Şöyle kocaman bir başlık arayım ve Pandora'nın pardon, "survival"ın kutusunu açalım.
Survival KitSurvival Kit denen nesneler, doğanın ortasında düdük gibi kalmamak için yanımızda taşıdığımız nesnelerdir. O anki en hayati ihtiyaçlarımıza hitap edecek araç gereci barındırırlar. Fakat maalesef bu tip gereçlerden sadece ufak tefek olanlarını...
Böyle bir kiti isterseniz kendiniz yapabilirsiniz, isterseniz de hazır alabilirsiniz. Bizde doğa, kamp vs ürünleri arasında böyle bir ürün pek de göze çarpmıyor. Dahası böyle bir kitin içine koyabileceğiniz malzemeyi tek tek bulmak da zor.
Hazır satın aldığım kutu:

Kendi derlediğim, zippo kutusuna toplanmış olan set ile hazır setin boyut karşılaştırması
Böyle bir kitte olanlar/olabileceklerKesme araçları:
-- Ufak bir bıçak yada çakı. Bistüri, maket bıçağı gibi şeylerin ucu da olabilir
-- Testere. Genelde tel testere
Ateş yakma:
-- Kibrit.
-- firesteel yada flint/striker denen kıvılcım üretmeye yarayan nesne. Eski çakmak taşı ve demir mevzuunun ileri hali.
-- Büyüteç. Yassı olup pakete girmesi açısından Fresnel lens böyle bir kiye uygun düşecektir. Ben henüz bundan bulamadım.
Tutuşturma araçları:
-- Ufak pamuk parçaları. Bunlar kuru yada bir yanıcıya bulanmış olabilir. Benim tercihim kurudan yana. Kutunun boşluklarını bunlarla doldurun ki kutu tıngırdamasın.
-- Mum. Karın örttüğü bir çadırda yada oyukta mum ile ısınmak mümkündür diyen var. Örneğin Osman Pamukoğlu'nun "Unutulanlar Dışında Yeni Bir Şey Yok" adlı kitabında sayfa 153'te şöyle der: "2-3 asker kendi çadırlarının üstünü örttüğünde, içerisinde bir mum yakıldığında bulundukları mekan birkaç dakika sonra hemen ısınıyordu." Koşullar, 2800-3000 metre irtifa ve eksi 20-30 derece.
Çengelli iğneler
Dikiş seti
Düdük - Kurtarıcılarınızın duyması için
Ayna - Kurtarıcılarınızın görmesi için. Kutunuzun kapağının iç kısmını cilalamanız da yeterli olabilir.
Av araçları:
-- Snarewire denilen ufak hayvanlara tuzak kurmakta kullanılan tel.
-- Olta takımı
Pusula - Bunun açıklamaya ihtiyacı yok.

Su:
-- Su arıtma tableti
-- Prezervatif yada su taşımaya yarayacak başka bir nesne.

Bunun amacı, nasıl kurtulduğunuzu ilerde ballandıra ballandıra anlatırken bazı kısımları hep atlamanızı sağlamaktır.
-- Kahve filtresi. Biraz ehlikeyif iseniz bulduğunuz suyu süzmek isteyebilirsiniz. Faydalı ve yer kaplamayan bir çözüm.
İp:
-- Paraşüt ipi dedikleri ip ince ama sağlam bir ipmiş. Ben bu tür ipe yapı malzemeleri yada gemicilik malzemeleri satan yerlerde rastlıyorum. Ancak, o isimde değil...
----------
Ankara'da iken
gelert'in survival kitini aldım.

Ufak çakısını, kibritlerini, testeresini yeterli görmeyip bu kite bir iki şey daha sıkıştırdım.
Öncelikle elimdeki bir malzemeden bir bıçak yapmaya başladım. Diğer alternatif ise maket bıçağı yedeği kullanmak.

Fotoğrafta iki alternatif de görülüyor. Bu halleri ile ikisi de yer kaplamayacak nesneler. Ancak bu halleri ile kullanılmaları daha zor. Birini ip diğerini ise teneke ile kullanışlı bir hale getirmek mümkün.

Bıçağın ağzını henüz tam açmış değilim. Bu nedenle tenekeden bir sapı olan maket bıçağı yedeğini kapağa bantladım.

Kutu, bant sökülüp de açıldığında böyle görünüyor:

İçinden çıkanlar da bunlar:

Testere ilginizi çekmiştir. Bauhaus'da bu testere iki tanesi 2 liranın altında bir fiyatla satılıyordu. Kutuya sığacağı şekilde bu testereyi iki ucundan da kısalttım. Bir tane anahtarlık halkası ile sapsız olarak da kullanabildiğimi gördüm. Gerçi elimi acıtacak ama olsun. Bu testerenin eşini biraz daha kısa kalacak şekilde kırdım ve zippo kutusundan olan kitime de koydum.
Kibrit kutusu: Kulak tıkacı kutusu idi. İçine kibrit doldurup kitin içine kattım.
Son olarak bir parça da ip kattım kite.
--
Zippo kutusundan olan kite çok ufak, manyetolu bir çakmak attım. tertemiz bir çözüm oldu. O setin buna göre eksik kalan bir iki tarafı oldu ama temelde içerik birbirine çok benziyor. Bu kitin güzel taarafı daha az külfetle taşınabilir olması.
Firesteel yada flint/striker denen nesnenin işleyişinin videosu