Saha yeterlilik testi
Birkaç hafta önce bitirdiğim palamı dağın başında 2 gece 3 gün süren büyük bir kampta etraflıca test etme şansımız oldu.
CK75 karbon çeliğinden yapılmış, 4mm kalınlıkta bir palaydı. Asit karartma uygulamıştım.
İlk kullanımdan önce koldan kıl götürecek kadar keskin bir biçimde bilenmişti. Üç gün boyunca dal temizleme, odun kesme, kütük yarma hatta çukur kazma gibi ağır işlerde 20 kadar kişi tarafından aralıksız kullanıldı. Kullanmayan adam bile sırf fotoğraf çekinebilmek için gelip 2 odun kırdı. Yetmedi, bastıran sağanak yağmurda dışarda unutuldu. Asit karartma yapılan bölgede çok az bir paslanma olsa da karartılmamış olan ağız kısmı epey paslanmıştı. Kamp alanında kaza falan nemelazım tetanoz olmayalım diye temizledim. Palanın anasını ağlattık desem yeridir.
Üçüncü günün sonunda epey körelmiş olsa da hala darbeli işlerde kullanılmaya yetecek keskinlikte idi. Sonuç olarak, millet palamı hor kullandığından içim parçalansa da bu kadar yoğun kullanıma rağmen sağlamlığını yitirmemesi beni mutlu etti. Bir ömürlük işini 3 güne sığdırdı bu alet.
Pala yapmayı deneyecek arkadaşlara referans olması açısından izlenimlerimi paylaşmak isterim. İlk ve son halinin fotoğraflarını yükledim.
1)Bu pala normalde dal temizleme, ince odunları parçalama gibi işlerde kullanılmak için tasarlandı. Amacı kütük kesmek olmadığından 4mm tercih etmiştim. Kütük kesme denenmeyecekse, amaç sadece dal kırpmak falan ise 3mm bile yeterli olur diye düşünüyorum. Yok ağır işler yapılacaksa 5 hatta 6mm ile çalışın derim. YİNE DE BİR BALTA İLE AYNI KATEGORİDE OLMAYACAKTIR
2)39 santimetre uzunlukta benim palam. Şöyle bir 7-8 santim daha uzun olsa momentum etkisiyle darbeli işler daha iyi sonuç verecektir.
3)Asit karartması paslanmaya karşı gerçekten direnç sağlıyor. Özellikle ağır iş bıçaklarında karartma önemli diye düşünüyorum.
4)Zeytin ağacı kabzaya vernik uygulamıştım. Verniğin dokusu uzun süreli çalışmalarda çok rahatsızlık veriyor ellerim su topladı. Bu tür iş yapacak bıçaklarda vernik yerine ağaca yağ uygulanması daha iyi sonuç verir diye düşünüyorum. Ya da kabza ince deriyle kaplanabilir.