Bıçak Sanatı - Forum

Bitmeyen bıçak "HIRCIN" :) (sadece bicaksanati.com ogretileriyle)

Semihkilic

• *
  • 14
  • Meslek: Ozel bir şirkette çalışan
  • Yer: Bursa
Merhaba,
Dün selam verdim bugünde sizleri gururlandırmak istemekteyim. Sizlerin verdiği, destek, açıklamalar, makale, anlatımlar, örnek ve bilgiler sayesinde dünde bahsettigim uzere beni bicak almak yerine yapma yolunda cesaretlendirdiniz. Konu anlatımına geçmeden önce binlerce teşekkür ederim.

Henüz bitmemiş hatta yolun basında olsamda geldiğim safhaya kadar olan durumu paylaşmak isterim ben gibi hiç birşeyi olmayanları cesaretlendirmek ve siz ustalarımı ne kadar doğru anlatımlar yaptığınızın ispati niteliginde gururlandirabilmek için. Doğru öğrenmişmiyim meraktayım.(resim yüklemlerinden dolayı bolum bolum anlatabilecegim)

Bölüm-1
Öncelikle bir model arayışına girdim bir örnek buldum.  esinlendigim bu stil sonradan öğrendim ki Fatih Konuk beyin modeli imiş.
Netten indirdiğim foto üzerinden photoshopta oynamalar degisikler yaptım çıktısını alip kartondan kat kat keserek bir prototipini yaptım ebat ve Ele oturma ergonomisini anlayabilmek icin.
Fena değil gibiydi. Çelik ebat araştırmam esnasında az talaş kaldırmak için bıçağı biraz daha genişletsem hoş olur diye biraz daha genişlettim. Ilk 4 resim.
Sonra çelik tipi araştırması ile 3-4 kez bu forumda aynı konuları okudum n690 da karar kıldık.
40x250x5 N690, paduk ağacı kapsa 5mm pirinç pim ve birkaç zımpara siparişini verdim.
Son karar kıldığım  modeli kesip yerleştirdim Çelik üstüne. ardından CD kalemi ile talas kaldıracağım yerleri boyadım. (Çok faydasını gördüm bu isin) resim5-6-7
Buraya kadar herşey güzel,
Sırada ciddi emek ve alet edevat isteyen kısım. Mengenem yok, alsam hem tezgah yok, e zaten tek bıçak yapcam masraf etmek istemiyorum çözümü işkence de buldum. Eğe için balık sırtı orta dis  hem düz kısmını hemde iç bükey alan için yeterli gördüm (acemi cesareti iste) ve yuvarlak eğe, epoxi yapıştırıcı. 8.resim bu ise başlarken elinde olan ekipman

Devami bolum -2
« Son Düzenleme: 25 Ağustos 2017, 15:08:04 Gönderen: Semihkilic »

Semihkilic

• *
  • 14
Ynt: Bitmeyen bıçak "HIRCIN" :) (sadece bicaksanati.com ogretileriyle)
« Yanıtla #1 : 25 Ağustos 2017, 15:57:26 »
Bölüm-2
Sanırım en zevkli kısmi bu idi. Eğeleme safhası, :)
Evet yillik izin 8 temmuzda basladi takım çantasını aldım tatile k.validenin yazlığına gittim balkona eşyaları bıraktım. Iskenceler ile çeliği profile çevirmek için kullanacagim evvden bir adet sehpa gözüme kestirdim. (Evet sehpa :) kucagima sigacak kadar kucuk bacaklarimin arasina sıkıştırabilecegim ebatta bir zigonsehpa idi.)
Niyetim bölgesel bölgesel evire çevire çeliği çevire çevire bağlayıp profili çıkarmak.

Çeliği direk uygun pozisyonda bağladım burda anlattıklarınız gibi önce acılı bi şekilde eğelemeyi denedim. :( ses inanılmaz di çok gürültülü oldu devam edemedim kara kara düşündüm. Koca gece.

Sesi kesmek için eski silikon vari deniz ayakkabılarını kesip çelik ile sehpa işkence ile çelik arasına bunları sıkışırdım. :) gayet güzel sesi iyice absorbe etti. Çok şükür.
Önce kesme ağzi tarafindaki  kavisli büyük talas alanlı yerden başladım. Olası bi hatada yöntemi yakalayana kadar bıçak sınırlarına girmeden durumu görmek icin. Cidden dmek isteyen ama sonuca yaklastikca ilerlemeyi görüp gaza geldigim bir deneyim oldu :)
Ardında sırt kısmına sonra sırttan kabza sonuna doğru devam ettim. En zorlandığım kısım sırttaki radyuslu kısım oldu.
Sırt kısmi bitirdiğimde kabza kısmında üç bükey alanlara başladım eğlenin balık sırtı kısmi ile kolay ilerlemek için gözüm e kestirdiğim orta noktadan yuvarlak eğe ile mümkün oldu kadar girdim. Kalanını balık sırtı eğe ile.
Fotoları sıralı bir şekilde ekledim.
Devamı bolum-3 te
« Son Düzenleme: 25 Ağustos 2017, 16:00:08 Gönderen: Semihkilic »

Semihkilic

• *
  • 14
« Yanıtla #2 : 25 Ağustos 2017, 16:41:05 »
Bölüm 3
Tatilin ilk bölümü bitti :)
Buraya kadar olan kısım gunde 2-3 saat civarı 5 gün de cikti( sabah 1 saat akşam 1 saat gibi çalışabildim.
Bursaya döndüğümde delikleri delmeyi plânlamistım zor bela matkap ile deldim 2 uç yaktım:) hazır delmiş ve yazlığa elektrikli  iş bırakmamak için kabza yida markalar gibi küçükçalık deldim.

Kalan izin  ile yine yazliktayim:)
Profili kaba da çıkardıktan sonra ergonomi olarak tutuş ta serçe parmak kısımlarının rshatsiz etti daha ahsap ile dahada kalin olacagindan dolayi bir optimizasyon yapma gereği gördüm.

Ardında delikleri zımparalama ya çalıştım. Bu işi şarjlı  vidalama ucuna zımpara bantlayarak denedim fena değil (ışıl işlem öncesi tekrar bir el atacagim)
Ardından et kalınlığındaki alındaki eğe izlerini giderme çalışmasına başladım.
Dış bükey alanlari 50x80 mm ebadındaki düz tahtaya zimparayi yapıştırıp bantlayıp kolay nisrkilde 40 ve 80 kum ile halledebildim.
Iç bükey alanlar için ufak oğlumla tartişarak çözdüm:) kendisinin plastik oyuncak çekiçini emanet aldım.
Kabza alanını bu şekilde çözdüm.
Yan yüzeyler ise tam bir kaos. Lama olarak gelen çeliğin diş yüzeylerinde ki minik çizikler çok uğraştırdı hatta 0.1- 0.2 mm lik bir bombelik olduğunu farkettim ben eğrilerken işkence ile sıkarken mi büktüm bilemiyorum.
Önce 40 sonra 80 kum zımpara ile sıkılana kadar zımparaladım.(ben bu kısma ön perdah diyebilirim sanirim) çok sabir gerektiriyor...
Sırada muhteşem ağız açma işlemi ve muhteşem! :) aparatında sıra...

Semihkilic

• *
  • 14
« Yanıtla #3 : 25 Ağustos 2017, 16:59:30 »
Bolum-4
Ağız açma işlemi...
Trigonometriyi 25 yıl sonra tekrar hatırlamam gerekti baştan fiziki olarak prova ettim (39 yasindayim) :)
Ağız için,  kampta kullanacabundan ötürü odun dal kesme birkaç sebze et kesme doğrama amaçlı olacağından scandi 12 +12 Ağız açmaya karar verdim ardından hesaplamalı yine burdan okuya okuya bi yöntem oturturum kafama. (bu arada bu işlemleri yaparken her fırsatta elimde telefon bicaksanati.com hatim ediyorum)
Ihtiyaclari araştırdım yazlıkta kileri karıştırdım buzdolabı ambalaj tahtalarını gördüm. Hesaplayıp   kesip biçip  yapıştırıp çiviledim.
Bıçağın yüzeyini yine CD kalemi ile güzelce boyadım. Biguzel masaya bağladım.
Şahane olmuş bu diye kontrol ettim homojen bir talas kaldırmayı görünce psk mutlu oldum. Eğe boy uzatmada oklava kalınlığını;) hesaba katmayı unutmadım. :)
Temiz çalışıyorum görüntüsü vermek için diş fırçası ile çelik tozlarını belli aralıklarla temizleyerek ilerledim.
Aynı çalışmayı diğer yüz de de aynı işlemleri yaptım karsilastirdim
Eh acemilik 0.5 mm civarı yanakta farklılık vardı.
Varsın olsun dedim (son perdahta çözmeyi umuyorum)

Sol yüzeyde bacağa yakın kışın da yuvarlak egeyi fazla daldığını görünce kaynar sular indi. Gidermek için devam etsem olmayacak orta çizgi gidecekti. Bende kesme aydınının balcak tarafını köreltme yönünde 1.5 mm talas kaldırıp namluya doğru iyi bir şekilde bağladım sonra tekrar ağız açıp duzelttim.
« Son Düzenleme: 25 Ağustos 2017, 17:01:23 Gönderen: Semihkilic »

Semihkilic

• *
  • 14
« Yanıtla #4 : 25 Ağustos 2017, 17:13:45 »
Bolum-5
Sırt kısmına ağız açma
Burda sitilistik olarak daha geniş acılı baltaladık baltamsi 22-22 bi ağız düşündüm ağız genişliği biraz daha dar olması için atıyorum ödünü kesip kesip sıkılıp arkası ile vurup yarıp bitirmek için biraz da sus estetik amaçlı.
Önce bi hız kararı çizip ölçüp hesaplayıp mevcut aparatını oklava dayzndirdigim yere ne kadar beslendcekse ilbeyi yaptim(Sol tak olacak sekilde)
Bi güzel ağzı açtım boyalı alandan boyacısı görünce iki eğik yüzeyin birbirini kestiği arakesit belirdikçe ekstra keyf alıyor insan.
Alt ve üst kesici ağız açılmış görüntü ve 40 kum zımpara ile ege izlerinin giderildiği görüntüleri aşağıda .
Şuana kadar kullandigim tüm ekipman bir masaya sığıyor. Bıcak ağızları şuan ~ 0.5-0.6 mm mertebelerinde kumaşım halen yok :) çelik cetvelden gözümün kestiği ölçü bu. :)

Bolum 6 da ışıl işlem ve sonrası olacak  önümüzdeki hafta zımpara işlemlerine tekrar başlayacağım.

Bu noktada N690 çelik için ışıl işlem öncesi burda okuduğum kadarı ile 400 kuma kadar çıkılması tavsiye edilmişti ağız içinde minimum 0.3 mm bırakılmalı denilmişti. Ustalarım kardeşlerim. Bu bilgi ile devam edeyim mi ?

Saygı ve minnetlerim ile  her şey sizler ve bu site sayesin de bu aşamada...
Teşekürler.

poyrazz74

• 224
  • selçuk çakır
  • Meslek: belediye işçisi
  • Yer: izmir-konak
« Yanıtla #5 : 25 Ağustos 2017, 23:52:51 »
Semih bey harika bir iş çıkarmışsınız tebrikler.kısıtlı imkanlarla nasıl yapılır ders niteliğinde olmuş ..başarılar yakın zamanda bir tezgah edinirsiniz daha çok bıçak yaparsınız eminim..
Akıllılar hep şüphe içindeyken aptallar küstahça kendilerinden emindir.

Semihkilic

• *
  • 14
« Yanıtla #6 : 26 Ağustos 2017, 00:09:56 »
Semih bey harika bir iş çıkarmışsınız tebrikler.kısıtlı imkanlarla nasıl yapılır ders niteliğinde olmuş ..başarılar yakın zamanda bir tezgah edinirsiniz daha çok bıçak yaparsınız eminim..
Eksik olmayın teşekkür ederim,
Yapmaya karar verince, fotoları aynen burda gördüğüm gibi çekeyim,   ustalarimi burdan onura edeyim istedim.
Açıkçası çok zevkli bir iş. Ama ilk ve tek bıçağım olacak sanırım:)
Fakat Bıçağın işi bittiğinde vaketa deriden bir kilif yapma planim var:)
Bıcak için ise Emeklilikte hobi amaclı belki çocuklara  belki ilerisi icin toruna deden hatıra birseyler icin ugrasabilirim kismet, :)
Yada yine kamp teçhizatı amaçlı "balta" :) olabilir.
Tekrar teşekkür.

taner eviş

• *
  • 23
  • Van'lıyam şanlıyam kılıcı kanlıyam
  • Meslek: sağlık memuru
  • Yer: van
« Yanıtla #7 : 29 Ağustos 2017, 22:46:55 »
Ben de bir acemi olarak hakikaten keyif alarak okudum . Eğe  yi ne kadara nerden kaç numara kalınlık  vs  aldınız . Balik sırtı eğemin kalitesinden pek emin değilim . ben de kendime  T şeklinde bi ağız açma aparatı yapmıştım sonrasında ise işimi görecek bi bant zımpara aldım ve ikinci bıçağımı yapıyorum .Bir de bir sorum olacak resimde işaretlediğim yer için normal bilemeye devam mı ettiniz yoksa açı veya teknik değişti mi ?

Tekrar elinize sağlık . Fotoğraflı olarak devam ediniz lütfen bizlere anlatmaya .
Bir hilal uğruna Ya Rab ne güneşler batıyor

Huseyin KESKİN

• 574
  • Meslek: öğrenci
  • Yer: sivas/gürün(samsun)
« Yanıtla #8 : 30 Ağustos 2017, 12:09:46 »
elinize sağlık çok güzel olmuş  :) devam etmeyi düşünün :)

Semihkilic

• *
  • 14
Merhaba Taner bey,
Öncelikle teşekkürler
Şırası ile sorularınıza yanıt vermeye çalışayım,
Eğe bauhaus tan aldım. Winsent yada vinset marka 2 numara orta diş. Fiyatini tam hatırlayamadım. 20 küsür olabilir.
Diğer sorunuza cevap olarak. Alt ağız 12 derece üst sırttaki ağız yaklaşık 20 -22 derece. Iki ağız açısı farklı olunca o birleşme cizgisi geriye doğru uzun kendiliğinden çıkıyor.

Şu sıralar ışıl işlem öncesi  zımpara dersindeyim sabrımı zorluyorum :)
Ağızları 800 kum ıslak zimparya kadar getirdim.
Kabza kısmına geçtim. Sonrasında namlu ya :)
Ben de bir acemi olarak hakikaten keyif alarak okudum . Eğe  yi ne kadara nerden kaç numara kalınlık  vs  aldınız . Balik sırtı eğemin kalitesinden pek emin değilim . ben de kendime  T şeklinde bi ağız açma aparatı yapmıştım sonrasında ise işimi görecek bi bant zımpara aldım ve ikinci bıçağımı yapıyorum .Bir de bir sorum olacak resimde işaretlediğim yer için normal bilemeye devam mı ettiniz yoksa açı veya teknik değişti mi ?

Tekrar elinize sağlık . Fotoğraflı olarak devam ediniz lütfen bizlere anlatmaya .

Semihkilic

• *
  • 14
« Yanıtla #10 : 01 Eylül 2017, 03:08:37 »
elinize sağlık çok güzel olmuş  :) devam etmeyi düşünün :)
Teşekkürler Hüseyin bey.

Semihkilic

• *
  • 14
« Yanıtla #11 : 02 Eylül 2017, 17:55:41 »
İyi bayramlar, :)

Bölüm 6

Tekrar merhaba en son ağız açmış ve bıçağın her yerini 40 kum zımpara yapıp bırakmıştım.
Bu bayram hafta sonu fırsat buldukça zımpara konusuna ayırdım.

En son perdah yapacağım ve ağız çizgisini bozmamak adına scandi ağız ve  sırt ağız kısımlarına zımparaya girdim 80-120-240-400 arkası bez zımpara ile sonra elde bulunan 500 ve 800 su zimparasi ile zimparaladim.
Ardından perdah mantığında yan yüzeylere aynı sıra ile giriştim.
Not:
Sadece zımpara yüzünden bir daha bu bıçak işine girmem sanirim:) saatler günler sürdü. Bant zımpara mak. Şart!
Not2:
(Edremitte, 1000-1200 zımpara bulamadım bu kısım bursa dönüşüne kaldı artik)
Fotolar sırası ile aşağıda 5 günde bu kadar oldu. Bıçağın sağ yüzü perdah işi (120-240-400-500-800)
 Halen eksik...
Fotolar, her kum aşaması için ayrı ayri ekledim fark (var ise) gorulmesi icin.
Foto çekmekte zor ışığı yakalarsanız ayna gibi yansıtma yakalamakta ışığı yakalayamazsanız bolca çizikler görülmekte:)
Son foto 800 kum...
Saygılarımla...
« Son Düzenleme: 02 Eylül 2017, 17:57:12 Gönderen: Semihkilic »

Buraky

• 11
  • Acemi olmadan usta olunmaz
  • Meslek: Elektrik
  • Yer: Ankara
Eserinizin son halini merak ettim cok keyifli bir anlatımı ellerinize saglık

CENGaver42

• 628
  • Cengiz
  • Meslek: öğretmen
  • Yer: konya
Yüzmüş yüzmüş kuyruğa gelmişsiniz. Elinize sağlık.
"Ne kadar usta olursan ol acemi olacagın pek çok gün olacak."