Bir scandide ağız açısı ne olmalı?
Yanıt:
* O çelik dağ-bayır kullanımı için kaç dereceye bilenmeliyse o olmalı. D2 için ideal açının ne olduğunu bilmeye ihtiyaç var. (O çelik derken "o kalitedeki/koddaki çelik" demek istiyorum.)
* Ağız açısını belirlemede bıçağın eni yada kalınlığı hesaplara girmez. (Eğer kalınlık çok fazla diye bir sorun varsa bu ağızdan gerideki kısımda çözülür. Yani namlu çok kalın olup da scandiye uymazsa taşlama tipini değiştirirsiniz ağız yine aynı açıda kalır. Misal 30mm ende bir namlu 8mm de olur ama bunu scandi yaparsan hayal kırıklığına uğrarsın. Ancak bu bıçağı tam taşlama yaparsan o zaman sıkıntı olmaz.)
Peki D2 için ideal açı ne olmalı, neye bağlı?
* Kullanıma bağlı. Bizim durumda bu belli, dağ-bayır.
* D2'nin limitlerine bağlı. D2'nin bileme açısını azaltırken karbürlerin kopması yüzünden ağzın bozulmasını önlemek için ağız açısı daha yüksek tutulmalı. Ha neye göre yüksek tutulmalı? Küçük karbür tanelerine sahip olan çeliklere, yada karbür içermeyen çeliklerin minimum ağız aç.ısına nazaran yüksek tutulmalı.
Yani, başka bir scandi bıçağın ağız açısını aynen almamak gerek, önce o ağız açısı D2'ye uygun mu bakmak gerek.