Bıçak Sanatı - Forum

Tüm Bıçak Sanatı Ailesine Teşekkürler ..

closek

• 39
  • Meslek: serbest
  • Yer: Kırıkkale
Tüm Bıçak Sanatı Ailesine Teşekkürler ..
« : 23 Ağustos 2017, 13:24:26 »
Arkadaşlar merhaba . Bu forumun yıllardır takipçisiyim üyeliğim çok sonra oldu ama takipçiliğim eskidir:) Buradan öğrendiğim bilgilerle, okudugum makalelerle , ustalarımızın tecrübelerini okuyarak görerek 3 bıçak yaptım . Ilk iki bıçağa pek ozenmemistim hatta birini sapı olmadan ağır işlerde kullanıyorum . Kırmak için bazı testler yaptim ama kırılmadı . Şimdi bu en son yaptığıma biraz ozenme vaktim ve fırsatım oldu . Bu vesileyle tüm bıçaksanatı ailesine teşekkür ediyorum . Bilgisini tecrübesini esirgemeyen saklamayan bütün üyelere selam olsun . Eğer kimse tecrubesini paylaşmasa yaptığı işleri paylaşıp anlatmasa bu bıçağı biraz zor yapardım o yüzden paylaşım yapan herkese teşekkürler . Şimdi gelelim bıçağa . Bıçağım bitmek üzere . Çelik olarak yine forumdan temin ettiğim ck67 kullandim . 5 mm kalınlık 21 cm uzunluk mevcut ve ağzını eğe ile açtım zımpara makinam olmadığından dolayı . Şeklinin çoğunu taşlama makinasıyla yaptım ve 1-2 mm pay bıraktığım yerleri eğe ile düzelttim . Zımpara işinide en son 1000 kumda biraktim bayağı parlak oldu . Şimdi sıra su vermeye geldi . Suyunu sıkıştırılmış kalorisi yüksek mangal komurunde vereceğim . Soğutma sıvısı olarakta kaynama derecesinde su kullanmayı düşünüyorum . Şimdi bir sorunum var . Isının 800-850 derecede olduğunu anlamam icin sıcaklığını ölçmem gerekiyor . Bu ölçme işinide şu aşağıda linkini verdigim avometre ile ölçmek istiyorum . Şimdi bu aleti ileriye dönük olarakta kullanmak istiyorum(ısıl işlem fırını yaparsam diye) . Sizce bu alet uugun mu yoksa bu fiyatlara yada 100 liraya kadar kullanabilecegim k tipi bir termokupl var mıdır ? Hem dijital olcu aletiyle mangalda kullanilabilecek hemde ileride fırın yaparsam orada kullanabilecegim bir ısı ölçer .

http://urun.gittigidiyor.com/yapi-market-tamirat/my-64-dijital-olcu-aleti-multi-metre-avometre-290463812?pkw=&pmt=&sc_gcsp=gg&ggmktg=PaidSearch*PLA*232253847*22324027767*58375879287*%7btype%7d*290463812*pla-79002907527&gclid=EAIaIQobChMI9-zQp7Po1QIVDjwbCh0yZghcEAQYAiABEgLpF_D_BwE&mpch=ads&scxid=14489-145818-2357-0#

Şeref Acar

• *
  • 1599
  • Yer: sarıyer
Ynt: Tüm Bıçak Sanatı Ailesine Teşekkürler ..
« Yanıtla #1 : 23 Ağustos 2017, 14:04:56 »
Merhaba
Isıl işlem biraz zorlu ve riskli olacak ama herhalde bu kalınlıkta
bir bıçağı yağla sulamak çok zor olur. Daha önce kaynar su ile
su vermiştim, riski bayağı azaltıyor. Ekstradan bıçağı ince(0,5mm gibi)
bir kil ya da şamot tabakasıyla kaplarsanız hem riski daha da
azaltmış olursunuz hem de yüzeyde oluşacak tufali azaltırsınınız.
Mangalda ısı kontrol şansınız yok, tek ölçü göz.
Isıl renklerin tablosu vardı forumda bi baksanız iyi olur.
Siz suda işlem yapacağınız için 800 dereceyi geçmeyin.
Kırmızı rengin çok hafif açıklaşmaya başladığı nokta olması gerek
yine de tabloya bakınız.
Kolay gelsin

closek

• 39
« Yanıtla #2 : 23 Ağustos 2017, 14:41:32 »
Dediginiz gibi yağda sertlik kazanması cok zor olur . Isıl işlem yağıyla belki olur ama o da benee yok . Eğeden bir bıçak yapmıştım . Mangalda göz kararı ısıtıp soğuk suyla su verdim . Catlama kırık vs gibi sorun yasamadigim gibi cok güzel sertlik aldı ve maneviş falanda yapmamistim . Hala kullanıyorum ağır işlerde . Sadece keskn ağzında bir kaç kırık oluştu onun sebebide su verirken kesecek kadar ağız açıp su verdigim için galiba . Demem o ki kaynar suyla sıfıra yakın riskle su verebileceğimi düşünüyorum .

Kil konusunu pek araştırmadım . Dün kil almıştım hemen tamamlanmamış başka bir bıçakta denedim . Kuruduktan sonra baktım çatlamış . Üstüne düşmedim o yüzden ama bugün foruma bir bakacağım . Mangal konusunda da ısı kontrol etmek evet zor ama bıçağın hemen bitişiğine termokupl u koyup o anki sıcaklığı bilmek fikir verir diye düşünüyorum . Ama asıl bilmem veya tecrübe etmem gereken şey şu : Termokupl 800 ü ölçtüğünde bıçak kac derece ?  Tahminen 20-30-40 derece gerisindedir diye dusunuyorum . O yuzden 800 derecede su vereceksem derece 840 ı gosterdiginde su vermeyi düşünüyorum bilmem yanlış mı düşünüyorum .

Cevabınız için teşekkürler .

Temur.akin

• 442
  • Meslek: İnşaat Müh.
  • Yer: Istanbul
« Yanıtla #3 : 23 Ağustos 2017, 14:54:37 »
Dediginiz gibi yağda sertlik kazanması cok zor olur . Isıl işlem yağıyla belki olur ama o da benee yok . Eğeden bir bıçak yapmıştım . Mangalda göz kararı ısıtıp soğuk suyla su verdim . Catlama kırık vs gibi sorun yasamadigim gibi cok güzel sertlik aldı ve maneviş falanda yapmamistim . Hala kullanıyorum ağır işlerde . Sadece keskn ağzında bir kaç kırık oluştu onun sebebide su verirken kesecek kadar ağız açıp su verdigim için galiba . Demem o ki kaynar suyla sıfıra yakın riskle su verebileceğimi düşünüyorum .

Kil konusunu pek araştırmadım . Dün kil almıştım hemen tamamlanmamış başka bir bıçakta denedim . Kuruduktan sonra baktım çatlamış . Üstüne düşmedim o yüzden ama bugün foruma bir bakacağım . Mangal konusunda da ısı kontrol etmek evet zor ama bıçağın hemen bitişiğine termokupl u koyup o anki sıcaklığı bilmek fikir verir diye düşünüyorum . Ama asıl bilmem veya tecrübe etmem gereken şey şu : Termokupl 800 ü ölçtüğünde bıçak kac derece ?  Tahminen 20-30-40 derece gerisindedir diye dusunuyorum . O yuzden 800 derecede su vereceksem derece 840 ı gosterdiginde su vermeyi düşünüyorum bilmem yanlış mı düşünüyorum .

Üstadım elinize sağlık gayet hoş görünüyor. Benimde merak ettiğim bir konu idi, K tipi termokupl yada ölçü aletleri ile satılan termokupl ile ısı ölçebilmek. Takipteyim konuyu, bakalım ustalarımızdan nasıl fikirler gelecek.
Ölçü aletleri ile satılan ufak uçlu termokuplü ısıtılan bıçağa deydirip ölçebilirmiyiz mesela, ateş içine sokmadan.
İşte bu bizim hikayemiz, öyle saf öyle çelik...

closek

• 39
« Yanıtla #4 : 23 Ağustos 2017, 15:36:01 »

Üstadım elinize sağlık gayet hoş görünüyor. Benimde merak ettiğim bir konu idi, K tipi termokupl yada ölçü aletleri ile satılan termokupl ile ısı ölçebilmek. Takipteyim konuyu, bakalım ustalarımızdan nasıl fikirler gelecek.
Ölçü aletleri ile satılan ufak uçlu termokuplü ısıtılan bıçağa deydirip ölçebilirmiyiz mesela, ateş içine sokmadan.

Ateş içine sokmadan ölçme sadece lazer ısı ölçerlerle mümkün olabilir . Termokuplun ısıyı ölçeceği ortama en az yüzde yirmisinin girmesi lazım . Mesela su sıcaklığı ölçeceksek suya sokmadan sağlıklı ölçüm yapamayız ve hemen sokar sokmaz da ısıyı olcemez belli bir tepkime süresi var . Bu süre termokupl cinsine ve ölçen cihazın ısıyı resetleyip ekrana yansıtma suresine göre değişkenlik gösterebilir .

Temur.akin

• 442
« Yanıtla #5 : 23 Ağustos 2017, 17:01:44 »

Ateş içine sokmadan ölçme sadece lazer ısı ölçerlerle mümkün olabilir . Termokuplun ısıyı ölçeceği ortama en az yüzde yirmisinin girmesi lazım . Mesela su sıcaklığı ölçeceksek suya sokmadan sağlıklı ölçüm yapamayız ve hemen sokar sokmaz da ısıyı olcemez belli bir tepkime süresi var . Bu süre termokupl cinsine ve ölçen cihazın ısıyı resetleyip ekrana yansıtma suresine göre değişkenlik gösterebilir .

Peki bu şekilde ama tabi daha uygun sıcaklık aralığında çalışabilen bir yüzey termokupl olabilirmi, sonuçta çeliğe deyecek. Suyun içine girmek ile aynı mantık. Ben kömürün içindeki sıcak çeliğe dokundurmak ve ölçmek istiyorum. 50 cm lik bir uzunluğu var bu probun. işe yaramazmı ?

closek

• 39
« Yanıtla #6 : 23 Ağustos 2017, 17:40:45 »
Temur akin bey bu tip cubuk termokupllar dediginiz gibi yani kömür ile Çeliğin arasinda çeliğe degerek ölçecekseniz bu fazlasıyla işinizi görür . Bende böyle bir urun arıyorum zaten .

Siz sadece degdirerek ölçme deyince google da yuzey sıcaklığı ölçmek diye aratinca yuzey sıcaklığını ölçen termometre diye bir ürün denk geldi . Aynı dediğim gibi cubuk kısmın ucunu geniş yapmışlar ki yuzey teması fazla olsun sağlıklı ölçebilsin diye . Bu ürünün 1000 dereceye kadar ölçebileni olsa iş görür aslında . Fiyatıda lazere göre cok daha makul olur .

https://www.testo.com/tr-TR/mini-yuezey-termometresi/p/0560-1109

closek

• 39
« Yanıtla #7 : 24 Ağustos 2017, 22:40:50 »
Keşke şöyle gözle tam 800 dereceyi anlayacak kadar usta olsakta fırın , termokupl vs gibi şeylere ihtiyaç duymasak . Videoda en hayret ettiğim kısım 21:06 .

https://www.youtube.com/watch?v=OYlXWHo7fk4

Temur.akin

• 442
« Yanıtla #8 : 25 Ağustos 2017, 00:03:39 »
Keşke şöyle gözle tam 800 dereceyi anlayacak kadar usta olsakta fırın , termokupl vs gibi şeylere ihtiyaç duymasak . Videoda en hayret ettiğim kısım 21:06 .

Ustam adam yaşayan son usta, bırakalımda anlasın, baksana  nasıl bakıyor şahin gibi 😀

closek

• 39
« Yanıtla #9 : 28 Ağustos 2017, 13:24:44 »

Ustam adam yaşayan son usta, bırakalımda anlasın, baksana  nasıl bakıyor şahin gibi 😀

Gavurcam pek iyi değil o yüzden son usta olduğunu bilmiyordum dediğiniz iyi oldu :) Yani son usta ise çok şaşıracak bir durum yokmuş o zaman  :D