ben bu hobiye yeni başlıycak birisiyim önceden dışarıdan baktığımda biraz daha basit duruyordu fakat biraz daha derinlere inince hiçte öyle olmadığını fark ettim tabi tecrübesiz ve deneyimsiz olmamda bu kafa karışıklığının temel sebeplerinden ve tecrübesi olan abilerimden yardım istiyorum
1-ilk bıçağım sanırım araç makasından olucak bunun belirli bir demir kodu varmıdır yoksa şansıma ne gelirsemi?
Çıkma ise çok ciddi bir araştırma yapmadıysanız ne olduğunu tam olarak bilemezsiniz. Ciddi derken hangi araçtan çıkıyorsa o araç yada makas fabrikasının üretimi ile ilgili bilgilere ulaşmadıkça ekdeki bilgiler illa ki tahminden ibaret olacaktır.
Ama atom fiziğine gerek duymadan da atılacak adımlar var: Öncelikle bir kere bunun bir yay çeliğini biliyoruz. Bunun tam olarak ne olduğunu bilemesek de muhtemel olan her çelik kodunu üst üste koysak ve hepsinde ortak olan adımları atarak işimizi görebilse zaten başka bir derdimiz kalmayacak.
Yay çeliğinde olasılıklar neler:
* 1060, Ck60 vb. kodlar ( yağ/810 - 840°C)
* Ck67 1070 vb. kodlar ( yağ/ 815 - 845°C)
* 1075, Ck75 vb. kodlar ( yağ/810 to 840°C)
+ yukardakilerden düşük olasılıkla 1085 vb (yağ/800 to 830°C)
* 5160 ( yağ/830-860°C - demlenme süre 30 dk ? )
* 9260, 9262, 60SiCr7, 61SiCr7 vb kodlar (yağ/830 - 860°C)
* 60SiCrV7 (min. 840°C)
* 50CrV4, 51CV4, 6150 vb. kodlar ( yağ/ 820 - 860°C)
* 67SiCr5, 9254 (yağ/830 - 860°C) - Asilçelik
* 66Si7 (yağ/830-860 °C)
* 65Si7 (yağ/830-860 °C)
* 60SiMn5 (yağ/830-860 °C)
(Bu yukardakiler için dereceleri listeleyeyim diye aradığımda bulduğum değerlerde 5 derece kadar sapma olabilir diye bekliyorum. Özellikle Ck60 ve Ck67'yi karşılaştırınca farklı kaynaklar arasında 5 derecelik oynama oluyor. Ancak bu ikisi ile çalıştığımdan dolayı yağda 830°C sıcaklığın başarılı olduğunu da biliyorum. )
Yukardakilerden 60SiCrV7'yi saymazsak 830 derece su vermek için iyi hepsine uygun bir sıcaklık. Su verme ortamı da yağ olacak.Yukardakilerden 5160 dışındakilerde krom oranı yok ile az arasında, haliyle demlenme süresi özellikle belirtilmiyor bile. 5160 ise Avrupa muadili olmayan yada en azından şimdiye kadar benim göremediğim, yay çeliği satan mekanlarda da rastlamadığım bir çelik. Her ne kadar makasları insanlar hep 5160 olduklarını yakıştırarak adlandırıyorsa açıkçası ben bundan kuşkuluyum.
...
2-işlemesi menevişlemesi yeni başlayan birini üzmeyecek cinsten olan demir hangisidir
...
Makas halinde bulunca boyutları kalınlık da dahil fazla gelecek. Eğer dövecekseniz uzun bir çubuk kesip dövmeye girişebilirsiniz. Dövmede incedense zaten biraz daha kalın malzeme işinize gelir.
Ha eğer dövme söz konusu olmayacaksa makas kullanmayıp bıçak ile aynı kalınlıkta çeliği tedarik etmeniz daha iyi bir seçenek olarak görünüyor.
...
3-birde araç makasını direk ocakta ısıttıktan ve şeklini verdikten sonra ona ince işçilik için ocakta ısıtıp içinde 4-5 saat tutup yumuşatmalımıyım rütuşları kolay olsun diye yada rütuş için en iyi durum hangisidir
...
Dövmeden sonra "yumuşatma tavı" yapılırsa sonrasında çelikle rahat çalışırsınız.
Yumuşatma tavında sadece yavaş soğutma ortamı olarak yavaş soğuyan elektrikli fırın içi değil, kül, perlit (bunu kullanıyorum), vermikülit, seramik battanite (bunu şimdi düşündüm, belki de yanılmışımdır.) gibi bir yalıtım ortamı da kullanabilirsiniz.
...
4-kabza için en uygun ve güzel odun hangisidir
...
geniş konu, çok subjektif yorumlar da yapılabilir ama genel olarak ahşap ne kadar ağırsa o kadar dayanıklıdır denebilir, ne kadar desenliyse iyidir, çok zaman da koyu tercih edilir.
...
5-sırt desenini su verip,ocakta 2 saat normalleme işlemini yaptıktan sonramı yapmalıyım yoksa su vermeden öncemi
...
Elmas eğeniz varsa su vermeden sonra yapabilirsiniz. Yalnız su vermeden sonraki adımınız normalizasyon değil temperleme/menevişleme olacaktı.
Su vermeden önce yaparsanız çelik eğeler ile çalışma ve daha az güç harcama avantajınız olacaktır.
6-makasın menevişleme sıcaklığı nedir yağda kaç sn tutmalıyım ocakta kaç saat beklemeli
...
Yukarda çıkardığım çelik listesi kalabalık. Siz bence bu listedeki çeliklerden en az meneviş sıcaklığı isteyenine bakıp ona göre bir menevişleme yapın sonuca bakıp gerekirse bir daha yapın derdim. Bunun için de önce bir test parçasında her şeyi hızlıca bir tur deneme yapmak iyi olacaktır.
Yanıtlamayı bu noktada bırakıyorum. Neredeyse sorulabilecek her şeyi sormuşsunuz. Forumda bunları şu yada bu konuda birşekilde bulabilecek de olsanız yukardakileri yanıtlamam yönlendirmemden daha hayırlıydı ama sonuncular için biraz daha çalışmanız, araştırmanız gerekli aksi halde sizin için aynı şeyleri ben yapmış olacağım.
Neyse, öncelikle ilk adımlar için sorulacak soruları bir derece yanıtlamış oldum.