderip tekrardn paylasim yapicam. Herkese saygilarimla

Levent88

• 413
  • LeventKÜÇÜKIŞIK
  • Meslek: Grafik Tasarım
  • Yer: Mersin
« Yanıtla #14 : 30 Kasım 2017, 08:20:10 »
   Videoyu şimdi farkettim. E olmuş bitmiş bu :2up :2up

Salim Türk

• *
  • 6976
  • 1976
  • Meslek: Web tasarım ve programlama (Makine Öğretmeni)
  • Yer: İzmir-Buca
« Yanıtla #15 : 30 Kasım 2017, 11:15:33 »
Geç gördüm bu konuyu. Kilit ve namlu alıştırmalarını çok acele etmeden dikkatli bir şekilde yapmakta fayda var. Videodaki kilit mekanizmasının kuyruk kısmının dışarıda kalmasının büyük sebebi namlu ile temas edilen kısmı alıştırırken hata olması. Çakının açık hali ile kapalı hali arasında o çıkıntının yüksekliği değişiyor.
1- Cakinin namlusu icin celik tavsiyeniz nedir (Çelik türlerini biraz araştırma ile kendinize uygun bir çelik seçebilirsiniz. Artık bulunabilirlik açısından çok farklı alternatif var örneğin n695, n690, D2 olabilir. İhtiyaçlarınıza göre seçim yapacaksınız.)
2-Cakinin yayı icin kullanilmasi gereken materyel tavsiyeniz nedir (Evet sanayideki yay sarım yapan yerlerden bulunabilir. Bu sorun çözülmüş) 
3-Plaka icin pirinc kullanmak uygunmudur. (Pirinç yerine aşınma direnci daha yüksek bir çelik iyi olur.)
4-Namlu gobeginin plakaya temasindan kacinmak icin ne kullanabiliriz. (Bunun için bulunabilirlik açısından en güzeli bronz pul. bronz sac ile kendiniz yapabilirsiniz.)

Temur.akin

• 442
« Yanıtla #16 : 30 Kasım 2017, 12:34:38 »
Geç gördüm bu konuyu. Kilit ve namlu alıştırmalarını çok acele etmeden dikkatli bir şekilde yapmakta fayda var. Videodaki kilit mekanizmasının kuyruk kısmının dışarıda kalmasının büyük sebebi namlu ile temas edilen kısmı alıştırırken hata olması. Çakının açık hali ile kapalı hali arasında o çıkıntının yüksekliği değişiyor.
1- Cakinin namlusu icin celik tavsiyeniz nedir (Çelik türlerini biraz araştırma ile kendinize uygun bir çelik seçebilirsiniz. Artık bulunabilirlik açısından çok farklı alternatif var örneğin n695, n690, D2 olabilir. İhtiyaçlarınıza göre seçim yapacaksınız.)
2-Cakinin yayı icin kullanilmasi gereken materyel tavsiyeniz nedir (Evet sanayideki yay sarım yapan yerlerden bulunabilir. Bu sorun çözülmüş) 
3-Plaka icin pirinc kullanmak uygunmudur. (Pirinç yerine aşınma direnci daha yüksek bir çelik iyi olur.)
4-Namlu gobeginin plakaya temasindan kacinmak icin ne kullanabiliriz. (Bunun için bulunabilirlik açısından en güzeli bronz pul. bronz sac ile kendiniz yapabilirsiniz.)

Salim hocam,
Bronz pul için sac kalınlığı ne olmalı ?

Rahman

• *
  • 13
« Yanıtla #17 : 30 Kasım 2017, 12:45:27 »

Salim Türk ustam vakit ayirip sorularimi cevapladigin icin tesekkur ederim cok saolun. Kilit kilitli namlu acik pozisyonundayken kilit temas noktasinin merkeze olan uzakligi cizimde kapali pozisyonuyla esit ancak kesimde ve alistirmadaki milimetrik farklar o sirt olusumu a sebep oldu. Kilit alistirmasini tamamen bitirmeden plakaya oturttugum icin kay aklandi sizinde bahsetyiginiz uzere kilitli pozisyondaki temes noktasini kilit merkezine yaklastirarak meseleyi cozumu ulastirdim sayilir. Kilit yayi icin ben yaycidan krom ile celik alasim yaparmi bilmiuorum ama paslanmaz istedihim icin sanirim krom icerikli bi malzeme verdi bana. Bu celik icin daha ayrintili nilgi verirmisiniz. Tekrrardan tesekkur ederim saygilarimla.

Zafer ÇELİKOĞLU

• 557
  • Meslek: Emekli
  • Yer: izmir / Buca
« Yanıtla #18 : 01 Aralık 2017, 15:50:23 »
Rahman bronz pul ben aradım bulamadım,bulursan banada haber ver,bunun yerine Salim'in önerisi ile teflon kumaş buldum,deneyeceğiz,1.sanayide Asil Oltulu'dan istersen alabilirsin.

Rahman

• *
  • 13
« Yanıtla #19 : 01 Aralık 2017, 16:41:11 »
Denedikten sonra bana konuya tecrubelerinizi paylasirsaniz gidip temin edebilirm cevabiniz icin teeekkur ederim. Saygilarimla