Bıçak Sanatı - Forum

Kabza estetiği hakkında birkaç görüş...

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
  • Yer: Bodrum
Ynt: Kabza estetiği hakkında birkaç görüş...
« Yanıtla #20 : 18 Mayıs 2011, 23:00:15 »
Jay fisherın resımdekı bıçağı için diyeceğim parmak oyugunun orada sankı işleme var bu oldukça rahatsız eder benı.

bıçakta görsellık önemlımıdır evet önemlıdır ancak ergonomı helekı kabzede çok daha önemlıdır.
mesela Emre usta bendekı damast,ı görmüstün fena bıçak değildı ancak kabze berbattı. balçak kısmı kalın tuhaf kavranması zor bır yapıya sahıptı. hanı nasıl desem guven vermeyen rahatsız bır yapıya sahıptı .  ;) akabınde gıttı..
Bilmez miyim? Acaip rahatsız bir bıçaktı bence de. Sadece vitrinde durmaya gitti ise ne ala, ama kullanmaya çalışanı
baya bir küfrettirir  :D

Kipmen Sanat web sitesi

XauPau

• 1108
  • Hayri Canyakmaz 1980
  • Meslek: Finans
  • Yer: Kocaeli
« Yanıtla #21 : 18 Mayıs 2011, 23:01:05 »
Forumdaki çoğu kişi bir simetri hastası olarak gözüme çarpan ilk şeyi yazıyla anlatmam mümkün olmadığı için resimde anlatmaya çalıştım. Benim bu tip bıçaklarda  dikkat ettiğim ilk nokta; kabzedeki ve sırttaki eğimin eşit devam ettiği yere kadar kısımları  karşılaştırmak oluyor sanırım. Beğenip resimlerini kaydettiğim bıçaklara şöyle bir baktım da genellikle bu tip eşitliği sağlayanları seçmişim.

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
« Yanıtla #22 : 18 Mayıs 2011, 23:09:14 »
Jay fisherın resımdekı bıçağı için diyeceğim parmak oyugunun orada sankı işleme var bu oldukça rahatsız eder benı.
Bu benim de ilgimi çeken bir konu, olduk olmadık her yerde eğe işi konusu beni de irite ediyor açıkçası, hele tutuşu rahatsızlaştırabilecek noktalara yapılmasını hep yadırgamışımdır...

Forumdaki çoğu kişi bir simetri hastası olarak gözüme çarpan ilk şeyi yazıyla anlatmam mümkün olmadığı için resimde anlatmaya çalıştım. Benim bu tip bıçaklarda  dikkat ettiğim ilk nokta; kabzedeki ve sırttaki eğimin eşit devam ettiği yere kadar kısımları  karşılaştırmak oluyor sanırım. Beğenip resimlerini kaydettiğim bıçaklara şöyle bir baktım da genellikle bu tip eşitliği sağlayanları seçmişim.

Çok çok güzel bir noktaya parmak bastınız. Bu simetriyi de hemen farketmeniz takdire şayan :2up Bu tabii bu tip bıçaklar için mümkün bir simetri, diğerlerinde (daha büyük veya daha küçük bıçaklarda) iş ya eğimin dengeli bir şekilde devam etmesi, bazı durumlarda "altın orantı" durumuna varıyor...
« Son Düzenleme: 18 Mayıs 2011, 23:11:03 Gönderen: emrekipmen »

Kipmen Sanat web sitesi

Ejder

• 152
« Yanıtla #23 : 18 Mayıs 2011, 23:15:05 »

Emre, yolladığın resimdeki bıçak, form olarak çok hoş .... Ancak bende bu bıçağa sahip olma isteği uyandırmıyor.
Bununun en büyük sebebide "kabzasının süslü" olması diyebilirim basitçe anlatmak gerekirse....
Bu tip kabza ve bıçaktaki bana göre gereksiz ayrıntılar bende itici bir görüntü yaratıyor.
Birde bıçağın boyu çok büyük değilse parmak oyuğu, korugan gibi ayrıntılar hem gözü hemde kullanımı olumsuz etkiliyor bence...
Ayrıca estetiğin aynı coğrafyada yaşayanların ortak olarak hissettikleri bir şey olduklarını sanmıyorum.
Örneğin ben, ata mirası olarak algılıyo ve duygulanıyor olsamda bıçakta Anadoluya has motifleri sevmem yani beni heycanlandırmaz.Dahası bu durum bir Japon Katanası içinde geçerli.....Beni çokta cezbetmiyor hatta senin yaptığın bir av bıçağı beni daha çok heycanlandırıyor.  ;)

Seni doğrumu anladım yoksa alakasız birşeyler mi yazdım bilmiyorum ::)

meteoravcısı

• 475
  • ORKUN
  • Meslek: işletmeci
  • Yer: izmir
« Yanıtla #24 : 18 Mayıs 2011, 23:18:27 »
Genelde herkezin beğenisini alan, hayatın birçok kısmında bilmeden karşılaştığımız altın orantı diye birşey var ya sanırım bu bıçaklarda da söz konusu. Hatta bir arkadaşım birçok sanatçının eserlerinde el yordamıyla hiç hesap yapmadan bile bu oranı içgüdüsel olarak kullandıklarını söylemişti.

tarpoon

• 4739
« Yanıtla #25 : 18 Mayıs 2011, 23:24:03 »
Genelde herkezin beğenisini alan, hayatın birçok kısmında bilmeden karşılaştığımız altın orantı diye birşey var ya sanırım bu bıçaklarda da söz konusu. Hatta bir arkadaşım birçok sanatçının eserlerinde el yordamıyla hiç hesap yapmadan bile bu oranı içgüdüsel olarak kullandıklarını söylemişti.

+1

bazen yaptığım bır bıçak elıme öyle rahat gelıyorkı , hanı nasıl dıyeyım varla yok arasında bırsey . bazısında aynı bıcağı yapıyorum ancak o ergonomıyı yakalıyamıyorum.
bırde ölçu falan kullanmam . tamamen içgüdüsel cızımlerım ve yaptıklarım . bazen yaptığım bıçak  çızımdekı ıle uzaktan yakından alkası olmuyor..
“ İnsanları kandırmak, kandırılmış olduklarına ikna etmekten daha kolaydır ”    :)

XauPau

• 1108
  • Hayri Canyakmaz 1980
  • Meslek: Finans
  • Yer: Kocaeli
« Yanıtla #26 : 18 Mayıs 2011, 23:32:58 »
Kesinlikle ustalığın altın oranla olan ilişkili olduğunu düşünüyorum ben de. El alışkanlığı dedikleri şeyin bir kısmı da ölçüp biçmeden önce göz kararı ile bazı dengeleri yakalaması olabilir. Kısaca bizim gözümüze sebebini bilmediğimiz şekilde hoş geleni yapmak = ustalıktır derim.

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
« Yanıtla #27 : 18 Mayıs 2011, 23:37:27 »

Emre, yolladığın resimdeki bıçak, form olarak çok hoş .... Ancak bende bu bıçağa sahip olma isteği uyandırmıyor.
Bununun en büyük sebebide "kabzasının süslü" olması diyebilirim basitçe anlatmak gerekirse....
Bu tip kabza ve bıçaktaki bana göre gereksiz ayrıntılar bende itici bir görüntü yaratıyor.
Birde bıçağın boyu çok büyük değilse parmak oyuğu, korugan gibi ayrıntılar hem gözü hemde kullanımı olumsuz etkiliyor bence...
Ayrıca estetiğin aynı coğrafyada yaşayanların ortak olarak hissettikleri bir şey olduklarını sanmıyorum.
Örneğin ben, ata mirası olarak algılıyo ve duygulanıyor olsamda bıçakta Anadoluya has motifleri sevmem yani beni heycanlandırmaz.Dahası bu durum bir Japon Katanası içinde geçerli.....Beni çokta cezbetmiyor hatta senin yaptığın bir av bıçağı beni daha çok heycanlandırıyor.  ;)

Seni doğrumu anladım yoksa alakasız birşeyler mi yazdım bilmiyorum ::)
Kesinlikle senin öznel fikirlerini yansıtması açısından önemli, ancak bu aslında benim tezimi çürütüyor  :D Bu durumda dünyanın en mükemmel katanası bile dünyanın biyerlerinde birileri tarafından beğenilmeyebilir, bu durumda Eylem haklı sanırım konunun bir ele alınır tarafı kalmıyor mantıken  :(

Altın orantı aslında çok tartışılan bir konu olmasına rağmen evrenin temel matematiğinin bir yan ürünü olarak belki de çok yerde doğal olarak ortaya çıkan bir orantı. Bu kadar temelde yatan bu orantının bizim iç güdüsel olarak "güzel" tanımımızı etkilemediğini düşünmek biraz zor gerçekten.

+1

bazen yaptığım bır bıçak elıme öyle rahat gelıyorkı , hanı nasıl dıyeyım varla yok arasında bırsey . bazısında aynı bıcağı yapıyorum ancak o ergonomıyı yakalıyamıyorum.
bırde ölçu falan kullanmam . tamamen içgüdüsel cızımlerım ve yaptıklarım . bazen yaptığım bıçak  çızımdekı ıle uzaktan yakından alkası olmuyor..

Aynen ustam, tüm ön tasarımlar tamamen yapım sırasında yeniden yorumlanıyor, aynen. Modeller üzerinden yola koyulayım dedim ama aynı modelden iki bıçağın bile alakası kalmıyor elimde şekillendikçe.

Kipmen Sanat web sitesi

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
« Yanıtla #28 : 18 Mayıs 2011, 23:54:38 »
Ha?  :o
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

Ejder

• 152
« Yanıtla #29 : 19 Mayıs 2011, 00:03:57 »

Valla bir sözle tüm konunun içini boşalttım mı yani ustam. :D

Dünyada çok nadir şeyler oybirliğiyle kabul görüyor, bu kabul görmede de toplum baskısı bana göre büyük önem taşıyor.
Yani dünyanın en ünlüi katanası bile benim gibi birinde beklenen o hayranlığı yaratmayacak ancak yine o hayranlığı yaşamayan birçok kişide kalabalığa aykırı düşmemek için o hayranlığı yaşıyor gibi yapacak.
Bu işte bence aynı coğrafyayı aynı kültürü paylaşanlar değilde aynı kafadan kişiler büyük uyum ve tutarlılık gösteriyor.
Hatta bir bıçaktan beklentisi aynı olan kişeler muhtemelen bıçak dışındaki hobilerinde, yaşam tarz ve bakış açılarında da benzerlik gösteriyorlardır desem abartmış olmam ya da olur muyum ::)

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm

Kipmen Sanat web sitesi

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
« Yanıtla #31 : 19 Mayıs 2011, 00:15:25 »
Yok, ben yazdığım bir iki satırdan o kadar çok anlam çıkmasına, üstelik de yanlış anlaşılmama şaşırdım.
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
« Yanıtla #32 : 19 Mayıs 2011, 00:16:24 »
Yok, ben yazdığım bir iki satırdan o kadar çok anlam çıkmasına, üstelik de yanlış anlaşılmama şaşırdım.
Anlayışlı birisiyim galiba   O0

Kipmen Sanat web sitesi

orhanbilgin

• 660
  • Orhan Bilgin
  • Yer: İstanbul
« Yanıtla #33 : 19 Mayıs 2011, 02:17:02 »
madem altın orandan laf açıldı bir istatistikçi olarak iki kelam etmek isterim. altın orana kısaca genel anlamda göze güzel gelen nesnelerin en-boy, eğim gibi ölçüleridir. doğada neredeyse her yerde altın oran vardır. mesela elimizden dirseğimize kadar olan bölümün uzunluğunu tüm kol uzunluğumuza bölersek altın oranı buluruz aynı şekilde parmaklarımızın ilk boğumunun tüm parmak uzunluğuna bölümü=altın oran. altın oranlı bir dikdörtgenin uzun kenarına altın oran nispetinde küçük bir dikdörtgenin kısa kenarını eklerseniz ve bu hareketi devam ettirirseniz salyangoz kabuğu elde edersiniz :)   yaptığımız çok ilginç bir analizi de aktarmak isterim hazır çenem düşmüşken. insanlara değişik en/boy oranına sahip 10 adet eşkenar dörtgen gösterip en güzel ve en çirkin olanları söylemelerini istemişler. en güzel olarak altın orana sahip olan yaklaşık %80 civarı oy almış. ilginç olansa 1000 deneğin hiçbiri bu dikdörtgene çirkin olarak oy kullanmamış.

circassian

• 1133
  • Burak Ekit
  • Meslek: dis hekimi
  • Yer: istanbul-besiktas
« Yanıtla #34 : 20 Mayıs 2011, 11:17:42 »
Ben ergonomiden cok anlamam ama nedense bu adamin yaptiklarina genel olarak isinamadigimdan iila da bir sey soyliyeyim istedim.  - gerci sen once kabza ergonomisi demissin ama  -  Fisher askeri tipte urunleriyle cok ovunen bir adam ama savas bicaklarinda icbukey taslamali fazla nazik formlar kullaniyor ve ustune ustluk bir de " kardesim ben binlerce dolarlik yatirimi , jigiyle , kurulumu ile , bu form icin yaptim " demiyor da , "en ustun form budur, begenmeyen almasin " seklinde bir uydurmacayi da saf amerikan koylu cocuguna yutturmaya calisiyor. Bu ornekten yola cikarak savas bicaklarinda kabza malzemesi olarak son derece agir ve kirilgan birtakim nadide taslar kullaniyormus hazret. Iki metreden dusursen tuzla buz. Bir de binlerce dolar bu bicaklar. Boyle bir adam mutlaka ergonomide de yanlislar yapmistir. Mesela bana sorarsan - ve illa da ergonomi dersen -  fisher bicaklarinda kabza arka ucunun kus gagasi sekline bir turlu isinamadim mesela.

not: bir de balcaklari cok mu buyuktur nedir ?
« Son Düzenleme: 20 Mayıs 2011, 11:19:18 Gönderen: circassian »
Tüfek icat oldu mertlik bozuldu
Ali Rusen ( ya da Koroglu ) 16,yy

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
« Yanıtla #35 : 20 Mayıs 2011, 11:51:13 »
Ben de aynen buna getirecektim Burak. Bıçakların kullanım amacı ile kullanılan teknikler ve malzemeler uyumlu olmalı. Jay fisher'ın en büyük eksikliği bu bence.

Kipmen Sanat web sitesi