Bıçak Sanatı - Forum

Karbon çeligi mutfak bıçağım

Onur TAŞKIRAN

• 175
  • Meslek: Matematik Öğretmeni
  • Yer: Bursa
Karbon çeligi mutfak bıçağım
« : 16 Haziran 2017, 12:55:24 »
 Mutfakla arası iyi biri olarak kesmeyen mutfak bıçaklarından gına gelince, hanım sana yapıyor deyip aslında kendim için yaptığım bir bıçak oldu :)

* Çelik daire beton testeresi : (bu Çelik'ten yaptığım bicaklardan inanılmaz memnunum, hem ağız tutuşu hem keskinliği gerçekten mükemmel ama her testere muhtemelen aynı olmayacak :-/ )

*Sap : Amboyna, aslında çakı için ince kesilmiş olarak mehmetmarangozdan Özgür Usta'dan almıştım ama bunada lazım oldu. Tung yağında 1 hafta bekletip stabilize ettim. Amboyna kadar güzel kokan ve görünen ağaç görmedim gerçekten bu ne güzel bir ağaçtır.

Hanım domates, biber, limon falan kesince ağızda güzel bir payına oluşmaya başlamış, aslında elektroliz ile biraz kararttim ama çok kararmadi. Sıkı sıkı tembihliyorum eşime, kurutmadan koyma diye çekmeceye diye bakalım ne kadar dayanacak :))

İsmail ULUSOY

• 320
  • İsmail H. ULUSOY
  • Meslek: Memur
  • Yer: Samsun
Ynt: Karbon çeligi mutfak bıçağım
« Yanıtla #1 : 16 Haziran 2017, 14:19:46 »
Sap gerçekten çok güzel olmuş. Ellerinize sağlık. Karbon çelikleri mutfak için uygun mu ustam

Huseyin KESKİN

• 574
  • Meslek: öğrenci
  • Yer: sivas/gürün(samsun)
« Yanıtla #2 : 16 Haziran 2017, 14:38:08 »
Sap gerçekten çok güzel olmuş. Ellerinize sağlık. Karbon çelikleri mutfak için uygun mu ustam
Ben kendi düşüncemi söylersem eğer, sakıncası olduğunu düşünmüyorum sonuçta paslanmaz çelikleri kaç senedir kullanıyoruz ki insanoğlu olarak ayrıca paslanır çelik olması paslanacağı anlamına gelmiyor bence bakımı yapılırsa paslanmaz çelikten farkı olacağını düşünmüyorum  :) (kimi ustalar ağzıma demir tadı geliyor demişti denemediğin için birşey diyemiyorum)

Onur TAŞKIRAN

• 175
« Yanıtla #3 : 16 Haziran 2017, 16:18:12 »

Teşekkür ederim. Geleneksel Japon şef bicaklari bildiğim  kadarıyla hala karbon çeliğinden yapılıyor. Ayrıca zwilling gibi ünlü markaların yüksel fiyatlara satılan mesela 52100 çeliğinden yapılma karbon çeliği bıçakları var. Kırmızı pasa izin vermeyip bakımını yaptıktan sonra bir sıkıntı olacağına inanmıyorum. Ama hafif bir metal kokusu oluyor orası da bir gercek.

Ali T.

• **
  • 232
  • Meslek: teknisyen-teknik öğretmen
  • Yer: Antalya-İstanbul
« Yanıtla #4 : 16 Haziran 2017, 16:42:57 »
hayırlı olsun ilk bıçaklarınız.Gayet güzel başlangıç için.Akdeniz yöresinde eskiden kurban bıçağı olarak karbon çelik yaygındı.O bıçaklardan iki adedi inceledim.Bıçaklar keçi iç yağından sanırım normal yıkanıp dik konunca paslanmıyor.Bahsettiğim mekan antalya gibi boyalı ferfojelerin bile nemden zamanla paslandığı deniz şehri.Karbon çalışmalarım için keçi iç yağı ayırdım yakın zamanda karartma akabinde bir kaçgün erimiş yağa bulayıp bekleteceğim inş.Sonuçları paylaşırım.
« Son Düzenleme: 16 Haziran 2017, 16:45:13 Gönderen: Ali T. »
Fakirlik insanı mucit eder...

Onur TAŞKIRAN

• 175
« Yanıtla #5 : 16 Haziran 2017, 18:08:53 »
hayırlı olsun ilk bıçaklarınız.Gayet güzel başlangıç için.Akdeniz yöresinde eskiden kurban bıçağı olarak karbon çelik yaygındı.O bıçaklardan iki adedi inceledim.Bıçaklar keçi iç yağından sanırım normal yıkanıp dik konunca paslanmıyor.Bahsettiğim mekan antalya gibi boyalı ferfojelerin bile nemden zamanla paslandığı deniz şehri.Karbon çalışmalarım için keçi iç yağı ayırdım yakın zamanda karartma akabinde bir kaçgün erimiş yağa bulayıp bekleteceğim inş.Sonuçları paylaşırım.

Teşekkür ederim Ali bey. Aslında ilk bicaklarim sayılmaz ama yine de pek ustalaşamadım :) keçi iç yağını ilk defa duyuyorum ama zaten bıçaklarimla ilgilenmeyi bakımını yapmayı seven biri olarak paslanmalarina müsaade etmiyorum. Zaten kullandıkça üzerine kendiliğinden patina oluşuyor o da paşa karşı koruyor yeteri kadar bıçağı. Karbon çeliği bıçakların keskinliği için o kadar uğramaya deger diye düşünüyorum .

Ali T.

• **
  • 232
« Yanıtla #6 : 16 Haziran 2017, 19:20:11 »
amboyna dediğiniz ağaca çok benzer (aynısı olabilir)bir ahşap kutuyu 3 yıl önce Fas kültür çadırından 15 lira gibi bir rakama almıştım.Kutu kapağını açınca katran ardıç kokusu gibi halen bitmemiş bir kokusu var.Bshsettiginiz koku böylemi?

fotograf ekte mevcut

Onur TAŞKIRAN

• 175
« Yanıtla #7 : 16 Haziran 2017, 19:32:44 »
amboyna dediğiniz ağaca çok benzer (aynısı olabilir)bir ahşap kutuyu 3 yıl önce Fas kültür çadırından 15 lira gibi bir rakama almıştım.Kutu kapağını açınca katran ardıç kokusu gibi halen bitmemiş bir kokusu var.Bshsettiginiz koku böylemi?

fotograf ekte

Aslında kekik gibi kokuyor sanki, böyle marangozlardan girince aldığınız reçine kokusunu kekik ile karıştırın öyle güzel kokuyor :)

Ali T.

• **
  • 232
« Yanıtla #8 : 16 Haziran 2017, 19:41:40 »
evet kekik çam ve katran karışımı gibi.fotograftaki ağaçla aynımı?

Onur TAŞKIRAN

• 175
« Yanıtla #9 : 16 Haziran 2017, 19:59:55 »
evet kekik çam ve katran karışımı gibi.fotograftaki ağaçla aynımı?

AA kusura bakmayın telefondan bakıyorum gözümden kaçmış ek. Evet amboynaya çok benziyor benekleri ama uzman değilim . Yalnız 15 TL inanılmaz bir fiyata almissiniz gerçekten 😊

Ali T.

• **
  • 232
« Yanıtla #10 : 16 Haziran 2017, 20:08:45 »
Fasın ekonomisini bilmiyorum ama Sudanda aylık 100 dolar gibi maasla calıştıklarını duydum.İstanbulda saat satan zenci bir gençle konustum sanırım afrikanın bazı bölgelerinde 100 dolar aylık cok iyi paraymış.Bikaç el işi ürün daha alıp pazarlıkta edince 15 gibi bir rakama geldi.