Bıçak Sanatı - Forum

GEYİK BOYNUZU & CK 67

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
Ynt: GEYİK BOYNUZU & CK 67
« Yanıtla #80 : 07 Haziran 2011, 10:34:18 »
Zaten adsız sansız ya da en azından kendine özgü bir işaretsiz bıçak olmamalı. Bıçağına kendisinin yaptığını belli edecek bir işaret koymayan usta, yaptığından utanıp da koymuyor hissi verir.
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

ozgurozdemir

• *
  • 1
  • Meslek: elektrik teknisyeni
  • Yer: İst. sancaktepe-1978 0RH+
« Yanıtla #81 : 07 Haziran 2011, 10:53:45 »
erdal beyinki hobiyi aştı artık imalata başladı
ellerinize sağlık
GÖLGEDE YÜRÜYENİN GÖLGESİ OLMAZ

Erdal ATASOY

• 164
  • Meslek: imalat/ ERDAL ATASOY D.T:1973
  • Yer: GÜDÜL/ANKARA
« Yanıtla #82 : 07 Haziran 2011, 13:04:10 »
Değerli ustalarıma teşekkür ederim. Marka konusunda haklısınız. önümüzde ki hafta ruhsat konusu ile ilgileneceğim ve imalat yapmak çok istiyorum doğrusu ama çelik işini çözmem lazım sizinde bildiğiniz gibi ck 67 paslanacak ve ben bunu ne yüzle ne diye satabilirim ki. Hala bilmediğim bir ton şey var sizlerin sayesinde bir çok şey öğrendim ve öğrettiniz bana değerli bilgilerinizi benimle paylaştınız onun için ayrı bi minnettarım her birinize. Bu işi ciddi anlamda yapmak istiyorum. Gönül rahatlığı ile yapıp satabileceğim av bıçaklarında en ideal çeliği arıyorum siz değerli ustalarım neyi tavsiye edersiniz.
Saygılar.

ozgurozdemir

• *
  • 1
« Yanıtla #83 : 07 Haziran 2011, 13:17:58 »
ustad çelik işi kolay 440b    işini görür se paslanmaz olarak stok olan bir firma biliyorum ama kg fiyatı 8,5 euroy du en son ve plaka bayağı büyüktü

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
  • Yer: Bodrum
« Yanıtla #84 : 07 Haziran 2011, 13:21:03 »
440B yerine CK67 çok çok daha güzel bir çelik bıçağın performansı anlamında...

Kipmen Sanat web sitesi

ozgurozdemir

• *
  • 1
« Yanıtla #85 : 07 Haziran 2011, 13:38:20 »
440B yerine CK67 çok çok daha güzel bir çelik bıçağın performansı anlamında...

elbette ama üretici için paslanmaz olması bir + taşıyor  coğu muşteri ck serisi celiğin özelliklerini bilmez ve kullandığı bıcağın paslanmaz olmasını ister
440b olan çelikte sonuç olarak hafife alınacak bir çelik değildir değilmi? serim üretim yapan coğu büyük firmanın kulanmış olduğu bir çelik sonuçta
420 serisindende kat be kat daha iyi ama aradaki fiyat farkın düşünürsek ck serisi en mantıklısı.

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
« Yanıtla #86 : 07 Haziran 2011, 13:47:53 »
Aslında bu forumdan çıkan bir imalatçı olacaksa bence CK67 serisini yabana atmamalı ve kendi müşterisini bilinçlendirmelidir derim. 440 A-B serisinin ve 420'lerin artık kullanılmaması gerek bence, daha iyi seçenekler varken bunları kulanmak doğru değil, AEBL mesela getirtilebilir veya daha iyisi RWL34 veya 12C27, kiloda sadece 3-5 lira farkeder, bunun bıçakçılıkta hiçbir önemi yok, RWL gibi bir çelikte ciddi maliyet farkı var ama toz metalurjik olmayan herhangi bir parlanmaz kullanılabilir, mesela 440C.  Ben çeyrek plaka AEBL almıştım zamanında bunun yarısını paylaştım, hala biraz duruyor, üstelik gümrüğe takılmadı 150 euro altında olduğu için. Açıkçası Belki 440B ile aynı fiyata gelecek ama çok daha kaliteli ve modern bir çelik. Sonuçta bıçak maliyetini çok artıran bişey değil. 200 gram çelik harcasanız en fazla 2-3 lira maliyet var. El yapımı bıçağı da herhalde 5 liraya satmıyorsunuz  ::)

Kipmen Sanat web sitesi

ozgurozdemir

• *
  • 1
« Yanıtla #87 : 07 Haziran 2011, 13:55:57 »
erdal beyin hızına bakılırsa ayda bir plaka çelik yetmeyecek gibi duruyor :) yurt dışından celik getirmek tamamıyla şansa bağlı bir durum 3-4 defa çelik getirtim
parça parça olduğu halde gümrüğe 2 si takıldı allahtan %20 gümrük vergisi verip malzemeyi aldım.
imalatta eğerki stok yapabilme durumu varsa emre beyin dediği celikleri bir ithalatcı ile konuşup getirmek ve stok olarak elde tutmak mantıklı ama
bu günün şartlarında o iş biraz zor.
440b ye gelince şu an icin paslanmaz sınıfında türkiyede buluna bilecek en iyi çelik malesef daha kalitelisi yok

bu arada 1 kg rwl maliyeti 120 tl dir+kargo bedeli
müşteriyi bilinçlendirmek bukonada muhakkak önemlidir ama ne kadar başarılı oluruz bu konuda bilemiyorum ancak formumuzdaki üyelerimizin her biri 10 kişiyi bilinçlendirse 5000 kişi doğruyu öğrenmiş olur böylelikle doğru cok çabuk yayılır.
« Son Düzenleme: 07 Haziran 2011, 14:17:05 Gönderen: ozgurozdemir »

circassian

• 1133
  • Burak Ekit
  • Meslek: dis hekimi
  • Yer: istanbul-besiktas
« Yanıtla #88 : 07 Haziran 2011, 14:37:48 »
Turkiye'de , ozel harekat vb. gibi bicak tasiyan askeri gruplarin bicaklarinda 1.1248 ( ck75 ) kullaniliyor. Bicaklar oyle ahim sahim degiller ama ,  guneydoguda rutin olarak kullaniliyorlar ve hic kimse sikayetci olmamis bugune kadar.
Tüfek icat oldu mertlik bozuldu
Ali Rusen ( ya da Koroglu ) 16,yy

ozgurozdemir

• *
  • 1
« Yanıtla #89 : 07 Haziran 2011, 14:46:42 »
Turkiye'de , ozel harekat vb. gibi bicak tasiyan askeri gruplarin bicaklarinda 1.1248 ( ck75 ) kullaniliyor. Bicaklar oyle ahim sahim degiller ama ,  guneydoguda rutin olarak kullaniliyorlar ve hic kimse sikayetci olmamis bugune kadar.

askerde iken bende taşıdım o bıcakları herhangi bir sorun olmamıştı üzerindeki kaplama durduğu ve kulanımdan sonra yağlandığı sürece hiç birşey olamaz
önemli olan bakım

opınel

• *
  • 207
  • Ahmet Yaşar ERDEN
  • Meslek: İstatistikçi
  • Yer: ANKARA
« Yanıtla #90 : 07 Haziran 2011, 16:31:58 »

kulanımdan sonra yağlandığı sürece hiç birşey olamaz
önemli olan bakım
Aynen katılıyorum..

Ş.Kaan Eren

• 712
    • Kendini başka bişey ilan edenlere cevap...
  • Meslek: Muhasebe
  • Yer: Marmaris
« Yanıtla #91 : 09 Haziran 2011, 00:20:03 »
Benim tek söyliyebileceğim Kalaşnikof süngüsü gibi bir bıçak görmediğim. Aynı bıçakla siper de kazdım. Alenen 2 elimle kavrayamadığım ağaçta kesim. Kısa bir bileme işinden sonra Küçük baş hayvanda kestim. Toplam 19 ay askeliğimin 16'ayı boyunca benimleydi. Ve teskere alırken benden sonrakine pırıl pırıl ve jilet gibi teslim ettim aynen benden önceki sahibinden  teslim aldığım gibi. Ama hala ne çeliğinden yapıldığını bilmiyorum.
Cehalet Mutluluktur...

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
« Yanıtla #92 : 09 Haziran 2011, 01:03:54 »
Benim tek söyliyebileceğim Kalaşnikof süngüsü gibi bir bıçak görmediğim. Aynı bıçakla siper de kazdım. Alenen 2 elimle kavrayamadığım ağaçta kesim. Kısa bir bileme işinden sonra Küçük baş hayvanda kestim. Toplam 19 ay askeliğimin 16'ayı boyunca benimleydi. Ve teskere alırken benden sonrakine pırıl pırıl ve jilet gibi teslim ettim aynen benden önceki sahibinden  teslim aldığım gibi. Ama hala ne çeliğinden yapıldığını bilmiyorum.
CK75 türü bişeydir. Ben söylüyorum, elimizdekinin değerini bilelim, 440B filan hikaye  ;D

Kipmen Sanat web sitesi

opınel

• *
  • 207
  • Ahmet Yaşar ERDEN
  • Meslek: İstatistikçi
  • Yer: ANKARA
« Yanıtla #93 : 09 Haziran 2011, 08:45:28 »
Yani, Emre Usta illede karbon esaslı çelik diyorsunuz benim anladığım bu dimi. :)
Zaten ben bile farkını anlamaya başladım, nasılmı; küçük basit karbon çelikli bir çakının bileme sonucu kesmesiyle , karbon olmayan paslanmaz çelik çakının bileme sonucu kesmesi arasındaki fark, çok keskin bir bıçak ile ustura arasındaki fark gibi belirgin. :2up Üstelik paslanmaz çelik bilemesi için uğraştığın çabada cabası. ;)

ozgurozdemir

• *
  • 1
« Yanıtla #94 : 09 Haziran 2011, 09:10:39 »
savunma gibi algılanması istemiyorum ama kafadaki soru işaretlerini silmek adına
440b dediğimiz çelik 0,90 karbonlu ve 18 kromlu bir çelik içerisinde molibidenyum ve vanadyumda var ama esr miktarda
ck75 dediğimiz çeliğin türkiyede bulunan en babasında 0,74 karbon var (alman malı olanlarda ) aradaki fiyat farkını gecelim performansa açısından sakıncalar nelerdir .

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
« Yanıtla #95 : 09 Haziran 2011, 09:32:14 »
Ck serisinin gözünü seveyim. Küçük, sert el aleti de oluyor, koca pala da... İstersen istediğin kısmına su veriyorsun, istersen istediğin kısmını menevişliyorsun.
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

ozgurozdemir

• *
  • 1
« Yanıtla #96 : 09 Haziran 2011, 09:35:27 »
Ck serisinin gözünü seveyim. Küçük, sert el aleti de oluyor, koca pala da... İstersen istediğin kısmına su veriyorsun, istersen istediğin kısmını menevişliyorsun.

okonuda amenna sorunumuz yok  440a tama dandik bir şçelik ama 440b ile 440c arasındaki fark 0,10 luk bir carbon farkı geri kalan performansı aynı  neden kötü bir çelik onu anlamak istiyorum

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
« Yanıtla #97 : 09 Haziran 2011, 13:52:04 »

okonuda amenna sorunumuz yok  440a tama dandik bir şçelik ama 440b ile 440c arasındaki fark 0,10 luk bir carbon farkı geri kalan performansı aynı  neden kötü bir çelik onu anlamak istiyorum
Krom ve karbon oranına bakmak lazım, sadece karbon miktarı bişey ifade etmiyor, karbür oluşumunda serbest karbon miktarının krom ile dengesi çok önemli. Bu yüzden birbirine çok yakın kimyası olsa da 440B AEBL'ye göre çok düşük performanslı kalıyor, AEBL'nin karbon oranı 0,65 olmasına rağmen krom oranı %12 küsur. Ancak 440B'de 0,8-0,9 gibi bir karbon oranı olsa da krom %16-18 civarında. Bu oranlardaki %4-6 civarı fazla krom yüzünden AEBL 440C performansında iken 440B maalesef sınıfta kalıyor. Darbe dayanımı ve aşınma dayanımı AEBL ve 440C'ye göre çok daha düşük. Yani tipik karbon oranını karşılaştırma hiçbirşey ifade etmiyor, krom karbürlerinin martensit yapıdaki dağılımı ve serbest karbon miktarı çok önemli. Basit bir şekilde çaya şeker katınca şekerli, daha şeker katınca çok şekerli olur gibisinden bir durum çeliklerde işlemez, daha karbon atılınca daha iyi bir çelik olmaz, yapı taşlarının dengesi performansı etkiler, %1 karbon içeren 440C %0,7 karbon içeren manganez çeliğine göre bir çok iş için düşük performanslı kalır...

Kipmen Sanat web sitesi

Erdal ATASOY

• 164
  • Meslek: imalat/ ERDAL ATASOY D.T:1973
  • Yer: GÜDÜL/ANKARA
« Yanıtla #98 : 10 Haziran 2011, 03:00:33 »
Bitirdiğim bir başka profil çelik ck 67 sap geyik boynuzu.. Kasap bıçağı gibi oldu ama neyse  :)
Saygılar.

ozgurozdemir

• *
  • 1
« Yanıtla #99 : 10 Haziran 2011, 08:31:17 »
gayet güzel olmuş artık d2 gecme vakti geldi sanırım :)