Bıçak Sanatı - Forum

Scandi ağız açısı ne olmalı??

eran0707

• *
  • 35
  • Meslek: Öğrenci
  • Yer: Antalya
Scandi ağız açısı ne olmalı??
« : 21 Şubat 2017, 22:54:09 »
Merhaba bıçakseverler
Özgür Ulus Bey'den aldığım bu d2 profili için scandi ağız açmak istiyorum. İlk bıçağım olacağı için ağız açısının ne kadar olması gerektiğini bilemedim. Ağız açısı sanırım bıçağı hangi amaçla kullanacağım ile ilgili, bushcraft tarzı işler için diyebilirim. Yardım eder misiniz rica etsem? 😀
Uzunluk:22 cm
Kalınlık: 4 mm
Ağız genişliği 2,80 cm ~
« Son Düzenleme: 21 Şubat 2017, 23:01:02 Gönderen: eran0707 »

Huseyin KESKİN

• 574
  • Meslek: öğrenci
  • Yer: sivas/gürün(samsun)
Ynt: Scandi ağız açısı ne olmalı??
« Yanıtla #1 : 21 Şubat 2017, 22:59:17 »
Uatalarımız doğrusunu yazar ancak tek tarafı 12 13 derece bileylerseniz (toplamda 24 26 yapar)  yeterli olur diye düşünüyorum

borakent

• 527
  • Meslek: Psikolojik Danışman
  • Yer: Antakya
« Yanıtla #2 : 21 Şubat 2017, 23:31:50 »
Ben de 13 derece yapmıştım. Mora Robust'ın açısını hesapladığımda da 13 çıkmıştı.

eran0707

• *
  • 35
« Yanıtla #3 : 22 Şubat 2017, 00:44:41 »
Hmm teşekkürler🙂

Hakan Polat

• 248
  • Meslek: muhasebeci
  • Yer: izmir bayraklı
« Yanıtla #4 : 22 Şubat 2017, 13:53:39 »
Peki aynı bıçağın 5 mm kalınlık olan modeline de aynı açı mı uygulamalı?

eran0707

• *
  • 35
« Yanıtla #5 : 22 Şubat 2017, 14:27:48 »
Yeterli bilgim olmadığından 5mm için bi şey diyemeyeceğim ama 13 derece sanki belli bir standart gibi😀

omer.efe

• 398
  • Meslek: dreamer
  • Yer: Mersin
« Yanıtla #6 : 23 Şubat 2017, 00:04:57 »
https://www.bicaksanati.com/forum/index.php?topic=9189.0

linkte açı hesaplayıcımız var; istifade ediniz..

eran0707

• *
  • 35
« Yanıtla #7 : 23 Şubat 2017, 02:16:22 »
Ooo gerçekten çok iyi teşekkürler

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
« Yanıtla #8 : 23 Şubat 2017, 10:18:57 »
Bir scandide ağız açısı ne olmalı?

Yanıt:
* O çelik dağ-bayır kullanımı için kaç dereceye bilenmeliyse o olmalı. D2 için ideal açının ne olduğunu bilmeye ihtiyaç var. (O çelik derken "o kalitedeki/koddaki çelik" demek istiyorum.)
* Ağız açısını belirlemede bıçağın eni yada kalınlığı hesaplara girmez. (Eğer kalınlık çok fazla diye bir sorun varsa bu ağızdan gerideki kısımda çözülür. Yani namlu çok kalın olup da scandiye uymazsa taşlama tipini değiştirirsiniz ağız yine aynı açıda kalır. Misal 30mm ende bir namlu 8mm de olur ama bunu scandi yaparsan hayal kırıklığına uğrarsın. Ancak bu bıçağı tam taşlama yaparsan o zaman sıkıntı olmaz.)

Peki D2 için ideal açı ne olmalı, neye bağlı?
* Kullanıma bağlı. Bizim durumda bu belli, dağ-bayır.
* D2'nin limitlerine bağlı. D2'nin bileme açısını azaltırken karbürlerin kopması yüzünden ağzın bozulmasını önlemek için ağız açısı daha yüksek tutulmalı. Ha neye göre yüksek tutulmalı? Küçük karbür tanelerine sahip olan çeliklere, yada karbür içermeyen çeliklerin minimum ağız aç.ısına nazaran yüksek tutulmalı.

Yani, başka bir scandi bıçağın ağız açısını aynen almamak gerek, önce o ağız açısı D2'ye uygun mu bakmak gerek.
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

eran0707

• *
  • 35
« Yanıtla #9 : 23 Şubat 2017, 19:31:16 »

Yanıt:
* O çelik dağ-bayır kullanımı için kaç dereceye bilenmeliyse o olmalı. D2 için ideal açının ne olduğunu bilmeye ihtiyaç var. (O çelik derken "o kalitedeki/koddaki çelik" demek istiyorum.)
* Ağız açısını belirlemede bıçağın eni yada kalınlığı hesaplara girmez. (Eğer kalınlık çok fazla diye bir sorun varsa bu ağızdan gerideki kısımda çözülür. Yani namlu çok kalın olup da scandiye uymazsa taşlama tipini değiştirirsiniz ağız yine aynı açıda kalır. Misal 30mm ende bir namlu 8mm de olur ama bunu scandi yaparsan hayal kırıklığına uğrarsın. Ancak bu bıçağı tam taşlama yaparsan o zaman sıkıntı olmaz.)

* D2'nin limitlerine bağlı. D2'nin bileme açısını azaltırken karbürlerin kopması yüzünden ağzın bozulmasını önlemek için ağız açısı daha yüksek tutulmalı. Ha neye göre yüksek tutulmalı? Küçük karbür tanelerine sahip olan çeliklere, yada karbür içermeyen çeliklerin minimum ağız aç.ısına nazaran yüksek tutulmalı.

Yani, başka bir scandi bıçağın ağız açısını aynen almamak gerek, önce o ağız açısı D2'ye uygun mu bakmak gerek.

Güzel bir paylaşım olmuş teşekkür ediyorum 😊

Sait

• 349
  • Meslek: Tıbbi Satış Mümessili
  • Yer: Bursa
« Yanıtla #10 : 10 Mayıs 2017, 13:44:22 »
Scandi ağız bir bıçağa başlayacağım 4mm et kalınlığı var illaki taşlama eşiği dar mı olmalı geniş taşlama yapılırsa scandi açılamaz mı mantıken olmama gibibi durum  düşşnemiyorum fikirlerinizi bekliyorum.

Huseyin KESKİN

• 574
  • Meslek: öğrenci
  • Yer: sivas/gürün(samsun)
« Yanıtla #11 : 10 Mayıs 2017, 18:39:57 »
2. bir ağız açılabilir sıkıntı olmaz bıçağın ucunu ısıl işlem öncesi 0.5 mm ile 1 mm arasında bırakın ısıl işlem sonunda ister convex ister scandi açın  :)

eran0707

• *
  • 35
« Yanıtla #12 : 11 Mayıs 2017, 01:49:12 »

Yanıt:

Teşekkür ediyorum

eran0707

• *
  • 35
« Yanıtla #13 : 11 Mayıs 2017, 01:54:03 »
yeni bir d2 ye başladım. ama bu sefer açı hesaplamayla uğraşmadım.ağzın tam ortasını bulup işaretledim ve yanağın her iki tarafından da eşit bir şekilde eğe yardımıyla ağız açtım.bu şekilde yapınca dış bükey bir ağız elde ettim. açılan ağız benim hoşuma gitti ancak performans açısından nasıl olur bilemem.ısıl işleme gönderdim bakalım sonuç nasıl olacak

eran0707

• *
  • 35
« Yanıtla #14 : 11 Mayıs 2017, 02:01:54 »
1

eran0707

• *
  • 35