Bıçak Sanatı - Forum

İlk Ocağım

Aytunç Ayper(itunch)

• 351
  • itunch
  • Meslek: Elektrik-Elektronik & Mekanik Kalibrasyon ve Ölçüm.
İlk Ocağım
« : 24 Şubat 2017, 00:28:44 »
Değerli arkadaşlar ve ustalar ilk çizim, ilk brülör derken ilk ocağımı bitirmiş bulunmaktayım. Aklıma takılan şeyler var. Brülör yanma odasında yeterli olacak mı, alev nasıl olmalı? Yanma odasının hacmi yeterli mi? Değerli görüşlerinizi bekliyorum...
Aytunç Ayper (itunch)

pars1994

• **
  • 155
  • Yer: İstanbul
Ynt: İlk Ocağım
« Yanıtla #1 : 24 Şubat 2017, 00:33:27 »
Ellerine saglık hocam basıt ve bı o kadar guzel olmus ama uzun yapma sebebını merak ettım?  :-\

Aytunç Ayper(itunch)

• 351
  • itunch
« Yanıtla #2 : 24 Şubat 2017, 01:11:15 »
Teşekkürler,
İç hacim ölçüsü 13x12,5x52cm. Araştırdığım brülör ve ocak tasarımlarından edindiğim ölçüler doğrultusunda yaptım, yani ortalama bir ölçü ve tedarik ettiğim malzemeler ile bu ölçü çıktı.
Aytunç Ayper (itunch)

gokhand

• 1137
  • Meslek: Dış Ticaret
  • Yer: ankara
« Yanıtla #3 : 24 Şubat 2017, 05:21:53 »
Hayirli olsun. Sanki su vermekten ziyade dövme yapmak icin olan ocaklara benzemiş gibi. Yani silindirik bir tasarimda daha homojen isinma olabilirken bunda lokal isinma daha kuvvetli olur gibi sanki. Bide  ates tuglasinin omru cok uzun olmaz gibi geldi bana.bu tur divme ocaklarinda Seramik battaniye falan kullaniyorlar gordum ben

Gölge

• 1058
  • Sami
  • Meslek: Emekli
  • Yer: Manisa
« Yanıtla #4 : 24 Şubat 2017, 06:56:41 »
Eline sağlık, hayırlı olsun.

Aytunç Ayper(itunch)

• 351
  • itunch
« Yanıtla #5 : 24 Şubat 2017, 08:59:56 »
Hayirli olsun. Sanki su vermekten ziyade dövme yapmak icin olan ocaklara benzemiş gibi. Yani silindirik bir tasarimda daha homojen isinma olabilirken bunda lokal isinma daha kuvvetli olur gibi sanki. Bide  ates tuglasinin omru cok uzun olmaz gibi geldi bana.bu tur divme ocaklarinda Seramik battaniye falan kullaniyorlar gordum ben

Kullandığım tuğlalar alüminası yüksek tuğlalar, brülör alevinin vurduğu alt taraftaki tuğlalar daha yüksek alüminaya sahip, yan ve arka duvar daha düşük alüminaya sahip. Benim düşüncem hacim olarak geniş olduğu. Edindiğim bilgiler doğrultusunda gaz ocaklarında çeliği ısıtırken çeliği sabit tutmayıp yavaş hareketlerle ocağın (silindirik ve köşeli) içinde sürekli ileri geri gezdiriyoruz ve böyle homojen bir ısınma sağlıyoruz diye biliyorum, yanlışım varsa ustalar düzeltir sanırım. Teşekkürler...
Aytunç Ayper (itunch)

Aytunç Ayper(itunch)

• 351
  • itunch
« Yanıtla #6 : 26 Şubat 2017, 13:11:46 »
Demir lama ile brülör alevi ve ocağın denemesi.
Aytunç Ayper (itunch)

Gölge

• 1058
  • Sami
« Yanıtla #7 : 26 Şubat 2017, 18:10:05 »
Güzel olmuş işlevide daha güzel olur inşallah

burakergin

• 290
  • Meslek: kamu
  • Yer: Eskişehir,Kocaeli
« Yanıtla #8 : 27 Şubat 2017, 01:04:25 »
Hocam öncelikle ellerinize sağlık çok basit ve cok gorsel olmus, cok begendim. Ancak daha cok dovmemi calısacaksınız? Su vermek icinse icinin yuvarlak olmasi ve atesin direk bıçak üstüne gelmemesi daha iyi olur. Fikir olması amacıyla bendeki ocağı paylasiyorum ici yuvarlak alevler icinde daha homojen bir sekilde dagiliyor.

Aytunç Ayper(itunch)

• 351
  • itunch
« Yanıtla #9 : 27 Şubat 2017, 01:36:53 »
Teşekkür ederim beğenmenize. Dövme bıçak yapmayı düşünmüyorum. Haklısınız yuvarlak ocaklarda ısı daha homojen yayılıyor. Bende arada kaldım yuvarlık mı dikdörtgen mi diye ama sonuçta kararım bu oldu. Yanlış bir karar oldu sanırım. Birkaç deneme yaptım parçayı homojen bir şekilde ısıtmak için. Sürekli gezdirmem gerekiyor ileri ve geri. Harcadığım emek boşa gitti desenize :(
Aytunç Ayper (itunch)

« Yanıtla #10 : 28 Şubat 2017, 17:49:06 »
Ocakta ciddi anlamda emek ve de masraf var ancak, bu tür tavlama amaçlı ocakların silindirik olmasında yarar var ki alev her tarafı eşit ısıtabilsin. Kullanılacak brülörün verimli çalışabilmesi biraz da her tarafı eşit ısıtabilmesine bağlı. Ocağın içerisinde soğuk kalan bölgeler genel ortam sıcaklığını sürekli düşürme etkisi yapar ( sıcaklığın eşitlenmesi mantığı) bunun önüne geçmenin yollarından birisi ocak içi hacimsel geometri, diğeri hacim, bir diğer brülör gücü ve son olarak yalıtım malzemesi. Öncelikle sadece tuğla kullanımı çok fazla ısı kaybı anlamına gelir ki hem para hem zaman kaybına yol açar. Sadece seramik battaniye kullanmak bundan daha iyidir ama belli bir sürenin sonunda o da ömrünü koruyamayacaktır. Bunun yerine en iyisi, içeriye ( cehennemliğe) ince bir refrakter harçtan kalkan, bunun dışına da seramik battaniye ve en dışına koruyucu sac kullanmaktır. Eminim burada yapılanlara harcanan paradan daha az maliyeti olur. Bir diğer ayrıntı, ocağın iç geometrisi, silindirik olmasının avantajı var, köşeler olmadığından brülör alevini spiral şeklinde ocağa yönlendirebilirsiniz. Bunun için sadece brülörü monte ederken uygun açıyı vermek yeterli olacaktır. İç hacmi fazla tutmamak tavlama zamanını ve gaz sarfiyatını düşürür, buna dikkat etmekte önemli. Tüm bunların yanında, içerideki parçanın homojen tavlanması isteniyorsa, tavlamayı ocağın çerisine konulacak bir krom boru içerisinde yapmakta yarar var. Son olarak, sisteme bir de ucuz yollu termokupl ve sıcaklık göstergesi eklenirse ve bu eklenti ocağın optimum yerine yapılırsa tadından yenmez.

Aytunç Ayper(itunch)

• 351
  • itunch
« Yanıtla #11 : 28 Şubat 2017, 20:10:16 »
Sefa ustam teşekkür ederim yorumunuz için, en kısa zamanda silindirik bir ocağa başlıyorum.
Aytunç Ayper (itunch)

« Yanıtla #12 : 28 Şubat 2017, 20:12:47 »
Oradaki tuğlaları da bir başka seferde fırın yapımında kullanabilirsin veya kullanmak isteyen biri alıp değerlendirebilir  ;) .

Gölge

• 1058
  • Sami
« Yanıtla #13 : 28 Şubat 2017, 20:40:06 »
Silindir şekilli lpg tankından yapmak daha mantıklı, ancak keserken patlamaması için önlem alınması gerekir diye duymuştum. Ustalar daha iyi bilir ancak içine su doldurup kesiliyor diye duymuştum.
Ustalarımız daha iyi bilgi verirler.

« Yanıtla #14 : 28 Şubat 2017, 23:34:27 »
Soba kovası bu işi haydi haydi görür, LPG tüpüyle uğraşıp risk almaya hiç gerek yok bence.