Bıçak Sanatı - Forum

Damascus Enzo çalışmam.

Ayhan ELKUT

Damascus Enzo çalışmam.
« : 19 Eylül 2017, 10:58:32 »
Merhabalar herkese,

İşlerim nedeniyle uzun zamandır paylaşım yapamıyordum, yeni çalışmamı sizinle paylaşmayı ve bunu "Mercek Altında" bölümünde paylaşırsam benim için daha faydalı olacağını düşündüm.

Çelik Damascus , Rasim Örnek ustamdan almıştım.
Enzo Trapper 115 modelini biraz revize ederek bu formu çıkardım.
Sertlik 59 HRc , Isıl işlemi Zafer Ustam yaptı.
Tam boy : 230 mm.
Bıçak ağızı tam taşlama, bant zımparada elde açtım. Aparatsız baya zor oluyor yalnız :)
Kalınlık : 5.0mm
Namlu boyu : 115mm
Kabza boyu : 115mm
Kabza : Paduk ağacı, Mozik pimleri internetten aldım  O:-)
Perdah namluda 1500 kuma kadar yapıyorum, kabza iç kısımları 220 kumda brakmak yeterli oluyor diye düşünüyorum.

Damascus çeliklerde desenleri çıkarmada hala sorun yaşıyorum diyebilirim. Demir 3 klorür açık füme bir renk yapıyor, Nitrik asit ile karartmada da su kesinlikle kullanılmalı ve ardından çok ince zımpara ile yağlı veye sulu hafif bir zımpara yapılmalı yada polisaj iyi olur diye düşünüyorum.

Bıçağı hediye ettiğim arkadaşım bıçağı elinden düşürdüğü için  :( kabzanın sol arka kısmında ufak bir pürüz var dikkatinizi çekecektir mutlaka (nazar değdi herhalde :) )
Kesici ağızı açılmamış haldedir, umarım beğenirsiniz.

Herkese iyi çalışmalar diliyorum.

ergun akkoyun

• 93
  • Meslek: operatör
  • Yer: Kırklareli
Ynt: Damascus Enzo çalışmam.
« Yanıtla #1 : 20 Eylül 2017, 17:26:36 »
ellerinize sağlık.çok yakışıklı gözüküyor.
kabza bitirişinde herhangi bir cila vs kullandınız mı?

cem eser

• 752
  • Meslek: Öğretmen
  • Yer: Ereğli/KONYA
« Yanıtla #2 : 21 Eylül 2017, 08:59:32 »
Elinize sağlık.Sade ve şık bir bıçak olmuş.Ahşabın rengi de ayrıca çok hoşuma gitti.
Bir avuç toprak,birazda suyum ben.
Neyimle övüneyim,işte buyum ben.

Ertan1979

• 762
  • ERTAN 1979
    • INSTAGRAM
  • Meslek: sağlık
  • Yer: bursa
« Yanıtla #3 : 21 Eylül 2017, 09:50:05 »
güzel bir çalışma elinize sağlık  :2up  kazasız belasız kullansın inşallah.

Ayhan ELKUT

« Yanıtla #4 : 21 Eylül 2017, 10:23:48 »
Merhabalar, bi kaç gündür giremiyordum kusura bakmayın.

Kabzayi 180 kumdan başlayıp 1200e kadar zımparalıyorum. En son güzelce üzerindeki ince tozları silip keten tohumu yağı ile üzerinden geçiyorum. Desenlerini çok iyi çıkartıyor.

Yorumlarınız için ayrıca teşekkürler.

İyi çalışmalar herkese.

Erdem Kırca

• 859
  • Meslek: İşçi
  • Yer: Kocaeli
« Yanıtla #5 : 21 Eylül 2017, 10:44:02 »
Çok güzel elinize sağlık.
Ne insanlar gördüm üzerinde elbise yok. Ne elbiseler gördüm içinde insan yok. Mevlana

Ayhan ELKUT

« Yanıtla #6 : 21 Eylül 2017, 10:46:28 »
Teşekkür ederim.

Şeref Acar

• *
  • 1599
  • Yer: sarıyer
« Yanıtla #7 : 21 Eylül 2017, 11:55:36 »
Elinize sağlık güzel bıçak olmuş.
Ahşabın rengi de yakışmış

Ayhan ELKUT

« Yanıtla #8 : 21 Eylül 2017, 13:02:27 »
Elinize sağlık güzel bıçak olmuş.
Ahşabın rengi de yakışmış

Çok teşekkür ederim  O:-)

İyi çalışmalar.

bursa16

• **
  • 82
  • Meslek: Makine Mühendisi
  • Yer: Bursa
« Yanıtla #9 : 21 Eylül 2017, 22:02:00 »
elinize sağlık hayalimdeki bıçak bu arada elinizde enzo şablonu var mı

Soytürk Dönmez

• 4198
  • Meslek: Dövme Bıçak
  • Yer: İstanbul-Büyükçekmece
« Yanıtla #10 : 22 Eylül 2017, 23:50:41 »

Ayhan bey, bu yorumu mercek altında bölümüne yazdığınız için yapıyorum. Amacım kesinlikle sizi yıldırmak değil bilakis daha çok teşvik etmek.
     1. Başka bir utanın yaptığı çeliği kullanmanız
     2. Ve asıl önemli olan suyunu başka birine verdirmeniz
     3. Modelin başka bir ustadan devşirme olması

Bunun yerine kendi tasarımınız olan düz bir çeliğe kendiniz su vermiş olsaydınız işte o zaman bu bıçak Dünyanın en iyi damascusundan bile daha özel ve güzel olacaktı.

Tekrar belirtiyorum amacım sizi tamamen her şeyi ile siz ait bir bıçak yapmaya teşvik etmek, selamlar.

eryıldız26

• 533
  • Meslek: metal boya
  • Yer: ANKARA-OSTİM
« Yanıtla #11 : 23 Eylül 2017, 10:59:20 »
Merhaba Ayhan kardeşim herkes kendi çeliği ni kendi yapmıyor bu zaman meselesi, imkanlarının olduğu çerçevede devam et .Senin teşvik e ihtiyacın olmadığı verdiğin emekden belli.Kolay gelsin hayırlı günler.
ISIL iŞLEM, aeb_l,n690,n695,4116,d2, o1,o2,1075,crv80,cıva,rulman çeliği,kabze malzemeleri,lineer,pirinç ve paslanmaz,pim ve borular biley taşları ve elmas eğeler,bıçak mengeneleri,bıçak profilleri.Benzinli kamp ocakları. Iletişim için 05322803426.         Facebook anadolubicakatolyesi.

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
« Yanıtla #12 : 23 Eylül 2017, 12:37:08 »
İnsanların sergiledikleri işler olsun, katılımı olsun kendi takdir ettiği biçimde olacaktır. İnsanları belli bir yönde yüreklendirmeye, cesaretlendirmeye saygı duyarım ancak son kararın insanlara ait olmasına da yine aynı derecede saygı duymak gerek.

Ben de şu anda dışardan tedarik ettiğim san mai ile bıçak yapıyorum. Bir çok ustamız da öyle yapıyor. Yerli ve yabancı eski ustalar da böyle yapıyorlardı. İmkan meselesi, tercih meselesi...

Dün gezenbilir'deki bir balta konusunda adımın Mayıs ayında geçmiş olduğunu fark ettim. Bir an gerildim ama sonra baktım ki kimse bana kalay çekmemiş, rahatladım. Yaptığımız ve yapmadığımız şeylerin bizi yok yere endişelendirmemesi güzel. Bunu hepimiz istemez miyiz?

Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

Soytürk Dönmez

• 4198
« Yanıtla #13 : 24 Eylül 2017, 00:28:58 »
Merhaba Ayhan kardeşim herkes kendi çeliği ni kendi yapmıyor bu zaman meselesi, imkanlarının olduğu çerçevede devam et .Senin teşvik e ihtiyacın olmadığı verdiğin emekden belli.Kolay gelsin hayırlı günler.

Yazdığımda kendi çeliğini kendin yapı nereden çıkardınız  ::) ::) ::)  İnsanları hazıra alıştırmamak lazım, bu forumun amacı hazır al tak zihniyeti değil yazılanları tersinden yorumlamayalım. Konun açıldığı yer " Mercek Altında" olan bir bölüm için bu yorumu yazdım. Pimler bu ustadan, çelik başka ustadan, model başka ustadan, ısıl işlem başka bir ustadan olunca bana garip geldi ve arkadaşımıza farklı bir yol tavsiye ettim o kadar...

İnsanların sergiledikleri işler olsun, katılımı olsun kendi takdir ettiği biçimde olacaktır. İnsanları belli bir yönde yüreklendirmeye, cesaretlendirmeye saygı duyarım ancak son kararın insanlara ait olmasına da yine aynı derecede saygı duymak gerek.

Ben de şu anda dışardan tedarik ettiğim san mai ile bıçak yapıyorum. Bir çok ustamız da öyle yapıyor. Yerli ve yabancı eski ustalar da böyle yapıyorlardı. İmkan meselesi, tercih meselesi...

Dün gezenbilir'deki bir balta konusunda adımın Mayıs ayında geçmiş olduğunu fark ettim. Bir an gerildim ama sonra baktım ki kimse bana kalay çekmemiş, rahatladım. Yaptığımız ve yapmadığımız şeylerin bizi yok yere endişelendirmemesi güzel. Bunu hepimiz istemez miyiz?

Eylem, bende saygısızlık etmedim zaten dikkatli oku!!!! Çeliği tedarik ettin , eyvallah e suyunu başkasını verdir, model başkasının, pim de başkasından, sen parçaları birleştir !!!  Bende arkadaşımıza sadece her şeyi ile size ait bir çalışma olsaydının keyfini anlatmaya çalıştım tavsiyede bulundum bunu başka yöne çekmek anlamsız geliyor.

Şeref Acar

• *
  • 1599
  • Yer: sarıyer
« Yanıtla #14 : 24 Eylül 2017, 00:35:04 »

Ayhan bey, bu yorumu mercek altında bölümüne yazdığınız için yapıyorum. Amacım kesinlikle sizi yıldırmak değil bilakis daha çok teşvik etmek.

Bunun yerine kendi tasarımınız olan düz bir çeliğe kendiniz su vermiş olsaydınız işte o zaman bu bıçak Dünyanın en iyi damascusundan bile daha özel ve güzel olacaktı.

Tekrar belirtiyorum amacım sizi tamamen her şeyi ile siz ait bir bıçak yapmaya teşvik etmek, selamlar.
Yukarıdaki Soytürk ustaya ait iletide kötü
sayılabilecek ne var ben anlamadım.
Konu mercek altında olmasına rağmen son derece
güzel bir yorumdu bu.
Burada art niyet yada kötüleme sayılabilecek
ne var? Ya da insanlara tavsiye vermenin, teşvik
etmenin neresi kötü anlamadım!
Anlayan vars bana da anlatabilir mi?

Soytürk Dönmez

• 4198
« Yanıtla #15 : 24 Eylül 2017, 00:56:22 »

Yukarıdaki Soytürk ustaya ait iletide kötü
sayılabilecek ne var ben anlamadım.
Konu mercek altında olmasına rağmen son derece
güzel bir yorumdu bu.
Burada art niyet yada kötüleme sayılabilecek
ne var? Ya da insanlara tavsiye vermenin, teşvik
etmenin neresi kötü anlamadım!
Anlayan vars bana da anlatabilir mi?

Ben de anlayamadım Şeref kardeşim  :-[ :-[ :-[

Arkadaşımız Mercek Altında başlığı adı altında bu konuyu açtığına göre bu sanatta ilerlemek isteyen biri olduğunu düşünerek bu yorumu yaptım ama anlatılmak isteneni başka yöne çekmeye çok hevesli bir toplum olduğumuz için yapacak bir şey yok.

Polemiğe girmeyeceğim ve bu konu hakkında daha fazla yorum yazmayacağım...

bulaycı

• 358
  • bülent bulaycı
  • Meslek: emekli
  • Yer: ankara
« Yanıtla #16 : 24 Eylül 2017, 12:20:55 »
bende Zafer ve Eylem bey e katılıyorum. Soytürk beyin amaca dair söyledikleri doğru olmakla beraber herkesin bildiği konular, ama işler imkanlar ve tercihler çerçevesinde yürüyor ve başkalarını tercihlerini sorgulamak ne kadar sağlıklı o da takdirinize artık. Sağlıcakla kalın.

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
« Yanıtla #17 : 24 Eylül 2017, 12:51:24 »
Ayhan üyeliği bıraktı.

Soytürk, insanlar teşekküre, soruya yanıt vermiyor diye bile alınabiliyorsun bir de kendi tavırlarına bak.
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

Soytürk Dönmez

• 4198
« Yanıtla #18 : 24 Eylül 2017, 17:47:18 »
Ayhan üyeliği bıraktı.

Soytürk, insanlar teşekküre, soruya yanıt vermiyor diye bile alınabiliyorsun bir de kendi tavırlarına bak.

Eylem senin bu olayları TERSTEN anlama huyuna resmen DELİ OLUYORUM, ne alaka  cevap vermeme konusu ile bu konunun !!!!!  Ne dedik Ayhan beye , madem alıncaktı neden Mercek altında açıyor konuyu ???  Hakaret mi ettik nedir?  Öneride bulunduk sende dahil lafı tersten anladınız kendine keldi mi  herkesin ters anladığını düze çekiyorsun. Acayip acayip lakırdılar etmeye başladın gene, içmeden sarhoş ediyorsun adamı  >:(

eryıldız26

• 533
  • Meslek: metal boya
  • Yer: ANKARA-OSTİM
« Yanıtla #19 : 24 Eylül 2017, 18:24:30 »

Soytürk bey merhaba,

-Eleştirinizin 1 numarasından çıkardım (başka bir ustanın yaptığı çeliği kullanmanız) eleştirdiğinize göre tersini istiyorsunuz, çıkarım yanlış mı?
-İnsanların hazıra alışıp alışmaması siz lik bir konu değil. Kendi karar verir.
 Yukardan bakan bir tavır sezinliyorum.
-Bu forumun amacı her üye için değişik olabilir. Kimi bilgi sahibi olmak, kimi yardımlaşmak, kimi yapmak, kimi öğrenmek vesaire yani yöntemi kendisi belirler.
-Bileşenlerin başka ustaların ürünü olması hiçte garip değil, tenkitten çok takdir edilmeli. Değişik ustaların parçalarını bir araya getirip bir eser bir güzellik ortaya koymakta ayrı bir takdir konusudur.
-Ayhan bey modelin kendisine ait olduğunu söylese ki öyle bir durum yok haklısınız derim ama değil. Bütün bıçaklarda başka ustaları/modelleri hatırlatan çizgiler bulabilirsiniz, yüzyıllardır böyle.
     Son olarak söylemem gerekiyor ki tarzınız rahatsız edici, Ayhan Elkut  belli ki aynı şekilde anlamış ve forumdan ayrılmış. Sizin ne söylemek istediğinizden çok karşınızdakinin ne anlayacağı önemli.
        Sağlıcakla  Kalın.
ISIL iŞLEM, aeb_l,n690,n695,4116,d2, o1,o2,1075,crv80,cıva,rulman çeliği,kabze malzemeleri,lineer,pirinç ve paslanmaz,pim ve borular biley taşları ve elmas eğeler,bıçak mengeneleri,bıçak profilleri.Benzinli kamp ocakları. Iletişim için 05322803426.         Facebook anadolubicakatolyesi.