Bıçak Sanatı - Forum

Hidrolık pres..

Ynt: Hidrolık pres..
« Yanıtla #100 : 28 Ağustos 2011, 02:54:52 »
Paralardaki durum farklı orda birde hızlı olması faktörü var, genellikle eksantrik presler kullanırlar ki sanırım nedeni hızdır. Biz zaten plastik malzemeden söz ediyoruz, 800-900 derece malzeme giriyor altına en fazla ne kadar yaylanma yapacak, tam anlamadım ::)

ferroburak

• 539
  • Meslek: Teknik
  • Yer: ankara
« Yanıtla #101 : 28 Ağustos 2011, 03:00:36 »
Paralardaki durum farklı orda birde hızlı olması faktörü var, genellikle eksantrik presler kullanırlar ki sanırım nedeni hızdır. Biz zaten plastik malzemeden söz ediyoruz, 800-900 derece malzeme giriyor altına en fazla ne kadar yaylanma yapacak, tam anlamadım ::)

Sıcak malzeme için 10 kat olmaz ama yine epeyce daha fazla olur. Bunun kesin analizi beni aşıyor. Yüzey sertliği meselesi moleküler bağlarla vs ilgili bunu da sayılarla açıklamam zor. Metalurjik çeliğin üretimi mekanik dövmeyle yapılıyor hızlı enerji boşalması bölgesel sertliğe yol açıyor bu etkiden yararlanılıyor o nedenle de kalın plaka üretilemiyor.

« Son Düzenleme: 28 Ağustos 2011, 03:24:29 Gönderen: ferroburak »

ferroburak

• 539
« Yanıtla #102 : 28 Ağustos 2011, 03:18:18 »
Madeni parada mekanik dövmeyle yüzey sertleştirme meselesi özellikle altın ve gümüş için (cumhuriyet altını vs.) doğru:

http://en.wikipedia.org/wiki/Coining_%28metalworking%29

« Yanıtla #103 : 28 Ağustos 2011, 03:39:07 »
Bu konular benide aşar.

ferroburak

• 539
« Yanıtla #104 : 28 Ağustos 2011, 04:47:11 »
Metalurjik çelik yazmışım toz metalurjik demek istedim. Ya ben forumu aliminyumla ilgili bir şeye bakmak için açmıştım  :))

gökhan bakla

• 2620
    • blog
  • Yer: İstanbul / Tekirdağ - 1978
« Yanıtla #105 : 28 Ağustos 2011, 10:10:32 »
Taner başını ağrıtmıyorumdur umarım ama sana zahmet olmazsa, sadece kumanda kolu ile birlikte hidrolik güç ünitesinin fiyatını öğrenebilirmisin? birde hidrolik güç ünitesinin kaç psi basınç ürettiğini?

işin aslı bende birkaç tane piston var ve ya bu görünen kadar yada bundan biraz daha büyük.!

asıl aklıma takılan soru şu bu pistonlardan bende ikişer çift olmak üzere dört tane var. diyelim ki pompanın gücü sabit kalmak üzere, ben bunları ikili olarak çift bağladığımda güç ikiye mi katlanır! 
yani bir piston 20 ton basıyorsa iki piston 40 ton mu basar.? piston basınç hesabını biliyorum ama bu iki piston tek pompaya bağladığında bu hesap değişir mi?
« Son Düzenleme: 28 Ağustos 2011, 10:48:36 Gönderen: gökhan bakla »

Ertarda

• *
  • 1033
  • Ertuğrul ARDA -1967
  • Meslek: İnşaat Müh.
  • Yer: Bornova-İzmir
« Yanıtla #106 : 28 Ağustos 2011, 10:17:03 »
Taner sana zahmet olmazsa, sadece kumanda kolu ile birlikte hidrolik güç ünitesinin fiyatını öğrenebilirmisin?
işin aslı bende birkaç tane piston var ve ya bu görünen kadar yada bundan biraz daha büyük.!

asıl aklıma takılan soru şu bu pistonlardan bende ikişer çift olmak üzere dört tane var. diyelim ki pompanın gücü sabit kalmak üzere, ben bunları ikili olarak çift bağladığımda güç ikiye mi katlanır! 
yani bir piston 20 ton basıyorsa iki piston 40 ton mu basar.? piston basınç hesabını biliyorum ama bu iki piston tek pompaya bağladığında bu hesap değişir mi?

Pompanın debisi sabit kalacağından, basma hızı yavaşlar ama kuvvet ikiye katlanır.
Be yourself, no matter what they say...........

Zor olduğu için cesaret edemediğimiz şeyler, aslında biz cesaret edemediğimiz için zordur..!

gökhan bakla

• 2620
    • blog
« Yanıtla #107 : 28 Ağustos 2011, 10:29:07 »
Pompanın debisi sabit kalacağından, basma hızı yavaşlar ama kuvvet ikiye katlanır.

tabi ki hız azalır zaten bu birazda olmasını istediğim bir şey, ama gücün ikiye katlanıp katlanamayacağı aklıma takılıyordu sürekli. sağolun ;)

o zaman "ne kaaa ekmek o kaa köfte"...
« Son Düzenleme: 28 Ağustos 2011, 10:32:39 Gönderen: gökhan bakla »

« Yanıtla #108 : 28 Ağustos 2011, 10:54:08 »
Hesaplamadan hızlıca söylüyorum, motor gücü değişmedikçe lineer olarak (araya bir akış bölücü koyarak) eklediğin silindir, silindirlerin uyguladığı kuvveti ikiye böler. Ancak şöyle bir durum daha var, akışkanın sistem içerisindeki verim kayıplarını düşünürsen iki silindir için kullanacağın bağlantı elemanlarından ötürü, iki silindirli bir sistemin gücü tek silindirli siteme göre biraz daha kayıplıdır.

gökhan bakla

• 2620
    • blog
« Yanıtla #109 : 28 Ağustos 2011, 11:00:37 »
hocam elimdeki malzemeyi kullanarak bir şeyler yapabilirmiyimin hesabını yapıyorum, ;)
keşke 4 inçlik 4 tane değilde 8 inçlik bir silindirim olsaydı ama eldeki malzeme bu.!

yani 5+5=10 değilde 8 olur gibi bir şey çıkıyor ortaya o zaman! bunun asıl sebebi de bağlantı ekipmanlarında oluşacak basınç kaybı mı?
« Son Düzenleme: 28 Ağustos 2011, 11:02:54 Gönderen: gökhan bakla »

« Yanıtla #110 : 28 Ağustos 2011, 11:09:59 »
Gökhan ustam hidrolik sistemlerde yersel kayıplar diye nitelenen ( köşe dönüşler, bağlantı rakorları, valfler vs vs) bir durum var, yani sistem üzerinde ne kadar çok eleman varsa sistemde de o kadar kayıp oluşuyor ve akışkanın sıcaklığıda o kadar fazla artıyor. Hemen birşey söylemek zor ama dediğin gibi bir sonuç haklısın. Ertuğrulun dediği gibi pompanın debisini yükseltip, birde büyük motor tercih edersen eldeki silindirleri daha yüksek tonajda kullanabilirsin. ( silindir çapları vs tastamam birbirinin eşi mi?)

gökhan bakla

• 2620
    • blog
« Yanıtla #111 : 28 Ağustos 2011, 11:16:31 »
tam hatırlamıyorum ama hepsi aynı çapta. ikisi uzun ikisi kısa. bunlar zamanında bir kepçenin pistonlarıymış hocam. sonuçta çift olarak iş gördükleri için çiftlerin çapları aynı olmak zorunda. zaten o yüzden iki pistonlu bir düzenek yapma fikri aklıma geldi.

hocam küçük bir hesap yaptım da 8 inlik bir piston 4 tane 4 inçlik pistonun yaptığı basıncı tek başına yapıyor. yani büyük ve tek piston her halukarda ilk tercih olmalı ama.... :(

gökhan bakla

• 2620
    • blog
« Yanıtla #112 : 28 Ağustos 2011, 11:27:40 »
hocam hesap işi için söyle bir site buldum.

http://www.calculatoredge.com/mech/pushpull%20hydraulic%20cylinder.htm

belki benim dışında birinin daha işine yarar. ;)

« Yanıtla #113 : 28 Ağustos 2011, 11:27:48 »
Ustam eldeki silindirleri kullanabilirsin neden kullanamayasın, en azından silindir maliyetinden kurtulmuş olursun. Sadece konstrüsiyon ona göre yapılır.

gökhan bakla

• 2620
    • blog
« Yanıtla #114 : 28 Ağustos 2011, 11:30:56 »
aynı fikirdeyiz hocam. ;)
işin alengirli tarafı hidrolik güç ve kontrol ünitesi. zaten bu projemin bu güne kadar olmamasının en temel nedeni bu! >:(

« Yanıtla #115 : 28 Ağustos 2011, 11:58:05 »
Tatara etkinliği sırasında Emre ustayla hurdacıları gezerken bir iki tane hazır ünite denk gelmişti, motoru pompası yön valfi üzerinde. Ama denemeden almak biraz riskli iş elbette.

tarpoon

• 4739
« Yanıtla #116 : 28 Ağustos 2011, 12:30:00 »
istediğin bilgileri sorarım Gökhan usta..  oda  buyuk ıhtımal ıle senın pistonların değerlerını ısteyecek  ;)
“ İnsanları kandırmak, kandırılmış olduklarına ikna etmekten daha kolaydır ”    :)

gökhan bakla

• 2620
    • blog
« Yanıtla #117 : 28 Ağustos 2011, 12:38:47 »
tamam Taner çok sağol,
ölçüler benim aklımda çap 9 -10 cm gibi kalmış, boy olarak 1 metre falan ama kısaltılacak, zaten boyunda pek önemi yok,
neyse köye gidince tam ölçü alır bilgi veririm sana.! ;)

alikozanoglu

• 171
  • Meslek: Karışık
  • Yer: Ankara, Emek mahallesi
« Yanıtla #118 : 28 Ağustos 2011, 13:47:36 »
Sn. gökhan bakla,

8 veya 4 inchlik derken çaptan bahsediyorsanız tamamen haklısınız. Formülde geçerli olan piston alanıdır ki çapı 2 kat olan bir dairenin alanı 4 kat artar.

Saygılar,

alikozanoglu

tarpoon

• 4739
« Yanıtla #119 : 24 Kasım 2011, 22:56:37 »
bugün presi daha önce yaptırmayı düşündüğüm ustamla ıyıce bu konuyu konuştuk. yarım şase 30 tonluk bır pres ıstedığımı söyledım. önemlı detayları anlattım mesela piston mılının ne yavaş nede hızlı inmemesı gerektığı gıbı ,  hesap kıtap ve derken çıkan sonuç şudur.. 

yarım şase olacak net 36 ton basacak mılın çalışma boyu 20 cm, bu 20cm,lik yolu 10 sn de inecek. motor tırıfaze. mono faze istedim olmaz dedı 3 gunde bır motor yakıp gelırmısım..

ve 2000 tl fıyat çıktı . bu fıyata sanırım yaptırılabılınır..

tms 10 ufak şahmerdan ıçınde görüştüm,   yetkılı kışı tms 10,un kuyumcular ıçın yapıldığını bıçak gıbı işler için en az tms40 kullanılması gerektığını ıdealın tms 50 olacağını belırttı..  günahı 11,000 lıracık tms 50 olanın..  bırden bıre duygusallığım tuttu hernedense  ;D
 bu arada bıçak dövmek için ankaradan bır arkadaşa ıkı üç ay önce tms 60 verdıkte dedı. 8)   görunuşe göre ılk olarak bır pres sonra merdane sonrada şahmerdan olarak ılerlemem gerekecek  :)
“ İnsanları kandırmak, kandırılmış olduklarına ikna etmekten daha kolaydır ”    :)