Bıçak Sanatı - Forum

Nevrekân / Nevregan Yapımı

Khrn

• *
  • 5
  • Meslek: Tekniker
  • Yer: İstanbul / Kartal
Nevrekân / Nevregan Yapımı
« : 07 Nisan 2017, 12:11:56 »
Genellikle kurutulmuş deri ile karagöz-hacivat gibi gölge oyunu tasvirleri yapan ustalar tarafından kullanılan, piyasada nevregan veya nevrekân ismiyle anılan bıçakların yapımı hakkında bilgisi olanların yardımına ihtiyacım var.

Bu bıçaklarda kullanılması gereken çelik tipi, namlu ve kabza birleşim detayları, kabza tipi ve kabza için kullanılması gereken malzemenin cinsi ile değişik uç tipleri gibi ayrıntılar önemli.

Sıradan bir bıçak olmayan nevrekân, kurutulup sertleştirilmiş deriyi yüksek basma kuvvetiyle işlemeye yarıyor. Aslında -tam olarak karşılamasa da- kesme ve delme yapan bir çeşit ıskarpela takımı diyebiliriz bunlara. Kesen, delen, oyuk açan, kanal açan, kazıyan farklı ağızlar kullanılıyor. Yüksek basma kuvvetiyle çalıştığı için kabza tipi ve namluyla birleşimi çok hayati. Sap ve çelik yekvücut olmalı.

Bu konuda daha önceden çalışmış veya bilgisi olan ustalara şimdiden teşekkür ederim.

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
Ynt: Nevrekân / Nevregan Yapımı
« Yanıtla #1 : 07 Nisan 2017, 13:42:08 »
Ben bir ara girişecektim. Elime örneği alıp kalıbını falan da çıkardım ama genel olarak herhangi bir aleti iyi yapmak için geçerli olan kural bunda da söz konusu. O aleti kullanmadan ondan ne beklendiğini tam anlamıyla bilemezsin. Sanata da az çok hakim olmadan yaptığın yanlışları rahat bulamazsın. Beni biraz da bu tutmuştu.

Zaman içinde toparladığım bilgiler şimdi oraya buraya saçılı, bunları kolayca dermem konusunda fazla umutlu değilim.
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

Khrn

• *
  • 5
« Yanıtla #2 : 07 Nisan 2017, 14:59:18 »
Eyvallah Eylem Bey;

Aslında sanatına hakim bir kullanıcı olan ve karagöz tasvirleri yapan bir kardeşime hediye etmek istiyorum. Bir süre önce ortak çalıştıkları atölyeden ayrıldığı için nevrekâna ulaşımı da kısıtlandı ve sanatını icra edemiyor.

Niyetim makina ustası ahbaplarımın da desteğini alarak her şeyiyle kendim yapmaktı ama eğer hakkında sağlıklı bilgi edinemezsem bu pek mümkün olacak gibi görünmüyor. Baştan savma sıradan bir şey istemiyorum açıkçası. Olmuşken evladiyelik olsun isterim.

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
« Yanıtla #3 : 07 Nisan 2017, 15:29:32 »
Ben bilgi bulmaya çalışayım siz de arkadaşın kullanım tecrübelerinden yararlanırsınız, böylece hatalar olsa bile tecrübeli göz ve elsayesinde düzeltilir.
Namık Kemal
Instagram'da ben

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
« Yanıtla #4 : 07 Nisan 2017, 15:36:38 »
Şimdilik bunu bulabildim. Çok kötü çekmişim ama genel görünüm açısından bir faydası olursa net mutlu. Bunu ta 2010'da çekmişim, o zamandan beri üstüne düşemedim.
Namık Kemal
Instagram'da ben

Khrn

• *
  • 5
« Yanıtla #5 : 07 Nisan 2017, 15:57:25 »
Eyvallah üstat, teşekkür ederim.

Bu konu başlığı altında nevrekânla ilgili birikimlerimiz paylaşılırsa gelecekte konu hakkında araştırma yapanlar için de faydalı ve derli doplu bir kaynak olacaktır burası.

Paylaştığınız fotoğraftaki uçlar iş görebilir, peki kabza bağlantısını nasıl düşünmüştünüz bunların..? Genellikle avuç içine oturabilmesi için yuvarlak ve -yekpare topaç gibi- genişçe yapılıyor görebildiğim örneklerde.

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
« Yanıtla #6 : 07 Nisan 2017, 16:01:17 »
Bunları ben yapmadım. Yapar mısın diye sordukları sırada 1-2 dakika gördüm ancak. Bunlar için sapı hazır bile alabilirsiniz. Biz vb. aletlerin saplarına uydurabilirsiniz.
Namık Kemal
Instagram'da ben

Khrn

• *
  • 5
« Yanıtla #7 : 07 Nisan 2017, 16:14:38 »
Cehaletimi mazur görün ama hazır sapların hangi ağaçtan yapıldıklarını bilmiyorum. Bunların ahşap kalitesi yüksek basma kuvvetine dayanır mı..?

Çalışırlarken gördüğüm kadarıyla epey abanıyorlar çünkü. =)