Bıçak Sanatı - Forum

Isıl işlem ve östenit çelik üzerine

Umitoloji

• *
  • 1
  • Yer: İstanbul
Isıl işlem ve östenit çelik üzerine
« : 19 Haziran 2017, 02:07:34 »
Arkadaşlar herkese merhaba, uzun zamandır forumu takip ediyor ve teorik bilgilerden, tecrübelerinizden faydalanıyordum ilk bıçağımı yapmak için kolları sıvadım, elimde şuan ısıl işlem yapılmış bir profil, ısıl işlem yapılmamış bir profil kendi yaptığım kabza ve diğer malzemeler mevcut. Sorum ısıl işlem yapılmamış profil için, elimde olan bıçak profilinin östenit çelik olduğunu sonradan öğrendim sanırım ısıl işlemi biraz zormuş bir atölyem olmasa da alanım var kendi imkanlarımla bu bıçağa ısıl işlem yapamazmıyım?

Çelik Chipper viking 1060 derecede ısıl işlem yapıldığı bilgisine ulaştım bu doğru mudur? Bir de oksijen ile temasa geçmemesi gerekiyormuş yapabileceğim en iyi şey mangalda bol kömürle hava yardımıyla bu sıcağa ulaşmak yada pürmüz ile gaz yardımıyla profili ısıtmak olabilir.

Nasıl yapabilirim, hangi adımda neye dikkat etmem gerekiyor tecrübeli ustalar bilgisini paylaşırsa sevinirim.
---

Güncelleme, aşağıdaki bilgiden sonra kafam biraz karıştı. Şimdi profili folya ile sararsak suya sokmadan önceki haline nasıl karar vereceğiz?

ÖSTENİZASYON             : Yukarıdaki çeliklerin veya yüksek alaşımlı çeliklerin su verme tavlamasıdır, işlem Östenizasyon olarak adlandırılır ama aslında östenizasyon sıcaklığı aynı zamanda su verme sıcaklığı
                                       demektir. Amacı, çeliğin yapısında bulunan alaşım elemanlarının ( krom, vanadyum, tungsten vs) karbonla birleşerek karbür oluşturması ve yapıya katılmasıdır. Östenizasyondaki
                                       bekleme zamanı da bu oluşuma zaman tanımak içindir, yani yeteri kadar beklenmez ise söz konusu alaşım elemanları da yapıya ya katılamazlar veya yeterince katılamazlar.

YAPILIŞI                        : Östenitlenecek malzeme oksijenden yalıtılarak ( uygun bir paslanmaz folyo içine sarılıp zarflanarak veya oksijensiz vakumlu fırınlarda) fırına yerleştirilir ve uygun sıcaklığa geldiğinde
                                       zaman tutularak önerilen süre kadar bekletilir. Unutulmaması gereken şey, bu çeliklerin mangal vs türü ortamda su verilmemesidir, bu yapılırsa malzeme yüksek sıcaklıkta
                                       oksijenle temas edeceğinden yüzeylerden başlayarak karbon kaybeder ( Dekarbürizasyon) ve çeliğiniz ya yetersiz sertleşir veya hiç sertleşmez.
« Son Düzenleme: 19 Haziran 2017, 02:15:15 Gönderen: Umitoloji »

rockes

• 112
  • Meslek: CNC Torna Operatörü
  • Yer: Eskisehir
Ynt: Isıl işlem ve östenit çelik üzerine
« Yanıtla #1 : 19 Haziran 2017, 21:16:15 »
kendi sorunuza cevap vermişsiniz biz de öğrenmiş olduk teşekkürler.
Ekrem TURAN 91/ESKİŞEHİR

Nush ile uslanmayanı etmeli tekdir; tekdir ile uslanmayanın hakkı kötektir.