Gündüz cepten yazmaya başlayamadım O nedenle şimdi yazmaya başlayabiliyorum.
Bu konuda tartışmayı hedeflediğim, doğa gezisi, kamp ve hayatı idame koşullarının bıçağının ne yaparken kullanılacağını birlikte listelemek, bu koşullarda güvenebileceğimiz, işimizi görecek olan bıçağın tasarımının nasıl olabileceği. Tabi bıçak modelleri (woodlore, bowie vs. modelleri kastediyorum) de konuşulur
Klasik söylem hatırlayabildiğim kadarıylaseçilecek bıçağı şu şekilde tarif eder:
* sağlam yapıda,
* full-tang sapı olan, (yani benim tabirimle yanaklı sap)
* burnu kambur olan, (drop point)
* sapta delikleri olan,
* oyuk saplı olmayan,
* tek ağızlı olan,
* sırtta dişleri olmayan, (bazıları bunun aksini tercih eder.)
* tırtırlı değil düz ağızlı olan,
* katlanır olmayan yani çakı olmayan.
Ama bakıyoruz kukriler, kılıçlar o kadar ciddi kullanımda bile gizli kuyruklarıyla full tang'i aratmıyorlar. Önemli olan iyi uygulamaymış aslında, Gizli kuyruk ezbere elenmemeliymiş.
Drop point çok söyleniyor ama düz sırtlı bıçaklar da aynı ölçüde sağlam buruna sahipler ve yine işlevseller. Hatta bowieler daha sivri burunları sayesinde delik delme, oyma gibi işlerde iyiler. Yani aslında seçeneklerimiz daha da fazla.
Oyuk sap, uyduruk "ranbo" bıçaklarındaki gibi bir yapıdaysa kabul edilemez. Ancak ColdSteel Bushman'deki yada benim maçetlerdeki gibiyse ahşabı olan saptan daha da iyi. Chris Reeve'in tek parçadan işlenmiş oyuk saplı bıçakları da gayet sağlamlar.
Bir çok yeni forma soğuk bakıyorum. örneğin Tom Brown tracker'a. Kukri ve benzerlerinin kimilerinde kavislerinin çok dar olmasının iyi sonuç vemediğini yapıp gördüm.
Buna zıt olarak; bowie'ler outdoor insanımıza bu drop point mantığından, fazla Amerikan oluşundan itici geliyor ama Bowie'leri en az aynı boy bir kukri kadar kullanışlı buluyorum. Örneğin ağzının düz oluşundan dolayı bunlarla kütük üstünde dal kesmek, kazık ucu sivriltmek daha kolay.
Bilmediğimiz, önümüze fazla çıkmayan buna karşılık bilenlerin doğada özellikle tercih ettiği tipler var. Nessmuk, Kanada bel bıçağı (Canadian belt knife) bunlardan...
Daha da yazılacak çok şey vardır illa ki. Hele bir bunu göndereyim...