...yurt disindan ors getirilebilir mi getirmeye değer mi varsa bir marka önerebilirmisiniz ( dayim tsk asker avrupayi geziyor getirebilir )
...
Aklınızdaki yurt dışından sıfır örs satın aldırıp getirtmek ancak Türkiye'de yabancı örslerin ikinci ellerinin bulunduğunu söyleyeyim. Özellikle İzmir Aliağa'da sökülen gemilerden çıkan örsler (hatta mengeneler ve diğer aletler) satılıyor. Demircilik aletlerinin aslında altın çağı bundan çok öncesiydi. Atıyorum, 100-150 yıl öncesinin bir aletini bile bulsanız tasarım, işçilik, kalite ve de özellikle duygusal anlamda fazlasıyla tatmin edici olacaktır.
Yurt dışında yapılan yeni aletler ise fazlasıyla pahalı. Örneğin bir demirci çekici bile 130$ civarında satılıyor. Örslerde de eğer fiyatı olumluysa ya "örs görünümlü nesne" diye mimlenmiş kötü Çin malıdır yada zaten bizim Kanca'dır.
...
turkiyedeki ors (kanca) kalite olarak avrupa ile kiyasanabilir mi yurtdisindan siparis verilse gumrukte sikinti olurmu
...
Türkiye'de Kanca dışında da örs üreten ve satan var. Buna karşılık, ne bunların mallarını almış ve tecrübesini bize anlatmış olan üyemiz var ne de bu firmalar şimdiye dek mallarını getirip de Sefa yada Soytürk gibi popüler bir ustaya kullandırıp da ürünlerinin tanınmasını sağladılar. Türkiye'de örs, mengene falan üreten, pazarlayan varsa, bir iki popüler ustamıza yada ustaların bir buluşmasına bence bu aletleri getirip tecrübe edinmelerini sağlarsa tanıtımlarına çok yararlı olur. Aldığım baltayı alıp anlattım, şimdi bu balta ve ustası çok popüler. Ben forumdaki bilgi paylaşımı ve kişisel gelişimim adına ihtiyacım olmasa bile bir çok aleti alıyor, bir çok ürün yada hizmeti deniyorum ancak örste bunu yapmak hedeflerimin iki tık üstünde kalıyor.
Şahsen Kanca'yı tecrübe etmeye devam ediyorum ve yurt dışında da Kanca hakkında yapılan yorumları az çok takip ediyorum. Kanca'nın 20 kiloluk en küçük örsünü kullanıyorum ve örsümden memnunum. Her ne kadar örste daha büyük daha çok tercih edilse de ben örsün boyundan dolayı hiç sıkıntı çekmedim. Hatta bu gün yine alsam aynısını alırım.
Kanca, yurt dışında
* gerek dövme oluşu, (
Çin malı kalitesiz dökümlerin bıraktığı imajdan dolayı...yoksa döküm oluşu dayanıksız olacağı anlamına gelmiyor)
* gerek çok ucuz oluşu (
Ordaki fiyatları buradakinin haliyle çok üstünde ama ordaki diğer örslerin fiyatları Kanca'nın ordaki fiyatının da çok çok üstünde...)
* gerekse Peddinghaus tipindeki bir alternatif oluşundan
dolayı seçilebiliyor.
Soytürk usta örs edinmeyi seviyor, elinde bir ara -galiba- dört tane örs vardı. Gökhan Bakla ustada da iki yada üç tane örs olacaktı. Bu ustaların (
ve aklıma şimdi gelmeyen diğerlerinin) örslerini anlattıkları yazılarını forumda bulup okumanızı öneririm. (
Piyasada bulunmuş ikinci el yabancı örslere örnek olmaları açısından faydalı.)