Bıçak Sanatı - Forum

Krank milinden bıçak olurmu ?

Ş.Kaan Eren

• 712
    • Kendini başka bişey ilan edenlere cevap...
  • Meslek: Muhasebe
  • Yer: Marmaris
Krank milinden bıçak olurmu ?
« : 10 Mayıs 2011, 23:39:23 »
Ustalar enteresan bir sorum var . Benim 125 'lik motor 11 yaşını doldurdu. ve sonunda motor ciddi masraf çıkardı. Motorun krank mili ve bağlantılı bazı ekipmanları değişti. Ama aklıma şöyle bir fikir geldi. Eski krank milinden bıçak yapabilirmiyim ?. Hem hatırası olucak hemde baktıkça ve kullandıkça ülen bu eskiden krank miliydi diip güleceğim bir fikir. Bu yüzden ustalardan yardım rica ediyorum. Çünkü olursa motorcu ustayla aram iyi kocaman bir motoryatın dağılmış motorundaki eski krank milini almak için söz aldım. Ne dersiniz olurmu  O:-)
Cehalet Mutluluktur...

ugurcan_20

• 1232
  • Uğurcan Köylü 1995
  • Meslek: Öğrenci
  • Yer: Denizli
Ynt: Krank milinden bıçak olurmu ?
« Yanıtla #1 : 10 Mayıs 2011, 23:42:28 »
Hocam olsa bile krank milini dövmek zor olmaz mı?

Saygılar...

Akın Özcan

• 203
  • Meslek: metalurji ve malzeme mühendisi
  • Yer: eskişehir
« Yanıtla #2 : 11 Mayıs 2011, 01:03:54 »
çelik ise %0.4 civarında karbonlu ıslah çeliğidir. yani bıçak için karbonu az.
çelik değilse de GGG 60 benzeri küresel dökme demirdir.

Ş.Kaan Eren

• 712
« Yanıtla #3 : 12 Mayıs 2011, 22:49:22 »
çelik ise %0.4 civarında karbonlu ıslah çeliğidir. yani bıçak için karbonu az.
çelik değilse de GGG 60 benzeri küresel dökme demirdir.
Akın üstadımızbilgisini yazdı. Emre usta , Sefa usta , Eylem usta bütün  ustalarım fikriniz nedir ? Böyle bir işe girişmek değermi ? Sonuçta "ülen güzel oldu" denicek bir çalışma çıkartmak için yeterli bir malzememi ?
Cehalet Mutluluktur...

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
  • Yer: Bodrum
« Yanıtla #4 : 12 Mayıs 2011, 22:56:07 »
Bir büyük kamp bıçağı gibi kalın etli ve uzunca bir bıçak olabilir, ancak bir sıcak demir işi yapan ve hidrolik presi olan bir atölye bulursan mümkün. Yani şöyle 6-7 milim kalınlıkta bir lama haline getirirlerse olabilir. Yine de bir parçada su verme denemesi yapıp eğer güzel sertleşmiyorsa ama malzemeyi kullanmak illa ki istiyorsan sanmai mantığında katlayıp ortaya bir yüksek karbonlu çelik koyulabilir, süper de olur...
Ah tabii bu eğer çelik ise  ::)

Kipmen Sanat web sitesi

« Yanıtla #5 : 12 Mayıs 2011, 23:00:58 »
Doğrusu krank milinin ne olduğu konusunu hiç araştırmamıştım ve malzemenin ne olduğu konusunda bilgi sahibi olmadığımdan konuya da yorum yapmadım. Ekzantrik millerinin sert olduğunu biliyorum ama onunlada hiç deneyimim yok. Emre ustanın dediği gibi malzemeye bakıp bir deneme yapmaktan başka da yolu yok gibi, tutarsa da hatırası olur ;)

Berke Boyacı

« Yanıtla #6 : 13 Mayıs 2011, 16:55:43 »
Kaan hocam süs bıçak yapıp asabilirsin bir kenara bence. Hatırası olur hem böylece... ::)

alikozanoglu

• 171
  • Meslek: Karışık
  • Yer: Ankara, Emek mahallesi
« Yanıtla #7 : 04 Ağustos 2011, 21:01:50 »
Sn. Ş.Kaan Eren,

Dizel kamyon motorlarının egzos supapı sap/millerinden iyi bıçak yapıldığını duymuştum.
Maalesef hafıza bundan başka detay vermiyor. Bu aralar pek nazlı.

Saygılar,

alikozanoglu

« Yanıtla #8 : 04 Ağustos 2011, 22:37:04 »
Ali bey, hatta izninizle (Ali abi demek isterim) sizi burada görüp yazdıklarınızı okumak ne kadar mutluluk verici, eksik olmayın.

alikozanoglu

• 171
  • Meslek: Karışık
  • Yer: Ankara, Emek mahallesi
« Yanıtla #9 : 04 Ağustos 2011, 23:16:21 »
Sn. sefa çabuk,

Ben alışkanlıkla (bilhassa son iki senedir tabancatufaek.com/forum) doğrudan "nick" ile hitap edip "nick" ile imzalıyorum mesajlarımı. Sanırım bu forumun usullerine de alışacağım.

Elleriyle bir şeyler yaratan ve bundan zevk duyan insanların arasında olmak büyük mutluluk.
İstediğiniz gibi hitap edebilirsiniz. Ne de olsa 68 yılın verdiği abi-dede arası geniş bir yelpaze var. Ve, hiç çekinmenize de yer yok.

Saygılar, (ve sevgiler)

alikozanoglu

yusuf biçer

• *
  • 1415
  • Meslek: sanat tarihçi
  • Yer: osmaniye
« Yanıtla #10 : 05 Ağustos 2011, 15:37:08 »
bizim orda çukurovada çalı tahrası yaparken  krank mili kamyon makasına kaynak yapılıp dövülüyor krank mili olan taraf kesici ağız kısmı oluyor
Yusuf BİÇER / Adana 1974
Susuyorsak zannetme ki korkudan; saygıdan...edepten...

Ş.Kaan Eren

• 712
« Yanıtla #11 : 09 Ağustos 2011, 17:23:58 »
Peki arkadaşlar benim için bunu lama haline getirtebilecek bir babayiğit varmı ? Tabiki masraflarını ben karşılayacağım. Marmaris'te baya bir araştırdım ve sonunda hepsi benim normal olmadığı fikrinde karar kıldı ( bakışlardan anlıyorsunuz).

O yüzden çaresiz kaldım. En azından herkese sorayım olmazsa da napalım kısmet diilmiş diyip geçicem başka çare kalmadı.
Cehalet Mutluluktur...

ozgurozdemir

• *
  • 1
  • Meslek: elektrik teknisyeni
  • Yer: İst. sancaktepe-1978 0RH+
« Yanıtla #12 : 09 Ağustos 2011, 17:48:52 »
üstad şunun resmini bir yayınla bende bizim demirciden rica edeyim bakalım dövülürmü veya bana yolalayı ver oda dözsün ama nekadar para ister bilmem
ona göre.
birde krank milleri dökümden yapılıyor ardından işleniyor diye biliyorum
GÖLGEDE YÜRÜYENİN GÖLGESİ OLMAZ

Ş.Kaan Eren

• 712
« Yanıtla #13 : 10 Ağustos 2011, 11:29:58 »
üstad şunun resmini bir yayınla bende bizim demirciden rica edeyim bakalım dövülürmü veya bana yolalayı ver oda dözsün ama nekadar para ister bilmem
ona göre.
birde krank milleri dökümden yapılıyor ardından işleniyor diye biliyorum
Tamam üstad. Ümidi kesip motor tamircisi arkadaşta bırakmıştım . İlk fırsatta motorcu arkadaştan alıp resmini çekip yayınlamaya çalışıcam. İlgin için teşekkürler.
Cehalet Mutluluktur...