Ben ağız dayanımı ile ilgili olan bu soruda, bıçağın yapımına dair sadece sertlik seçimine bakmak yeterli değildir deme ihtiyacını duyuyorum. Soru eksik olursa yanıt da bulunamayabilir.
Örneğin;
* 58 HRC'lik bir sertlik bir X çeliği için düşük sıcaklıkta menevişleme ile elde edilebilirken ve sonuç olarak da çeliğin kırılganlığı çok düşürülemiyorken,
* Başka bir Y çeliği seçildiği zaman 58 HRC için bolca menevişleme yapılıp, yüksek tokluk elde edilebilmiş olabilir.
Demek ki sertlik kendi başına sorun kaynağı değil, çeliğin hangi çelik olduğuna da bakmak ve sertlik seçimini ona göre yapmak, menevişleme sıcaklığını uygun belirlemek gerek.
Tabi acaba kemikte problem yaşayan bıçağın suyu doğru verilmiş mi? Isıl işlem doğru yapılmamışsa suç boş yere sertlikte aranıyor olabilir. Yanlış su verme sıcaklığı ve göz ardı edilen demleme süreleri özellikle paslanmaz çeliklerdeki yaygın yanlışlardır.