Bıçak Sanatı - Forum

N695 (440C)

Symurg1907

• 99
  • Meslek: Gezgin
  • Yer: Türkiye
N695 (440C)
« : 26 Nisan 2017, 19:16:20 »
İlk bıçak denemem olarak 4*36*50 n695 (440c) ile çalışmaya başladım. İlk bıçakta bu çelikle başlamam doğru bi tercih mi oldu bilemiyorum.

Neyse bi kağıda baskı alıp profile aktarmaya geldim ama bi hata yapmışım bıçağın balçak kısmı sığmadı ve düz çizmek zorunda kaldım. Ayrıca bıçağın ağız kısmı da ucu ucuna sığdı. Siz ustalarımdan yardım istiyorum. Bu balçak kısmını yuvarlak yapmak için sap kısmına daha fazla girip balçağın alt kısmını yuvarlak yapmaya mı çalışayım yoksa böyle düz mü kalsın?

Ayrıca çelik beklediğimden sert çıktı. Çeliği ikiye bölerken 2 tane demir testere ağzı yedi. Eğe testereye göre daha rahat yiyor çeliği. Bundan testere ağzının kalitesiz olduğu anlamını mı çıkartmalıyım yoksa normal midir bu durum?

Bıçağın son hali bu. Birazcık durumu görebilmek için balçak kısmını sınıra yaklaşmadan törpüledim. biraz da sırttan aynı şekilde. Bana tavsiye ya da uyarılarınız nedir çalışmama ona göre devam edeceğim.

Ali T.

• **
  • 232
  • Meslek: teknisyen-teknik öğretmen
  • Yer: Antalya-İstanbul
Ynt: N695 (440C)
« Yanıtla #1 : 26 Nisan 2017, 20:06:39 »
kendimi çırak olarak gören biri olarak diğer soruları ustalara bırakabiliriz.Ben olsam lamaya uygun kendi tasarım geliştirmemi yapardım.Ayrıca kan oluğu yasak.Bıçağı yakalatma durumunuz varsa o oluğu açmasanız faydalı olur.
Fakirlik insanı mucit eder...

yunus_cbn

• 1147
  • Yer: Manisa
« Yanıtla #2 : 26 Nisan 2017, 20:26:45 »
Namludan balcak kısmına doğru basit bir güncelleme yap hiç bir sıkıntı kalmaz. Taslama motorun varsa yada spiraliniz varsa oyunla da kaba taslağı oluşturabilirsiniz
Beni bu guzel havalar mahvetti

Temur.akin

• 442
  • Meslek: İnşaat Müh.
  • Yer: Istanbul
« Yanıtla #3 : 26 Nisan 2017, 22:17:25 »
Değerli ustam,
Bende yaklaşık 2 hafta önce, sizin gibi ilk bıçağıma N690 ile başladım. Eğer testere ucu bimetal değilse bu sıkıntı yaşanmış olabilir.
Eylem ustanın başlangıç iÇin konusunu okumanızı tavsiye ederim. Emin olun atölye malzemeleri olmadan bu çelik sizi epeyce zorlayacak, ama sabrınızı ve azminizi yüksek tutun. Ağız açarken mutlaka bir ağız açma aparatı kullanın. Bu arada Sefa hocamın yuvarlak eğe ile ağız açmaya kolaylık olacak bir videosu var, acizane tavsiye ederim.
Elde çalışmak gerçekten zormuş. Şimdiden kolaylıklar diliyorum.
Balçak kısmında yuvarlak eğe ile girdiğiniz bölümü kabzaya doğru kavisli bir şekilde yumuşatabilirsiniz.

İşte bu bizim hikayemiz, öyle saf öyle çelik...

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
« Yanıtla #4 : 26 Nisan 2017, 23:32:48 »
...
Ayrıca çelik beklediğimden sert çıktı. Çeliği ikiye bölerken 2 tane demir testere ağzı yedi. Eğe testereye göre daha rahat yiyor çeliği. Bundan testere ağzının kalitesiz olduğu anlamını mı çıkartmalıyım yoksa normal midir bu durum?
...

Testerenin tipi ney? HSS yada bi metal mi?
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

Symurg1907

• 99
« Yanıtla #5 : 27 Nisan 2017, 04:45:37 »
kendimi çırak olarak gören biri olarak diğer soruları ustalara bırakabiliriz.Ben olsam lamaya uygun kendi tasarım geliştirmemi yapardım.Ayrıca kan oluğu yasak.Bıçağı yakalatma durumunuz varsa o oluğu açmasanız faydalı olur.

İşim gereği hiçbir sorun olmaz onun için açıyorum zaten. Yarın ufak tefek düzenlemeler yapıp ona göre devam ederim yontmaya. Yorum için teşekkürler.

Symurg1907

• 99
« Yanıtla #6 : 27 Nisan 2017, 04:50:33 »
Namludan balcak kısmına doğru basit bir güncelleme yap hiç bir sıkıntı kalmaz. Taslama motorun varsa yada spiraliniz varsa oyunla da kaba taslağı oluşturabilirsiniz

Elimde kalitesini bilmediğim ama bana fena gelmeyen bir eğe takımı, kalitesiz bir mengene, kalitesiz bir demir testere hariç hiçbir şey yok. Yarın demir testere temin etmeye çalışacağım ama malzemelere ulaşmam biraz zor burada.

Dediğiniz güncellemeyi yapıp eğeyle girişeceğim. Sabır ve zaman konusunda hiçbir sıkıntım yok. İnşallah bişey çıkartabilirim ortaya

Symurg1907

• 99
« Yanıtla #7 : 27 Nisan 2017, 04:55:36 »
Değerli ustam,
Bende yaklaşık 2 hafta önce, sizin gibi ilk bıçağıma N690 ile başladım. Eğer testere ucu bimetal değilse bu sıkıntı yaşanmış olabilir.
Eylem ustanın başlangıç iÇin konusunu okumanızı tavsiye ederim. Emin olun atölye malzemeleri olmadan bu çelik sizi epeyce zorlayacak, ama sabrınızı ve azminizi yüksek tutun. Ağız açarken mutlaka bir ağız açma aparatı kullanın. Bu arada Sefa hocamın yuvarlak eğe ile ağız açmaya kolaylık olacak bir videosu var, acizane tavsiye ederim.
Elde çalışmak gerçekten zormuş. Şimdiden kolaylıklar diliyorum.
Balçak kısmında yuvarlak eğe ile girdiğiniz bölümü kabzaya doğru kavisli bir şekilde yumuşatabilirsiniz.

Kaba işlerini bitirip ağız açma konusuna gelince yardım isteyeceğim tekrar burada çünkü en korktuğum kısım orası. 4 milimlik çelik var ve 1 milim kalınlık kalması için iki taraftan da 1.5 milimlik ağız açmam gerekiyor. Ağzın ortasına 1 milimlik çizgiyi nasıl çekeceğimi henüz çözemedim :/

Symurg1907

• 99
« Yanıtla #8 : 27 Nisan 2017, 05:02:13 »
...
...

Testerenin tipi ney? HSS yada bi metal mi?

Eylem ustam inan hiç bilmiyorum. Diyorum bu işlere çok uzağım. Forumu bi kaç aydır takip ediyorum ve terimleri falan yeni yeni öğrenmeye başladım. Testereyi internetten Demir testere mi Demir testere işte diyerek sipariş verdim. Dediğiniz gibi hss- bi metal diye bir çeşit olduğunu bile bilmiyordum.

Yarın bi nalbur bulursam hangisini sormalıyım? Bi metal mi bana lazım olan türü?

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
« Yanıtla #9 : 27 Nisan 2017, 07:37:40 »
Fotoğraftaki alttakine benziyorsa iyi... Alttaki tip HSS yada BiMetal
Namık Kemal
Instagram'da ben

Symurg1907

• 99
« Yanıtla #10 : 27 Nisan 2017, 07:54:20 »
Fotoğraftaki alttakine benziyorsa iyi... Alttaki tip HSS yada BiMetal

Bunlar ustam. Birde senin fikrini bekliyorum bıçağın formu konusunda. Balçak kısmını yuvarlaklaştırmak için ağız kısmını içe mi alayım biraz? Yoksa böyle mi kalsın?

omer.efe

• 398
  • Meslek: dreamer
  • Yer: Mersin
« Yanıtla #11 : 27 Nisan 2017, 08:36:16 »
Alıntı
... 4 milimlik çelik var ve 1 milim kalınlık kalması için iki taraftan da 1.5 milimlik ağız açmam gerekiyor. Ağzın ortasına 1 milimlik çizgiyi nasıl çekeceğimi henüz çözemedim :/

ortaya çıkan profilinizi mermer gibi düz bir zemine yatırın.. 4mm'lik bir matkap tığının uç kısmıyla cizin.. profili her iki yana da yatırarak yapın bu işlemi..

Symurg1907

• 99
« Yanıtla #12 : 27 Nisan 2017, 08:48:13 »
Alıntı
... 4 milimlik çelik var ve 1 milim kalınlık kalması için iki taraftan da 1.5 milimlik ağız açmam gerekiyor. Ağzın ortasına 1 milimlik çizgiyi nasıl çekeceğimi henüz çözemedim :/

ortaya çıkan profilinizi mermer gibi düz bir zemine yatırın.. 4mm'lik bir matkap tığının uç kısmıyla cizin.. profili her iki yana da yatırarak yapın bu işlemi..

yöntem iyiymiş bunu yapabilirim sanıyorum. :)

orkunaydin350

• *
  • 1994
  • Orkun AYDIN
  • Meslek: Bilişim
  • Yer: Bursa
« Yanıtla #13 : 28 Nisan 2017, 09:49:05 »
Eylem ustanın başlangıç iÇin konusunu okumanızı tavsiye ederim.
Bu arada Sefa hocamın yuvarlak eğe ile ağız açmaya kolaylık olacak bir videosu var, acizane tavsiye ederim.

Bu iki konunun linki var mı acaba?

Acur Firarda

• 453
  • Meslek: Kamu

Symurg1907

• 99
« Yanıtla #15 : 28 Nisan 2017, 21:32:19 »
Bıçağın son hali bu. Sap kısmını sadece eğe ile oydum. Demir testere nin hss olanını bulamadım şu an bulunduğum yerde. Hatta 40 lık ve 80 lik zımparayı bile bulamadım. Ağır ağır ilerliyor ama. Bütün arkadaşlarım yapamazsın dedi ilk başta şimdi hepsi gelip birazda ben oyayım diye eğeyi elimden alıyor. İlham verdik galiba. Acelem yok 1 ayda da bitse sorun değil el emeği olan bişeyi yapıyorum.

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
« Yanıtla #16 : 28 Nisan 2017, 22:03:28 »
Kusura bakmayın, hafta içi işten dolayı foruma fazla giremedim, yoksa önceden yazacaktım.

Benim biçim konusunda önerim kabaca böyle:

* Ucu biraz daha yukarı aldım,
* Sırtı düz önerdim. Böylece kılıfıyla daha iyi geçinir. Kabza başa doğru genişliyor. Böylece elde kalmak için daha az efor ister.
* kabzanın alt tarafında ya işaret parmağı için oyuk yada ortası şişkin bir tasarımı seçebilirsiniz. Yontma işleri için işaret parmağı oyuklu sarı hat, elde daha rahat bıçağın pozisyonunu değiştirmek (döndürmek gibi) için bence daha pratik.
« Son Düzenleme: 28 Nisan 2017, 22:09:10 Gönderen: Eylem Cengiz »
Namık Kemal
Instagram'da ben

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
« Yanıtla #17 : 28 Nisan 2017, 22:13:56 »
Sırttaki çizgi uca doğru biraz da aşağı bükülebilir. (Kırmızı)
Namık Kemal
Instagram'da ben

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
« Yanıtla #18 : 28 Nisan 2017, 22:19:00 »
Eğer adam adama bir kullanım olacaksa parmakların altındaki kısımda fazla kavis istemezdim sanırım. Elde durması için bu alt taraftan ziyade ahşabın sap başında sağa sola genişliyor olmasını tercih edebilirdim.
Namık Kemal
Instagram'da ben

Symurg1907

• 99
« Yanıtla #19 : 29 Nisan 2017, 10:57:35 »
Kusura bakmayın, hafta içi işten dolayı foruma fazla giremedim, yoksa önceden yazacaktım.

Benim biçim konusunda önerim kabaca böyle:

* Ucu biraz daha yukarı aldım,
* Sırtı düz önerdim. Böylece kılıfıyla daha iyi geçinir. Kabza başa doğru genişliyor. Böylece elde kalmak için daha az efor ister.
* kabzanın alt tarafında ya işaret parmağı için oyuk yada ortası şişkin bir tasarımı seçebilirsiniz. Yontma işleri için işaret parmağı oyuklu sarı hat, elde daha rahat bıçağın pozisyonunu değiştirmek (döndürmek gibi) için bence daha pratik.

Namlu konusundaki önerilerini dikkate alacağım ustam. Yalnız bıçağın öyle kullanılacağı bir durum milyonda bir bile değil. Maksat belimizde güzel görünsün.  Onun için sap kısmını hala eğimli yapmayı düşünüyorum. Bir de bıçağın sırt kısmına 1 sağa 1 sola doğru süs amaçlı şekiller vermeyi düşünüyorum.

Değerli yorumların için tekrar teşekkürler. Bu akşam genel anlamda şekillenmiş olur resmi atarım tekrar buraya.