Bıçak Sanatı - Forum

Fotoğraftan Malzeme Analizi Yardım!

meteoravcısı

• 475
  • ORKUN
  • Meslek: işletmeci
  • Yer: izmir
Fotoğraftan Malzeme Analizi Yardım!
« : 09 Mayıs 2011, 21:53:26 »
Resimlerdeki plakayı bir arkadaşım d2 diye getirdi, diğer profilde Özgür' ün gönderdiği d2 profil. Ancak bana gelen plaka d2 ye hiç benzemiyor. Yüzeyi oldukça pürüzsüz ve kaygan. Ve en ufak bir pas yok.  Bu malzemenin ne olduğunu nasıl anlayabilirim?

ozgurozdemir

• *
  • 1
  • Meslek: elektrik teknisyeni
  • Yer: İst. sancaktepe-1978 0RH+
Ynt: Fotoğraftan Malzeme Analizi Yardım!
« Yanıtla #1 : 09 Mayıs 2011, 21:59:10 »
malzemenin foto ile analizi imkansız desm herhalde kızmasınız malzemenin pürüzsüs olması d2 olmaması anlamına gelmez  benim bu güne kadar aldığım d2ler 8 plaka kadardı hemen hemen hepsi üzeri kaplamalıydı yani elinizdeki profilin yüzeyinde garip bir kaplama var ama ben nedenini cözmüş değilim satıcıyada sormadım acıkcası d2 olabilir kulanılmak için yüzeyi parlatılmıştır. birde d2 polisakda cok iyi parlamaz istersen dremel ile bir parlatmayı deneyiniz d2 parlamıyacaktır diğer metaller gibi :)
GÖLGEDE YÜRÜYENİN GÖLGESİ OLMAZ

meteoravcısı

• 475
  • ORKUN
« Yanıtla #2 : 09 Mayıs 2011, 22:11:11 »
Şu an malzemenin yüzü aynı cam gibi pürüzsüz . Evet söylediğin gibi çok parlamıyor.

ozgurozdemir

• *
  • 1
« Yanıtla #3 : 09 Mayıs 2011, 22:21:13 »
parlamıyor derken haddeden cıkmış d2 için bayağı iyi parlıyor ama böhler veya uddeholm olabilir onların birkaç malzemesini görmüştüm öyleydi engüzeli  bir bıcak yapıp ona d2 muamelesi ile ısıl işlem yaptırırsın ondan sonrası anlaşılır eğerki d2 ise  o şekilde bende isterem

meteoravcısı

• 475
  • ORKUN
« Yanıtla #4 : 09 Mayıs 2011, 22:30:45 »
Tamamdır ben yarın başlıyayım bundan birşeyler yapmaya.

« Yanıtla #5 : 09 Mayıs 2011, 22:36:11 »
Bence kıcvılcım testi uygula, tama olmasa bile bir fikir verir. D2 nin kıvılcımları kısa boylu kararlı küçük küçük yıldızlardan oluşur. Diğer malzemenin ne olduğunu anlamak uzaktan zor ama her ikisininde kıvılcımlarına bakıp birbiriyle kıyaslayabilirsin. İki kıvılcım birbirinin aynıysa o zaman yüzeye bakmaksızın malzeme budur denebilir. Birbirinden farklıysa zaten ne olduğunu bilmek zor. Pslanmaz sıradan bir sac olması da mümkün.

ugurcan_20

• 1232
  • Uğurcan Köylü 1995
  • Meslek: Öğrenci
  • Yer: Denizli
« Yanıtla #6 : 10 Mayıs 2011, 00:25:46 »
Yüzey bendeki 420b'lere benziyor. Yani herhangi bir çelik olabilir...

Saygılar...

Berke Boyacı

« Yanıtla #7 : 10 Mayıs 2011, 16:06:00 »
Sefa ustamın önerisi becerilemezse (Şahsen ben beceremem :) )

fotoğraftan imkansız benim bildiğim tek yöntem analize yollayıp içindeki tugsten vs oranına göre değerlendirmek bunuda anca materjuli bilgisi olan ustalarımız değerlendirir.  O:-)
« Son Düzenleme: 10 Mayıs 2011, 16:10:21 Gönderen: Berke Boyacı »

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
  • Yer: Bodrum
« Yanıtla #8 : 10 Mayıs 2011, 16:07:41 »
Sefa ustamızın kıvılcım testi tavsiyesi çok yerinde, hele elde kesinlikle ne olduğu bilinen bir çelik varsa. Gerçi braz eldeki profili taşlamak lazım bunu yapmak için  :D

Kipmen Sanat web sitesi

ozgurozdemir

• *
  • 1
« Yanıtla #9 : 10 Mayıs 2011, 18:31:39 »
paslanmaz gibi parladığı kesin 400 serisi de olsa 1,2379da olsa ısıl işlemde hemen hemen aynı muameleyi yapıyorlar analiz için değermi o size kalmış sonuçta küçük bir plaka bence bıcağı yapın ısıl işleme gönderin derim d2 ise zaten 59-60hrc civarı gelecektir. 440b veya 440a ise 57-58 civarı elinde olacaktır 420 serisi ise 52-56 arası bir sertlikte eline ulaşacaktır
muhtemelen ama 440b ve440c olma şansı pek yok

meteoravcısı

• 475
  • ORKUN
« Yanıtla #10 : 16 Mayıs 2011, 23:45:42 »
Yarın bu plakadan yaptığım küçük bir kiridashiye su vermeye çalışacağım. Ateş tuğlalarından yaptığım bir tuğla kadar boşluğu olan ufak bir fırının içinde şalümo ile ısıtarak yapmayı deneyecem. Sadece ağız kısmı sertleşse yeter. d2 yi fırından çıkardıktan sonra havada soğutmayı planlıyorum. Sizce bir mahsuru olur mu? Yada 2 parça alüminyum blok tedarik etmeye çalışayım mı? Fikirlerinizi bekliyorum

ozgurozdemir

• *
  • 1
« Yanıtla #11 : 17 Mayıs 2011, 08:10:49 »
d2 yi sertleştirmen için hava ile teması kesip zarf ile ısıtman gerekiyor birde 1050 derecede birdiğim kadarıyla 1veya 2 saat fırında kalıyor akabinde hava ile sogutuluyor . ben vakumlu fırında yaptırıyorum akabinde azot ile 3 barda soğutuyorlar 59-60 hrc cıkı veriyor şalamo ile 1050 derecelere cıkmak mümkünmüdür
onuda ustalar daha iyi bilir

meteoravcısı

• 475
  • ORKUN
« Yanıtla #12 : 17 Mayıs 2011, 08:53:25 »
O sıcaklıklara çıkılsa bile 1-2 saat kalmak zor olur. ::)  Ben bu kadar uzun süre fırınlandığını bilmiyordum ???

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
  • Yer: Bodrum
« Yanıtla #13 : 17 Mayıs 2011, 12:19:16 »
1050 derecede 20-25 dk, 1030 derecede 40 dk demleme lazım. En düşük 1015 derecelerde 1 saat kadar da olur. Yaklaşık 67-68 RC alminyum plakada veya basınçlı hava ile, 66-67 rc durgun havada. ister 200-300 derece aralığında düşük meneviş istenirse 460-520 civarı yüksek meneviş...

Kipmen Sanat web sitesi