Değerli ustalar ve üyeler merhabalar, iyi günler… bu konuyu Sefa Abi’ ye sormak niyetindeydim. Ama sonradan fikir değiştirip, umumla paylaşalım, belki birisini bir hatadan döndürmeye vesile olur diye düşündüm. (Aşağıdaki sorudan anlaşılacağı üzere ben o hataya düştüm

)
Aşağıdaki meseleyi basit gibi ele alırken, birden bire komplike hale getirdik. Bu komplikasyonun sebebi de, genel olarak bildiklerimiz ile başımıza gelen arasındaki farktan kaynaklanıyor. Olay özetle şudur:
N695’ den bir bıçak yaptık. Isıl işlemden sonra sertlik 59 HRC gibi oldu. bunun yüzeyindeki tufalı temizlemek beni bezdirince, taşlamaya verdim. Taşlamaya vermeden önce ustalara danıştım. Genel olarak aldığım cevap şu oldu: ‘’profesyonel taşlama makinaları sürekli su akıtır, bor yağı ile destekler, zaten makinanın tablası büyük ve soğuk bir demirdir. Yani bıçak ısınmaz ve suyu kaçmaz, sertlik yarım derece bile düşmez’’ şeklindeydi. Sanayide taşlamayı yapacak olan usta da tamamen aynısını söyledi. Neticede taşlattım ve güzel bir yüzey elde ettim.
Fakat son perdahı yaparken, zımparanın çok etki ettiğini fark ettim. Ve şüphelenip sertliğini ölçtürdüm. 54 HRC geldi. Yani sadece saptan 5 ölçüm yapıldı ve ölçümler 54 bandında yoğunlaştı. Konuyu ısıl işlem tecrübesi olan başka bir arkadaşla paylaşınca, O da şunu dedi: ‘’biz daha önce 61 HRC sertlikteki D2 bıçakları taşlattık. Taşlamadan sonra ölçtüğümüzde 54-55 HRC olduğunu gördük. Kaldı ki, D2 azıcık ısınınca hemen suyu kaçan bir çelik değildir. D2 ısınmalara dayanıklıdır.’’
Şimdi sorum şu: taşlama makinaları profesyonel ve sürekli su-bor yağı ile ısınmayı engelliyor. Evet bu doğru ve genel kanı da bu doğrultuda. fakat yine de bıçağın ayarı kaçıyor. Bu da kesin. Peki bu durum sizce, taşlama sırasında bıçağın tablada sabit kalmasını sağlayan manyetik alan etkisinden olabilir mi?
Diğer sorum: aynı makinada 61 HRC sertlikteki TOZ METAL bıçağı da taşlatmıştım. Sonradan onu da kabze kısımlarından ölçtürdüğümde hala 60,5-61 HRC dolaylarında olduğunu gördük. Acaba bunun bozulmaması, meneviş değerlerinin 550C gibi yüksek olmasından mı kaynaklanmıştır?
sayglar, selamlar....