Bıçak Sanatı - Forum

Kiridashi

borakent

• 527
  • Meslek: Psikolojik Danışman
  • Yer: Antakya
Kiridashi
« : 22 Mart 2017, 13:11:54 »
Askere gitmeden önce son bir iki çalışmamı da yavaştan bitiriyorum sayın ustalarım ve forumdaşlarım. Bunun gibi bir tane de ceviz ağacı kullandığım kiridashi var, o da bitince bu konu altında paylaşırım.
Çelik olarak 80crv2 kullandım. Et kalınlığı 4 mm. 20 derecelik bir ağız açtım, keskinliğinden memnunum; fakat 17-18 derece gibi açılsa daha hassas oyma yapılabileceğini düşünüyorum. 4mm kalınlık için daha iyi olurdu yani bence. Kabzada ve kında (özel adını bilmiyorum, kusura bakmayın :) ) gül ağacı kullandım. Kınını tek parça halindeyken 3.5 mm çaplı matkapla delip, saatçi eğeleriyle genişleterek yaptım. Başta güzel gidiyordu; ama daha sonra namluya tutunmasını sağlayacak baskı noktasını kaçırdım, fazla genişlettim. Bu konuda bir çözüm buldum; ama riskli olabileceği için henüz uygulamaya geçmedim. Kın içine inceden kalına çapraz kesilmiş bir deri parçası, kiridashinin kendisi ile birlikte dibe doğru itilerek sıkıştırıldığı zaman çok güzel ve tatlı bir baskıyla tutma sağlıyor. Malumunuz deri paslanmaya yol açabileceği için riskli bir seçenek. Ben deri parçasını yaklaşık 24 saattir zeytinyağına iyice doyurdum. Şuan kuru bir durumda. Bu deriyi kının içine yapıştırıp bu sorunu çözersem bir sıkıntı olur mu? Ustalarımın bu konudaki görüşlerini bekliyorum.

Yorumlarınıza ve önerilerinize açığım.

Huseyin KESKİN

• 574
  • Meslek: öğrenci
  • Yer: sivas/gürün(samsun)
Ynt: Kiridashi
« Yanıtla #1 : 22 Mart 2017, 20:45:28 »
Elinize sağlık.Acemiliğimden dolayı soruyorum bu bıçağın özel bir kullanım alanı var mı neden boyutu ufak yoksa sadece istediğiniz için mi böyle yaptınız ::)

borakent

• 527
« Yanıtla #2 : 22 Mart 2017, 21:18:31 »
Elinize sağlık.Acemiliğimden dolayı soruyorum bu bıçağın özel bir kullanım alanı var mı neden boyutu ufak yoksa sadece istediğiniz için mi böyle yaptınız ::)

Teşekkür ederim. Kiridashiler aslında bir bakıma Japon falçatalarıdır.  Kullanım alanı bakımından da benzerdir. Ahşap oymada da bol bol kullanılır. Benim gördüğüm ve bildiğim iki tip kiridashi var. Gizli kuyruk ve tam kuyruk diye ayırabiliriz. Ben kendi gördüğüm gizli kuyruk örneklerinden göz kararı bir model çıkardım.
http://www.bicakcaki.com/wp-content/uploads/2015/06/15863624248_592cfa50e8_b.jpg Bu bir tam kuyruk örneği
http://st3.myideasoft.com/idea/al/14/myassets/products/916/pr_01_3916.jpg?revision=1434447759 bu da gizli kuyruk örneği.

Gölge

• 1058
  • Sami
  • Meslek: Emekli
  • Yer: Manisa
« Yanıtla #3 : 22 Mart 2017, 21:50:16 »
Elinize sağlık

Huseyin KESKİN

• 574
  • Meslek: öğrenci
  • Yer: sivas/gürün(samsun)
« Yanıtla #4 : 22 Mart 2017, 22:18:21 »

Teşekkür ederim. Kiridashiler aslında bir bakıma Japon falçatalarıdır.  Kullanım alanı bakımından da benzerdir. Ahşap oymada da bol bol kullanılır. Benim gördüğüm ve bildiğim iki tip kiridashi var. Gizli kuyruk ve tam kuyruk diye ayırabiliriz. Ben kendi gördüğüm gizli kuyruk örneklerinden göz kararı bir model çıkardım.
http://www.bicakcaki.com/wp-content/uploads/2015/06/15863624248_592cfa50e8_b.jpg Bu bir tam kuyruk örneği
http://st3.myideasoft.com/idea/al/14/myassets/products/916/pr_01_3916.jpg?revision=1434447759 bu da gizli kuyruk örneği.
teşekkürler daha öncede görmüştüm kiridashi ancak ağızları çok büyüktü acaba farklı bir modelimi diye düşündüm :) Ne işe yaradığınıda böylece öğrenmiş oldum çok teşekkürler  O:-)

Ersin Özdemir

• 2442
  • Meslek: Satış pazarlama ( Makine teknikeri ) Astas
  • Yer: İstabul- Edirne
« Yanıtla #5 : 22 Mart 2017, 22:27:53 »
Elinize sağlık çok güzel olmuş

borakent

• 527
« Yanıtla #6 : 23 Mart 2017, 00:04:51 »
Elinize sağlık

Teşekkürler, sağ olun.

teşekkürler daha öncede görmüştüm kiridashi ancak ağızları çok büyüktü acaba farklı bir modelimi diye düşündüm :) Ne işe yaradığınıda böylece öğrenmiş oldum çok teşekkürler  O:-)

Rica ederim.  :)

Elinize sağlık çok güzel olmuş

Beğenmenize sevindim, sağ olun.

Şeref Acar

• *
  • 1599
  • Yer: sarıyer
« Yanıtla #7 : 23 Mart 2017, 00:14:44 »
Elinize sağlık çok şık duruyor.
Ahşabın desenleri de güzel çıkmış, güle güle kullanın.

Soytürk Dönmez

• 4198
  • Meslek: Dövme Bıçak
  • Yer: İstanbul-Büyükçekmece
« Yanıtla #8 : 23 Mart 2017, 00:31:58 »

Ellerinize sağlık, benim de çok hoşuma gitti :)

borakent

• 527
« Yanıtla #9 : 23 Mart 2017, 12:28:48 »
Elinize sağlık çok şık duruyor.
Ahşabın desenleri de güzel çıkmış, güle güle kullanın.

Çok teşekkürler. Gül ağacını çok beğendim ileride de kullanacağım.

Ellerinize sağlık, benim de çok hoşuma gitti :)

Sağ olun Soytürk Ustam, beğenmenize sevindim.  :)

Kadir...

• 1102
  • Yer: Balıkesir
« Yanıtla #10 : 23 Mart 2017, 18:44:00 »
Elinize emeğinize sağlık

« Yanıtla #11 : 23 Mart 2017, 19:58:57 »
Gayet sempatik ve kullanışlı görünüyor. Saya veya kılıfı yaparken keşke iki parçaya ayırıp öyle yapsaymışsın, bu şekilde sıkılığı ayarlamak çok güç. Üretiğin fikir bence işe yarar ve güzel bir fikir yalnız, zaman içerisinde zeytinyağı asitleri oksidasyona neden olabilir uyanık olmak lazım. Kuyruk yağı gibi bir şey kullansan kesin bir şey olmazdı ama  ;) İç kısmı yağlamadan önce bir kaç parça kağıdı ( artık ne kadar kurtarıyorsa) iç kısma yapıştırsan o da olurmuş. Bir başka yöntem olarak; giriş kısmından bir kaç mm kesip orya görece daha dar bir malzeme alıştırıp yapıştırabilirdin. Ama ahşap yağı emdiyse yapıştırman sorun olacaktır kesin. Neyse, bunların hiç biri işe yaramazsa kılıfı yeniden yaparsın belki de  ;) ellerine sağlık...

borakent

• 527
« Yanıtla #12 : 23 Mart 2017, 21:46:54 »
Gayet sempatik ve kullanışlı görünüyor. Saya veya kılıfı yaparken keşke iki parçaya ayırıp öyle yapsaymışsın, bu şekilde sıkılığı ayarlamak çok güç. Üretiğin fikir bence işe yarar ve güzel bir fikir yalnız, zaman içerisinde zeytinyağı asitleri oksidasyona neden olabilir uyanık olmak lazım. Kuyruk yağı gibi bir şey kullansan kesin bir şey olmazdı ama  ;) İç kısmı yağlamadan önce bir kaç parça kağıdı ( artık ne kadar kurtarıyorsa) iç kısma yapıştırsan o da olurmuş. Bir başka yöntem olarak; giriş kısmından bir kaç mm kesip orya görece daha dar bir malzeme alıştırıp yapıştırabilirdin. Ama ahşap yağı emdiyse yapıştırman sorun olacaktır kesin. Neyse, bunların hiç biri işe yaramazsa kılıfı yeniden yaparsın belki de  ;) ellerine sağlık...

Cevabınız için teşekkür ederim Sefa Hocam. Bundan sonra kesinlikle iki parçaya ayırıp çalışırım. Diğer tavsiyeleri de sonrası için aklıma yazmakla beraber; sözünüze uyup kuyruk yağı ile yağlanmış deri parçası kullanma kararı aldım. Sağ olun.  :)

borakent

• 527
« Yanıtla #13 : 23 Mart 2017, 21:47:58 »
Elinize emeğinize sağlık
Çok teşekkürler.

borakent

• 527
« Yanıtla #14 : 01 Nisan 2017, 21:15:13 »
İkincisini de bitirdim, bu konu altına ekleyeyim dedim. Babama yaptım, isteği üzerine enini biraz daha daralttım. Daha güzel oldu böyle sanki. Ceviz ağacı kullandım. Kın(saya) sorununu da içine kağıt koyarak çözdüm.

İdris GÜRSOY

• 425
  • Meslek: Muhasebe
  • Yer: İstanbul
« Yanıtla #15 : 01 Nisan 2017, 21:26:22 »
Elinize sağlık
Bir elime ayı, bir elime de güneşi verseniz yinede davamdan vazgeçmem.
Hz.MUHAMMED (S.A.V)

Şeref Acar

• *
  • 1599
  • Yer: sarıyer
« Yanıtla #16 : 02 Nisan 2017, 00:32:30 »
Çok güzel olmuş, desenler de güzel.
Hem maket bıçağı hem de çakı niyetine cepte taşınabilir.
Elinize sağlık

borakent

• 527
« Yanıtla #17 : 02 Nisan 2017, 17:28:51 »
Elinize sağlık
Teşekkür ederim.

Çok güzel olmuş, desenler de güzel.
Hem maket bıçağı hem de çakı niyetine cepte taşınabilir.
Elinize sağlık

Çok teşekkürler, sağ olun. Sefa Hoca'nın karışımı ile bitirdim. Ağacın desenlerini çok güzel ortaya çıkardı.