Bıçak Sanatı - Forum

Bileyleme

opınel

• *
  • 207
  • Ahmet Yaşar ERDEN
  • Meslek: İstatistikçi
  • Yer: ANKARA
Bileyleme
« : 24 Mayıs 2011, 12:01:37 »
Arkadaşlar bileyleme konusunda bir deneyimimş aktarmak istiyorum. şimdi, elimde 1 adet doğal arkansas taşı ( sanırım 4000 grit ), 1 adet gerber kalem tipi elmas masat ve kendi yaptığım deri masat var.
İlk önce bıçak- çakı ( ağzı açılmış ) keskinleştirmek istiyorum, Doğal arkansas taşı ile yağlı bir şekilde kağıt kesecek kadar bileyledim (kuralına uygun olarak) daha sonra yaptığım derimasat ile her iki tarafınıda kılağlarını giderecek kadar masatladım fena olmadı kağıt testini de geçti.
Fakat ben bu işlemi başka bir çelik malzemesi aynı olan çakıda önce  elmas masatımı kullanarak çift taraflı bileyleyip son olarak da deri masata tabi tuttum, sonuç bir önceki denememe göre daha başarılı ve ustura keskinliğine yakın oldu bıçak ağzını herhangi bir yere tuttuğumda o yeri tırmalıyor bırakmıyor sadece arkansas taşı ve deri masat ile yaptığımda tutucu özelliği daha az. Artı bu ikinci işlem daha az zahmetli ve pratik geldi bana. Bu bağlamda;
Ustaların dediğine göre doğru olan yağlı taş ve deri masat , peki bu diğer işlem niye daha başarılı oldu, bilmediğim yada açıklanması gereken hususlar var ise yorumlarınızı bekliyorum ..

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
  • Yer: Bodrum
Ynt: Bileyleme
« Yanıtla #1 : 24 Mayıs 2011, 13:02:11 »
Elmas ile keskin kenar tırtıklı olur, bu yüzden daha keskinmiş gibi görünür, ama eğer diğer yöntemde bileyi daha ustalaştıkça bu hızlı bileyin kat be kat yüksek keskinliğine ulaşırsınız. Ancak çok pratik yapmak gerekir...

Kipmen Sanat web sitesi

opınel

• *
  • 207
  • Ahmet Yaşar ERDEN
« Yanıtla #2 : 24 Mayıs 2011, 13:49:24 »
Elmas ile keskin kenar tırtıklı olur, bu yüzden daha keskinmiş gibi görünür, ama eğer diğer yöntemde bileyi daha ustalaştıkça bu hızlı bileyin kat be kat yüksek keskinliğine ulaşırsınız. Ancak çok pratik yapmak gerekir...
Emre usta aslında tırtıklı olurda, ben masatın en tırtılsız düz yüzü ile yapıyorum ve üstüne deri masat çekiyorum o zaman tırtık falan kalırmı yani beyin jimnastiği yapıyorum .
yağlı taşla dediğiniz gibi çok uğraşırsak yani pratik çabuk da yapılırsa dahamı sağlıklı olur diyorsunuz yada keskinliği dahamı kalıcı olur.
selam saygı..

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
« Yanıtla #3 : 24 Mayıs 2011, 14:19:35 »
Bileyleme konusunda belki de şu anda bulabileceğiniz en iyi çalışma Verhoeven'in bıçak bilemesi üzerine bilimsel çalışma sonuçlarıdır: http://mse.iastate.edu/fileadmin/www.mse.iastate.edu/static/files/verhoeven/KnifeShExps.pdf
Muhteşem bir kaynak, kesinlikle konuyla ilgili herkesin okuması şart. Ancak ingilizce problemi var tabii...
Bu makalenin 22. ve 21. sayfalarında güzel bir karşılaştırma var, elektron mikroskobu ile çekilmiş görüntülerin ilki japon su taşı ile bileylenmiş yüzey diğeri ise elmas taş ile bileylenmiş yüzey. Aralarındaki tırtık farkına dikkat ediniz..

Deri masatlama tek başına iyi bir bileyleme yapmaz kör cisimlerde. Ayrıca ağız kenarında bükülme yaparak dışbükey hale gelmesine neden olur, yani bıçağı kütleştirir. Bu yüzden çok az bir geçiş yapmak lazım deride..

İki tür bıçak ağzı vardır, birincisi tırtıklı ağız, bu kaba kumlarda ya da elmas gibi derin çizik atan medyalarda bileylenmiş ağızın durumudur, ileri geri hareketlerde çok iyi kesme performansı verebilir ama baskı ile kesik atmak neredeyse imkansızdır, mesela tırtıklı bilenmiş bıçak ile domatese bastırsanız domatesi ezersiniz.
İkinci bileme yöntemi kabadan çok ince kumlara kadar aşama aşama bilenmiş en son ince polisaj macunu ile masatlanmış veya cerrahi bıçaklarda cila ile "laplanmış" ağızdır. Bu ağız neredeyse kusursuz bir üçgen oluşturur. Bu ağza sahip bıçağın ele gelişi sanki keskin değilmiş gibi algılanır. Ancak hafif bir baskı ile sürtünmesizce kesiverir. Bu tip bir ağız ile hafif bir dokunuşla hatta bıçağın kendi ağırlığı ile domatesi ikiye bölebilirsiniz. Bu tip ağız daha uzun zaman bileme gerektirmez, ancak bu tip bileme uzun zaman alır ve zahmetlidir... Tırtıklı ağızda körelme hızlı olur ve köreldiği zaman kesemeyecek kadar körelir çünkü tırtıklar kırılıp kalın bir ağız bırakır geriye. Bu tip bilemeye sahip bıçakların her bilemede kaybettiği metal fazla olduğundan daha hızlı bıçağın biçimi bozulur...

Kipmen Sanat web sitesi

opınel

• *
  • 207
  • Ahmet Yaşar ERDEN
« Yanıtla #4 : 24 Mayıs 2011, 14:37:23 »
Sanıyorum daha iyi anladım her iki seçenekde kullanılabilir ama farkları vardır tırtıklı ağız daha çok yıpranır ve keskinliğini daha çabuk kaybeder ve daha çok bileme ister her bilemedede ağızdan birşeyler kaybeder körelme daha çabuk ve geriye dönüşümsüz olur doğrumu anlamışım.
Zaten kağıt kesme metodunda uzakdan bıçağı salladığım zaman domates örneğinde olduğu gibi yağlı taş metodu nda bilenmiş bıçak  kağıtı tek hamlede ikiye böldü diğer yöntemde bu bazen fire verebiliyordu.
Ustam teşekkürler..

opınel

• *
  • 207
  • Ahmet Yaşar ERDEN
« Yanıtla #5 : 24 Mayıs 2011, 14:42:15 »
Peki bu elmas bileme ve deri masatdan sonra bu tırtıklardan kurtulmak için tekrar yağlı taş ve deri masada dönsek eski halini alırmı yani tam bilemeyi yapmış olurmuyuz..
Birde  diğer bir sorum, çabuk ve hızlı bileme ihtiyacında zaman zaman bu elmas masat ve deri masat yöntemini kullanmamızda sakınca varmıdır sonra zaten yağlı taşla bilenmeye devam edeceğiz.
Diğer bir soru bu bileme yöntemleri çeliğin cinsine ve evsafına görede değişirmi.

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
« Yanıtla #6 : 24 Mayıs 2011, 15:01:04 »
Doğru bileme yöntemi yoktur, ikisi de kulanılır, kulanıcının beklediği tip ağız kişiden kişiye değişebilir bazı türlerde, ancak mesela ustura için tırtıklı ağız bırakamazsınız, sakalları kesmek yerine yolar ve çok acı verir. Mutfak bıçağında çoğu insan alışkanlıktan ötürü bıçağı ileri geri hareket ettirir, o insanlar da en azından az da olsa tırtık isterler, bu durumda ben bıçaklarımı özellikle mutfak bıçaklarında en son 400 kuma kadar bileyleyip bunun üstüne deri masat çekiyorum, bu ağız çok abartılı tırtıklı olmasa da mikroskopik 400 kum çentiklerinden dolayı ileri geri harekette testere etkisi yapıyor. Deri masattan dolayı da baskı ile de kesebiliyorsunuz. Bu kum 800 - 1000 civarı olsa de tırtıklı sayılır. Düz ağız elde etmek için 5000 - 10000 kum doğal arkansas veya su taşı ile bitirmek gerekir bilemeyi deri masattan önce. Hızlı bileme yapılması gereken bıçaklar normalden birz daha yumuşak bırakılır, 52-55 HRC gibi. Çoğunlukla kaliteli fabrikasyon bıçakların çoğunun sertliği bu aralıktadır, kalitesizlerin ise 50 ve altında sertliği olur.
Sizin yaptığınız bilemede hata yok, bu sadece tercih meselesi...

Kipmen Sanat web sitesi

opınel

• *
  • 207
  • Ahmet Yaşar ERDEN
« Yanıtla #7 : 24 Mayıs 2011, 15:17:45 »
Emre Usta konu anlaşılmıştır, tekrar çok teşekkür ediyorum..

emin albayrak

• 3909
  • Meslek: grafik tasarımcı - 1979
  • Yer: istanbul / üsküdar
« Yanıtla #8 : 24 Mayıs 2011, 15:33:13 »
süper temiz sorular ve açıklamalar var bu başlıkta. sabitlense mi ki acaba? ::)
testinin içinde ne varsa, dışına da o sızar...

www.instagram.com/mim_emin/

ugurcan_20

• 1232
  • Uğurcan Köylü 1995
  • Meslek: Öğrenci
  • Yer: Denizli
« Yanıtla #9 : 24 Mayıs 2011, 15:38:05 »
süper temiz sorular ve açıklamalar var bu başlıkta. sabitlense mi ki acaba? ::)

+1  :2up :2up