Bıçak Sanatı - Forum

Bıçağa Logo İşleme

erydn

• 162
  • Eray-1983
  • Meslek: Memur
  • Yer: Konya(DENİZLİ)
Bıçağa Logo İşleme
« : 30 Eylül 2017, 00:44:28 »
Selamlar, saygılar ustalarım, forumdaşlarım.
Mart ayından bu yana ben de ilk kez bıçak yapımıyla ilgili uğraş verirken sonunda muradıma erdim ve birlikte yapmış olduğum iki bıçağımı bitirdim. Malum konu, logo işleme konusunda kendimce basit yollar arayışında yağlı markör ile bıçağımın birine logo uygumadım ancak basit denememdeki gibi olmadı. Zaten Sayın Emre Kipmen'in kullandığı Edding 950'yi çok aramama rağmen bulamadım. Onun yerine Artline 400XF markalı kalemi alıp akşam evde denedim ancak uygulamamı beğenmedim. Bu sebeple ben de forumda geçen asetat kağıdı yöntemine benzer yönetmi denedim. Avantajı da zaten logoyu elde değil de bilgisayarda hazırlamak.
Kullandığım malzemeler;
Eski bir CHİP sayısı,
Aseton,
Bez,
Ayarlı Adaptör,
Biraz Kablo,
Kulak Çöpü,
Tuzlu Su,
Bant,
600'lük zımpara.
Yapılışında izlediğim adımlar;
Belirlenen logo siyah kısım bol olacak şekilde Paint veya Photoshop yardımıyla işlenecek kısmı beyaz diğer kısımlar siyah olacak şekilde düzenlendikten sonra Word ile fotoğraftaki gibi ters düşüm olarak hazırlananır. CHIP veya benzeri sayfa hamuruna sahip kesilmiş sayfaya LAZER YAZICI (mürekkep olmaz) ile yazdırılır.
Asetonla logonun bıçağa uygulanacağı kısmı temizliyoruz. Sayfadan kestiğimiz loyu yerleştirerek asetonla ıslatıyoruz. Yine asetonla ıslatılmış bez parçasıyla güçlü bir şekilde kağıt hareket ettirilmeden logo üzerine kısım kısım baskı uygulanır. Bu sırada Aseton hemen kuruduğu için ben tekrar ıslattım. Gereklimiydi ben de bilmiyorum ::) Her yere baskı uyguladığımızın kafi geldiğini düşündükten 1 dakika kurumaya bırakıyoruz. Ardından da tatlı suyla kağıdı ıslatıp temizliyoruz. Kağıt zaten yumuşak hamurlu olduğu için hemen ayrılıyor ve logo şablonu bıçak üzerinde kalıyor.
Bantla logoya yakın bir şekilde kaplama yaparak bıçağın sırtını ve diğer yerlerini korumaya alıyoruz. Klasik adaptör-kulak çöpü-tuzlu su üçlemesiyle aralıklı olarak aşındırma işlemini başlatıyoruz.
Bu kısımda yaşadığım soruna değineyim. Zaten acemi olduğum için ilk başta kabloyu ters bağlamışım. Yanlışlıkla aşındırma değil de karatma işlemi gerçekleştiğinden ısınan uygulama alanında yapışan logo şablonum kendini bıraktı. İlk başta anlam veremedim ama Sayın Emre Kipmen'in tarifi sayesinde hışırtışı-cızırtılı kaynama olayından durumu anladım. Sağolsun! Tekrar logo şablonunu yapıştırdım ve doğru bağlantıyla devam ettim.
Aşındırma bitince az önce kullanığımız kulak çöpüyle ters akımla karartma yapıyoruz. (Ben kirli çöple uyguladım. Renk de tatmin edici ama zararı varsa uyarırsanız sevinirim.)
Karartma işlemini çok kısa tutuyoruz ki şablona zarar vermeden yerinde kalsın. Yaptığım karartma işlemi toplam 3-4 saniye sürmüştür.
Artık bantları söküp şablondan da yine aseton yardımıyla kurtuluyoruz.
Resimlerden görüldüğü gibi ilk önce elde edilen yüzey biraz pürüzlü. Ben bıçağımı o zımprarayla bitirdiğim için 600'lük zımparayla pürüzleri ovaladım. Gece vakti ses yapmamak için kısa zamanda çoğu temizlendiğinden bıraktım ama zaten çok uzun aşındırma yapmadığımdan komple temizliği yormayacak.  Sonuçtan da kendi adıma memnunum.  8)
Paylaşımlarını esirgemeyen değerli ustalarımıza ve forumdaşlarımıza ne kadar teşekkür etsem az. Bu sebeple paylaşım adına yaptığım işlemi hemen birkaç fotoğrafla yayınlamak istedim.
Saygılar!

Şeref Acar

• *
  • 1599
  • Yer: sarıyer
Ynt: Bıçağa Logo İşleme
« Yanıtla #1 : 30 Eylül 2017, 02:21:43 »
Elinize sağlık güzel bir paylaşım olmuş.

Resimler de gayet düzgün. Yalnız kullandığınız bant,
etiket ya da neyse adı bana pek güven vermedi.
Aşırı bir aşındırma ve uzun süre yapmamamnıza rağmen
desenin yanında siyah noktalar görüyorum.
Belki etiketin kalınlığıyla alakalı, belki resimden öyle
görüyor olabilirim. Ama ben balmumuyla
yaklaşık 7-8dk akım ve asite maruz bırakmama rağmen
böyle siyahlıklar olmuyor. Bir de aşındırma
biraz daha derin olsa daha güzel bir desen çıkar.
Tabi bu da daha kalın ve kaliteli etikete çıkıyor.

Tecrübelerinizi paylaştığınız için teşekkürler :)
Kolay gelsin.

erydn

• 162
  • Eray-1983
« Yanıtla #2 : 30 Eylül 2017, 12:18:33 »
Elinize sağlık güzel bir paylaşım olmuş.

Resimler de gayet düzgün. Yalnız kullandığınız bant,
etiket ya da neyse adı bana pek güven vermedi.
Aşırı bir aşındırma ve uzun süre yapmamamnıza rağmen
desenin yanında siyah noktalar görüyorum.
Belki etiketin kalınlığıyla alakalı, belki resimden öyle
görüyor olabilirim. Ama ben balmumuyla
yaklaşık 7-8dk akım ve asite maruz bırakmama rağmen
böyle siyahlıklar olmuyor. Bir de aşındırma
biraz daha derin olsa daha güzel bir desen çıkar.
Tabi bu da daha kalın ve kaliteli etikete çıkıyor.

Tecrübelerinizi paylaştığınız için teşekkürler :)
Kolay gelsin.
Ben teşekkür ederim. Güven konusunda haklısınız, daha güvenilir ve komple temiz bir sonuç için bu uygulamada lazer yazıcının kağıda uyguladığı kalın katmanla doğrudan alakalı.
Resimde görülen noktalar da aşındırmayı derinleştirdikçe aynı etkiyle malesef derinleşecektir.
Ucu açık olan ileriki zamanda daha kaliteli bir yazıcıyla yazdıracağım logoyu sırada olan bıçağımda deneyeceğim.
Ben maskelememi kare şekilde yapmıştım ama bu logo şablonuyla bile logoya tam yakın çerçevelenmiş maskeleme uygulamak, logo dışında kalan noktaları da engelleyecektir.
Kendi adıma pamuk kozası olarak yaptığım logomun iç kısmındaki noktaların olması aslında hoşuma gittiğinden muhtemelen ben maskelemeyi daha iyi yaparak bu şekide devam edebilirim.
Tabi ki bu şartlın bana uymasıyla alakalı. Bal mumuyla yaptığınız logonuzu gördüğümde diğer bıçakğa zaten markörle logoyu uygulamıştım.
Hem logonun temiz çıkmaması ve elle çizimde standart yakalayamama durumu sebebiyle bu yollarla yapmamaya karar vermiştim.
İnşallah diğerlerinde daha temiz iş çıkartırım. Saygılar.

orcun79

• *
  • 22
    • Kamp Tilkisi İnstagram
  • Meslek: Öğrenci
  • Yer: Çanakkale
« Yanıtla #3 : 14 Kasım 2017, 13:00:52 »
Bu tekniğin bir benzerini ben meslek lisesindeyken kullanıyordum. Biz bakır plaket üzerine devre şeması çıkarırken kullanıyorduk. Bizim kullandığımız yöntemde yüzey bakırdı. Bıçak için aynı teknik uygulanır mı bilmiyorum ama tarif etmeye çalışayım.

Kesinlikle Lazer yazıcıdan çıkmış olan bir şekli kağıt üzerindeyken, baskılı olan yüzey metale temas edecek şekilde baskıyı yapmak istediğimiz bölüme yüzeye bir bant yardımı ile sabitli yorduk. Ardından kağıdı ıslatıp(sıcaktan kağıdın zarar görmemesi için) bir ütü yardımı ile kağıdın üzerindeki mürekkebi metal yüzeye aktarıyorduk. Ütünün sıcaklığı metalin suyunun kaçmasına sebep olur mu bilmiyorum. Fakat kullandığımız yöntem buydu.

https://www.youtube.com/watch?v=1yXXQ13K3hc Bu videoda buna benzer bir şey yapılmış fakat, videoyu hazrlayan arkadaş kağıdı ıslatmamış. İsterseniz bir de bu yöntem ile deneyebilirsiniz.

Ayrıca ben bu teknikte kullandığımız elektronik sisteme güvenmiyorum. Aynı tekniği 9v pille yapanlar olmuş Youtube da sonuç olarak bataryaya sürekli kısa devre yaptırıyoruz. Bataryanın patlama ihtimali beni benden alıyor açıkçası :D
« Son Düzenleme: 14 Kasım 2017, 13:22:55 Gönderen: orcun79 »

erydn

• 162
  • Eray-1983
« Yanıtla #4 : 25 Kasım 2017, 12:41:04 »
Paylaşımız için teşekkürler. Sanırım videoda normal kağıt değil transfer kağıdı kullanılmış.

Hüseyin ÖKSÜZ

• *
  • 8
  • Meslek: Askeri Personel
« Yanıtla #5 : 26 Kasım 2017, 09:41:41 »
Bu tekniğin bir benzerini ben meslek lisesindeyken kullanıyordum. Biz bakır plaket üzerine devre şeması çıkarırken kullanıyorduk. Bizim kullandığımız yöntemde yüzey bakırdı. Bıçak için aynı teknik uygulanır mı bilmiyorum ama tarif etmeye çalışayım.

Kesinlikle Lazer yazıcıdan çıkmış olan bir şekli kağıt üzerindeyken, baskılı olan yüzey metale temas edecek şekilde baskıyı yapmak istediğimiz bölüme yüzeye bir bant yardımı ile sabitli yorduk. Ardından kağıdı ıslatıp(sıcaktan kağıdın zarar görmemesi için) bir ütü yardımı ile kağıdın üzerindeki mürekkebi metal yüzeye aktarıyorduk. Ütünün sıcaklığı metalin suyunun kaçmasına sebep olur mu bilmiyorum. Fakat kullandığımız yöntem buydu.

https://www.youtube.com/watch?v=1yXXQ13K3hc Bu videoda buna benzer bir şey yapılmış fakat, videoyu hazrlayan arkadaş kağıdı ıslatmamış. İsterseniz bir de bu yöntem ile deneyebilirsiniz.

Ayrıca ben bu teknikte kullandığımız elektronik sisteme güvenmiyorum. Aynı tekniği 9v pille yapanlar olmuş Youtube da sonuç olarak bataryaya sürekli kısa devre yaptırıyoruz. Bataryanın patlama ihtimali beni benden alıyor açıkçası :D

Erydn’ın dediği gibi kullanılan kağıt normal kapıt değil. Bende hatıtladığım kadarıyla ıslatmıyorduk. İşimiz bittikten sonra ıslatarak sünger yardımı ile temizliyorduk.
Ayrıca kısa devre olayından korkmana gerek yok.  Eğer devreyi 220v a bağlayıp bir ampule seri bağlanacak şekilde tasarlanırsa sıkıntı olmaz. Amaç üzerinden akım geçmesi geçtiğindede lamba yanar. Hem bu şekilde kısa devre olup olmasığını görebiliriz. Band üzerinede hafif tuzlu su oldumu süper olur:)