Bıçak Sanatı - Forum

İlk Bıçak Yapımından Ziyade Elime İlk Eğe Alışım

Corydoras

• *
  • 8
  • İbrahim Edhem İnne
  • Meslek: Öğrenci-Uluslararası Ticaret-E-Ticaret
  • Yer: Yunusemre/MANİSA
Herkese merhabalar,

Forumu uzun zamandır takip ediyorum.Buradan öğrendiğim bilgiler gerçekten paha biçilemez öncelikle emeği geçen herkese teşekkür ederim.

Başlıktanda anlayacağınız üzere bu ilk bıçak yapışımla beraber elime bu kadar uzun süre ilk eğe alışım.1 saat kadar çalışmayla son görseldeki hale geldim. :)

Profil ve diğer detaylar hakkındaki bilgiler şunlar;
Profilimiz Böhler O2 olarak adlandırılan K720 kodlu çelik.Hazır kesilmiş halde Ali Yiğit Özkan bey'in websitesinden tedarik ettim.Neden bu çelik derseniz su verme işlemi yapabileceğim müsait bir yerim var.Olurda suyunu kendim veririm diye amatör kişilerin su verebileceği bir çelik tercih ettim.Boyut olarakta iş yükünü görmek açısından ufak bir model seçtim.
El yapımı, amatör bir eğe rampası yaptım maliyeti çok düşük şuan prototip aşamasında denilebilir.Kullandıkça gördüğüm hataları düzenleyeceğim yeni bir tane yapacağım.O zaman benim gibi yeni arkadaşlara kolaylık olması açısından adım adım paylaşmayı düşünüyorum.Fotoğrafını hiç çekmemişim ama şuanki haliyle işimi görüyor.

Bıçağımızın teknik özellikleri şunlardır;
Toplam boy:180mm
Namlu boyu:80mm
Kalınlık:4mm
Taşlama genişliği:10mm
Taşlama ağzı:1mm (Bu konuda yardımınıza ihtiyacım var.Bu kodlu çelik için suyu verilmeden önce kaç mm ağız bırakılsa iyi olur?)

Taşlama eşiği yeni başlangıçlar için gerçekten zormuş onu öğrendim.Tamda yapamadım aslında konuyla ilgili de tavsiyeye ihtiyacım var.Son fotoğrafta eşiğin son halini görebilirsiniz.Üzerinde daha da bozmamak adına çok uğraşmadım.Bıçağın üzerindeki son pim delik merkezinden 25mm uzağa düz çizgi olarak taşlama eşiğimi çizdim.
Daha sonra alından 10'ar mm içeriye girecek şekilde çizgileri çekip taşlama genişliğini çizdim.Görsel olarak hoşuma gitti.Bu çizimleri tamamen doğaçlama yaptım.Forumdaki konularda gördüğüm bu tarz doğaçlamaların estetiği yakaladığı sürece sorunsuz olması yüzünden tabiri caizse lambır lumbur giriştim.Lütfen hatalarımı yanlışlarımı belirtin.Yönlendirmeleriniz benim için önemli.

Şimdilik durum bu günlük tarzında konuya yazmayı düşünüyorum.İleride kendime de kaynak oluşturması açısından nereden nereye geldiğimi görmem açısından da önemli benim için.

Zaman ayırıp yorum yazacak herkese şimdiden teşekkür ederim.
Saygı ve selamlarımla.

Not:Son resimdeki bıçağın parlak kısmının kenarları siyah görünüyor.Bıçak kayarsa hizalayayım diye etrafını lacivert keçeli kalem ile çizmiştim odur.Sizi yanıltmasın.

Onur TAŞKIRAN

• 175
  • Meslek: Matematik Öğretmeni
  • Yer: Bursa
Ynt: İlk Bıçak Yapımından Ziyade Elime İlk Eğe Alışım
« Yanıtla #1 : 15 Ağustos 2017, 20:27:25 »
Gayet güzel ilerliyor, kolay gelsin, sonucu merakla bekliyorum.

orhanbilgin

• 660
  • Orhan Bilgin
  • Yer: İstanbul
« Yanıtla #2 : 16 Ağustos 2017, 09:26:12 »
Merhabalar, ege ile serbest calisirken taslama esigini yapmak icin aslinda daha pratik bir yol var, taslama esigi genel olarak bicagin estetigini ciddi oranda etkilediginden bence bu adimi ozellikle titiz yapmakta fayda var.
Agizi acmaya baslamadan once rikassonun nerede bitecegini ve agizin hangi aciyla oldigunu, taslamanin nereye kadar olacagini cizin. 2 yuzde de tam simetrik olmasina dikkat edin. Daha sonra agiz kalinligini ne kadar birakacaksaniz onu da isaretleyin. Uygun boyda bir yuvarlak ege kullanarak rikassonun bittigi yerde cizdiginiz hat uzerinde: yukarida taslamayi nereye kadar yapacaksaniz, asagida ise agiz kalinligi icin cizdiginiz hatta kadar egeleme islemi yapin. Bu islem sonucu bicak uzerinde bir yarim koni elde edeceksiniz, egeleme islemini burayi referans alarak yaparsaniz hem cok temiz bir taslama esiginiz hem de cok guzel bir taslama hattiniz olur.

İsmail ULUSOY

• 320
  • İsmail H. ULUSOY
  • Meslek: Memur
  • Yer: Samsun
« Yanıtla #3 : 16 Ağustos 2017, 10:04:33 »
Ellerinize sağlık çok güzel olmuş

Huseyin KESKİN

• 574
  • Meslek: öğrenci
  • Yer: sivas/gürün(samsun)
« Yanıtla #4 : 16 Ağustos 2017, 11:27:18 »
bu konuları takip etmeyi seviyorum  ;D kolay gelsin :)