Bıçak Sanatı - Forum

Bıçak fotoğrafı nasıl çekilmeli?

yusuf biçer

• *
  • 1415
  • Meslek: sanat tarihçi
  • Yer: osmaniye
« : 05 Mayıs 2011, 13:01:59 »
çocukluğumdan beri fotoğrafa meraklı 
fotoğraf makinasız sokağa çıkmayan biri olarak ( üniversitede eğitimini de aldım) naçizane Bıçak fotoğrafı çekimi tecrübelerimi paylaşmak istiyorum

1- fotoğraf makinasındaki makro ayar modu kullanılmalı bu modun sembolü çiçektir

makro modunda ışığın geliş açısına çok dikkat edilmelidir
Makro çekimde nesneye 10 cmden daha fazla yaklaşılmamalıdır
bu modda arka kısımdaki fon fülu yani bulanık çıkacaktır

2- kesinlikle flaş kullanılmamalı zaten makro modunda normalde flaş çalışmaz

3- kapalı yada yarı kapalı mekanlarda (balkon teras)  çekim yapılmalı

4- dışarıda çekim olacaksa mutlaka bulutlu havada çekim yapılmalı (ağaç gölgesinde çekim yapılmamalı)

5- öğle vakti çekim kesinlikle yapılmamalı

6- ışık tek noktadan ve 45 derece tek açıyla gelmeli

7- zemin siyah yada koyu renk olmalı  siyah zeminde bıçağın metali ön plana çıkar

8- üç ayaklı sehpa kullanılmalı eğer sehpa yoksa nefes kontrolü yapılarak çekim yapılmalı nefes kontrolünü açacak olursak askerde tüfek atarken kullanılan teknikle aynı
nefesimizi alıyoruz yarısını veriyoruz
1, 2 ,3 diye sayıp deklanşör düğmesini eze eze (birden basarak değil) çekimi yapıyoruz

9- fotoğrataki bıçağın boyutlarını anlatabilmek için bıçağın yanına varsa KUMPAS cetvel yada metre yoksa bozuk para, kalem, cep telefonu konularak çekim yapılmalıdır.

bıçağın sırt kalınlığı özel fotoğraflanacaksa dijital kumpasla  yoksa normal kumpasla ölçülürken fotoğraflanmalıdır

10- elimizdeki bıçağın fotoğrafını  kullanım amacı  hayatı idame ise doğada
av için ise  ve avda,
kamp biçin ise kampta,
EDC ise cepte ,kemerde yada çantada
balık için ise balıkta çekmeliyiz
yok olmadı evde çeşitli aksesuar ve malzemelerle  oluşturacağımız kompozisyonlarla çok güzel bıçak fotoğrafları çekebiliriz

11- en güzel bıçak fotoğrafı çekimi bıçağı vizöre çapraz olarak yerleştirerek yapılır.

bunlar  da benden olsun 

tantom  ;)

özel kuvvetler komando bıçağım

« Son Düzenleme: 19 Mayıs 2011, 21:53:43 Gönderen: yusuf biçer »
Yusuf BİÇER / Adana 1974
Susuyorsak zannetme ki korkudan; saygıdan...edepten...

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
  • Yer: Bodrum
Ynt: Bıçak fotoğrafı nasıl çekilmeli?
« Yanıtla #1 : 05 Mayıs 2011, 14:17:46 »
Sağolunuz Yusuf Bey, çok güzel anlatmışsınız, elinize sağlık  :2up

Kipmen Sanat web sitesi

yusuf biçer

• *
  • 1415
« Yanıtla #2 : 05 Mayıs 2011, 14:21:24 »
bişey değil
daha da detaylandırmak fotoğraflarla pekiştirmek isterim 
Yusuf BİÇER / Adana 1974

DUMRU

• Hüseyin DUMRU 1982
  • 1025
    • www.bozkirgezgini.com
  • Meslek: Eczane teknisyeni
  • Yer: Konya/Bozkır
« Yanıtla #3 : 05 Mayıs 2011, 17:30:28 »
Yusuf bey  müsadenizle bende bildiğim bir kaç bilgiyi paylaşmak isterim. Makro modunda flaş çalışmaz demişsiniz Bu özellik makineden makineye değişir. Eğer imkan varsa kesinlikle sabitleme yapılmalıdır makroda. Akşam florosan altında çekim yapılmak zorunda kalınırsa florsan ışığı mat yüzeyden yansıyarak algılayıcıyı  yanıltabilir.Ve ışık yetersiz olur. Buna ben şöyle bir çözüm buldum. Flaşın sert ışığını kırması için flaşın önüne peçete koyuyorum. Işık yine çok gelirse peçeteyi iki kat koyuyorum.
,

Bu fotoğraf flaşsız, makro.

Bu ise peçeteli flaşlı çekim:)

Çekimi yapılan objenin boyutları çizgisel ve uzun ise daima  köşelere paralel tutularak, objenin mümkün olduğu kadar çok ''yanını'' çekilmelidir.

Yuvarlak ve yumuşak hatlara sahip ise bu özelliklerini ortaya çıkarmak için zemine yahut nesnenin yanına köşeli yada çokgen özelliği olan doğal taşlar görüntüye hoşluk katabilir.

Bunun yanında profosyonel yada yarı profosyonel makinelerde çekim süresi ve diyafram aralığı ile manuel müdahale ilealan derinliği arttırlabilir.

Haa ben bunları anlatıyor ama uyguluyormuyum, çok sayılmaz. Özel çekimler yaparsam ancak.
 Güzel şeylerde buluşmak dileğiyle..
Yiğidin harman olduğu yerde doğmuşsam. Şu Uluçay'dan su içmişsem.. Namerdin sofrasına bağdaş kurup oturmam. Hüseyin DUMRU

tarpoon

• 4739
« Yanıtla #4 : 05 Mayıs 2011, 18:23:53 »
bılgıler için sağolun .ıyı güzelde makıne hangısı olmalı..?  cebımızı delmeyecek cınsten f/p  oranı yuksek bır model mesela.  bendekı dandırık bırsey ve yenı makına alıcam.

“ İnsanları kandırmak, kandırılmış olduklarına ikna etmekten daha kolaydır ”    :)

DUMRU

• Hüseyin DUMRU 1982
  • 1025
    • www.bozkirgezgini.com
« Yanıtla #5 : 05 Mayıs 2011, 18:29:47 »
Fotoğraftan beklentiniz nedir? Size yardımcı olmak isterim
Yiğidin harman olduğu yerde doğmuşsam. Şu Uluçay'dan su içmişsem.. Namerdin sofrasına bağdaş kurup oturmam. Hüseyin DUMRU

tarpoon

• 4739
« Yanıtla #6 : 05 Mayıs 2011, 20:24:41 »
mesela makro çekımlerı ıyı olmalı. hanı doğa ıle ıç ıçe olmayı severım  buradada işime yarayabılecek bır makına  ;)
“ İnsanları kandırmak, kandırılmış olduklarına ikna etmekten daha kolaydır ”    :)

orhanbilgin

• 660
  • Orhan Bilgin
  • Yer: İstanbul
« Yanıtla #7 : 05 Mayıs 2011, 21:24:09 »
mesela makro çekımlerı ıyı olmalı. hanı doğa ıle ıç ıçe olmayı severım  buradada işime yarayabılecek bır makına  ;)
Taner abi ben Fujifilm Finepix S1500 kullanıyorum. kompakt ve slr-like makineler arasında daha güzel makro çeken makine görmedim ben. fiyatı da makul. benim işimi fazlasıyla görüyor.

tarpoon

• 4739
« Yanıtla #8 : 05 Mayıs 2011, 21:41:34 »
Teşekkür ederim Orhan inceleyeceğim ;)

balıkcı

• 1123
  • murat yımaz
  • Meslek: bileme ustası
  • Yer: kütahya
« Yanıtla #9 : 06 Mayıs 2011, 07:45:32 »
Anlatımlar cok guzeldı super. Artık resımlerım daha guzel olucak
arkadaşlar bileme işi yaptıgımdan dolayı kurbana kadar younluk davam kütahya buluşması için merak edılen her konuda araya bılırsınız tel 0 536 698 28 31

DUMRU

• Hüseyin DUMRU 1982
  • 1025
    • www.bozkirgezgini.com
« Yanıtla #10 : 06 Mayıs 2011, 08:15:52 »
Ben fotoğrafa sony ile başladım. Ve ondan başkasından çekim yaparken lezzet alamadım.
Hangi makineyi alırsanız alın,fotoğrafı makine değil siz çekersiniz.
Fujifilm Finepix S1500  inceledim, amatörler için oldukça fazla basçek seçeneği sunan bir makine. Fakat gece çekimlerinde size yetersiz gelebilir gibi geldi bana.Tabi kullanan kadar iyi bilemeyiz. Ama ben sizin amatörlükten öteye geçmeye çalışacağınızı seziyorum. Her dijital makine makro çeker, hem makro hemde manzara çeker. Ama iş işin sırrını bilmekte...

Size önerim ne istediğinizi teker teker yazın.

XauPau

• 1108
  • Hayri Canyakmaz 1980
  • Meslek: Finans
  • Yer: Kocaeli
« Yanıtla #11 : 06 Mayıs 2011, 08:37:39 »
Çok güzel bir konu olmuş. Oldukça da gerekliydi ve işime yarayacak. Teşekkürler

yusuf biçer

• *
  • 1415
« Yanıtla #12 : 06 Mayıs 2011, 09:29:59 »

anlaşılan bu konu herkese çok faydalı olmuş  ;)

deneyimlerini paylaşan arkadaşlarıma teşekkür ederim
peçeteli flaş tam bir türk icadı olmuş yalnız :2up
denemekte fayda var
slr makinalarda makro çekim daha basit
ama normal makinalarda daha zor
normal makinelerde 10 cmden yakın çekim yapan makrosu güçlü makine varsa ve paylaşırsanız sevinirim
« Son Düzenleme: 06 Mayıs 2011, 09:37:03 Gönderen: yusuf biçer »
Yusuf BİÇER / Adana 1974

emin albayrak

• 3909
  • Meslek: grafik tasarımcı - 1979
  • Yer: istanbul / üsküdar
« Yanıtla #13 : 06 Mayıs 2011, 09:36:36 »
fuji kullanmadım ama bir arkadaşımın sony makinası vardı onu bir kaç gün kurcaladım sonuç inanılmazdı. özellikle objektif kalitesi sebebiyle sony makinalar amatörlere çok güzel sonuçlar veriyor. fakat hatıradığım kadarıyla sony makinalarda objektif değiştirilmiyor, bu tür olanlar gelişime kapalı amatör makinalar. bir slr makinadan en büyük beklenti objektif değiştirebilmek olmalı. sonuçta fotoğraf çekmek de bıçak yapmak gibi bir yol. ilerledikçe daha da iyisine ulaşmak için ekipmanı arttırmak istiyorsunuz. ve temel ekipman body ve objektifler. ha bir de tripod. sonra şarz kitleri, iç mekan çekimler için paraflashlar, çadır, yansıtıcı vs. vs.

ben genelde klasik olmuş makinalardan şaşmamak gerektiğini düşünüyorum bu işi ilerletme niyeti olan arkadaşlar için. başlangıç için kullanılabilecek profesyonel makinlar için de ya nicon D90, ya da canon EOS 550 D tavsiye ediyorum. bunlar dan canon 1500 liradan biraz daha pahalı olabilir, nicon da 2000 lira civarı sanıyorum. eğer bu rakamlar bütçeyi aşarsa canonun eos serisinin daha düşük modelleri de tercih edilebilir. bende şu anda eos 350 var bir arkadaşımdan emanet yine ;D o da gayet güzel iş görüyor. onlar daha ucuza temin edilebilirler. fakat şöyle bir nokta daha var gözden kaçmaması gereken; niconların kendi özel yazılımları oluyor çekilen fotoğrafı editlemek için. kullanan tüm arkadaşlar o yazılımdan oldukça memnunlar. özellikle raw formatında çekip o yazılımda işlemek çok verimli sonuçlar doğuruyormuş. öbür türlü photoshop üzerinde birtakım değişiklikler yapmak isteyeceksiniz ki, o onuda da ben fakir yardımcı olmaya çalışır size O:-)
testinin içinde ne varsa, dışına da o sızar...

www.instagram.com/mim_emin/

orhanbilgin

• 660
  • Orhan Bilgin
  • Yer: İstanbul
« Yanıtla #14 : 06 Mayıs 2011, 10:39:46 »

anlaşılan bu konu herkese çok faydalı olmuş  ;)

deneyimlerini paylaşan arkad aşlarıma teşekkür ederim
peçeteli flaş tam bir türk icadı olmuş yalnız :2up
denemekte fayda var
slr makinalarda makro çekim daha basit
ama normal makinalarda daha zor
normal makinelerde 10 cmden yakın çekim yapan makrosu güçlü makine varsa ve paylaşırsanız sevinirim

yusuf hocam benim makinenin makrosu 1.5 cm den başlıyor

yusuf biçer

• *
  • 1415
« Yanıtla #15 : 06 Mayıs 2011, 10:42:58 »
çok iyi hatta harika
Yusuf BİÇER / Adana 1974

yusuf biçer

• *
  • 1415
« Yanıtla #16 : 06 Mayıs 2011, 11:11:44 »
objektife bunu dayayınca da güzel makro fotoğraf çekilebiliyor  :D :D

ama objektife giden ışığı kapatıyor ışığı doğru açıda vermek lazım

« Son Düzenleme: 06 Mayıs 2011, 11:13:36 Gönderen: yusuf biçer »
Yusuf BİÇER / Adana 1974

XauPau

• 1108
  • Hayri Canyakmaz 1980
« Yanıtla #17 : 06 Mayıs 2011, 14:56:54 »
Canon Powershot A95 kullanıyordum. Sensörü yanana kadar çok memnundum. Gerek gece gerek macro çekimleri benim diyen makinelerin tozunu attırıyordu. Her ne kadar eski bir model de olsa kullanım açısından SLR e geçişte en iyi basamak olduğuna inanıyorum. Tabi ustalar çok daha iyi bilir bu konuları. Ben kullandığım kadarıyla dile getirdim.   20 gündür serviste inşallah halledecekler porblemi ve biz yine kavuşacağız. O zaman yayınlarım çekimleri mi. Saygılar

DUMRU

• Hüseyin DUMRU 1982
  • 1025
    • www.bozkirgezgini.com
« Yanıtla #18 : 06 Mayıs 2011, 18:16:06 »
Dijital anlamda fotoğrafa ilk başladığım makine SONY DSC s500 kompakt makine idi. İlk yaptığım iş KULLANMA KILAVUZUNU okuyup tabiri caizde içmek oldu. Kullanmasını bilmezseniz istediğiniz makineyi kullanın faydası olmaz.

Zamanla karmaşık terimlerin içersinde buldum kendimi. Sırasıyla onlarında NE ANLAMA GELDİĞİNİ öğrendim.Ama hala alan derinliği konusunda hiç bir şey bilmiyorum diyebilirim.

Amacınız şimdilik yakın plan ve detay çekimleri yapmak ise  ve fotoğrafa yeni giriş yapıyorsanız  sony marka kompakt bir makine olsun tercihiniz. Sony makrosu 1cm e kadar düşenleri var.Ama bıçaklar genelde uzun olduğu için  görüntüsü için makro mesafesi en aşağı 10 cm koymak zorunda kalıyoruz. Bunu da aklımızda tutalım.

(Gürültülü bir fotoğraf istemiyorsanız) Makro çekimlerde makrosu 2.cm olan bir makine için objeden 25 cm uzağa makineyi SABİTLEYİN.  objenin vizördeki görüntüsü 3/2 olduğu zaman netleme yapın. Zamanlama modunda 2 saniyeye alın deklanşöre basın.  (peçeteli flaş öneririm.  ;D 

Bunun dışında bu fotoğrafları tab etmeyeceğimizi  sanalda paylaşım için çektiğimizi varsayarak şunu öneririm. En yüksek pikselde çekim yapılıp fotoğraf kırpılmalı ve çekilmesini istediğimiz objenin görüntüsü daha net ve temiz ortaya konmalıdır.

Özel çekim için kutucuklardan çekim alanı yapabiliriz.

50*50 bir karton kutu
Çeşitli renklerde kırtasiyede satılan kartonlar yahut kumaş.
Elektirikciden alacağınız bir spot ampul.Kablo fiş vs aydınlatma düzeneği.

Malum kutucuğu kesiyor kartonları kutunun içine sıvama şeklinde yapıştırıyoruz. Tepeden yada yandan açacağımız bir delikle de ışık kaynağını veriyoruz.Fakat ben çekim yapacağım tarafın karşısındaki tarafa koyuyorum ışık kaynağını ki flaşlı çekimlerde ışık dengeli olsun.

Metallerin ve sert yüzeylerin üzerine su sıkarsanız siprey ile bu egzotik bir görüntü verir. Tabi  bu  görecelidir:

Çok kafanızı şişirdim:)

XauPau

• 1108
  • Hayri Canyakmaz 1980
« Yanıtla #19 : 06 Mayıs 2011, 23:57:20 »
Olur mu kafa şişirmek. Bilakis çok iyi gidiyor. Tecrübesi olanlar paylaştıkça konu daha da zenginleşiyor ve eminim herkes ufak tefek birşeyler kapıyor kendi işine yarayacak.