Şeref ellerine emeğine sağlık harika . Saptaki köşeler ayrıca çok yakışmış
Abim teşekkürler beğenmene sevindim

Hocalık ne haddime.Ciddi manada karbon çeliği topladım.Bir kısmı bildiğimiz lamalar. C67 ,C75 ve O2 gibi.Aklımda farklı çeliklerle çalışma isteği olduğundan dolayı hurda malzemelere de ilgi çok fazla.Geçen yaz hurdalığın birisinden (sanayi sitesinde büyük çaplı iş yapanlardan birisi) ciddi manada ince makas satın aldım.Bazı parçalar hariç 6 mm aşağı malzeme bulmak imkansız.Ha antika ne makası olduğunu bilmediğim bir 5mm makas var elimde sonradan buldum ama güncel imalatlar belli.Adamın elinde her boy ve ölçüde abartısız belki 10 ton makas vardı bende kilosu iki liradan (aslında pazarlıkla 1.5 tan alınırdı belki) elli kilo makas aldım.Zaten komple sökülmüş bir takım 28 kg civarı geliyor. Bendekilerin çoğu şu eski meşhur Toyota pikapların arka makası 6-7 parça yay var şimdinin pikapları gibi üç parça değil .Nereden biliyorum fabrika boyası , yazıları hatta üretici ismi logosu dahi var.Oradan bu çelikleri bir detaylıca araştırayım dedim ama maalesef net bilgi yok.Elbette makas imal edenin kendi mühendislik hesabı , amacı , fayda-zarar analizi var.Üreticinin derdi biz alalım bıçak yapalım değil yoksa 1095 te yay çeliği. :)Bizim kötü bulduğumuz bir çelik onlar için gayet iş gören bir çelik olabilir.
Ben kafamda pek çok alternatif kurunca en son üreticilere mail attım hafta başı hatta Allah (c.c.) affetsin bilerek gov.tr uzantılı maili kullandım ama henüz ortada bir sonuç yada cevap yok.Eğer bir bilgi geçerse forumda paylaşırım.Belki en güzeli telefonla arayıp sormaktır.Onu da sesi güzel bir arkadaş yapsın 
Selim hocam çok değerli bilgiler bunlar
ancak burada kaybolur. Sizden ricam
metalurji bölümüne bir makale yazmanız.
Makasla çalışanlar için bu bilgileri görebileceği
yere toparlamak çok daha yararlı olur.
Bir de ocakta karbon kazanma gözlemledim.
Hele hele ocak kaynağı sıcaklığında malzeme
inanılmaz bir karbon yiyor. Buna en çok ck67
ve 75 de denk geldim. Sefa hocam ocakta
bir redükleyici alevden söz etti, fazla hava
üflenince malzeme kömürdeki karbondan
nasipleniyor. Bu konu üzerine de bir çalışma
denemeleri yapmamız gerekli diye
düşünüyorum.