Bıçak Sanatı - Forum

Bıçak Önerisi

fankitonkii

• *
  • 16
  • Yer: Ankara mamak
Bıçak Önerisi
« : 30 Mart 2017, 23:27:05 »
İyi günler cümleten. Kısa süredir izcilikle meşgulüm. Kamplarda kullanmak için bir bıçak arıyorum. Öğrenci olduğum için beni uzun süre götürecek bir bıçak bakıyorum. 200 300 arası güzel bıçak önerir misiniz? Ya da o fiyatlara bile gerek yok napacaksın derseniz daha altları da makuldür. Hatta sen öğrenciymişsin gel güzel kardeşim ben sana hediye edeyim derseniz seviçten havalara bile uçarım :D Bugün şu bıçağa denk geldim onuda sormuş olayım. http://www.kutupayisi.com/Boker-Magnum-Dayhike-02LG117,PR-19020245.html Şimdiden yardımlarınız için teşekkür ederim.

yusuf78

• 123
  • Meslek: Hirdavatcı
  • Yer: ist
Ynt: Bıçak Önerisi
« Yanıtla #1 : 31 Mart 2017, 00:31:24 »
Bende tif e bagli 14 senedir izcilikle ugrasiyorum enguzel caki kendi bileye bildigin cakidir hic bokerlere filen bakma bence birtane opinal al birde 300 400 gr grit tasi. En temizi kamplara tasinida götürüyorsun birde kucuk kutu yag. Kampta koreldigi zaman biliyorsun
Kul ölümü unutur ama ölüm kulu unutmaz ...

borakent

• 527
  • Meslek: Psikolojik Danışman
  • Yer: Antakya
« Yanıtla #2 : 31 Mart 2017, 01:01:10 »
Linkteki Böker'in çeliğini 440a olarak belirtmişler. 250 TL'ye el yapımı ya da fabrikasyon olarak daha üst kalite çeliklerden bıçaklar bulabilirsiniz. Ayrıca Mora markasını da öneririm. Ucuz ve sağlam bıçakları oluyor.

gokhand

• 1137
  • Meslek: Dış Ticaret
  • Yer: ankara
« Yanıtla #3 : 31 Mart 2017, 05:22:15 »
Bahaustan 20 küsur liraya alacagin Mora marka bicak (karbon olacak) fazlasiyla isini gorur. Ben dogada yanimda asla martenzitik paslanmazlardan bir bicak tasimazdim. Tencere tava celigi :)

bulaycı

• 358
  • bülent bulaycı
  • Meslek: emekli
« Yanıtla #4 : 31 Mart 2017, 08:58:51 »
gökhand taşımazdın tamam taşıma ama taşıyanların  bıçağına da tencere tava çeliği demek o insanların tercihine hakaret olmuyor mu?

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
« Yanıtla #5 : 31 Mart 2017, 10:49:52 »
Bahaustan 20 küsur liraya alacagin Mora marka bicak (karbon olacak) fazlasiyla isini gorur.
...

Bu Bauhaus'ta satılan kırmızı bıçak, atölyedeki eski ambalajları parçalarken gözümden düştü. Scandi oluşuna verdim (önyergi :) ) az açıyı arttırıp biledim falan ama yine de dakikalar içinde köreldi durdu. Sanki bunun paslanmaz olan kardeşi Bahco bile bundan daha iyiydi.

O nedenle bu bıçak artık tecrübemle söyleyebilirim ki işi "fazlasıyla" görmüyor.

Bunun zaten sapı elin ileri kaymasını önleme anlamında iddialı olmamasına, kılıfı da bıçağı, kazayla çıkmasını engelleyecek kadar sağlam tutmamasına keskinliğinden, ucuzluğundan dolayı güzelce katlanıyorduk ancak benim gözlediğim bu hızlı körelme bıçağı tadını kaçırdı. Biraz da bu Bauhaus'a benim daha baştan açtığım bir kredi vardı. Paslanmaz Bahco bu kadar iyi kesiyorsa, Bauhaus bir de karbon, daha iyisini yapar diye beklentim de kuvvetliydi. Ancak atölyede çer çöp dağını ufalayıp torbalara doldurmaya girişmem zurnanın zırt dediği an oldu.

O nedenle evde atölyede belki ama doğaya bununla gitmeyin derim.

"Karbon çelik mi bu kısıtlı performansın adı?" denebilir. Valla ben Ck'larla yapılan bıçaklarda böyle bir körelme görmüyorum. Evde dahi çıkan her mukavva ambalajı bıçağı ele alıp bir güzel peçete yada post-it boyuna kadar Ck67'den bir bıçağımla doğruyorum. Bu da köreliyor ama elmas kaplı balsa masatla bir kaç geçişin düzeltemeyeceği bir körelme olmuyor.

Bauhaus bıçağı hakkında yorumum biraz geç geldi kusura bakmayın. Zımbırtı atölyede kızdırdı beni, onu hatırladım.  ::)
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
« Yanıtla #6 : 31 Mart 2017, 11:27:59 »
Anatımımı toparlayayım da yanlış anlamaya neden olmayayım:

Kullandığım Bauhaus bıçağındaki problem taşlama geometrisi ile ilgili değil. Scandi taşlamayı tenzih ederim.
Çelik + ısıl işlemde bir problem var diye düşünüyorum.
Namık Kemal
Instagram'da ben

Salih Can

• 35
  • Meslek: Havacılık
  • Yer: İstanbul ikamet Kırklareli memleket.
« Yanıtla #7 : 31 Mart 2017, 11:32:57 »
 Eylem beyin gözlemleriyle benmkiler de paralel.

Bauhaus Mora clipper modelinden elimde iki adet var. Mora Robust karbon modelinin ağız dayanımı ile arada ciddi fark var. Örneğin her iki balık seferinde bir 4 er 5 er 40-50 cm lik boyda  balık temizleyip basit birkaç kesme işlemi sonrasında bile tekrar bileylemek şart oluyor. Ben de bu durumu ağız derinliği olmamasına veya gövde kalınlığının az olmasına bağladım ama başka birşeyler de  var gibi.

Yine de çok ciddi işler yapılmayacaksa örneğin; faaliyet boyunca yemek işleri gibi veya basit bir kaç dal yontması icab edecek işler varsa iş göreceği benim gözümde kesindir. Daha fazlası için uygun fiyattan sebep iki tane taşınabilir :) Robust gibi diğer  mora modellerinin dayanımı iyi olacaktır ama fiyatı daha pahalıdır.

Saygılar.

Sait

• 349
  • Meslek: Tıbbi Satış Mümessili
  • Yer: Bursa
« Yanıtla #8 : 31 Mart 2017, 11:46:53 »
Çok güzel öneriler olmuş benimde basit olsada fikrim var .şahsen kendim için kamplarda kullanmalık bir puukko almayı düşünüyorum 1060 çelik ışıl işlem yapılmış ağzı açılmış 55-57 hrc bir puukko buldum tabi kabzasi yok kendim yapacağım fiyat 60 lira kendi elime göre ayarlayacağım için güzel olabilir tavsiye ederim . Bu arada çelik konusunda da fikirlerinizi beklı yorum çok bi bilgim yok iş görür bir çeliktir umarım kılıfını da kendim yapmayı düşünüyorum

emin albayrak

• 3909
  • Meslek: grafik tasarımcı - 1979
  • Yer: istanbul / üsküdar
« Yanıtla #9 : 31 Mart 2017, 12:43:55 »
izcilikte bıçağın kullanım şekli nerelerde nasıldır diye merak etmişimdir hep. bir de çakı mı bıçak mı daha çok tercih edilir. ciddi kurallar ile gerçekleştirilen izcilik faaliyetlerinin bıçak veya çakı ile de standart bir "yapılması gerekenler" listesi var mı acaba? tam da benim araştırma yapmak istediğim bir konu olduğu için hazır sizi yakalamışken sorayım dedim.
testinin içinde ne varsa, dışına da o sızar...

www.instagram.com/mim_emin/

fankitonkii

• *
  • 16
« Yanıtla #10 : 31 Mart 2017, 16:29:27 »
Hepinize çok teşekkür ederim yorumlarınız için.
izcilikte bıçağın kullanım şekli nerelerde nasıldır diye merak etmişimdir hep. bir de çakı mı bıçak mı daha çok tercih edilir. ciddi kurallar ile gerçekleştirilen izcilik faaliyetlerinin bıçak veya çakı ile de standart bir "yapılması gerekenler" listesi var mı acaba? tam da benim araştırma yapmak istediğim bir konu olduğu için hazır sizi yakalamışken sorayım dedim.

Yusuf bey bu soruyu cevaplasa daha iyi olacaktır. Ben başlayalı o kadar çok olmadı kendisi benden çok çok daha tecrübelidir.

Farkettimki elimize alıp geçtiğimiz bir bıçak için bile ne kadar çok şey bilmek gerekiyormuş. Yavaş yavaş öğrenicez artık. :)

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
« Yanıtla #11 : 31 Mart 2017, 16:58:46 »
Bunlar kendi sözlerim değil. Elimde karambole kalmış olan dokümanlardan alıntı yapıyorum.

"ÇAKI
   İzci çakısı doğa adamları tarafından en fazla tutulan bıçaktır. İzci çakısı keskindir ve konserve açacağı, tirbuşon, tornavida gibi kullanabileceğin parçaları da vardır. İzci çakısını cebinde taşıyabilir, ya da sapındaki halkadan kemerine asabilirsin."

"ÇAKININ BİLENMESİ
Çakını yağlanmış bir biley taşında bile. Çakının keskin tarafını taşa daya ve yatay olarak tutup içeriye doğrul taşa sürt sonra çakının yüzünü ters çevir, bu sefer aynı hareketi dışarıya doğru tekrarla, aynı işlemleri bıçağın keskin yüzü boydan boya bilenip, keskinleşinceye kadar tekrarla."

"BIÇAĞIN BAKIMI
* Bıçağın en değerli malzemendir. Ona iyi bak.
* Bıçağını her zaman kuru, temiz ve keskin tut.
* Bıçağını asla onu köreltecek ya da kıracak şeyleri kesmek için kullanma.
* Bıçağını yerden uzak tut, nem ve toz bıçağını bozar.
* Bıçağını ateşten uzak, tut, ateşin ısısı çeliği bozar.
* Bıçağını kullandıktan sonra dikkatle sil ve muhafazasına koy, çakı ise kapat.
* Çakı kullanıyorsan ek yerlerini arada sırada makine yağı ile yağla."

"DAĞCI –İZCİ-BALTASI
* Önceden kamp kurulan bir yerde kamp yapacaksan baltana fazla iş düşmeyebilir. Ama yeni bir alanda kamp yapacaksan ve araziyi temizleme iznin varsa baltanı kullanma şansın çok olacaktır.
* Yakacak odun bulmak için de baltanı kullanabilirsin. "

"BALTANIN BİLENMESİ
Baltanın keskin olmasını istiyorsan onu sık sık bilemelisin. Baltanı bilemek için baltanın başını, baltanın sapı yukarıya, keskin yüzü dışarıya gelecek şekilde tut, kuru biley taşını yukarıdan aşağıya doğru dairesel hareketlerle baltanın yüzüne sürt."

"BALTANIN BAKIMI
Baltan özel bir bakım ister, onu ihmal etme.

* Baltanın başının sapa iyice oturduğundan gevşek olmadığından emin ol.
* Baltanın yere değmesine izin verme ki paslanıp, körleşmesin.
* Yonttuğun ya da kestiğin odunun altında her zaman bir kütük olsun.
* Kullanmadığın zaman baltanın keskin ağzını kapat. Bunun için baltanı bir kütüğe sapla ya da muhafazasına koy veya bir kumaş parçası ile sar.
* Baltanı keskin tut."

"BALTANI NASIL KULLANACAKSIN
* Bir odun parçalamak ya da yontmak için altına mutlaka bir destek koymalısın yoksa baltan yere çarpar. Bir kütük bu işi görebilir.
* Bir odunu iki parçaya bölmek için baltanın ağzını sol elinle tuttuğun oduna, enlemesine ama tam olarak dik değil hafifçe meyilli bir şekilde hafifçe sapla.
* Bilek hareketi ile odunu ve baltayı birlikte kaldırıp hızla destek olarak kullandığın kütüğe indir.
* Odunu ilk hareketle kesemezsen aynı hareketi odun kesilinceye kadar tekrarla.
* Eğer odun bu şekilde kesilemeyecek kadar kalınsa odunu kesmek istediğin yerden kütüğe dayayarak üzerine önce V şeklinde geniş bir çentik aç.
* Odunu boydan boya ikiye ayırmak istiyorsan hafife sapla.
* Odunu ve baltayı birlikte kaldır ve hızla kütüğe indir.
* Tüm kütüğe çarptığın anda baltayı ya da odunu hafifçe bük. "

"BALTA - BIÇAK KULLANIMINDA GÜVENLİK Unutma ki balta odunları değil, insanları da kesebilir.
* Baltanı kullanırken baltanın kontrolünü kaybedip, bir yerini kesebilirsin.
* Bu nedenle, balta ve bıçak eğitimi almadan bunları kullanmamalısın.
* Baltanı başkasına verirken dikey olarak ve baltanın başı aşağıya gelecek şekilde tut, karşındakine sapın uç tarafını ver.
* Baltayı alan sensen, baltayı emniyetli bir şekilde tuttuğunu, karşısındakinin onu bırakabileceğini belirtmek için 'Teşekkür ederim, aldım' de."
Namık Kemal
Instagram'da ben

yusuf78

• 123
  • Meslek: Hirdavatcı
  • Yer: ist
« Yanıtla #12 : 31 Mart 2017, 17:03:23 »
Izcilerin tercihi isvec cakisi yada emniyetli olmak srti ile opinal tarzi cakidir destek ekip bicak kullanir
Izcilik faliyetlerinde kamparda 0 7 yas cocuklara caki bicak yasaktir .7 13 yas grubuna kamplarda balta bicak istasyonlarinda egitimler verilir bu yaslardada cocuklar zaten caki edinirler . kamplarda caki bicak kullanim alanlarina gelirsek cocuklar belli saatlerde cadirlarinin etrafina kendilerine ayrilan yerlere tesis dedimiz masa cöpluk ayakkabilik yemek kaplarini koyacaklari raf kiyafet asacaklari askiliklar yaparlar bu tesislerde sadece kırnap ip ve agac kullanmak zorunlulugu vardir. Bunlari yaparken agac keserler agaclara kertiler acarlar ip keserler bunlari yaparken hep fikir olarak hemde el becerisi olarak cok faydalidir .birde kampin destek ekibi vardir bunarin yasi 20 civarlaridir kapmlarin herturlu kurulum toplanma faliyeterini gerceklestirirler bende 4 senedir destek ekip olarak balta bicak istasyon yonetmi dersleri veriyorum turk cocuklarina eline bir dal birde caki verin izleyin gerisini :) :)
Kul ölümü unutur ama ölüm kulu unutmaz ...

gokhand

• 1137
  • Meslek: Dış Ticaret
« Yanıtla #13 : 31 Mart 2017, 21:10:00 »
440 c  vs... fanlarindan özür dilerim. Bence müthiş bir celik. Bende 440c den yapilma bi çapa var inanirmisniz çamur daha az yapışıyor.  Ayrica guzel ameliyathane ekipmanlari yapılıyor .

fankitonkii

• *
  • 16
« Yanıtla #14 : 01 Nisan 2017, 22:46:25 »
Verdiğiniz bilgiler için tekrar teşekkür ederim. Bu arada aklıma takılan bir şey var onu sormak istiyorum. Attığım bıçakla mesela Mora bıçakların enleri daha küçük. Et kalınlığı olarak değil. Boyda değil. Tam anlatabildim mi bilmiyorum ama merak ediyorum bunun nedeni ne ve neye yarıyor?