Bıçak Sanatı - Forum

Mutfak Bıçağı

Mutfak Bıçağı
« : 06 Şubat 2010, 16:59:36 »
Malzeme : AEB-L30
Kalınlık    : uçta-1mm, Sapta-3,2mm
Genişlik   : En geniş yeri- 40mm
Uzunluk   : 270mm
Namlu      :160mm
Ostenizasyon: 1030 Derecede 16 dakika
Su Verme    :   Hava ile
Menevişleme 1: 180 derecede 2 saat
Menevişleme 2: 180 derecede 2 saat
Sıfır altı işlem   : -14 derecede 24 saat
Sap                  : Mikarta (Siyah Kot kumaşı, polyester reçine.)

AEB-L den test parçalarından sonra yaptığım ilk deneme, ikinciside yolda. Yüzeyler elde zımparayla işlendi, sap kısmında eski bir kot pantolonumu kullandım, polyester reçinesi ile presledim. sapta iki adet paslanmaz ( 316 kalite) perçin ve epoksi ile yapıştırma yapıldı. Söylemekte yarar var, bu çelik su verme sonrası çok sertleşiyor ??? bu yüzden iyiki ince işlerini ısıl işlemden önce yapmışım yoksa çok zorlanırdım. Son perdah 1000 kum zımpara yapıldı. İşleri biter bitmez fotoğraflarını ekliyorum.

Ynt: Mutfak Bıçağı
« Yanıtla #1 : 06 Şubat 2010, 17:00:47 »
.

« Yanıtla #2 : 06 Şubat 2010, 17:01:07 »
Fotoğrafları biraz fazla koyup abarttım mı acaba?
« Son Düzenleme: 06 Şubat 2010, 17:02:58 Gönderen: sefa çabuk »

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
  • Yer: Bodrum
« Yanıtla #3 : 06 Şubat 2010, 20:11:47 »
Eh Sefa usta, paslanmaza da bulaştın  :D :2up

Çok güzel görünüyor. Perdahı süper yapmışsın baba. Ancak form olarak ikincisi muhteşem görünüyor. Taşlama çizgisinin bıçağın eğimlerine uygun olması gerçekten çok hoş... Mutfak bıçağının kesinlikle çok kullanışlı olacağına eminim. Zaten çelik de çok uygun bu işe.

Bugün ben de şu AEBL bıçakların ısıl işlem sonrası temizliğini yapıyordum, ilginç birşey: Zirkonyum zımparaya aşırı dayanıksız, hemen temizliği bitirdim bugün. Bu arada dikkat, bu çeliğin tozu aşırı yanıcı, yumruk büyüklüğünde talaş birikmişti, bir kıvılcım topağın içine düştü ve hemen yanmaya başladı. Neyse ki hızlı müdahale ettim...

Mikartada hangi reçineyi kullandın? Ben de polyester reçineye çark etme kararı aldım, epoksi fazla maliyetli oluyor  :-[

Kipmen Sanat web sitesi

durukan

• 774
  • Meslek: hekim
  • Yer: şanlıurfa
« Yanıtla #4 : 06 Şubat 2010, 20:15:56 »
gerçekten çok güzel olmuş ve ikinci bıcagın egimleir hkında emre ye yürekten katılıyorum. bu arada zirkonyun ile ilegili şerit zımpara başlıgındaki mailime göz atarsanız sevinirim.  eline saglık ço hoş bir bıçak darısı bizlere....

« Yanıtla #5 : 07 Şubat 2010, 00:22:55 »
Durukan darısı başınıza ;) Mutfak bıçağı gerçektende müthiş kesiyor, arkadaşlar bende diğer bıçağı çok sevdim, bunun bir kopyasını bile aldılar hemen ^-^  işin garip tarafı bunu balkonda kahve içerken öylesine çiziktirmiştim. Biraz önce onun da temizliğini, gravürünü bitirdim sapını yapıştırdım, perçinlerini taktım. Yarına büyük olasılıkla bitiririm çünkü evdeyim ;)
Emre bu benim yaptığım ilk mikarta ( denem amaçlı yaptığım küçücük parçayı saymazsak) polyester reçine çok iyi iç görüyor, bu arkadaşın bir parçasını mengeneye bağlayıp çekiçle vurdum kırılmadı ??? epoksi gerçektende pahalı ve bence gerek yok, bunun 1.5 lt şişede sertleştiricisi yanında perakende fiyatı 5TL. 18 lt tenekeyle alırsan 20-25 TL civarı eğer zam gelmediyse. Buradaki yüzeyde hatalar var ama kumaştan ve fazla sıkmaktan kaynaklı, anladımki preslemeyi çok fazla yapmamak gerekiyor. Fazla bastırınca kumaşın içerisindeki reçineler de dışarı çıkıyor.

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
« Yanıtla #6 : 07 Şubat 2010, 00:36:32 »
Sağolasın Sefa, bakalım polyester reçine benim kumaşlarda nasıl iş görecek, ilk deneme için senin malzeme çok güzel görünüyor (gerçekten fazla sıkmanın az sıkmak kadar kötü olduğunu ben de ilk denememde öğrenmiştim)... Aslında bu küçük bıçaklar için yapmayı düşünüyordum, elimde mikarta kalmamıştı ama sonra vaz geçtim, elimdeki egzotik ahşaplardan kullanma kararı aldım, bir de mikarta yapma işine girişirsem oldukça fazla zaman kaybedeceğim. Şimdiden diğer istekliler bastırıyor nerede benim bıçaklar diye  ???  ^-^ Artık bulaşık makinesine girmeyiversinler canım  ;)
Bulaşık makinesi demişken senin bıçağı denesene bulaşık makinesinde, benim anneme yaptığımı bir türlü sokturamadım makineye, alışmış önceki bıçaklardan artık hiç bir bıçağı bulaşık makinesine istesen de koymuyor  :))

Kipmen Sanat web sitesi

« Yanıtla #7 : 07 Şubat 2010, 00:44:32 »
bir kaç gün sonra deneyeceğim zaten ama ben aynı sap malzemesini denemiştim, girdiği gibi çıktı, bir şey olmadı yani. şu ahşapların üzerini siyanoakrilatla kaplasak acep nasıl olur ::) benim bir sapan vardı (magandalar için) onun üzerini siyanoakrilatla kaplamıştım, yıllarca birşey olmadı. bir de sıvı neopren malzeme var piyasada, uyguladıktan sonra sertleşiyor bu da denenebilir.

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
« Yanıtla #8 : 07 Şubat 2010, 01:04:00 »
bir kaç gün sonra deneyeceğim zaten ama ben aynı sap malzemesini denemiştim, girdiği gibi çıktı, bir şey olmadı yani. şu ahşapların üzerini siyanoakrilatla kaplasak acep nasıl olur ::) benim bir sapan vardı (magandalar için) onun üzerini siyanoakrilatla kaplamıştım, yıllarca birşey olmadı. bir de sıvı neopren malzeme var piyasada, uyguladıktan sonra sertleşiyor bu da denenebilir.

Bu tik yağı ile bitirilmiş stabilize amboyna yumrusu (genelde ahşabın dokusunu bırakmayı seviyorum... ) :

Bu da syanoarilatla kaplanmış hali bir diğer amboyna sapın:

Açıkçası japon kaplı ahşap figür detaylarını çok daha iyi gösteriyor ancak yapması o kadar kolay bir işlem değil. Mesele japon ile kaplanıp donduktan sonra 1000 kum ile iyice düzlenip bir daha kaplayıp bir daha zımparalamak. Toplamda 15-20 kat sonunda gerçekten koruyucu bir katman elde edebildim bu bıçakta, saatlerimi almıştı tamamlamak kaplamayı. Ancak bulaşık makinesinde denemedim, ancak teorik olarak iş görmesi gerek kaplamanın, ancak sonuçta milimin küsuratında bir kalınlıkta kaplamaya da çok güven olmaz. Küçük bir yeri çentilse tüm kabza suya geçirmezliğini yitirip zamanla nem toplamaya başlayacaktır eğer stabilize değilse... Elimizdeki ahşapları stabilize etmenin yolunu buldum aslında ama biraz kesenin ağzını açmak lazım: Bir iki tane tedarikçi buldum, restorasyon malzemesi satıyorlar, ellerindeki Paraloid B72'nin kilo fiyatı  75 YTL civarı. Eğer aseton ile %20 çözelti yapınırsa vakum ortamında çok güzel nüfuz ediyor ve ahşap akrilik bir malzemeye dönüşüyor... Ancak ben daha yapamadım bu işlemi çünkü vakum sistemine daha bütçe ayıramadım... İlgilenirseniz malzeme şurada: http://www.arkeonizmir.com/

Kipmen Sanat web sitesi

durukan

• 774
« Yanıtla #9 : 07 Şubat 2010, 21:27:58 »
valla emre bende dogal dokuları çok seviyorum. ahşabın lifleri , renkleri , mükemmelliği göze daha iyi geliyor bence. ama ikincisi de cok klas bir duruşa sahip. açıkcası perçin kullanım şeklini cok begeniyorum.  özelliikle asimetrik perçinlmenin gözü ne denli rahatsız ettiğini bildigimden birinci saptaki asimetri sanırım sapın dogal ergonomisindende kayaklanan şekilde tam oturmuş ve eksiklik hissi bırkmıyor bende. elleriine saglık. yeniden  :)
( begendigim bir sap fotografını sizlerle paylaşmak isterim izninizle)

durukan

• 774
« Yanıtla #10 : 07 Şubat 2010, 21:35:15 »
birincisi asimetrik  ikincisi simetrik perçinlemeye ornek

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
« Yanıtla #11 : 08 Şubat 2010, 11:38:08 »
Çok sayıda güzel bıçağı bir anda görünce sizi hangisi için kutlayayım, ne yazayım bilemedim.

Hepsi çok güzel elinize sağlık.
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben