Bıçak Sanatı - Forum

Spiral Korkusu

çömez

Spiral Korkusu
« : 14 Mart 2017, 16:13:04 »
Spirali öyle bir anlattınız ki , eskiden sadece köpekten korkardım , onu da yendim  8) . Şimdi sadece spiralden korkarım  :'( .

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
Ynt: Spiral Korkusu
« Yanıtla #1 : 14 Mart 2017, 16:23:03 »
Bende yok bile. Avuç taşlama var ama onu da dımışki yumurtası kesmek için almıştım. Kırk yılın başı kaynak yaparsam flap diskle falan kullandığım oluyor.
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

Ali T.

• **
  • 232
  • Meslek: teknisyen-teknik öğretmen
  • Yer: Antalya-İstanbul
« Yanıtla #2 : 14 Mart 2017, 16:23:22 »
sipralden korkacak bir durum yok.Muhafazasız çalışmayın ve gözlük eldiven takın.Acemiyseniz devir ayarlı ve küçük olandan başlarsanız aslında çok yararlı bir icat olduğunu keşfedersiniz.
Fakirlik insanı mucit eder...

çömez

« Yanıtla #3 : 14 Mart 2017, 16:28:54 »
   İmkan olmadı zaten kullanırdım herhalde , ama korkuyorum  :D .
Taş durduk yere de patlayabilir mi ?
Bende yok bile. Avuç taşlama var ama onu da dımışki yumurtası kesmek için almıştım. Kırk yılın başı kaynak yaparsam flap diskle falan kullandığım oluyor.
sipralden korkacak bir durum yok.Muhafazasız çalışmayın ve gözlük eldiven takın.Acemiyseniz devir ayarlı ve küçük olandan başlarsanız aslında çok yararlı bir icat olduğunu keşfedersiniz.

Kutsal

• 2124
  • Meslek: Çırak-48
  • Yer: Ankara
« Yanıtla #4 : 14 Mart 2017, 19:12:12 »
Temel kurallarına uyarak kullanırsanız patlamaz.
Bir de kaliteli taş kullanın.
https://instagram.com/bulent.kutsal?igshid=viq8lfcnxydl
------------------------------------------------------
Those who do not move, do not notice their chains.Rosa Luxemburg.

mehmet_

• 1011
« Yanıtla #5 : 14 Mart 2017, 19:35:26 »
Bütçeniz el veriyorsa kick-back stop özelliği olan bir makine alın. Aksi halde, ben de korkmakta beis görmüyorum :)
I stopped explaining myself when I realized people only understand from their level of perception.

https://www.instagram.com/atolye_dervis/

Kutsal

• 2124
  • Meslek: Çırak-48
  • Yer: Ankara
« Yanıtla #6 : 14 Mart 2017, 20:25:24 »
Bütçeniz el veriyorsa kick-back stop özelliği olan bir makine alın. Aksi halde, ben de korkmakta beis görmüyorum :)
kesinlikle katılıyorum :2up bunu unutmuştum yazmayı.
https://instagram.com/bulent.kutsal?igshid=viq8lfcnxydl
------------------------------------------------------
Those who do not move, do not notice their chains.Rosa Luxemburg.

Ali T.

• **
  • 232
« Yanıtla #7 : 14 Mart 2017, 20:49:34 »
bosch mavi serilerinde 300-400 lira bandına kick back stop vs güvenlik tedbirli modeller var.

gokhand

• 1137
  • Meslek: Dış Ticaret
  • Yer: ankara
« Yanıtla #8 : 14 Mart 2017, 22:20:54 »
Bu konuyu çok seviyorum .

https://youtu.be/dNuEu2JUkkk. Ilk makina, bahsedilen bosch.  metabo kullanıyorum defalarca taş sıkıştırdım Hiçbirinde patlamadı

mehmet_

• 1011
« Yanıtla #9 : 14 Mart 2017, 22:47:47 »
« Son Düzenleme: 14 Mart 2017, 22:49:31 Gönderen: mehmetucarcan »
I stopped explaining myself when I realized people only understand from their level of perception.

borakent

• 527
  • Meslek: Psikolojik Danışman
  • Yer: Antakya
« Yanıtla #10 : 14 Mart 2017, 22:55:15 »
Korkak adamın anası ağlamazmış  O:-)

https://www.youtube.com/watch?v=rZ75wgPpR4Y

O konuda haklısınız kesinlikle. Bu aletlerden hiç kullanmadım; ama hemen hemen riski yüksek her aktivitede kazaların en çok "kendisine çok güvenen" kişilerin başına geldiğini gözlemliyorum. Hele bizim toplumda güvenlik önlemi alan adama gülünüyor. Bisiklet kullanırken taktığım kaskla dalga geçen mi dersiniz, emniyet kemeri takana gülen mi dersiniz... Halbuki risk/fayda analizi yapan her mantıklı insan doğru sonuca ulaşacaktır. Risk ettiğim şeyin bedeli nedir? Bu risk sonuç getirirse kazandıracağı fayda nedir? Buna değer mi? Bunu yapınca cevap tartışmasız bir kesinlikte oluyor. Bunu o dalga geçenlere anlattığımda bazen duvara konuşuyormuş gibi hissediyorum. Bu vesileyle içimi dökmüş oldum.  ;D

Soytürk Dönmez

• 4198
  • Meslek: Dövme Bıçak
  • Yer: İstanbul-Büyükçekmece
« Yanıtla #11 : 14 Mart 2017, 23:23:05 »

Atölyemde en korktuğum aletler sıralamasında spiral ve sütunlu matkap ilk sırada gelir  ::) Spiralin ciddiyetini 25 sene kadar önceki ufak bir kaza ile çok iyi anladım ve o gün bugündür her elime aldığımda ufak bir ürperti olur içimde. Matkap ile de 1.5 ay önce ihmalkarlığım yüzünden unutamayacağım bir anım oldu  :-X artık çok daha dikkatliyim ama her kullanılan elektrikli alet birer potansiyel tehlike. Hatta ustalarımızdan biri mengeneye bağladığı bir bıçağın azizliği sonucu çok ciddi ameliyatlar geçirdi yani ne olursa olsun kendine güven olmamalı ÖNCE EMNİYET  O:-)

vözvölö

• 395
  • Onur Arkut
  • Meslek: esnaf
  • Yer: bolu gerede
« Yanıtla #12 : 14 Mart 2017, 23:38:05 »
Spirali korumasiz kullanan piyasada tanidigim arkadaslara neden korumasiz kullandiklarini soruyorum, kimisi bu sekilde her yere yanasmadigini soyluyor, kimisi bu sekilde tasin daha uzun omurlu oldugunu, vs vs. Bu adamlara abi bi gozunu bana sat mal mulk para ne istiyorsan verecem diyorum. Olurmu oyle sey diyo. Uc kurusluk tas icin yada is icin feda ediyorsun ama diyorum, haklisin diyolar. Kimse sagligin ne kadar buyuk bi nimet oldugunun farkinda degil. Eğitim şart!!
« Son Düzenleme: 14 Mart 2017, 23:42:07 Gönderen: vözvölö »

« Yanıtla #13 : 14 Mart 2017, 23:53:39 »
Yanında yöresinde, birisi yaşam kaybıyla sonuçlanan bir çok makine kazasına tanıklık etmiş birisi olarak söylemek isterim ki; makineler işini yapar ve bu işi yaparken sizi dinlemezler veya sağlığınızı gözetmezler. Hepsinden korkmakta yarar var. Korku sizi hayatta tutan önemli bir savunma mekanizmasıdır. Güvenliği asla elden bırakmamakta yarar var.

Ali T.

• **
  • 232
« Yanıtla #14 : 15 Mart 2017, 00:15:36 »
Lisede bir hocamızın şu sözü hala aklımdadır; "Makina çok iyi fakat çok acımasız bir öğretmendir".Özellikle sütunlu matkap iş kazası yönünden çok risklidir.Parçayı kavrarsa helikopter pervanesi gibi biçmeye çalışır.Bu sebeple mutlaka sütunlu matkapta matkap mengenesi veya işkenceyle parçayı çok iyi sabitlemek lazım.Parçayı elle tutmak intihardır, tecrübeyle sabit ??? ayrıca avuç taşlamayı(sipral,canavar vs) korumasız gözlüksüz kullanmakta intihardır.

Salih Can

• 35
  • Meslek: Havacılık
  • Yer: İstanbul ikamet Kırklareli memleket.
« Yanıtla #15 : 15 Mart 2017, 00:20:34 »
 Ben de geçtiğimiz hafta bıçak profili çıkarmak, kayığın altındaki boyayı zımparalamak için  bir adet kesici taş ve zımpara aparatıyla beraber Einhell marka 125 mm lik bir avuç taşlama makinesi aldım. Kick back özelliği ne yazık ki yok. Kesme işiyle alakalı olarak çok ağır işlerde kalın kütlelerde kullanmayı düşünmüyorum. Zaten hiç işim olacak bir durum da yok hani... İtiraf edeyim usturayla traş olabilen (ki bu bir çok insanı ciddi tedirgin eder) ve ateşli silahlarla yatıp kalkan ben bu aletten çok korkuyorum. Korku tetikte tutar ama işime yarayacak şekilde kullanmak da istiyorum.

Edindiğim gün, eski bir üçgen eğenin kuyruğunu Sefa ustamın videosundaki tutuşu tatbik ederek üç dört yerinden kestim. Eski bir bıçağın yüzünü biraz zımparaladım. Sesine karşı az da olsa bir alışma hissettim. Kısmet olursa perşembe yada cuma günü susuz lamadan ilk bıçak profilimi bu aletle keseceğim. Muhtemelen 20 düşünüp bir keseceğim ama acelem yok.

Yüksek iş yapan aletler her zaman kendinize en güvendiğiniz anda kafanıza vururcasına potansiyelini hatırlatır. O yüzden onun size hatırlatmasına gerek kalmaması için dikkat ediniz. 12 yaşlarımdayken  dayımın parmağının ucundan bir kısmın pulanyada değiştirdiği şekil, o koşuşturmalar hala gözümün önünde :(

Saygılar.

taner çiçek

• 823
  • Meslek: makina imalati
  • Yer: gaziantep
« Yanıtla #16 : 15 Mart 2017, 05:18:02 »
Muhafazalı olarak kullanırsanız kolay kolay bişey ollmaz, genelde kesi taşlarda teklike var ama kaliteli esnek taşlar var. Pifert in taşları baya iyi. Bende baya sipiral kazası yapdım ama tamamen benim hatam muhafasazız kullanma alışkanlığı var halada öyle kullanıyorum ama bu şekil tehlikeli.olmasa olmaz bi alet metal işiyle uğraşanlar için. Birazda el alışkanlığı ve dikkatli kullanmak gerekiyor.

mehmet_

• 1011
« Yanıtla #17 : 15 Mart 2017, 09:07:08 »
Bir şeyi daha ekleyeyim. Allah korusun taş sıkıştığında patlamasa bile kurtulursa makine size doğru şahlanmak ister. Dolayısıyla makinedeki kick back stop özelliği sadece taşın sıkışınca patlamasını önlemekle kalmaz aynı zamanda motorun da durmasını sağlar.
Korkuluk takılı ise iyice sıkıldığından da emin olmak lazım. Gevşekçe sıkılmış bir korkuluk taş sıkışıp parçalanırken fırlayan taşın etkisi ile dönebilir.

Muzaffer

• 133
  • Meslek: Esnaf
  • Yer: Kayseri
« Yanıtla #18 : 15 Mart 2017, 11:43:43 »
Spiral korkusundan (ki kullanmadığım bir alet değil ama korkutuyor) daire testereye çizdiğim taslağı kesmeye korkuyorum.
Korktuğum ne kadar şey varsa tek bir başlık altında hepsi yazılmış.
Askeriyede "Mantıksız" denilen levhalar vardır ya, hayatta o levhaların hepsine uymak lazım işte.
Önce kendi güvenliğini almak lazım ama Türk aklının "bana bişey olmaz" mantığı sürdükçe bu çok zor.

halit

• **
  • 90
  • Meslek: p.v.c kapı pencere sistemleri
  • Yer: K.maraş / Elbistan
« Yanıtla #19 : 15 Mart 2017, 13:07:17 »
15 senedir pvc pencere sektöründeyim ve 3 yılda endüstri meslek lisesi metal bölümü okudum

yani uzun zamandır spiral ve sutunlu matkapla çalışmaktayım spiral işini temiz yapar affı yoktur ama dikkat edilirse iyi bir icattır

mesela spirali muhafazasız kullanmamak,, keseceğimiz malzemenin bir mengene veya işkence ile sıkıştırmış olmak ve dahi yerde kesim yapılacaksa

kesim yeri havada olacak şekilde altında destek olması lazım iş gözlüğü ve iş elbisesi şartıda vardır..

sütünlu matkapa gelince 15 cm den kısa parça elle tutularak delinmemeli ve çalışırken eldiven takılmamalı (( çok eldiven ile elini kaptıran gördüm ))

matkap uclarımızın ömrü içinde yağ kullanmalı cıkan çapaklara dikkat edilmeli sıçrama riski vardır.. benim en dikkat ettiğim şeyde işi biten makina

yerine kaldırılmalı ve iş yerinin temizliği  elemanlarım bunu iyi bilir..  aslında bu gibi maddelere dikkat ettikten sonra çalışırken zevk bile alırsınız

biz çırakken yıldız sacan derdik acaba ne zaman kullanırım diye iç geçirirdik... yani özelte önlemlerimizi iyi yapalım taktir yüce ALLAH'ın dır.

kolay gelsin...