Merhaba,
Öncelikle ustalarımızın affına sığınıyorum, Benim araştırmalarım sonucu W2, W1, 1095 çeliklerde içerdiği karbon, krom, vanadyum ve manganez seviyelerinden dolayı bu hamon hattı belirgin şekilde oluşuyor.
80Crv yani civa çeliğinde bu hamon hattı oluşması zor olduğunu biliyorum, çeliğin yapısı gereği.
Araştırarak öğrendiğim, hamon hattı, bıçağın soğutulduğunda soğuma şeklini kontrol ederek, bıçağın bir kısmında herhangi bir martensit yapı oluşturması önlenerek yapılıyor. Bu işlem bıçak gövdesini kil, çamur yada benzeri kaplama malzemelerini bir soğutucu olarak kullanılarak kenar sönmesiyle sağlanıyor. İşlem doğru yapıldığı takdirde perdahlama sonucu çeliğin faz evreleri olan Martensitik ile Ferrit ve Sementit yapılar arasındaki kesin çizgi görülmeye başlanıyor. Bu evrelerde kristallerin şekli ışığı farklı şekilde yansıtıyor ve dolayısıyla ortam aydınlatmasının yanı sıra bıçak gövdesini asit daldırma, cilalama ve polisaj yöntemlerine bağlı olarak "açık" veya "koyu" olarak görünmesi sağlanıyor.
Basitçe anladığım budur, vazife olmadan yorum yaptıysam kusura bakmayın ustalar, yanlış yazdığım bir ibare varsa düzeltin lütfen...