Bıçak Sanatı - Forum

Vernik mi yağ mı? Neden?

altugbalamur

• 105
  • Meslek: Dalış malzemeleri imalatı
  • Yer: Bursa
Vernik mi yağ mı? Neden?
« : 05 Mayıs 2017, 23:56:59 »
İyi akşamlar.
Bıçaklarımın kabzaları için sprey akrilik vernik kullanıyorum. Doğal rengi muhafaza etmek istediğim zaman mat vernik, janjanlı sonuç istediğimde ise parlak tercih ediyorum.Görsel açıdan istediği kaliteyi yakalıyorum sudan da iyi koruyor ancak merak ettiğim bir husus var:
Yabancı youtube videolarında danish oil, linseed oil, tung, keten tohumu, zeytinyağı&balmumu karışımı gibi finishlere denk geliyorum. Tik yağı ile denemem oldu daha önce (elimde bolca var) ancak tik yağını ağaca iyice yedirseniz bile zamanla suda atma yapıyor arada sırada ağaca takviye yağ ile bakım yapmanız gerekiyor. Diğer seçeneklerde de durumun benzer olacağını düşünüyorum. O yüzden hep vernikle çalıştım.
Bu tür yağlar ile yapılan finishlerde amaç nedir? Doğal malzeme kullanmış olmak mı yoksa benim bilmediğim başka avantajları da var mı?

Haznedar

• 1576
  • 0541-572 93 44 1983 / Tarık HAZNEDAR
  • Meslek: Tornacı
  • Yer: Balıkesir
Ynt: Vernik mi yağ mı? Neden?
« Yanıtla #1 : 06 Mayıs 2017, 00:02:30 »
Genel olarak bilemem fakat ben kendi izlenimi paylaşayım. Ahşabı yağ ile sonlandırdığımızda ahşabın dokusunu hissedebiliyorsunuz. Vermik veya yine benim tercihim japon vernik uygulamasında yüzeyde kat olduğu için o doku tamamen farklı oluyor. Ağacı yağ ile doyursakta rutin olarak tekrardan bakımını aksatmadan yapmak gerekebilir böylece uzun bir süre problem çıkmayacaktır.  :)

Okan

• 121
  • Meslek: Yönetici
  • Yer: istanbul
« Yanıtla #2 : 18 Mayıs 2017, 17:56:11 »
Merhaba Altug Bey,

Sorunuz aslinda hangisini secmeliyim gibi ama aralarinda secim yapmak dogru olmaz, cunku ikisininde amaci farkli ayni kulvar degil yani.
Vernik agac yuzeyinde bir kalin tabaka olustururken yuzeydede bir parlaklik saglar ama bu uzun sureli bir kullanimda pekte tercih edilmez neden cunku vernik zamanla asinacak ve altindan agac cikacaktir ve omrunu azaltacaktir. Yag agacin icine isleyecegi icin ve hicbir sekilde o yagi agactan sokemeyeceginiz icin tercih edilen bir islemdir. ama vernikten vaz gecemem derseniz yagladiginiz bir bicagin uzerine vernik islemi yapmanizi tavsiye ederim daha saglam bir is olacaktir.

Kolay gelsin
omknives

Mehmet GENÇ

• 2368
  • Mehmet GENÇ-1969
    • gencbicak
  • Meslek: Bıçak imalatı-Makine Teknikeri 0 536 215 93 26
  • Yer: Giresun Merkez
« Yanıtla #3 : 19 Mayıs 2017, 09:35:42 »
Vernik catlayip dökülüyor yağ ağaca işliyor tüfek dipciklerindede yağ kullanılıyor artık.  Yağın üzerine vernik atmayın yağlı yüzey vernigi daha hızlı bırakıyor
''Keskin Bıçak Ençok Sahibini Keser''

altugbalamur

• 105
« Yanıtla #4 : 20 Mayıs 2017, 17:41:57 »
Cevaplarınız için teşekkür ederim.

tornado1

• *
  • 1
  • Meslek: Mühendis
  • Yer: İstanbul
« Yanıtla #5 : 08 Eylül 2017, 11:13:09 »
Merhaba,

Zeytin, ceviz ve morgül ağacından oluşan parçalı bir kabza yaptım. Daha sonra 220 ve sonrasında 600 kum zımparayla zımparaladım (daha yüksek kum zımpara bulamadım.) Ancak sorun şu keten tohumuyla yağladıktan sonra ağacın renginde koyulaşma ve görünümünde matlık oluştu. Ben desenlerinin daha net ve açık şekilde gözükmesini istiyordum. Acaba neyi nerede yanlış yaptım düzeltmek için önerisi olan var mı ? Şuan kabza yağlı şekilde çözüm sunarken bunu da dikkatinize sunarım.

Yağlamadan önceki ve yağdan sonraki resimlerini ekliyorum.

Sait

• 349
  • Meslek: Tıbbi Satış Mümessili
« Yanıtla #6 : 08 Eylül 2017, 11:21:42 »
Bence gayet güzel olmuş bıçağınız da çok güzel elinize sağlık kabza da çok güzel olmuşdaha parlak olması için yüksek kumlara çıkabilridiniz bazı hırdavatçılarda yada oto boya kaportacılarda sanırım yüksek kum zımpara bulunuyor fakat yaplamışsınız yaplafıktan sonra sonuç verir mi bilemeyeceğim .

orkunaydin350

• *
  • 1994
  • Orkun AYDIN
  • Meslek: Bilişim
« Yanıtla #7 : 08 Eylül 2017, 11:50:30 »
Selam Altuğ;

Kullandığın verniğin çeşidi ne? Selulozik? Sentetik? Poliuretan?
Sorundan anladığım kadarıyla senin amacına en uygun olanı Selulozik vernik.

Poliuretan vernik neredeyse akrilik yada epoxy gibi sert, parlak ve pürüzsüz oluyor. Diğerlerinden daha sağlam ve dayanıklı fakat ağaç dokusu tamamen kayboluyor.

Selulozik vernik ise ağacın dokusuna daha çok işliyor ve ağaç sanki yağ emer gibi selulozik verniği emebiliyor. Bu sayede ağaç dokusu hissediliyor fakat çok dayanıklı değil. Keten tohumu yağı kadar olmasa da bir süre sonra deforme olup çıkmaya başlayacaktır. Eğer daha önce kullandıkların selulozik vernik değilse, denemekte fayda var.

altugbalamur

• 105
« Yanıtla #8 : 10 Eylül 2017, 22:35:10 »
Orkun abi sprey akrilik vernik kullanıyorum. Su mukavemeti müthiş, ama malesef ağaç dokusunu öldürüyor.
Bu başlığı açalı uzun zaman oldu o günden bu yana genelde keten tohumu yağı&balmumu karışımı kullanıyorum. Bıçağın kabzasına arada sırada bakım yapmak gerekiyor. Tekrar yağlamak, ince bir zımpara atmak gibi gibi ama bu bakımın çok abartılacka bir yanı yok. Zırt pırt gerektirmiyor.
Eğer su ile teması fazla olacak bir bıçaksa yağ yerine direk vernikle çalışıyorum. Mutfak bıçakları gibi.