Bıçak Sanatı - Forum

Bıçak test(demir kesme)

Şeref Acar

• *
  • 1599
  • Yer: sarıyer
Bıçak test(demir kesme)
« : 21 Kasım 2017, 14:03:59 »
Merhabalar ustalar

Demir kesme furyasına ben de katıldım.
Normalde bıçakları bu kadar sert yapmıyorum
benim bıçaklar genelde 4,5mm ve aşağısıdır.
Ve meneviş morunu görünceye kadar ısıtırım.

Bu arkadaş kalın olunca esneme diye bir kaygım
olmadı. Tabi bu bağlamda meneviş de düşük
tutuldu, sonuçta işe de yaradı.

Demir kesmeyi bir amaç olarak değerlendirmek
çok yanlış olur. Bu test, bir reklamın ötesine
geçemez. Şahsen bir bıçak alsam demiri kesen
değil. Biraz esneyen, ağız tutuşu iyi ve kolay
bilenen bir bıçak tercih ederdim.

Video
https://m.youtube.com/watch?v=ai7yxbzHbLE

Bu da bıçağın konusu
https://www.bicaksanati.com/forum/index.php?topic=12707.0

Levent88

• 413
  • LeventKÜÇÜKIŞIK
  • Meslek: Grafik Tasarım
  • Yer: Mersin
Ynt: Bıçak test(demir kesme)
« Yanıtla #1 : 21 Kasım 2017, 15:43:52 »
   Şeref test için teşekkürler zahmet etmişsin.. Bunlar hernekadar dediğin gibi görece gerek olmayan işler olsada  bir yandan da görmek istediğimiz hareketler  :)

Sait

• 349
  • Meslek: Tıbbi Satış Mümessili
  • Yer: Bursa
« Yanıtla #2 : 21 Kasım 2017, 17:16:15 »
Aynen katılıyorum görmek istediğimiz ve bıçağa güveniyorsan bıçağı rezil etmeyecek testler sapasağlam duruyor elinize sağlık :)

Şeref Acar

• *
  • 1599
« Yanıtla #3 : 21 Kasım 2017, 17:54:12 »
Levent aynen magazin gibi işin renkli
kısımları eğlendirici oluyor.

Sait ben ilk defa denedim bayağı şüphem
vardı ama neyseki bi aksilik olmadı. Bıçağın
ağzını örsün üzerinde bırakmak da vardı :)

yunus_cbn

• 1147
  • Yer: Manisa
« Yanıtla #4 : 21 Kasım 2017, 19:54:57 »
Videoyu izledim şeref kardeşim ama ben kendi yaptıgım hiç bit bıçağa bu testi yapamam içim acır emeklerime  :D
Beni bu guzel havalar mahvetti

Şeref Acar

• *
  • 1599
« Yanıtla #5 : 21 Kasım 2017, 22:09:18 »
Videoyu izledim şeref kardeşim ama ben kendi yaptıgım hiç bit bıçağa bu testi yapamam içim acır emeklerime  :D
Tasarımın amacı ağız tutuştu abi, başarırsa ne ala,
başaramazsa varsın kırılsın.

mehmet_

• 1011
« Yanıtla #6 : 21 Kasım 2017, 22:32:27 »
Bıçağın ağzı demiri kesip örsü öpünce içim cız etti :)
Elinize sağlık  :2up Güzel atraksiyonlar bunlar   C:-)
I stopped explaining myself when I realized people only understand from their level of perception.

https://www.instagram.com/atolye_dervis/

Şeref Acar

• *
  • 1599
« Yanıtla #7 : 22 Kasım 2017, 00:33:14 »
Bıçağın ağzı demiri kesip örsü öpünce içim cız etti :)
Elinize sağlık  :2up Güzel atraksiyonlar bunlar   C:-)
O an ben de gittim geldim hatta ilk
ağzın örse değen kısmına baktım, neyse ki
birşey olmamıştı. Demirin o son parçası
momenti almış.

Soytürk Dönmez

• 4198
  • Meslek: Dövme Bıçak
  • Yer: İstanbul-Büyükçekmece
« Yanıtla #8 : 22 Kasım 2017, 00:52:49 »

Tebrik ediyorum Şeref kardeşim, yalnız bir daha sakın örsün üzerinde alta parça koymadan bu tür işler yapma :(  Sıcak parça keserken de yine aynı şekilde altta mutlaka bir sac olsun, aletine edavatına saygısı olmayan bence usta değildir isterse ağzı ile kuş tutsun...

Şeref Acar

• *
  • 1599
« Yanıtla #9 : 22 Kasım 2017, 12:45:30 »

Tebrik ediyorum Şeref kardeşim, yalnız bir daha sakın örsün üzerinde alta parça koymadan bu tür işler yapma :(  Sıcak parça keserken de yine aynı şekilde altta mutlaka bir sac olsun, aletine edavatına saygısı olmayan bence usta değildir isterse ağzı ile kuş tutsun...
Ustam ben de böyle bişe düşündüm de
o an yakınımda sadece makas vardı sulu olduğu
için birşeyin farketmeyeceğini düşündüm.
Alta yumuşak demir-çelik gibi birşey mi
koymamız gerekiyor?

Zafer ÇELİKOĞLU

• 557
  • Meslek: Emekli
  • Yer: izmir / Buca
« Yanıtla #10 : 22 Kasım 2017, 22:09:09 »
Şeref tebrik ederim,güzel bir eser,göz dolduran bir test,emeklerine sağlık.

Soytürk Dönmez

• 4198
  • Meslek: Dövme Bıçak
  • Yer: İstanbul-Büyükçekmece
« Yanıtla #11 : 23 Kasım 2017, 00:09:16 »

Ustam ben de böyle bişe düşündüm de
o an yakınımda sadece makas vardı sulu olduğu
için birşeyin farketmeyeceğini düşündüm.
Alta yumuşak demir-çelik gibi birşey mi
koymamız gerekiyor?

Ben yumuşak malzme koyuluyor diye biliyorum, kalın bir sac parçası yeterli olur hatta kenarları örsün kenarlarından aşağıya doğru sarkıtınca daha kullanışlı olur, çalışırken altta hareket etmez, 10 cm de genişlik olsa yeterli olur diye düşünüyorum.

berkpayat

• **
  • 58
  • Meslek: Müzisyen
  • Yer: İzmir
« Yanıtla #12 : 23 Kasım 2017, 01:02:18 »
Şeref ustacım, tebrik ederim, ellerinize sağlık. :) İzlemek dahi keyifli, demek ki reelde görüp elimize alsak nasıl güzel olur. :)
"Kesik başlı bir gecenin sol yanında, sabahı kesen bir rüzgar gibi ayakta kalmak,
Ve sen rüzgar, sertleştirme içimdeki gazabın çiçeklerini!"

« Yanıtla #13 : 23 Kasım 2017, 01:34:17 »
Örsün üzerinde kesme yapılırken alta her zaman yumuşak bir sac parçası koymak gerekir.
BUNDAN SONRA YAZACAKLARIM ŞEREF'İN AÇTIĞI KONUYLA DOĞRUDAN İLGİLİ DEĞİLDİR.
Bu konuya yönelik olarak uzun süredir çenemi tutmaya çalışıyorum ama kısmet Şerefin açtığı konuya imiş.
Bıçakla demir kesmeye ve bunun da bir test yöntemi olarak benimsenmesine kesinlikle karşıyım. Bıçak yapan herkes öncelikle şuna karar vermeli, demir kesen bir alet mi yapıyoruz yoksa bundan daha başka özellikleri olan, kendi içerisinde bir çok özellik barındıran, kullanım amaçları arasında demir kesmek olmayan bir alet mi? Başka konularda veya söylemlerde bunun doğru olmadığını, aslında bıçakla demir kesilmemesi gerektiğini söylüyoruz hepimiz, ama iş, popüler kültürün dayanılmaz cazibesiyle yüz yüze gelindiğinde burada aynı tavrı sergilemiyoruz veya sergileyemiyoruz.  Bu demir kesme işi, bıçakçılık raconunda sanki ulaşılması gereken ( hatta zorunlu) nihai noktaymış gibi bir algı oluşuyor zaman içerisinde. Ardından demiri de kesen bıçak sahibi olduğunu düşünen ve aslında kendi anlayışına göre "demir" le sertleştirilmiş çeliği ayırt edemeyen son kullanıcı, demir sanarak bıçağı alıp araba aksını kesmeye girişiyor, öyle ya elindeki bıçak demiri kesebiliyor. İşlem başarısız olunca feryat figan, siz istediğiniz kadar onun aslında sertleştirilmiş çelik olduğunu, karbon, martenizit doku, sertlik, meneviş... anlatın durun, olmuyor. Kendini kandırılmış hissediyor ve elindeki aletle duygusal bağını koparıyor, sonuçta elinde kalan şey; demiri de kesebilecek kapasitedeki ve üstelik kendine göre eşek yüküyle para vererek satın aldığı aletin ( kendisine göre) demiri kesemediği oluyor. Buyurun şimdi bu kişiye anlatın diliniz dönüyorsa, o demir değildi çelikti vs.  Bu ekini de ne yazık ki bizim forumumuz oluşturuyor veya oluşumundaki en ciddi katkıyı veriyor. Düşünsenize adam Tanto yu soruyor ve ardından demiri keser mi diyor veya M390 a dövme mi diyor
Bu bıçakla demir kesme gösterilerinin ardından defalarca aklımdan bir keski yaparak demiri kesme işlemini videoya kaydedip yüklemek geldi ama sadece düşüncede kaldı, gerçekleştiremedim. En fazla 10 dakika zaman ayırarak yapacağınız bir keskiyle, bir bıçakla kesebileceğinizden çok daha fazla demir kesersiniz ve maliyeti neredeyse sıfıra yakındır. Bıçağınızla demir kesmek isteyen herkese yanında bir de keski hediye edersiniz olur biter.  Bir bıçağın test edilmesinin en basit ve ucuz yolu pirinç testidir ama bunu gösteren bir video bizler tarafından çekilmedi sanırım, çekildiyse de ben kaçırmışım. Ama kılıçla profil kesen, baltayla tıraş olan çok örnek var. Kendi adıma, demir kesme testini bir de usturayla yapan çıkacak mı merakla beklemekteyim.
Yazacaklarımı tam yazamadım aslında ama kusuruma bakmayın, bundan böyle bu tür testlerde eleştiri hakkımı kullanacağım.
Yazdıklarımda kasıt veya hedef kimse yok, kendi düşüncemi paylaştım. Hürmetler.

emin albayrak

• 3909
  • Meslek: grafik tasarımcı - 1979
  • Yer: istanbul / üsküdar
« Yanıtla #14 : 23 Kasım 2017, 10:41:41 »
Şeref kısmet sende can bulunca ben de bir iki laf edeyim bu demir kesme meselesiyle ilgili. sözlerimin direk olarak seni ya da başka birisini kast etmediğini söylememe gerek yoktur sanırım. fakat burada dile getirmekteki sebep bu başlığı merak ederek okuyacaklara bazı şeyleri aktarmak.
-
müşteri yanlış/hatalı bir ürün talep ettiğinde üretici bunu sorgusuz sualsiz karşılamaktan önce, uyarıp doğru olanın ne olduğunu göstermelidir. sen de buradaki bir çok değerli usta gibi artık bıçak yapan ve bunu insanların istifadesine sunan/sunacak olan bir üreticisin. bu noktada temsil ettiğin değerleri ve öne çıkardığın özellikleri gözden geçirmelisin. bu hepimiz için böyle. yani bir ürünü üreten, ilgili kitle karşısında doğru noktaları öne çıkartmalıdır. bir otomobil reklamında sürücü için konforlu bir uyku sağlayan koltuklar ön plana çıkartılmaz değil mi? söför ve uykuya teşvik eden koltuklar ne kadar büyük bir çelişki ise, bıçak ve demir kesmek de o kadar büyük bir çelişki. bu noktada işin pazarlama aşamasında vicdanı ve aklı da ön planda tutarak üretimlerimizin doğru işlevini ön plana çıkartalım. böyle uçlarda örneklerin heveslileri/alkış tutanları genelde düşünce olarak uçlarda olan kişiler oluyorlar. ve onlara işin doğrusunu anlatmak gerçekten çok ama çok zor.

demiri kesmek için bi alay para vererek aldığı bıçağı kullanan kişinin sağlıklı davrandığını düşünmüyorum. buradaki bir çok usta gibi benim de bıçaklarımı kullanan askerler var. adam bir şekilde arazide mevzi kazmak zorunda kalmış 20 cm namlu boyu olan bıçakla. ama bıçak sapa sağlam. askeri amaçla kullanılan bir bıçak bile olsa, maruz kalacağı en ağır şart bu olur gibime geliyor. demiri bir insan bıçakla neden kesmeye çalışır, ne zaman buna ihtiyaç duyar hiç anlamadım. bu yüzden bence böyle uygulamaları ve denemeleri evde tek başımızayken bile yapmayalım ;)

aslında burada bizim de bir hatamız var: doğru testleri tesbit edip bunu bir standart haline getirmemek. bu noktada pirinç testi bir veri sağlar kullanıcıya. başka alternatif testler varsa onları da gündeme alıp bu yanlışı mümkün olan en doğru şekline sokmamız gerekiyor diye düşünüyorum.
testinin içinde ne varsa, dışına da o sızar...

www.instagram.com/mim_emin/

Şeref Acar

• *
  • 1599
« Yanıtla #15 : 23 Kasım 2017, 18:46:09 »
Sn Sefa ustam, Emin ustam, Soytürk ustam,
Berk abim ve Mehmet Zafer ustam

Değerli yorumlarınız için teşekkürlerimi sunarım.
İlk defa bu kadar sert bir bıçak yaptım.
Dediğim gibi sadece reklam-deneme amaçlı
yaptığım bir olaydı ve kesinlikle benim için
bunlar bir amaç olamaz.

Bir yanlışım olduysa herkesten özür dilerim.
Yanlış anlaşılmasın değerli ustalarımın her
türlü eleştirisinden alınmıyorum.

Huseyin KESKİN

• 574
  • Meslek: öğrenci
  • Yer: sivas/gürün(samsun)
« Yanıtla #16 : 23 Kasım 2017, 22:41:35 »
Ustalarımında dediği gibi umarım en yakın zamanda sertlik testine alternatif yolların bulunduğu bir sabit konu açılır  :)

Sercan ÖZDEMİR

• 106
  • Meslek: Met. Mlz Müh.
  • Yer: İstanbul
« Yanıtla #17 : 24 Kasım 2017, 17:11:43 »
merhabalar,

Alıntı
Bıçakla demir kesmeye ve bunun da bir test yöntemi olarak benimsenmesine kesinlikle karşıyım. Bıçak yapan herkes öncelikle şuna karar vermeli, demir kesen bir alet mi yapıyoruz yoksa bundan daha başka özellikleri olan, kendi içerisinde bir çok özellik barındıran, kullanım amaçları arasında demir kesmek olmayan bir alet mi?
Alıntı
  kesinlikle katılıyorum.

Seçilecek çelik, ne kesileceğine göre belirlenmelidir. Bunu standart hale getirmek teoride mümkün. Aşınma testi yapılır, 3 nokta eğme testi yapılır sonuçlarına göre ideali bulunur. Ama pratikte zorlu ortam şartlarındaki performansa bakmak en azından fikir verecektir.

#1 in High Performance Tool Steel

CANER AKSU

• 75
  • 44
  • Yer: İstanbul
« Yanıtla #18 : 25 Kasım 2017, 18:16:13 »
    Kıymetli arkadaşlar merhaba,
2 yıl önce Soytürk ustanın bir videosunu youtube'da paylaştım. Başlık "demir kesen bıçak" tı. Bugün itibarı ile 1 milyon 134 bin 150 defa izlenmiş. Buradan bıçak meraklılarının bıçakla demir kesme olayını ne kadar merak ettiklerini, ilgilerini çektiğini görebiliriz.
     Bunun doğru bir yönlendirme olmadığını tüm ustalarımız özellikle belirtiyorlar ancak malesef ülkemizde bıçak deyince eş güdümlü olarak şiddet ve sertlik kavramları da beraberinde anılıyor her ne hikmetse. Bıçak bir güç simgesi olarak kabul edilmiş ve gerçek bıçak demir dahi kesebilmeli gibi yanlış bir düşünce oluşmuş.
    Algı şu yönde; bıçak dediğin hem demiri keser, kütük de parçalar, soğan da doğrar domates de... Ama körelmez. Körelen bıçak kötü bıçaktır. Tabii ki YANLIŞ!!!!!
    İşte bu algıyı değiştirmek siz ustalarımıza düşüyor. Her işin bıçağının ayrı olduğunu, tek bıçakla ne ava, ne kampa gidilebileceğini, hayatı idame bıçaklarının (survival bıçakları) dahil çok maksatlı kullanmanın pratikte zor olduğunu anlatmak ve imal ettiğiniz bıçakları tanıtırken hangi maksatla kullanılabileceğini izah etmeniz gerekir.
     Sevgi ve saygılar, iyi çalışmalar dilerim.