Bıçak Sanatı - Forum

Karbon çeliğinin türü karatmaya etki ediyor mu?

altugbalamur

• 105
  • Meslek: Dalış malzemeleri imalatı
  • Yer: Bursa
Karbon çeliğinin türü karatmaya etki ediyor mu?
« : 10 Haziran 2017, 15:29:15 »
Merhaba arkadaşlar. Karbon çelikleri ile asit karartma çalışmaktayım.
Farklı karbon çeliği türlerinde farklı neticeler almaktayım. Eğe çeliği, ck75, 1090, 1060, 5160 ile pek çok denemem oldu aralarında en başarılı sonucu 1090'ın verdiğini gözlemledim.
En kötü neticeyi ise ck75'ten alıyorum. Açık bir gri oluyor sadece. Nitrik asit kullanmaktayım, sulamayı doğru yaptığıma eminim.
1090 diğerlerinden daha az alaşımlı bir çelik, durumun bununla alakası olabilir mi?
Daha doğrusu düşük alaşımlı çelikler asit karartmada daha başarılı sonuç verir diye bir genellemede bulunabilir miyiz?

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
Ynt: Karbon çeliğinin türü karatmaya etki ediyor mu?
« Yanıtla #1 : 10 Haziran 2017, 15:59:44 »
Çeliğin kompozisyonu da gördüğü ısıl işlem de etkili. Ayrıca aynı kodlu da olsa iki farklı örnek birbirinden darklı olabilir
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

« Yanıtla #2 : 10 Haziran 2017, 16:42:11 »
"düşük alaşımlı çelikler asit karartmada daha başarılı sonuç verir diye bir genellemede bulunabilir miyiz?"
(Yazdıklarım kişisel deneyimdir) Bulunamayız, hatta tam da tersi olduğunu düşünüyorum; derin sertleşen hafif alaşımlı karbon çelikleri bence daha iyi kararıyor. Bu gruptan da en iyi kararan açık ara O2, karbon çeliklerinde ise hem ck67 hem de ck75, kesinlikle 1095 e göre daha iyi kararıyor. Gözlemim o ki, hafif alaşımlı karbon çeliklerinin genel olarak hepsi kararmaya iyi yanıt veriyor. Ama sanki içerisindeki mangan arttıkça kararma daha iyi oluyor gibi. Bu arada, sertleşen bölge sertleşmeyen bölgeye göre daha iyi kararıyor.

damasscus(Ömer Yüksel GÜNER)

• 1805
  • Ömer Yüksel GÜNER-Yaş 40
  • Meslek: Kamu-Teknisyen
  • Yer: Ankara-Ordu
« Yanıtla #3 : 10 Haziran 2017, 16:50:36 »
Sefa ustanın dediklerine ben de katılıyorum.Fakat buna Altuğ arkadaşın demek istediğini Renk Örnekleriyle belirtsek(göstersek) forum için daha faydalı olur.''Açık renk ,,derken grimsi rengi kastettiği açık,Bir de daha Füme renk tonlarını görüyoruz bazı bıçaklarda.Asitte bekletme süreleri de buna etken olabilir mi?  ::)  +  Açık renk -koyu renk olmasının sakıncası nedir?
"Aklınıza sürekli bıçak veya keskin olan bir şey geliyorsa, Bıçak Hastalığı'na yakalanmışsınız demektir..."

AlpercAy

• **
  • 185
    • Instagram
  • Meslek: İşsiz
  • Yer: Bursa-istanbul
« Yanıtla #4 : 10 Haziran 2017, 17:00:33 »
Celik Karartma ile ilgili soyke bir deneyimim var.
Demir 3 klorur icinde bekletildikten sonra her Hangi bir Islem yapmadan Kuru bir bezle Silinip ardindan notrleme yapilirsa daha koyu bir ton aliyor
Resimdeki D2 yaklasik 7-8 dk asitten sonra bezle silindi ve camsil ile notrlendi

Bicaklarimi paylastigim instagram sayfam
www.instagram.com/moondesignaca

• 1805
« Yanıtla #5 : 10 Haziran 2017, 17:43:11 »
Bir örnek de ben ekliyeyim ohalde.Yaklaşık 2,5 yıl önce yaptığım Tanto.Sefa ustanın bahsettiği gibi,temperli kısım daha koyu renk ve sırt kısım daha açık tonda.Fakat konu paslanmamasıysa,çelikte hiç paslanma olmadı.Pirinç aksamlarsa Patine yapılmadığı için oksitleniyor. Çelik-CK67(1070)
« Son Düzenleme: 10 Haziran 2017, 17:45:14 Gönderen: damasscus(Ömer Yüksel GÜNER) »
"Aklınıza sürekli bıçak veya keskin olan bir şey geliyorsa, Bıçak Hastalığı'na yakalanmışsınız demektir..."

« Yanıtla #6 : 10 Haziran 2017, 18:03:15 »
Sefa ustanın dediklerine ben de katılıyorum.Fakat buna Altuğ arkadaşın demek istediğini Renk Örnekleriyle belirtsek(göstersek) forum için daha faydalı olur.
Nasıl gösterebiliriz?

• 1805
« Yanıtla #7 : 10 Haziran 2017, 18:07:43 »
Sefa ustanın dediklerine ben de katılıyorum.Fakat buna Altuğ arkadaşın demek istediğini Renk Örnekleriyle belirtsek(göstersek) forum için daha faydalı olur.
Nasıl gösterebiliriz?
Sefa ustam bahsettiğiniz çelik türlerinden yapılmış örnekleri yanyana getirebiliriz belki.Ben de çok örnek bilmediğimden,kendi resmimi yükledim  ;)    '' W1 de şöyle,52100,5160,01,1095,02,1084 Çelikte Şöyle oluyor ,,şeklinde.
« Son Düzenleme: 10 Haziran 2017, 18:12:47 Gönderen: damasscus(Ömer Yüksel GÜNER) »

• 1805
« Yanıtla #8 : 10 Haziran 2017, 21:53:57 »
Konuya dair araştırma yaparken şöyle bir bilgiye rastladım.'' ısıl muamele, çeliğin rengi nasıl etkilediğini etkiler; işlenmemiş çelikler genelde daha açık kalırlar. Bu, birçok sabit bıçağı etkiler, çünkü bazıları tangları soğutmaz, farklı özellikler verir. İşaretsiz veya düşük kaliteli bıçaklara dikkat edin, böylece onları yok etmeyin. Farklı çelikler kendi yolları ile aside tepki göstereceklerdir. Bazıları daha koyulaştırır, bazı daha ucuz çelikler çukurlaşır ve neredeyse tamamen çözülür. ,,  Buradan benim anladığım çeliğin cinsine ve yapılan ısıl işleme göre bu renklerin değiştiği.Örnek verecek olursam ;Hamonu belirginleştirirken 2 farklı sertliği olan yüzey sınırında işlem yapmamız.Asit her 2 yüzeye aynı etkiyi yapmadığından,desen çıksın diye burada yoğunlaşılıyor.http://www.instructables.com/id/AcidBrassStone-Washing-A-Knife/

Salim Türk

• *
  • 6976
  • 1976
  • Meslek: Web tasarım ve programlama (Makine Öğretmeni)
  • Yer: İzmir-Buca
« Yanıtla #9 : 10 Haziran 2017, 22:00:22 »
Çeliğin aldığı renk sadece çelik türüne göre değil de yüzey kalitesi ve en önemlisi çeliğin sertliğine göre değişiyor. En basiti hamonlu bıçaklarda aynı çelik olmasına karşın farklı renkler alması gösterilebilinir. Yüksel senin mesajını sonradan farkettim. Yani renk örnekleri verilmesi çok zor.
« Son Düzenleme: 10 Haziran 2017, 22:03:37 Gönderen: Salim Türk »

Emrah

• 1435
  • Meslek: Elektrik Pano
  • Yer: Antalya-1980
« Yanıtla #10 : 10 Haziran 2017, 22:08:39 »
Ben farklı çeliklerde de aynı tonu yakaladığımı düşünüyorum. Yalnız nitrik asitten hiç memnun kalmadım. Nitrik asitle gri kalan bıçağım, perhidrol+tuzruhu ile tam istediğim gibi oluyor. O yüzden aldıgım nitrik asiti sadece bir kere kullanıp rafa kaldırdım. Perhidrol+tuzruhu karışımından çıkan bıçağımı önce suya tutuyorum ama ovalamadan. Sonra pamuk veya peçete ile sürtmeden, dokunarak kuruluyorum ve üzerine bolca silah yağı sıkıyorum. Bu şekilde daha kalıcı ve koyu oldugunu gözlemledim kendimce. Tabi ki sert ve yumuşak bölge arasında ton farkı oluyor.
Her zaman doğru söyle ki, ne dediğini hatırlamak zorunda kalmayasın...

• 1805
« Yanıtla #11 : 10 Haziran 2017, 22:11:16 »
Çeliğin aldığı renk sadece çelik türüne göre değil de yüzey kalitesi ve en önemlisi çeliğin sertliğine göre değişiyor. En basiti hamonlu bıçaklarda aynı çelik olmasına karşın farklı renkler alması gösterilebilinir. Yüksel senin mesajını sonradan farkettim. Yani renk örnekleri verilmesi çok zor.
Haklısın Salim ustam,renk örneği bulamadım zaten.Sağolasın  ;)

Salim Türk

• *
  • 6976
  • 1976
  • Meslek: Web tasarım ve programlama (Makine Öğretmeni)
  • Yer: İzmir-Buca
« Yanıtla #12 : 10 Haziran 2017, 23:19:55 »
Evet Perhidrol+tuzruhu karışımı iyi sonuç veriyor ama bendeki perhidrol seyreltilmemişti ve şişenin kapağını açtığımda patlama oldu. Bende bir daha eve sokmam dedim :)

Emrah

• 1435
  • Meslek: Elektrik Pano
  • Yer: Antalya-1980
« Yanıtla #13 : 10 Haziran 2017, 23:48:54 »
Evet Perhidrol+tuzruhu karışımı iyi sonuç veriyor ama bendeki perhidrol seyreltilmemişti ve şişenin kapağını açtığımda patlama oldu. Bende bir daha eve sokmam dedim :)
Bunu önceden de söylemiştin abi. O günden beri şişeyi elime aldıgım zaman aklıma geliyor  :) Yalnız benim ki %50
Her zaman doğru söyle ki, ne dediğini hatırlamak zorunda kalmayasın...

altugbalamur

• 105
  • Meslek: Dalış malzemeleri imalatı
  • Yer: Bursa
« Yanıtla #14 : 11 Haziran 2017, 01:55:28 »
CK-75 ile gözlemlerimi şöyle belirteyim, ana çeliğimdir kendileri :)
Sertleşen bölge-sertleşmeyen bölge arasındaki fark çok bariz biçimde belli oluyor evet.
Sertleşmeyen kısım çeliğin ham haline göre yalnızca bir ton daha gri oluyor. Açık gri diyebilirim.
Sertleşen bölge ise açık gri ile füme rengi arasında bir sonuç verdi bana hep. Tatmin etmeyen bir karartma neticesi diyebilirim.
Çeliğin sertleştiğine ise eminim neredeyse. Eğe testi, çivi kesme vb. mutlaka test ediyorum.
Nitrik asitte 1-2 dakika bekletsem bile yetiyor zaten saniyeler içinde netice veriyor aslındada ben emin olmak için dakikayı bulsun diye bekliyorum.
Daha uzun beklentince çeliği bariz biçimde inceltiyor.
Nitrik asitim %60 civarı saflıkta, ben bu oranı suyla karıştırıp %30'a düşürüyorum. O biçimde daha başarılı sonuç verdiğini düşünüyordum.
Şöyle yapsan daha iyi olur diyebileceğiniz bir uygulama varmıdır?
Ya da demir klorür, nitrik asitten daha mı başarılı sonuç verir acaba?
« Son Düzenleme: 11 Haziran 2017, 01:58:32 Gönderen: altugbalamur »

Symurg1907

• 99
  • Meslek: Gezgin
  • Yer: Türkiye
« Yanıtla #15 : 12 Haziran 2017, 00:16:14 »
Nasıl gösterebiliriz?

Ustam N695 ten bıçak yaptım. Onu nasıl karartabiliriz? Sadece karbon çelikleri mi bu şekilde kararır?