Bıçak Sanatı - Forum

Doğada kullanmak için bıçak seçimi. Doğa gezisi, kamp, hayatı idame

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9541
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
Doğada kullanmak için bıçak seçimi. Doğa gezisi, kamp, hayatı idame. Tipler ve tasarım özellikleri

Bu konunun altını birlikte dolduralım. Koşullar nedir, tasarımdan beklenenler nedir ve bıçaklar bunları nasıl karşılar. Yanlış bilinenler nelerdir....
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

CANER AKSU

• 75
  • 44
  • Yer: İstanbul
Kamp ya da hayatta kalma senaryolarında birden fazla bıçak bulundurmak gerekliliğine inanıyorum.
1. tek parça çelikten mamul, spear point ya da drop point, bilek ipi takılabilen, ve gerektiğinde bir değneğin ucuna sabitlenebilmesini sağlayan sap delikleri olan, ya da yuvarlak içi boş kabzası olan, 11-13 cm namlu boyu olan, kabza ele rahat oturan, ağır işlerde kullanmak için bir bıçak.

2. Leatherman gibi ( markalar çok çeşitlilik gösteriyor. Benim kullandığım Leatherman WAVE modeli. ) multitool. Veya victorinox swiss army knife. ( ne kadar fazla özellik, o kadar rahat kafa...)

3. Kilitlenebilir 8-9 cm namlu boyu olan, kemer klipsli katlanır bıçak.  Ya da boyun bıçağı. ( mora )

4.  daha hafif kesim işleri için 9-10 numara Opinel.

Ali T.

• **
  • 232
  • Meslek: teknisyen-teknik öğretmen
  • Yer: Antalya-İstanbul
sık bitki kaplı ormanda yol açmak için pala(maşet)
Fakirlik insanı mucit eder...

damasscus(Ömer Yüksel GÜNER)

• 1805
  • Ömer Yüksel GÜNER-Yaş 40
  • Meslek: Kamu-Teknisyen
  • Yer: Ankara-Ordu
Küçük tip el baltası,olta,mağnezyum çubuğu(ateş başlatıcı)
"Aklınıza sürekli bıçak veya keskin olan bir şey geliyorsa, Bıçak Hastalığı'na yakalanmışsınız demektir..."

AlpercAy

• **
  • 185
    • Instagram
  • Meslek: İşsiz
  • Yer: Bursa-istanbul
Eğer gerçekten hayata kalma durumu ile karşı karşıyiseniz bence alet edevattan çok tecrübe işe yaratacaktır. O zaman bıçağınızın yada hangi alete sahipseniz onu sınırlarının dışında kullanma kabiliyeti edinebilirsiniz.
Fakat günümüz survival yada Bushcraft algısında  ben tek bıçak taraftarıyım çünkü her ağırlık enerji sarfiyatı
Kısacası  kamp be doğa gezileri için yanımda   olmasını istediğim bicak yarım taşlama 4-5 mm 24 cm bir bıçak kabza olarak sert suya karşı mukavemetli bir ağaç olsun isterdim ip deliği olması benim için önemli Çelik olarak paslanmaz tercih ederim n690 olabilir şunana kadar çok memnunum.
Bicaklarimi paylastigim instagram sayfam
www.instagram.com/moondesignaca

CANER AKSU

• 75
  • 44
  • Yer: İstanbul
Şöyle bir bıçak son zamanlarda bir hayli popüler Amerika'da. Birkaç hafta önce rastladım videosuna. Gerçi bir miktar PR kokusu da almadım değil ama...
Neyse, tecrübeli bir tasarımcının elinden çıkmış olan bu hayatı idame bıçağı, pek çok özelliği ile iddialı bir duruş sergiliyor. Detaylar için buyrun ziyaret edin.

http://kck.st/1R3mEOL

Sanırım öncelikli bıçak böyle bir şey olmalı.

Not: yapabilirim diyen ustalar için ölçülerini temin edebilirim.
« Son Düzenleme: 16 Haziran 2017, 22:56:28 Gönderen: CANER AKSU »

damasscus(Ömer Yüksel GÜNER)

• 1805
  • Ömer Yüksel GÜNER-Yaş 40
  • Meslek: Kamu-Teknisyen
  • Yer: Ankara-Ordu
Ölçüleri altta yer vermişler zaten, yapımı da basit. D2 çelik, namlu yaklaşık 12cm. Toplam 28 cm.  6.4 mm.kalınlığında ve neredeyse yarım kg. 200$ mış  :)
"Aklınıza sürekli bıçak veya keskin olan bir şey geliyorsa, Bıçak Hastalığı'na yakalanmışsınız demektir..."

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9541
Gündüz cepten yazmaya başlayamadım O nedenle şimdi yazmaya başlayabiliyorum.

Bu konuda tartışmayı hedeflediğim, doğa gezisi, kamp ve hayatı idame koşullarının bıçağının ne yaparken kullanılacağını birlikte listelemek, bu koşullarda güvenebileceğimiz, işimizi görecek olan bıçağın tasarımının nasıl olabileceği. Tabi bıçak modelleri (woodlore, bowie vs. modelleri kastediyorum) de konuşulur

Klasik söylem hatırlayabildiğim kadarıylaseçilecek bıçağı şu şekilde tarif eder:
* sağlam yapıda,
* full-tang sapı olan, (yani benim tabirimle yanaklı sap)
* burnu kambur olan, (drop point)
* sapta delikleri olan,
* oyuk saplı olmayan,
* tek ağızlı olan,
* sırtta dişleri olmayan, (bazıları bunun aksini tercih eder.)
* tırtırlı değil düz ağızlı olan,
* katlanır olmayan yani çakı olmayan.

Ama bakıyoruz kukriler, kılıçlar o kadar ciddi kullanımda bile gizli kuyruklarıyla full tang'i aratmıyorlar. Önemli olan iyi uygulamaymış aslında, Gizli kuyruk ezbere elenmemeliymiş.

Drop point çok söyleniyor ama düz sırtlı bıçaklar da aynı ölçüde sağlam buruna sahipler ve yine işlevseller. Hatta bowieler daha sivri burunları sayesinde delik delme, oyma gibi işlerde iyiler. Yani aslında seçeneklerimiz daha da fazla.

Oyuk sap, uyduruk "ranbo" bıçaklarındaki gibi bir yapıdaysa kabul edilemez. Ancak ColdSteel Bushman'deki yada benim maçetlerdeki gibiyse ahşabı olan saptan daha da iyi. Chris Reeve'in tek parçadan işlenmiş oyuk saplı bıçakları da gayet sağlamlar.

Bir çok yeni forma soğuk bakıyorum. örneğin Tom Brown tracker'a. Kukri ve benzerlerinin kimilerinde kavislerinin çok dar olmasının iyi sonuç vemediğini yapıp gördüm.

Buna zıt olarak; bowie'ler outdoor insanımıza bu drop point mantığından, fazla Amerikan oluşundan itici geliyor ama Bowie'leri en az aynı boy bir kukri kadar kullanışlı buluyorum. Örneğin ağzının düz oluşundan dolayı bunlarla kütük üstünde dal kesmek, kazık ucu sivriltmek daha kolay.

Bilmediğimiz, önümüze fazla çıkmayan buna karşılık bilenlerin doğada özellikle tercih ettiği tipler var. Nessmuk, Kanada bel bıçağı (Canadian belt knife) bunlardan...

Daha da yazılacak çok şey vardır illa ki. Hele bir bunu göndereyim...
Namık Kemal
Instagram'da ben

mehmet dülcek

• 3207
  • Yer: tuzla/istanbul
Eğer gerçekten hayata kalma durumu ile karşı karşıyiseniz bence alet edevattan çok tecrübe işe yaratacaktır. O zaman bıçağınızın yada hangi alete sahipseniz onu sınırlarının dışında kullanma kabiliyeti edinebilirsiniz.
Fakat günümüz survival yada Bushcraft algısında  ben tek bıçak taraftarıyım çünkü her ağırlık enerji sarfiyatı
Kısacası  kamp be doğa gezileri için yanımda   olmasını istediğim bicak yarım taşlama 4-5 mm 24 cm bir bıçak kabza olarak sert suya karşı mukavemetli bir ağaç olsun isterdim ip deliği olması benim için önemli Çelik olarak paslanmaz tercih ederim n690 olabilir şunana kadar çok memnunum.

Kesinlikle size katılıyorum
Bende kamp ve hafif doğa etkinliklerimde 24 -25 cm tam taşlama karbon çeliği bir bıçak
Olmasada olur ama birde ufak testere
En son erzincanda fıratın kenarında hergün en az 10 12 km yapıyordum yanımda balta falan olsa fırlatır atardım herhaalde
Extrem durumları bilmem tabi

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9541
Demek ki uzun mesafeler varsa, yükün ağırlığı sorunsa bıçak fazla ağır olmayacak.
Namık Kemal
Instagram'da ben

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9541
Hafif ve ufak olan çakıları, bıçakları ve aletleri seviyorum. İnsana yük olmuyor, başka şeylere de bunlardan yer artıyor.

Zamanında bu bıçağı yapmıştım. Dağda bayırda arabadan inip de dolanacağımda yanıma aldığım, yer kaplamayan bana ağırlık olmayan bir bıçaktı.

Vurarak kesme için fazla ufaktı ama güven veriyordu. Bunu hızlıca yaparken dışbükey taşlama yapmıştım. Ağız ve ucun sağlamlığı açısından iyi oldu. Bu tipte bir bıçağı tavsiye ederim. Sapın ince olması bıçağı savurarak kullanmadığım için sorun olmamıştı.
Namık Kemal
Instagram'da ben

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9541
En popüler dağ bayır bıçağı tipi olan Woodlore örneği olarak Ferhat'ın paylaştığı bir fotoğrafı vereyim.:

Bkz.: https://www.bicaksanati.com/forum/index.php?topic=1084.0
Namık Kemal
Instagram'da ben

yunus_cbn

• 1147
  • Yer: Manisa
En popüler dağ bayır bıçağı tipi olan Woodlore örneği olarak Ferhat'ın paylaştığı bir fotoğrafı vereyim.:

Biz bu modeli Serdar KILIC modeli olarak biliyoruz eylem abi. Benim de ilk tercihim bu model olurdu. Zira hem taşıma ben kullanım açısından her işe uygunluğu ok iyi seviyede. Hem salat yapAbilirsiniz, hem yontma işinde kullanabilirsiniz hem dal kesebilirsiniz.... şu ana kadar kullandığım en ele yatkın e kullanışlı bicak formüle nin için. Eger tek bıçak alma şansım olsaydi, bu kesinlikle bu bıçak olurdu.
Beni bu guzel havalar mahvetti

Kutsal

• 2124
  • Meslek: Çırak-48
  • Yer: Ankara
Bu konu çok derin, biraz daha geniş bir zamana inşallah...
https://instagram.com/bulent.kutsal?igshid=viq8lfcnxydl
------------------------------------------------------
Those who do not move, do not notice their chains.Rosa Luxemburg.

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9541

Biz bu modeli Serdar KILIC modeli olarak biliyoruz ...

Maalesef Woodlore Serdar Kılıç'tan önce zaten vardı.

"The Woodlore on the other hand is the brainchild of bushcraft instructor Ray Mears, and has only been around since the early 1990’s."

Çevirisi:
Woodlore ise bushcraft eğitmeni Ray Mears'ın eseri ve ancak 1990'ların başından beri vardır.

Bkz.: http://www.thetruthaboutknives.com/2015/02/know-your-knives-woodlore-bushcraft-knife/
Namık Kemal
Instagram'da ben

Bu konu çok derin, biraz daha geniş bir zamana inşallah...
Ben de aynı şeyleri diyecektim  :2up

vural

• 211
  • Meslek: cam filmi
  • Yer: istanbul
Bu konuda soytürk ustanın bıçaklarıyla her yerde yaşarım :)
Çelik olsun dizayn olsun işlevsel bıçaklar.kampçılığıseven biri olarak bushcraft tarzı küçük (22cm)gibi bıçak kampta her işe yarasa da   işin doğrusu 25 cm den küçük bıçağın pek de kullanışlı olacağını sanmıyorum.

Şeref Acar

• *
  • 1599
  • Yer: sarıyer
Herkese merhabalar

Bir uzmanlık sorusu soracağım;
Matkapla delinen delik ile ocakta zımba ile
delinen delik(sap deliği) arasında bir sağlamlık
farkı vermıdır? Neden?

Aynı soruyu gizli kuyruk yapımı için de
soracağım. Eğe-zımpara işi mi, çekiç işi mi?

Bir zamanlar çeliğin lif dokusuyla alakalı birşeyler
konuşulmıştu. Birşey bildiğimden değil merakımdan
soruyorum.

Konuyla ne kadar alakası var bilmiyorum, özür dilerim
ama konu sağlamlıkla alakalı olduğu için burayı tercih
ettim.

Saygılarımla

mustafaramazanoyar

• 808
  • Bende kesin karbon eksikliği var :)
  • Meslek: Arkeolog, Boulderer
  • Yer: manisa/salihli
Herkese merhabalar

Bir uzmanlık sorusu soracağım;
Matkapla delinen delik ile ocakta zımba ile
delinen delik(sap deliği) arasında bir sağlamlık
farkı vermıdır? Neden?

Aynı soruyu gizli kuyruk yapımı için de
soracağım. Eğe-zımpara işi mi, çekiç işi mi?

Bir zamanlar çeliğin lif dokusuyla alakalı birşeyler
konuşulmıştu. Birşey bildiğimden değil merakımdan
soruyorum.

Konuyla ne kadar alakası var bilmiyorum, özür dilerim
ama konu sağlamlıkla alakalı olduğu için burayı tercih
ettim.

Saygılarımla
Birde ocak zımbası ve matkap arasında ağırlık fark eder mi hagisini kullanırsak daha hafif olur
Hakuna Matata

mustafaramazanoyar

• 808
  • Bende kesin karbon eksikliği var :)
  • Meslek: Arkeolog, Boulderer
  • Yer: manisa/salihli
Bu konuda soytürk ustanın bıçaklarıyla her yerde yaşarım :)
Çelik olsun dizayn olsun işlevsel bıçaklar.kampçılığıseven biri olarak bushcraft tarzı küçük (22cm)gibi bıçak kampta her işe yarasa da   işin doğrusu 25 cm den küçük bıçağın pek de kullanışlı olacağını sanmıyorum.
Sonuna kadar haklısınız ama bazı modeller uzun süre kullanmak için fazla ağır kullanacak kişinin sağlam kolları olması gerek taşımada da öyle biraz hafif olsalar zaten her işte mükemmel sonuç verecekleri belli.
Hakuna Matata