Bıçak Sanatı - Forum

Matkapla Delme Hataları ve Çözümleri

atikmehmet

• 1212
  • Mehmet ATİK - 1984
  • Meslek: Şehir Plancısı
  • Yer: İstanbul
Matkapla Delme Hataları ve Çözümleri
« : 11 Nisan 2017, 13:59:08 »
Komparatör ne işe yarar diye araştırma yaparken bir konuya denk geldim. Benim çok ilgimi çekti. Umarım konuyu doğru yere açıyorumdur.

matkapla delme hataları ve önlemler

1 / fazla ısınma
Matkap fazla ısınıyor ve menevişleniyorsa muhtemel sebepler ve çözüm önerileri :

-Matkabın devir sayısı malzemenin cinsine uygun seçilmemiştir.
-Matkabın devir sayısı düşürülmelidir.
-Matkap iyi kesmiyor olabilir, yeniden bilenmelidir.

2 / işin alt yüzeyi çapaklı ise
Delik delerken İşin alt yüzeyi çok çapaklı çıkıyorsa muhtemel sebepler ve çözüm önerileri :

-Matkap iyi kesmiyordur ve matkap işin altından çıkarken baskı azaltılmamıştır.

-Matkap yeniden bilenir.
-Matkap çıkarken baskı azaltılır.

3 / Matkap kırılıyorsa
Matkabın kırılmasının sebepleri ve çözüm önerileri :

-İlerleme fazla olabilir
-matkap kör olabilir veya iş sert olabilir.
–önlemler: Bu olasılıklar ayrı ayrı kontrol edilerek  problem çözülür.

4-Matkap işe dalıyorsa :
Matkabın işe dalması problemi ve çözüm önerileri:

-İş parçası sac şeklinde incedir, alüminyum veya pirinçtir, daha da önemlisi mengeneye bağlanmamıştır.
-Matkap malzemenin cinsine ve kalınlık incelik durumuna göre bilenmelidir.
( Matkabın uç açısı ince malzemelerde daha büyük olur.)
-İnce sac parçalar, pirinç ve alüminyumdan parçalar delinirken mutlak suretle bir
mengeneye bağlanarak veya işin durumuna göre bir el mengenesine bağlanarak delinmelidir.Aksi takdirde matkap kırılabilir.

5-Matkap kendi çapından büyük deliyorsa:
Matkabın çapından büyük delmesi problemi ve çözüm önerileri:

-Matkabın kesici ağızları eşit açılarda ve uzunlukta bilenmemiştir. Dolayısıyla ağızlardan sadece biri kesme yapıyordur.
–önlemler:Matkap yeniden kusursuzca bilenmelidir.

6-Matkap salgılı dönüyorsa :
Matkabın salgılı dönmesi problemi ve çözüm önerileri:

-Mandren temiz ve bakımlı değildir veya  mandren ağızları bozulmuş olabilir

-yada mandren matkabı sıkamıyordur

-matkap herhangi bir sebeple eğilmiş olabilir.

7-parça delmeye aşırı direnç gösteriyorsa:

matkapla delme hataları ve önlemler
matkapla delerken salgılı dönme problemi için teşhisler:

-Matkap kör olabilir ya da malzeme içersinde perlit dokuya denk gelmiştir.
-Matkabın uç kenarının altına talaş sıkışmıştır.
-Matkabın dayaması varsa bu dayanmış olabilir.

Konu bu siteden kopyalanmıştır. http://makinaegitimi.com/tr/imalat-islemleri/matkapla-delme-hatalari-ve-onlemler.html

Nece yitik biçek erse öz sapın yonumas
www.instagram.com/atik_mehmt/
www.mehmetatik.com

İdris GÜRSOY

• 425
  • Meslek: Muhasebe
Ynt: Matkapla Delme Hataları ve Çözümleri
« Yanıtla #1 : 11 Nisan 2017, 14:25:30 »
Teşekkürler Mehmet usta çok faydalı oldu. Ayrıca delmeden önce işaretleme ve bor yağı dökmeyide ben ekleyeyim.
Bir elime ayı, bir elime de güneşi verseniz yinede davamdan vazgeçmem.
Hz.MUHAMMED (S.A.V)

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
« Yanıtla #2 : 11 Nisan 2017, 14:31:47 »
Eline sağlık, iyi ki bunları paylaştın. Her birimiz kendi kendimize öğreniyoruz ama baştan püf noktalarını bilmek yanılarak öğrenmekten çok daha ekonomik.  :2up

Bu anlatımlar özellikle metal için diye görüyorum.

Bunlara ahşap için olanlar da eklenebilir.
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
« Yanıtla #3 : 11 Nisan 2017, 14:44:27 »
Ahşabı delerken matkabın alttan çıkarken ahşabı patlatmasını önleyip temiz bir şekilde bitirmek için delinen ahşabın altını başka bir ahşapla desteklemek faydalı olur.

İkisinin arasında boşluk kalmazsa, iki ahşap birbirine iyi bastırılırsa, matkap az bastırılırsa, alttaki ahşap biraz da sertse deliğin çıkışı daha da güzel olur.
Namık Kemal
Instagram'da ben

atikmehmet

• 1212
  • Mehmet ATİK - 1984
  • Meslek: Şehir Plancısı
« Yanıtla #4 : 11 Nisan 2017, 15:05:00 »
Umarım Faydalı olmuştur. Ben Eylem Abinin Mesajları görünce Allah dedim acaba yanlış bir şey mi yazdım ki dedim :) Sonra mesajları okuyunca rahatladım :)

Ahşap için bilmiyorum nekadar doğru ama en azından ben öyle görüyorum sütun matkapla deliği bir kerede çok hızlı delmeye çalışmamalı ve çok bastırılmamalı. Bu bastırma Eylem Abinin dediği gibi alt tarafı patlanmanın yanında matkap ucunda yer alan oluklar dolup yukarı çıkması gereken ahşap kırıntıları yukarıya çıkamıyor ve ucun ileri gitmesi engellenmiş oluyor. Buda sizin matkaba daha fazla yüklenmenize sebep oluyor. Sonuç ise bazen şekli bozuk delikler yada daha geniş delikler ile yer yer deliğin iç kısımlarının yanmasının yanında giderek matkap ucunun eksenden ayrılarak yön değiştirmesi (özellikle derin delikler açılacaksa) . Bunu engellemek için yine matkaba çok bastırılmaması ve yer yer ekseni kaydırmadan delik içinde ucun aşağı yukarı çıkarılması ama bunu çokta abartmamak gerek özelikle delinen malzeme sıkıştırılmamışsa buda sorun oluşturabilir.
« Son Düzenleme: 11 Nisan 2017, 15:08:06 Gönderen: atikmehmet »
Nece yitik biçek erse öz sapın yonumas
www.instagram.com/atik_mehmt/
www.mehmetatik.com

Erdem Kırca

• 859
  • Meslek: İşçi
  • Yer: Kocaeli
« Yanıtla #5 : 11 Nisan 2017, 15:17:29 »
Elinize sağlık güzel paylaşım. Bizde çoğu konuda olduğu gibi standart çalışan sayısı çok az  :) mesela x ustaya iş yaptırmak istiyorum. Karmakarışık bir tenekeden bozma matkap kutusundan varsa kumpasla ölçüp alıyor metal nedir ne değildir hiç bakmıyor deliyor malzemeyi ondan sonra tatlı sıkı geçme istediğin işi kama taksanda olmuyor. Ustaya birşey söylesen sen dahamı iyi biliyorsun oluyor yada işi yaptırana kadar kanser oluyorsun.
Ne insanlar gördüm üzerinde elbise yok. Ne elbiseler gördüm içinde insan yok. Mevlana

borakent

• 527
  • Meslek: Psikolojik Danışman
  • Yer: Antakya
« Yanıtla #6 : 11 Nisan 2017, 15:23:41 »
Çok faydalı bir paylaşım olmuş. Derleme bir anlatım olması arşivleme açısından çok iyi.

Ben de benim gibi el matkabı ile çalışan garibanlar için çok basit bir düzgün delik delme kılavuzu paylaşmak isterim.
https://www.youtube.com/watch?v=aMO3WtnOBvg

Videoyu çeken arkadaş çok basit bir projeyi çok uzatarak yapmış. Direkt olarak 3. dakikadan izlenmeye başlanabilir. Sütun matkabın sonuçlarına ulaşamasa da serbest elle çalışmaktan çok daha basit ve 5-10 dakikada hazırlanabilecek bir proje.

Aydın Karakişi

• 1613
  • Meslek: Elektronik 1973
  • Yer: Ümraniye / 05352793989
« Yanıtla #7 : 11 Nisan 2017, 15:35:40 »
Bor yağı kullanırken yağı direk aldığımız şekli ile  değilde   suya %20-30 oranında karıştırarak kullanmanızı tavsiye  ederim.
Geldi ölümlü yalan , gitti ölümsüz gerçek
NFK

İdris GÜRSOY

• 425
« Yanıtla #8 : 11 Nisan 2017, 15:48:31 »
Bor yağı kullanırken yağı direk aldığımız şekli ile  değilde   suya %20-30 oranında karıştırarak kullanmanızı tavsiye  ederim.

Aynen öyle usta. +1
Hz.MUHAMMED (S.A.V)

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
« Yanıtla #9 : 11 Nisan 2017, 16:25:45 »
:D Ahahaha! Aklıma çok klasik bir delme hatası daha geldi.

Ben çocukken tüfek imalathanelerinde maskot gibi dolanıyordum. Bunlarda çok popüler olan siyah, manuel masa matkaplar vardi. IXION marka olabilir. Bunların tablası hep delik dolu olurdu.

Matkapla delerken deliğin altında kalıp da zarar görecek bir şeyler olmamasına da dikkat etmeli.
Namık Kemal
Instagram'da ben

Aydın Karakişi

• 1613
  • Meslek: Elektronik 1973
  • Yer: Ümraniye / 05352793989
« Yanıtla #10 : 11 Nisan 2017, 17:03:19 »
Delik delerken  mümkünse  delinen parça sabitlenmeli.

Bilhassa delik delerken talaş kaldırmasına dikkat edelim matkabın  gerektiğince sogutma sıvısı dökelim.

Delinen  parça ısıl işlem  görsün görmesin delerken son aşamada baskıyı azaltalım.
Geldi ölümlü yalan , gitti ölümsüz gerçek
NFK

« Yanıtla #11 : 11 Nisan 2017, 21:21:56 »
Öncelikle teşekkürler Mehmet, derli toplu olmuş  :2up

Çok faydalı bir paylaşım olmuş. Derleme bir anlatım olması arşivleme açısından çok iyi.

Ben de benim gibi el matkabı ile çalışan garibanlar için çok basit bir düzgün delik delme kılavuzu paylaşmak isterim.

Videoyu çeken arkadaş çok basit bir projeyi çok uzatarak yapmış. Direkt olarak 3. dakikadan izlenmeye başlanabilir. Sütun matkabın sonuçlarına ulaşamasa da serbest elle çalışmaktan çok daha basit ve 5-10 dakikada hazırlanabilecek bir proje.
El matkabıyla delik delen arkadaşların, deliği düzgün delmekte genelde sorunları oluyor. Daha önce bir çok başlıkta bir çok yöntem önermiştik. Sen yazınca ben de bir şey paylaşayım dedim, linkteki aleti bir kere yaptıktan sonra artık el matkabıyla düzgün delik delme sorunu ortadan kalkıyor.
https://www.youtube.com/watch?v=5LU2ifdzzhI

borakent

• 527
  • Meslek: Psikolojik Danışman
  • Yer: Antakya
« Yanıtla #12 : 12 Nisan 2017, 12:41:21 »

El matkabıyla delik delen arkadaşların, deliği düzgün delmekte genelde sorunları oluyor. Daha önce bir çok başlıkta bir çok yöntem önermiştik. Sen yazınca ben de bir şey paylaşayım dedim, linkteki aleti bir kere yaptıktan sonra artık el matkabıyla düzgün delik delme sorunu ortadan kalkıyor.

Teşekkürler Hocam, imkan olunca böyle bir şey yapacağım.

Salim Türk

• *
  • 6976
  • 1976
  • Meslek: Web tasarım ve programlama (Makine Öğretmeni)
  • Yer: İzmir-Buca
« Yanıtla #13 : 12 Nisan 2017, 14:27:44 »
Mehmet çok faydalı bir konu olmuş.

Pirinç delerken daha düzgün delik delmek için matkap bileme yöntemi  https://www.youtube.com/watch?v=pAngKHIZgyA bu videoda var.
ve birkaç link;
http://hbogm.meb.gov.tr/modulerprogramlar/kursprogramlari/makine_tek/moduller/alet_bileme_isleri.pdf
https://ergunkeskin.files.wordpress.com/2011/03/delme-ve-raybalama.pdf

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
« Yanıtla #14 : 12 Nisan 2017, 15:05:50 »
Çok güzel linklermiş. Teşekkürler  :2up
Namık Kemal
Instagram'da ben

adem42

• 647
  • Yer: Ankara
« Yanıtla #15 : 12 Nisan 2017, 16:46:15 »
Benimde çok zorlandığım hatta birkaç tane kabzayı mahvettiğim oldu. Sağolsun Ankara'da Bülent Bulaycı ustanın orada sütunlu matkapla enson delikleri deldim de kazasız belasız atlattım. 

OnurA

• 118
  • Onur
  • Meslek: Biyomedikal
  • Yer: Izmir
« Yanıtla #16 : 12 Nisan 2017, 21:24:45 »
Öncelikle teşekkürler Mehmet, derli toplu olmuş  :2up

Frezesi olan veya frezeye erişimi olup Sefa ustanın verdiği linkteki aparattan yaptıracak olan olursa bende bir tane edinmek isterim.

« Yanıtla #17 : 12 Nisan 2017, 21:59:11 »
Frezeyi kanal için söylüyorsun sanırım, aslında oradaki kanal eğeyle de açılır, çok zor bir iş değil. Ayrıca bu aparat küçük yapılabilir, örneğin 3-4  ( 3, 4,5,6,8 mm) delik yeterlidir sanırım. Öyle flüt gibi dizmeye gerek yok  ;) Hem iş kısa sürer hem de gereksiz delik açılmamış olur. Kanal da eğeyle açıldıktan sonra geriye bir şey kalmıyor.

İdris GÜRSOY

• 425
« Yanıtla #18 : 12 Nisan 2017, 22:02:07 »
Frezeyi kanal için söylüyorsun sanırım, aslında oradaki kanal eğeyle de açılır, çok zor bir iş değil. Ayrıca bu aparat küçük yapılabilir, örneğin 3-4  ( 3, 4,5,6,8 mm) delik yeterlidir sanırım. Öyle flüt gibi dizmeye gerek yok  ;) Hem iş kısa sürer hem de gereksiz delik açılmamış olur. Kanal da eğeyle açıldıktan sonra geriye bir şey kalmıyor.

Flüt 😀+1
Hz.MUHAMMED (S.A.V)

OnurA

• 118
  • Onur
  • Meslek: Biyomedikal
  • Yer: Izmir
« Yanıtla #19 : 12 Nisan 2017, 22:06:02 »
Evet ustam kanal için freze demiştim çünkü bu aparatın serleştirilmiş çelik olması gerekir diye düşündüm. Belki matkabın kenarlarındaki keskin uç yumuşak metali aşındırarak zamanla genişletirmi diye düşündüm. Yoksa dedğimiz gibi özenle sütun matkap ve eğe ile çözülebilir.