Bıçak Sanatı - Forum

Profesyonel atölye aletleri listesi (ve) Bıçak yapmak için malzemeler

bayrak

• 103
  • birol aslan
  • Meslek: inşaat
  • Yer: istanbul
Ynt: Profesyonel Atölye Listesi
« Yanıtla #60 : 10 Nisan 2013, 16:43:54 »
Valla biri okusa bize küfürü basar :D

sefa hocam  öyle bir malzeme lazımmışki bu listeyi görünce gidip bir piyango bileti almaya karar verdim kaç bin tl tutar bu kadar malzeme birde onları koymaya yer lazım olacak, gitti bizim bıçak kılıç yapma hayali suya düştü ben bi taş motoru, bir zımpara birde çelik yeter diye düşünüyodum çok yanılmışım çok...... adımız hayalperest bıçakçıya çıkacak
Yol onun, varlık onun, gerisi hep angarya;
Yüzüstü çok süründün, ayağa kalk, Sakarya! ..

travego

• *
  • 20
  • Meslek: Ziraat Mühendisi
  • Yer: Kayseri
Ynt: Profesyonel Atölye Listesi
« Yanıtla #61 : 06 Mayıs 2013, 03:09:48 »
Sefa Ustam;
Bıçak konusunda her türlü bilgiye ulaşabildiğimiz, değerli ustaların bir araya gelmesine aracılık ettiğiniz, bilerek veya bilmeyerek insanlara bıçak yapım konusunda diğer ustalar ile birlikte ilham kaynağı olduğunuz için küfür etmek yerine teşekkür etmeleri gerekir diye düşünüyorum.Şahsım adına teşekkürü bir borç bilirim, hem kurmuş olduğunuz bu forum hem de hiç tanımadığınız bu adamın projelerini dinlemek ve tecrübelerinizi aktarmak için hayatınızdan 30 dakikayı ayırdığınız için.

Özel bir bıçak yaptırmak arzusuyla üye olduğum bu değerli forumdan öğrendiklerim ve aldığım ilhamla bıçak atölyesi kurma planları içerisindeyim.Hiç bir maddi güvencesi hatta işi bile olmayan biri olarak her türlü çıkar yolu araştırmaktayım.(Kosgeb,kalkınma ajansları) Allah (C.C.) nasip ederde atölyeyi kurup, başarılı olup hedeflerime ulaşabilirsem foruma olan vefa borcumu en iyi şekilde eda etmek isterim.Dualarınızı beklemekteyim.Sevgi ve saygılarımla.

Sefa Ustam;
Bıçak konusunda her türlü bilgiye ulaşabildiğimiz, değerli ustaların bir araya gelmesine aracılık ettiğiniz, bilerek veya bilmeyerek insanlara bıçak yapım konusunda diğer ustalar ile birlikte ilham kaynağı olduğunuz için küfür etmek yerine teşekkür etmeleri gerekir diye düşünüyorum.Şahsım adına teşekkürü bir borç bilirim, hem kurmuş olduğunuz bu forum hem de hiç tanımadığınız bu adamın projelerini dinlemek ve tecrübelerinizi aktarmak için hayatınızdan 30 dakikayı ayırdığınız için.

Özel bir bıçak yaptırmak arzusuyla üye olduğum bu değerli forumdan öğrendiklerim ve aldığım ilhamla bıçak atölyesi kurma planları içerisindeyim.Hiç bir maddi güvencesi hatta işi bile olmayan biri olarak her türlü çıkar yolu araştırmaktayım.(Kosgeb,kalkınma ajansları) Allah (C.C.) nasip ederde atölyeyi kurup, başarılı olup hedeflerime ulaşabilirsem foruma olan vefa borcumu en iyi şekilde eda etmek isterim.Dualarınızı beklemekteyim.Sevgi ve saygılarımla.
Sağolun, zamanında hep birarada olalım ve paylaşalım düşüncesiyle hep birlikte kurduğumuz forum bu anlamda belki de bir başvuru kaynağı oldu. Giderek herkesin katkı vermesiyle daha da gelişti. daha da gelişecektir sanıyorum. Burası zaman içerisinde bir ansiklopedi olma yolunda ilerliyor, bu nedenle sadece burayı kuranları değil, destek veren, bilgiyi paylaşan, üretimi paylaşan, hiç bir şey yapmasa da zaman ayırıp okuyan herkese teşekkür etmek gerekir  ;)  ...

travego

• *
  • 20
  • Meslek: Ziraat Mühendisi
  • Yer: Kayseri
Tabi ki Sefa Ustam emeği olan herkese teşekkür bir borç bilirim.Ayrıca ilk bıçağımı yaptıktan sonra size göndermek için sabırsızlanıyorum.

pitmania34

• *
  • 48
  • Meslek: gemi acenteliği
  • Yer: gebze
birde yapılacak uzay mekiği için fırlatma rampası  :D :D :D

siz iyimisiniz arkadaş hepi topu bıcak yapacaz şurda. adam 2 eğe 1 matkapla bıçak yaptı forumda siz neler saydınız.

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
birde yapılacak uzay mekiği için fırlatma rampası  :D :D :D

siz iyimisiniz arkadaş hepi topu bıcak yapacaz şurda. adam 2 eğe 1 matkapla bıçak yaptı forumda siz neler saydınız.

1. Başlıkta ne yazıyor bir bakabilir misiniz?

2. İki eğe ve bir matkapla bıçak yapan hangi üyeyse acaba bakabilir misiniz o neler yazmış başlıkta?
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

Snowblind

• *
  • 13
  • Meslek: Turizm
  • Yer: Manavgat / Antalya
Merhaba Ustalarım,

Bu başlık altında yazılan üç sayfadaki tüm yazıları ikişer kez okudum.Yazılan malzemeler o kadar fazla ki inanın her şeyi iyiden iyiye karıştırdım.Sevgili Ustalarım kusuruma bakmayın.Seviyem sizleri tam kavramaya yeterli değil.Bu sevdaya hiç heves etmemiştim.Bu foruma da üye olma nedenim sadece bir Usta bulup arzu ettiğim Bushcraft bıçağı yaptırmaktı.Ama ne olduysa artık bu sevda bende iyice bağımlılık yaptı.Kullanmadığım 25 m2 depomu bir atölyeye çevirmeye karar verdim.Ustalarım,bu işe tamamen zevk,hobi,bir sevda olarak başlıyorum.Maksadım veya hedefim asla bıçak yapıp satmak değildir.Tamamen kendi elimden ve emeğim ile üreteceğim bıçaklara sahip olmak ve bunu yaparken de hayatım boyunca ilk kez "Tüketici" değil "Üretici" olarak bir şeyler ortaya koymaktır.İşin gerçeği bu işe her ne kadar sevdalansam da becerip beceremeyeceğim konusunda çok ciddi kuşku ve endişelerim bulunmakta.Bu yaşa kadar elimden hiç bir şey çıkmamış ve gelmemişken iddiali olup sonra da hayal kırıklığı yaşamak istemiyorum açıkcası.Bundan dolayı kuracağım atölye konusunda sizlerin desteği ve yol göstermeniz bana rehber olacaktır.

Belirttiğim gibi ilk adım olarak sadece bu işi becerip beceremeyeceğimi görmek arzusundayım.Bir kaç ay bıçaklar yapıp devam ettirip ettiremeyeceğimi görmek istiyorum.Bundan dolayı kuracağım atölye ilk etap minimum masraf ve olmazsa olmazlardan kurulacak.Örnek vermek gerekirse bir şerit zımpara makinesine 1500 - 2000 lira vermek istemiyorum.Bazı markaların 300-400 liraya satılan modelleri en azından önümü görecek kadar bana yarasa yeterlidir.Bu işi beceremezsem en azından pişman olmayacağım rakamları cebimden çıkarmak niyetindeyim.Önümü görüp "Devam" kararı verebilirsem o zaman malzeme seçimlerinde limitleri epeyce bir yükseltebiliriz.Çok uzattığımın farkındayım ancak doğru yardımı alabilmek adına kendimi net ifade etmem gerektiğine inanıyorum.

Sevgili Ustalarım,
Bana tüm yazdıklarımı göz önünde bulundurarak yardım etmenizi rica ediyorum.Bıçak çeliklerini Antalya da bicakyap.com dan temin edeceğim.Isıl işlemi de yine buradan halledeceğim.Buna göre elimde olması gereken minimum malzeme nedir ? Mesela "Pferd eğe mi ile başlamalıyım yoksa daha düşük kalite başka bir eğe de ilk adım için yeterli olur mu ? Eğe olarak hangi eğeler ve hangi ebattakiler ? " gibi tüm ihtiyacım olan,olmazsa olmazımız ekipmanlarımız nelerdir ? Mesela siz "Balık sırtı eğe al" yazarsanız  ben marka veya kalınlık,büyüklük gibi ne alacağımı bilmediğimden yine tıkanıp kalırım.Yazacağınız malzemeleri marka ve model ve mümkün ise linkleri ile paylaşmanızı rica ederim.Şu an tezgahım dahi yok.4x4 demir profil üzeri ham mdf veya çam kütüğünden sağlam bir şey yapacağım.

İnanın yazılanların içinden çıkabilseydim hiç buraya yazmaz,ne kendi zamanımı ne de sizin zamanınızı boşa harcamak istemezdim.Malesef yazılan dolu dolu malzemelerin içinde kaybolduğumdan ve hepsini temin edemeyeceğimden buraya yazıp sizlerden yardım rica etmekten başka yol bulamadım.Şimdiden vaktini ayıran ve ayıramayan tüm Ustalarıma ve arkadaşlarıma sonsuz teşekkürlerimi iletirim.

cem.KÖROĞLU

• **
  • 56
    • https://www.instagram.com/bolllinger?igsh=MTZsNWk3NG14bHBqYQ==
  • Meslek: elektronik teknisyeni
  • Yer: İSTANBUL
Sevgili ustalarım ve arkadaşlarım
forumda ihtiyacını hissettiğim ve aynı zamanda nasip olursa düşündüğüm bir profesyonel kılıç-bıçak atölyesi için lazım olan iğneden ipliğe , şahmerdandan örsüne gerekli olan tüm malzemelerin bir çatı altında toplandığı bu konuyu açmak istedim , siz değerli ustalarımın da yardımı ve eleştirileriyle gerekli olan bütün alet ve edavatı bu çatı altında toplayabilirsek , Türk bıçak sanatına katkısı büyük olur ümidindeyim . (Belki daha önce yazılanların tekrarı olacak ama , hepsinin bir konu başlığı altında toplanması inş. faydalı olur.

Moderatör Durukan Beyin de onayından geçerse konunun sabitlenmesi güzel olur.

İlk birkaç malzemeyi Emre Abimden aldığım  bilgilerle  ben yazayım , geri kalanını da hep beraber tamamlama ümidiyle…

1-Şahmerdan
2-Sütun matkap veya tercihan parmak freze.
3-İyi bir bant zımpara.
4-Dövme ocağı
5-Disk zımpara.
6-Şerit-bant testere
7-Örs
8-Spiral
9-Körük
10Isıl işlem fırını, tercihan tuz banyosu, meneviş fırını
11-İyi bir eğe takımı, büyük boyundan iğne tipine, elmasına kadar... ve  saplı eğeler...
12-40 kumdan 2000 kuma kadar tüm kumlarda değişik ve en kaliteli zımparalardan bolca...
13-Her ölçüde HSS matkap uçları, kobalt ve karbür uç takımı, havşalar, raybalar, freze uçları,
14-Çeşitli türde çelikler, 1.5-2 milim kalınlıktan 6-8 milim kalınlığa kadar değişen boyutlarda.
15-Bakır, paslanmaz, pirinç, nikel vs. her tür ve kalınlıkta balçak malzemesi
16-Ahşap-sentetik çeşitli tür ve tonda kabza malzemeleri...
17-Çeşitli epoksi tipleri, bunların katkıları, çeşitli yapıştırıcı ve çözücü kimyasal madde,
18-hava çelikleri için paslanmaz folyo,
19-çeşitli çekiç, kısaç, zımba, delgi, keski, giyotin vs. takımlar...

listeyi numaralarla devam ettirirsek , karışıklığın önüne geçmiş oluruz .

ustam merhaba ; bilmedigim için araştırırken yazdıklarınızı soriyim dedim
dövme ocagı -Isıl işlem fırını -  meneviş fırını aralarındaki farklar nedir n çünkü bakınca aynı şeyleri gördüm gibi

dela

• *
  • 2179
  • Mehmet UYSAL
  • Yer: Mahmudiye / Eskişehir
...............

dövme ocagı -Isıl işlem fırını -  meneviş fırını aralarındaki farklar nedir n çünkü bakınca aynı şeyleri gördüm gibi

Paylaşımı yapan üyemiz en son 13 sene önce aktif olduğundan muhtemelen görmeyebilir. Kısaca bildiğim kadarıyla yazmış olayım.

Dövme ocağı olarak iki seçenek mevcut. Kömür ocağı ve propan ocak. Bunlarda aynı zamanda karbon çeliklerinde ısıl işlem de yapılabilir.

Isıl işlem fırını denilince de 1200 lü derecelere çıkabilen elektrikli fırın anlaşılır. Meneviş de yapılabilir.

Meneviş fırını denilince de genel olarak bildiğimiz termostatı düzgün çalışan mutfak fırını anlaşılır.

« Son Düzenleme: 27 Temmuz 2024, 01:27:50 Gönderen: dela »

cem.KÖROĞLU

• **
  • 56
    • https://www.instagram.com/bolllinger?igsh=MTZsNWk3NG14bHBqYQ==
  • Meslek: elektronik teknisyeni
  • Yer: İSTANBUL
...............

Paylaşımı yapan üyemiz en son 13 sene önce aktif olduğundan muhtemelen görmeyebilir. Kısaca bildiğim kadarıyla yazmış olayım.

Dövme ocağı olarak iki seçenek mevcut. Kömür ocağı ve propan ocak. Bunlarda aynı zamanda karbon çeliklerinde ısıl işlem de yapılabilir.

Isıl işlem fırını denilince de 1200 lü derecelere çıkabilen elektrikli fırın anlaşılır. Meneviş de yapılabilir.

Meneviş fırını denilince de genel olarak bildiğimiz termostatı düzgün çalışan mutfak fırını anlaşılır.

Teşekkür ederim bilgi için iyi oldu yazdıgınız karar aşamasında yanlış yapmam

Şeref Acar

• *
  • 1599
  • Yer: sarıyer
Yeni başlayan arkadaşlar; Lütfen bu konuyu çok dikkate almayınız.

Muhabbet amaçlı gelişmiş bir konu bu. Bu kadar malzeme dünyada hiç bir atölyede yok. Çok az makine ve basit çözümlerle bu işleri yapmaktayız. Siz minimum masrafla ne yapabiliriz ona bakın, hele ki şu dönemde sürdürülebilirlik çok zor.

cem eser

• 752
  • Meslek: Öğretmen
  • Yer: Ereğli/KONYA
Yeni başlayan arkadaşlar; Lütfen bu konuyu çok dikkate almayınız.

Muhabbet amaçlı gelişmiş bir konu bu. Bu kadar malzeme dünyada hiç bir atölyede yok. Çok az makine ve basit çözümlerle bu işleri yapmaktayız. Siz minimum masrafla ne yapabiliriz ona bakın, hele ki şu dönemde sürdürülebilirlik çok zor.

:2up
Bir avuç toprak,birazda suyum ben.
Neyimle övüneyim,işte buyum ben.

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
Fakat listede ne güzel coşmuşuz.  :2up

Şimdi mesajlara göz gezdirdim ama ekonomiyi düşünmeye başlamamak adına listeyi okumamaya gayret ettim. Bir tek kendime, mesajlarımda fazla coşmadığımı umarak baktım. Bereket ki ilk yardım çantasından başka bir şey yazmamışım.

Çok yıl olmuş forum kurulalı. Gördüğüm en eski mesajlar 18 Aralık 2009'a ait. O zamanlardan beri kimi ustaların kazalar geçirdiğini, kimi atölyelerde yangın çıktığını gördük.

Bugünkü aklımla ilk yazacaklarım şunlar olurdu:

1. İlk yardım çantası
2. Yangın söndürme tüpü
3. Mikro cerrahi yapan yakındaki hastane hangisidir, genel olarak acil durumda ilk yardım için hangi hastaneye gitmeli bilgisi
4. el vs. için temizlik malzemesi
5. Toz maskesi
6. Önlük
7. eldiven
8. ayna, cımbız, ışık gibi kıymık, çapak batmalarına karşı tedbir

...
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben