Bıçak Sanatı - Forum

Aliexpressden iskarpela

Sait

• 349
  • Meslek: Tıbbi Satış Mümessili
  • Yer: Bursa
Aliexpressden iskarpela
« : 03 Nisan 2017, 20:25:00 »
Oncelikle burdan forumda hoca lakapli gursel ustamiza tesekkur etmek istiyorum ikinci kuksa calismam icin cevizi temin etmemi sagladi insallah yarin veya diger gun elimde olacak cok guzel desenleri ve rengi var. Bunun icin bir iskarpela arayisina girdim cunku ayous agacina yaptigim gibi meyve bicagiyla girisemem hem degerli bi agac hem zor olur  ;D aliekspresden bir olukli iskarpela siparis ettim sizce umdugum gibi olur mu cok bi fikrim yok 18mm aldim cok uciz oldugu icin aldim acikcasi 3 dolardi iskarpela icin sudan ucuz ceviz geldiginde onunda fotografini atacagim.  http://hizliresim.com/gq648Z insallah fotograftaki gibidir ve is gorur yoksa ceviz daha fazla bekleyebilir :)

Ali T.

• **
  • 232
  • Meslek: teknisyen-teknik öğretmen
  • Yer: Antalya-İstanbul
Ynt: Aliexpressden iskarpela
« Yanıtla #1 : 03 Nisan 2017, 21:03:49 »
sana imkanın varsa stanleyin arkasında çekiç vurma yeri olandan tavsiye ederim.18 mm yerine 8 daha islevsel olur.20 lira civarına almıştım karaköyden.Çinden gelen ürünlerde nadiren iyi çıkıyor.Geneli hurdadan dökümle imal olur ve oda iki darbede elinde kalır.Bende bi çekiç ikiye bölünmüştü eskiden.Takım alırken iyi alıp bi kere almak daha karlı.Aslında en iyisi vasıflı bir karbon çeliğinden kendin yapman.
Fakirlik insanı mucit eder...

Ali T.

• **
  • 232
« Yanıtla #2 : 03 Nisan 2017, 21:20:27 »
bahsettigim alet bu

yusuf78

• 123
  • Meslek: Hirdavatcı
  • Yer: ist
« Yanıtla #3 : 03 Nisan 2017, 21:23:02 »
Karakoyde stanleyi takip edin yeni sezon mal gelmeden once bu stanley iskarpelalari gelis fiyatina veriyorlar. 15 tl alirsiniz
Kul ölümü unutur ama ölüm kulu unutmaz ...

Sait

• 349
« Yanıtla #4 : 03 Nisan 2017, 21:29:12 »
 Teşekkür ederim karakoye gitme imkanım yok ama bakmaya çalışacağım . Aldığım iskarpelanin açıklamasında da karbon çelik yazıyor bakalım göreceğiz

Ali T.

• **
  • 232
« Yanıtla #5 : 03 Nisan 2017, 21:35:12 »
Karakoyde stanleyi takip edin yeni sezon mal gelmeden once bu stanley iskarpelalari gelis fiyatina veriyorlar. 15 tl alirsiniz

Yusuf bey firma isimleride verebilirseniz çok daha faydalı olur.Ben tersane caddesine bakan biyerden aldım ama adı aklımda değil.Stanleyin bir ingiliz kalite standart ve imali olan malları var onlar harika ama çin üretimi olanları çok vasat.

Salih Can

• 35
  • Meslek: Havacılık
  • Yer: İstanbul ikamet Kırklareli memleket.
« Yanıtla #6 : 03 Nisan 2017, 23:32:02 »
Değerli forumdaşlar

Profil kestiğim bir 6mm.lik O2 den arta kalan parçadan, kesici ağızı 20 mm. olarak planladığım ancak 19 mm. çıkarmayı başarabildiğim bir ıskarpelayı sanırım yapmayı başardım :) Sıra sap kısmına geldi. Ali beyin yazdığı mesaja istinaden;tahta tokmak veya plastik çekiçle çalışılsa dahi arkada bir metal darbe yeri olmazsa uzun vadede sıkıntı yaşar mıyım? Sapın arkasına 1 cm.lik pirinç balçak malzemesi monte etsem metal çekiç ile çalışma konusunda  işe yarar mı yoksa önereceğiniz başka materyal olur mu?

Bu da acizane çalışmamdır. Kenarları biraz daha zımparalayıp izleri iyice kaybetmeyi düşünüyorum. Fotoda gözükmemesine rağmen arkaya doğru uzayan ve ahşap sapın içine pay olacak bir kuyruk var.

Saygılar.

Sait

• 349
« Yanıtla #7 : 03 Nisan 2017, 23:38:50 »
Guzel olmus ustam elinize saglik benim imkanim olsa emin olun almazdim yapmak icin ugrasirdim fakat ne zaman ne imkan var umarim ilerde calismaya baslayinca :)

Salih Can

• 35
« Yanıtla #8 : 03 Nisan 2017, 23:59:23 »
Sait bey, ustalık payesi  ile uzaktan yakından alakam yoktur iltifatınız için yine de teşekkür ederim. Şahsen bildiğimiz şekilde bıçaklar yapmaktan daha kolay olduğunu düşünüyorum. Açıkçası sizin paylaştığınız fiyatlardan ve stanleyin fiyatlarını öğrendikten sonra boşa kürek çekiyormuşum hissi oluşmadı değil. Ne var ki kendin yaptığının tadı da bambaşka... Umarım kısa sürede muradınıza erersiniz.

Saygılar

« Yanıtla #9 : 04 Nisan 2017, 00:14:56 »
Madem arkasından çekiçle vurmayı düşünüyorsunuz, o zaman kuyruğu sapın sonuna kadar devam ettirin ve kuyruk sapın arkasından çıksın. Böylece, sapa zarar vermeden çalışabilirsiniz.

Salih Can

• 35
« Yanıtla #10 : 04 Nisan 2017, 00:22:38 »
Sayın Sefa ustam teşekkür ederim. Tutma payı vs işin içine girdiğinde,sapın arkasından çıkacak kadar kuyruk olduğundan emin değilim ama dediğiniz fikri mutlaka dikkate alacağım.

Saygılar.

« Yanıtla #11 : 04 Nisan 2017, 00:25:26 »
Kuyruk yetmeyecek, kısa gelecekse, acaba gövdeden bir iki santim feda etsek mi  ::) diyerek ortalığı biraz daha karıştırayım  ;)

Salih Can

• 35
« Yanıtla #12 : 04 Nisan 2017, 01:05:15 »
Sayın Sefa ustam,  yönlendirmenizden anlıyorum ki darbeyi kuyruğun ucundan da olsa gövdenin kendisi karşılamadıkça sap için uzun vadeli dayanıklı  bir iş ortaya çıkmayacak. Bahsettiğiniz,  gövdeden feda ederek kuyruğu uzatmayı  planıma dahil ediyorum.

Tekrar teşekkürler, saygılar.

Ali T.

• **
  • 232
« Yanıtla #13 : 04 Nisan 2017, 17:26:40 »
Salih bey gördüğüm kadarıyla skarpelanız gayet güzel görünüyor.İlerde benimde benzer bi planım var ama ben bıçak kabzesi gibi geniş ve pirinç pimli yapıcam inş.Arkasının metal kısmını biraz çıkıntı bırakıp çekiçlede çalısılabilir olacak.Aslında çoğu skarpela plastik saplı ve çekiçle vurma yeri yok.Bende izeltaşta var plastik sap ve ona çekiç vurunca çatlama vs yapmadı ama ağaç kullanacaksanız yüksek ihtimal kırılabilir  sapı.Biraz türk mantığıyla sanırım arkadaş gibi 18-20 mm düşünmüşsünüz  ama bu skarpelalar yerine göre kullanım için 6-12-18-24 mm gibi set satılır genelde.Tek birtane edineceklere 6-8 mm tavsiye ederim çünkü dar ile az fazla uğraşarak her iş yapılır ama geniş dar kesite girmez.Normalde birçok yumuşak ahşapta skarpela çekiçsiz elle iyi yontma yapar fakat ben biraz kolay olsun diye birde sert ahşapta lazım olur diye bunu tercih ettim.Size iki tavsiyem olabilir;
1-Planınızı aynen bitirin ve çekiçsiz elle çalışılacak işlerde kullanın.Çekiçle çalısılanından sonra yaparsınız.
2-İllaki bunu çekiçli yapayım derseniz kuyruk ucuna hassas işçilikle su verilebilir bir çeliği sıkı geçme olacak sekilde monte edin.Bıcak balcagı gibi tesviye ederseniz estetik bir alet olur

Salih Can

• 35
« Yanıtla #14 : 04 Nisan 2017, 17:46:29 »
 Ali bey çok teşekkür ederim aklımdan geçeni okumuşsunuz. Bir tane eğlenilecek bir tane evlenilecek ıskarpela yapmak da mantıklı olabilir :) Daha çok parça artar bu merak oldukça zaten. 6-8mm. olanından yapmak da aklımda olan bir durum.

Saygılar.

Sait

• 349
« Yanıtla #15 : 06 Nisan 2017, 20:40:20 »
Ceviz elimde artik sinavdan sonra baslayabiliriz :) http://hizliresim.com/O0v794

Huseyin KESKİN

• 574
  • Meslek: öğrenci
  • Yer: sivas/gürün(samsun)
« Yanıtla #16 : 06 Nisan 2017, 21:57:15 »
Maşallah ceviz çok güzelmiş acaba bundan kuksa  yapmak yerine kabze falanda mı kullansanız hem sert bir ağaç ben küçük bir yazı oymuştum ve baya uğraşmıştım. Yinede fikir sizin tabi  :)

Sait

• 349
« Yanıtla #17 : 06 Nisan 2017, 22:14:18 »
Maşallah ceviz çok güzelmiş acaba bundan kuksa  yapmak yerine kabze falanda mı kullansanız hem sert bir ağaç ben küçük bir yazı oymuştum ve baya uğraşmıştım. Yinede fikir sizin tabi  :)
Boyu uzun gelecek zaten kabzelik de ayirmayi dusunuyorum koca uzun gelecek kismi ziyan edemem asla :) evet gercekten baya sert ben ilk defa boyle sert bi agacla karsi karsiyayim cok uzun surecek yapmak ama sabir artik yapacak bise yok elimden geldigince guzel bise cikartmaya calisacagim .

Ali T.

• **
  • 232
« Yanıtla #18 : 06 Nisan 2017, 23:31:34 »
ben olsam iç yuvarlağı önce pergelle cizip sonra matkabın delik boy limitleyicisini ayarlar delerdim.tüm daireyi deldikten sonra skarpela ile dikkatlice kalanları alırdım.bu yöntemle bir kalemlik yapma planım var.

Sait

• 349
« Yanıtla #19 : 07 Nisan 2017, 09:17:46 »
Güzel fikir tavsiye icin tesekkur ederim ancak kuksanın doğasında elektrikli aletlerle çalışmak yok tamamen kendi hayal dünyamız ve el becerimizle yapmamiz gerekir bence,  başka kültürlere saygı duymak lazım , ayrıca satın alınmayacağı ya kendin yapacağın yada hediye alacağın bir eşya olarak da söylüyorlar :) kalemlik fikri de çok güzel olur düşüncesindeyim fotoğraflarını bekliyoruz tahta ve emek olsun da hepsi güzel bence :)