Bıçak Sanatı - Forum

Bıçağın karartılması ve kabza uygulaması

maxilla

• 264
  • Meslek: diş hekimi
  • Yer: malatya
Bıçağın karartılması ve kabza uygulaması
« : 20 Mart 2017, 19:43:51 »
Arkadaşlar, karartma işlemini kabza yapıştırıldıktan sonra mı önce mi yapıyorsunuz. Önce yapılıyorsa kabza şekillendirilirlen ve zımpara aşamasında karartma yapılan bölgeler zımpara ile çiziliyor mu.

yunus_cbn

• 1147
  • Yer: Manisa
Ynt: Bıçağın karartılması ve kabza uygulaması
« Yanıtla #1 : 20 Mart 2017, 22:22:52 »
Evet zimoaraya değdiği an gider karartma.
Beni bu guzel havalar mahvetti

borakent

• 527
  • Meslek: Psikolojik Danışman
  • Yer: Antakya
« Yanıtla #2 : 20 Mart 2017, 22:33:22 »
Yunus Bey zaten söylemiş, zımparayla kesinlikle çıkar. Hardalla yaptığım desenleri beğenmeyip üç dört kere silmiştim zımparayla. Ustalar daha iyi bilir; ama bu konu biraz da tercih meselesi sanki. Mesela tam kuyruk (full tang) bir bıçak yapıyorsanız; kabza kısmında görünen çelikle namlunun aynı renk olmasını istiyorsanız karartma işlemini önce yaparsınız. Sonra zımparalardan çekiniyorsanız namluyu bantla kapatıp öyle çalışabilirsiniz. Bu bir tercih.
Bunun dışında karbon çelik bıçak alan bir çok kullanıcı da bıçağına patina yapmak isteyebiliyor. E bu kişiler malum, kabza takıldıktan sonra yapıyor. Bu durumda da kabzanın cinsine göre, kabzayı asitten korumak gerekebilir. İki durumun da bazı çözülmesi gereken sorunlarıı var sanki.

emin albayrak

• 3909
  • Meslek: grafik tasarımcı - 1979
  • Yer: istanbul / üsküdar
« Yanıtla #3 : 21 Mart 2017, 11:31:52 »
her türlü çelikte kabza şekillendirme esnasında namluyu güzelce sarmak gerektiğini düşünüyorum. ciddi zaman ve emek harcağınız namlunun gereksiz yere çizilmesini böylece engellemiş olursunuz. ayrıca zaten kabzayı yapıştırma esnasında da epoksinin namluya gelmemesi için namluyu sarmak gerekiyor. ben sargığım bantın da namluya yapışıp iz yapmasını engellemek için namluya önce peçete sarıyor, kağıt bantı da onun üzerine sarıyorum. kabzaya yakın olan yaklaşık 3 mm lik bir bölgeyi de peçetesiz direk bantın namluya değeceği şekilde kapatıyorum.
testinin içinde ne varsa, dışına da o sızar...

www.instagram.com/mim_emin/