Süt çok değişik amaçlı kullanılan bir besin maddesidir. Sütten süt taşı (milk pearl/ süt incisi) denilen plastik benzeri sert ve dayanıklı bir maddede elde etmek mümkündür. Büyük dedemin 93 harbinden sonra Dağıstan'dan getirdiği tesbihler vardır. Bu tesbihlerin peynirden yapıldığını söylermiş. Ozaman bunu çok garipserdim. İlginçtirki bu tespihler hala sapa sağlam ve eskidikçe daha güzelleşiyor. Bir televizyon proğramında (çocuk kanalı) ilk defa gördüm süte sirke karıştırıp sütün çökmesi sağlanıyor ve bu madde istenilen şekil kalıp veya daha değişik araçlarla verilerek kurutuluyor. Ozaman peynirden tespihin sırrına vakıf olduğumu anladım. hatta dişimdeki çürük için bir deneme yaptım ama ağzımda bu madde kurumadı

e nihayetinde peynir. Hatta fransada bir kuyumcu bu maddeyi takı tasarımda kullanıyor. Bu yazıda yapılışı ve hangi alanlarda kullanıldığına dair ipuçları bulabilirsiniz. Hatta bir blogda bir abla kolay peynir yapımı başlığıyla bu maddeyi yapıyor besleyici yönü varmı bilmem. inşaallah yediğinde midesinde sertleşmez

Tasarımın izin verdiği ölçüde bu maddeyi bıçaklarımız için kullanabiliriz. Fildişi görünümlü bıçak sapları

Malzemeler;
1 l süt
MMarkette satılan adi Sirke 1 çay bardağı
Hakiki sirke 1,5 - 2 çorba kaşığı
boya (toprak bazlı organik boya, kına, gıda boyası)
süzek
tencere
ocak
Şimdi bir video seyredelim nasıl yapıldığına dair.
Sütten Pilastik Yapımı >>>Yapımı:
Süt ısınana kadar karıştırınız. sonra 2 çorba kaşığı sirke eklenerek karıştırmaya devam ediniz. Daha sonra süt lor kıvamında tortulaşmaya başlayacak. Tepkime bittiğinde yani katı ksım ile yoğurt suyu kıvamındaki yeşilimsi kısım belirince süzek ile süzünüz ve bir havlu yardımı ile elde ettiğimiz peynirin suyunu iyice alınız. önceden oluşturduğumuz forma göree bir şekil verebilir ve bir kalıp yardımıyla istediğimiz formu oluşturduktan sonra kurumaya bırakınız. Arzu eden arkadaşlar renklendirme yapabilir. gıda boyasını sirkeyle birlikte karıştırırsanız süt taşı boyalı olacaktır. Kına koyarsanız zamanla rengi kızaracaktır.
Ayrıntılı yapılışı (ingilizce) >>> Yapıalbilecekleri anlatan bir makale >>>Fransa'da bu plastikten yapılan takı tasarımları hakkında bir haber alıntısı

| Fransa'da bir tasarım firması, sütten 'takı' üretmeye başladı. Duende adlı firma, süte sirke karıştırarak, sütün eçirisindeki bir çeşit fosfoprotein olan Kazeinin sertleşerek plastik haline dönüşmesini sağlıyor. Sertleşen süt, daha sonra istenen şekilde işleniyor ve boyanıyor. Yetkililer, süttenn yapılan kolye, broş, bilezik ve küpe gibi takıların bu yıl sonralarına doğru sergileneceğini kaydediyor.

|
Ansiklopedik bilgi için
Tıklayınız >>> ve
2. Tıklayınız >>>Araştır >>>