Bıçak Sanatı - Forum

Boru anahtarlarının çeliği?

damasscus(Ömer Yüksel GÜNER)

• 1805
  • Ömer Yüksel GÜNER-Yaş 40
  • Meslek: Kamu-Teknisyen
  • Yer: Ankara-Ordu
Boru anahtarlarının çeliği?
« : 17 Mayıs 2017, 16:56:57 »
Arkadaşlar resimde gördüğünüz anahtarların çeliğini merak ettim.Çene kısmının niteliği muhtemelen daha serttir.İşim gereği sürekli bunları kullanmaktayız.Markası RIDGID olup ABD menşeili.Dövdürülse bıçak yapımında kullanabilirmiyiz?Bilgisi olan ustalar fikrini söylerse forum açısından faydalı olur düşüncesindeyim.
"Aklınıza sürekli bıçak veya keskin olan bir şey geliyorsa, Bıçak Hastalığı'na yakalanmışsınız demektir..."

Sercan ÖZDEMİR

• 106
  • Meslek: Met. Mlz Müh.
  • Yer: İstanbul
Ynt: Boru anahtarlarının çeliği?
« Yanıtla #1 : 17 Mayıs 2017, 17:05:43 »
Sıcak dövülmüş Cr-V alaşımı olur.

#1 in High Performance Tool Steel

• 1805
« Yanıtla #2 : 17 Mayıs 2017, 18:33:24 »
Yanıtınız için teşekkürler. RIDGID'in kendi sitesinde de bir bilgi bulamadım. Sanırım forumda da buna dair bir konu geçmemiş. Soytürk ustam illaki bununla haşir neşir olmuştur. Bakalım ne diyecek ;)
"Aklınıza sürekli bıçak veya keskin olan bir şey geliyorsa, Bıçak Hastalığı'na yakalanmışsınız demektir..."

• 1805
« Yanıtla #3 : 17 Mayıs 2017, 22:09:57 »
Ridgid usa sitesinde birşeyler buldum arkadaşlar.Konu bence ilginçleşmeye başladı çünkü SFERO-DEMİR den bahsedilmiş.
Heavy-Duty Straight Pipe Wrenches

Straight Pipe Wrenches have a sturdy, ductile-iron housing and an I-beam handle with a full floating forged hook jaw, featuring self-cleaning threads with replaceable hook and heel jaws.
Heavy-duty pipe wrenches comply with federal specifications GGG-W65IE, Type II, Class A.
Tercümesi; Ağır Hizmet Tipi Düz Boru Anahtarları

Düz Boru Anahtarlarının sağlam, sfero-demir muhafaza ve değiştirilebilir kanca ve topuk çeneleri ile kendini temizleyen vidalar içeren tam yüzen dövme çengelli bir I-kiriş sapı vardır.
Ağır hizmet tipi boru anahtarları, federal şartnameye (GGG-W65IE, Tip II, Sınıf A) uygundur.
SFERO(dökme demir)için :''Dökme demir, %2.11 ile %6.67 arası karbon içeren demir-karbon alaşımlarına verdiğimiz genel bir isim. Bildiğiniz gibi çelikler de demirin karbonla alaşımlanması sonucunda elde ediliyor, fakat dökme demirden farklı olarak çelikler çok daha düşük miktarda karbon içeriyorlar (%2.11’den daha az).denmiş.https://dokumhane.net/2015/01/01/dokme-demir-turlerine-genel-bir-bakis/

• 1805
« Yanıtla #4 : 17 Mayıs 2017, 22:16:11 »
Benzer bir konuda Murat AKIN Hocamın sözleri ;
Alıntı
Demir ERGİTİLMEZ, yani su gibi olursa içindeki karbon bileşik durumunda alaşım yapamaz.
Yani dökme demire benzer bir şey olur, dövülemez.

Soytürk Dönmez

• 4198
  • Meslek: Dövme Bıçak
  • Yer: İstanbul-Büyükçekmece
« Yanıtla #5 : 17 Mayıs 2017, 22:20:02 »
Yanıtınız için teşekkürler. RIDGID'in kendi sitesinde de bir bilgi bulamadım. Sanırım forumda da buna dair bir konu geçmemiş. Soytürk ustam illaki bununla haşir neşir olmuştur. Bakalım ne diyecek ;)

İnanın elimi bile sürmedim  :D Bence macereya gerek yok, son zamanlarda bu tür aletlerle bıçak, balta tarzı işlerin yapımının artması benimde çok dikkatimi çekti. Ama bıçakta kullanılabilecek gayet kaliteli çelikler varken ben hiç heveslenmedim  :)

• 1805
« Yanıtla #6 : 17 Mayıs 2017, 22:24:52 »
 :)  Geri dönüşüme merak sardık diyelim ustam.Gerçi Murat hocam DÖVÜLEMEZ demiş.Dökme demir alaşımlarında yüksek Karbondan hariç,mutlaka %1-%3 arası Silisyum olduğundan bahsedilmiş.Benim de kafam karıştı doğrusu  ::)

« Yanıtla #7 : 17 Mayıs 2017, 22:54:17 »
O malzeme sfero döküm olarak üretilmiş, dövmeye gelmez, bence, uğraşıp harcanan zaman hüsranla sonuçlanacaktır. Hiç gerek yok, geri dönüşüm yapacağız diye kendimizi telef etmenin ne anlamı var. Soytürk olması gerekeni söylemiş, bilinen hurdalarla çalışılabilir ama bilmediğimiz malzemeler her zaman için riskli...

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
« Yanıtla #8 : 17 Mayıs 2017, 22:55:14 »
...ductile-iron housing ...

... sfero-demir muhafaza...

Bu tercümeye katılmıyorum. Gövde yumuşak diyor. düşük karbonlu, dayanıklı, susuz bir çelik illa ki.

Olsa olsa kanca biçimli çene ve karşısındaki diğer sökülebilir çeneden vasat da olsa bıçak olabilir diye düşünüyorum.

Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

Ali T.

• **
  • 232
  • Meslek: teknisyen-teknik öğretmen
  • Yer: Antalya-İstanbul
« Yanıtla #9 : 17 Mayıs 2017, 22:59:00 »

İnanın elimi bile sürmedim  :D Bence macereya gerek yok, son zamanlarda bu tür aletlerle bıçak, balta tarzı işlerin yapımının artması benimde çok dikkatimi çekti. Ama bıçakta kullanılabilecek gayet kaliteli çelikler varken ben hiç heveslenmedim  :)

şahsi düşüncem güçlü makina parçalarından yapılan aletlerinde kaliteli olacağı düşüncesi hakim.Ayrıca efsanevi bir izlenim oluşturuyor bu tip şeyler.Örneğin uçak motoru fan kanatçığından bıçak yapmanın ayrı bir özgünlüğü var.Kamyon makası en yaygın örnek.
Fakirlik insanı mucit eder...

« Yanıtla #10 : 17 Mayıs 2017, 23:07:01 »
...ductile-iron housing ...

... sfero-demir muhafaza...

Bu tercümeye katılmıyorum. Gövde yumuşak diyor. düşük karbonlu, dayanıklı, susuz bir çelik illa ki.

Olsa olsa kanca biçimli çene ve karşısındaki diğer sökülebilir çeneden vasat da olsa bıçak olabilir diye düşünüyorum.
Anahtarın ayarlanan kısmı için haklı olabilirsin ama o kısım da sfero döküm değilse. Federal specifications GGG-W65IE, Type II, Class A. ya baktım ama bende açılmadı, ulaşamadım. Oraya bakmak lazım ne diyor acaba  ::)

• 1805
« Yanıtla #11 : 17 Mayıs 2017, 23:13:18 »
Valla Sefa ustam,aslında bir analiz ettirsek fena olmazdı.Kullandığımız devlet malı olduğu için ben de uzaktan bakıyorum.Daha önce Kurum Ambarlarını istiflemiştik ve bunlardan en az 500 taneyi (kullanılabilir olanlar da dahil)hurdaya ayırdık.MKE ye satılıyor.

• 1805
« Yanıtla #12 : 17 Mayıs 2017, 23:24:28 »
Ben indirdim ustam ama çok uzun. C skalasından 55-60 rockwellden falan bahsetmiş. indirme linki;Downloaded from http://www.everyspec.com

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
« Yanıtla #13 : 17 Mayıs 2017, 23:32:01 »
Tercüme doğru sanırım, yanıldığımı düşünüyorum. Ancak çeneler konusunda bence umutlu olun.
Namık Kemal
Instagram'da ben

• 1805
« Yanıtla #14 : 17 Mayıs 2017, 23:39:55 »
Tercüme doğru sanırım, yanıldığımı düşünüyorum. Ancak çeneler konusunda bence umutlu olun.
Aynen ustam.Tip-A :Sadece boru için kullanın   diyerek,şu bilgileri veriyor;
3.5.1 Sınıf A, damla dövülmüş çelik, dövülebilir demir, sünek demir veya çelik.
Anahtarlar bir çubuk oz sap, sabit çene, çerçeve, hareketli bir çene,
Ve bir ayarlama somunu.
3.5.1.1 Çubuk veya kol, dökme malzemeden yapılmalıdır ❏ Geçilebilir demir, sünek demir
Veya 25 ila 40 Rockwell C sertliğine kadar çelik ısı ile muamele edilmelidir. ❏Oyabilir çeneler
Rockwell C h'ye dövülmüş çelik dövme damla damla olunuz

• 1805
« Yanıtla #15 : 18 Mayıs 2017, 11:52:07 »
Bugün anahtarın gövde kısmına eğeyi sürttüm ve rahatlıkla talaş kaldırıyor. Çeneye de kıvılcım testi uyguladım. Umarım faydalı olur arkadaşlar.    https://youtu.be/4YtC38baDpU ]

• 1805
« Yanıtla #16 : 22 Mayıs 2017, 08:53:58 »
Konu hakkında fikirlerinizi söylerseniz sevinirim. Böylece çeliğin ne olduğu açıklık kazanmış olur. Acaba video kaydı uzaktan mı olmuş?Bilemedim şimdi  O:-)

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
« Yanıtla #17 : 22 Mayıs 2017, 10:19:40 »
izleyememiştim şimdi izledim ama bir şey anlayamadım. Aydınlık ve çekim uzak...
Namık Kemal
Instagram'da ben

« Yanıtla #18 : 22 Mayıs 2017, 10:45:02 »
Kıvılcımlar seçilemiyor.

• 1805
« Yanıtla #19 : 22 Mayıs 2017, 10:52:42 »
Teşekkürler ustalarım, mesaj alınmıştır  :)  En kısa sürede yeni video yu ekliycem, sağolun.