Bıçak Sanatı - Forum

440c ve sld denemeleri

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
  • Yer: Bodrum
Ynt: 440c ve sld denemeleri
« Yanıtla #20 : 23 Nisan 2011, 09:48:57 »
Açıkçası bu tür kalıp çeliklerinde (D2 dahil) boyutsal kararlılık en ön plandadır, bu açıdan baktığımızda bıçak yapaken ısıl işlemde yamulma-bükülmeden fazla korkmadan üretim yapabilmek anlamında güzel çelikler. Ancak aşınma direnci anlamında gördüğüm kadarıyla (http://www.hitachimetals.com/product/specialtysteel/toolsteel/doc/SLD-Magic.pdf) D2'ye göre daha düşük ama mukavemeti daha yüksek. Onun dışında pek bir fark yok. Belki D2'nin pek kullanılmadığı büyükçe bıçaklarda bu gidebilir ama açıkçası bıçak çeliği olarak D2 yerine bunu tercih etmemi gerektirecek ahım şahım bir fark yok. Kalıp çelikleri yerine mesela A2 gibi ya da toz metalurjik çelikler gibi çeliklere yönelmek ya da sırf bıçak yapımı için üretilmiş AEB-L veya Sandvik 15C27 gibi çeliklere yönelmek daha mantıklı. Yine de eğer ülkemizde bulunabilen bir çelikse bu SLD ve D2'den daha uygun fiyatlıysa kesinlikle güzel olur...

Kipmen Sanat web sitesi

emin albayrak

• 3909
  • Meslek: grafik tasarımcı - 1979
  • Yer: istanbul / üsküdar
« Yanıtla #21 : 23 Nisan 2011, 09:50:05 »
uzatmıyorum, tebrik ediyorum kardeşim :2up :2up

kabza olayı sende kemale ermiş gibi artık... bence artık yavaş yavaş iki farklı ahşap/malzeme ile kabzalar yapmayı denemelisin ;)
testinin içinde ne varsa, dışına da o sızar...

www.instagram.com/mim_emin/

« Yanıtla #22 : 23 Nisan 2011, 10:48:34 »
Geçtiğimiz aylarda Antepten getirttiğimiz K100 veya diğer deyişle D3 malzemeden arkadaşlar elimden kaptılar :( onlardan şimdilik iki bıçak yaptılar ve geçtiğimiz hafta ısıl işlemini yaptık, ortaya çıkan sonuç gerçekten tatmi edici. meneviş sonrası sertlik 61 HRc.

ozgurozdemir

• *
  • 1
  • Meslek: elektrik teknisyeni
  • Yer: İst. sancaktepe-1978 0RH+
« Yanıtla #23 : 23 Nisan 2011, 17:52:05 »
uzatmıyorum, tebrik ediyorum kardeşim :2up :2up

kabza olayı sende kemale ermiş gibi artık... bence artık yavaş yavaş iki farklı ahşap/malzeme ile kabzalar yapmayı denemelisin ;)

eyvallah kardeşim sağ olasın ama 2 renkli olarak pek hoşlaşmıyorum belki boynuz +ceviz karması mantıklı olur .
GÖLGEDE YÜRÜYENİN GÖLGESİ OLMAZ

ugurcan_20

• 1232
  • Uğurcan Köylü 1995
  • Meslek: Öğrenci
  • Yer: Denizli
« Yanıtla #24 : 23 Nisan 2011, 18:37:17 »
Abi geçenlerde bir bıçakda görmüştüm adam 1 cmlik iki ahşabı birbirine yapıştırıyor öylece bıçağa takıp zımparalıyor bitmiş hali çok güzel oluyor.Resimini bulursan eklerim.

Saygılar...

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
« Yanıtla #25 : 23 Nisan 2011, 19:41:18 »
Abi geçenlerde bir bıçakda görmüştüm adam 1 cmlik iki ahşabı birbirine yapıştırıyor öylece bıçağa takıp zımparalıyor bitmiş hali çok güzel oluyor.Resimini bulursan eklerim.

Saygılar...

Bunlar mı?
http://www.fiddlebackforge.com/Gallery.cfm

Kipmen Sanat web sitesi

ugurcan_20

• 1232
  • Uğurcan Köylü 1995
« Yanıtla #26 : 23 Nisan 2011, 19:44:42 »

Saygılar...

Bunlar mı?
http://www.fiddlebackforge.com/Gallery.cfm

Evet Emre ustam bunlar.  :2up  Aranızda böyle bir sapı deneyen var mı?

Saygılar...

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
« Yanıtla #27 : 23 Nisan 2011, 20:49:53 »
Bana kontrplağı çağrıştırıyor  ::)
yatay lamineyi sevemedim, kabza biçimleri hoş ama...

Kipmen Sanat web sitesi

ugurcan_20

• 1232
  • Uğurcan Köylü 1995
« Yanıtla #28 : 23 Nisan 2011, 20:58:47 »
Benim gördüğüm bıçakda turuncu mikarta iç tarafa geliyordu dışada cevize benzer bir ahşap yapıştırmıştı.Kabza bu bıçaklar gibi değildi dıştaki ceviz sanki mikartanın içine gömülüymüş gibi görünüyordu.Ceviz Emin abinin yaptığı bıçakdaki kabza gibi görünüyordu;

Saygılar...

ugurcan_20

• 1232
  • Uğurcan Köylü 1995
« Yanıtla #29 : 23 Nisan 2011, 21:15:08 »

Sadece bu açıdan fotoğrafını bulabildim. :)

Saygılar...

yusuf biçer

• *
  • 1415
  • Meslek: sanat tarihçi
  • Yer: osmaniye
« Yanıtla #30 : 23 Nisan 2011, 21:16:18 »
elinize sağlık kabze harika
Yusuf BİÇER / Adana 1974
Susuyorsak zannetme ki korkudan; saygıdan...edepten...

ozgurozdemir

• *
  • 1
« Yanıtla #31 : 23 Nisan 2011, 23:00:07 »
elinize sağlık kabze harika

eyvallah sağ olasın 

ozgurozdemir

• *
  • 1
« Yanıtla #32 : 23 Nisan 2011, 23:03:03 »
yani bir düzüne micarta denemem oldu fakat bir türlü başarıya ulaşamadım ama genelde polyester kullandım gayet güzel sertleşme var fakat içleri hep kuru cıkıp dağılıyor ondan dolayı micarta olayına girmeyi şu an için düşünmüyorum elimde dışarıdan getirdiğim micarta ivory gibi malzemeler var onlarla bant zımpara makinesi bittiğinde birşeylet yapmayı planlıyorum altlarına kırmızı spacer koyarım  bakalım hayırlısı ile inşallah

ozgurozdemir

• *
  • 1
« Yanıtla #33 : 24 Nisan 2011, 11:20:25 »
Açıkçası bu tür kalıp çeliklerinde (D2 dahil) boyutsal kararlılık en ön plandadır, bu açıdan baktığımızda bıçak yapaken ısıl işlemde yamulma-bükülmeden fazla korkmadan üretim yapabilmek anlamında güzel çelikler. Ancak aşınma direnci anlamında gördüğüm kadarıyla (http://www.hitachimetals.com/product/specialtysteel/toolsteel/doc/SLD-Magic.pdf) D2'ye göre daha düşük ama mukavemeti daha yüksek. Onun dışında pek bir fark yok. Belki D2'nin pek kullanılmadığı büyükçe bıçaklarda bu gidebilir ama açıkçası bıçak çeliği olarak D2 yerine bunu tercih etmemi gerektirecek ahım şahım bir fark yok. Kalıp çelikleri yerine mesela A2 gibi ya da toz metalurjik çelikler gibi çeliklere yönelmek ya da sırf bıçak yapımı için üretilmiş AEB-L veya Sandvik 15C27 gibi çeliklere yönelmek daha mantıklı. Yine de eğer ülkemizde bulunabilen bir çelikse bu SLD ve D2'den daha uygun fiyatlıysa kesinlikle güzel olur...

fiyatları öğrenmeye calışırım birde uddeholmun 2379 benzeri celiği var eğer onunda sac olarak üretimi varsa onu da sorarım ama uddeholm hepsinden pahallıolacağı kesindir nihayetinde böhler ile ortaklar :) ck75 e 4,50 euro +kdv cekmişlerdi  :D

ozgurozdemir

• *
  • 1
« Yanıtla #34 : 24 Nisan 2011, 11:23:37 »
dün  işten eve geldiğimde yarım saat lik bir çalışma sonucunda bunu yaptım yapış amacım sadece ahşap yontmak olsun diye cıkardım
ama atlas zımparanın hakkını vermek lazım atlas böyle ise said nasıldır tahmin bile edemiyorum .diğer zımparalara boşa para harcamışız  ;)

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
« Yanıtla #35 : 24 Nisan 2011, 16:58:21 »
Yarım saatte bunu çıkarıyorsan Özgür hiç bant zımparaya ihtiyacın yok galiba  ;) Çok hoş bir tip, nerdeyse bir aynısını yaptıydım dün ben de ..

Kipmen Sanat web sitesi

ozgurozdemir

• *
  • 1
« Yanıtla #36 : 24 Nisan 2011, 17:55:55 »
olurmu ustam yahu deneyeyim dedim streste yoktu  makina takımın matkap ucunu almıştım bütün delikleri deldim bana mısın demedi profili matkapla cukardım gerisi atlas zımpara
:)

kalp kalbe karşıymış demek ki :) aynı profili cıkardığımıza göre
bant zımparayı yapmam gerekiyor
eş dost akraba bıcak görsün kaç gündür birşey yapamıyorum elim ayağım titremeye başladı :)

« Yanıtla #37 : 24 Nisan 2011, 22:16:58 »
Aklın yolu birdir derler ;) ikinizede kolay gelsin diyeyim o zaman, Özgür eline sağlık çok işlevsel duruyor.

tarpoon

• 4739
« Yanıtla #38 : 24 Nisan 2011, 22:36:47 »
sonunda ufak bırtane yapmıssın ;)  elıne sağlık Özgür
“ İnsanları kandırmak, kandırılmış olduklarına ikna etmekten daha kolaydır ”    :)

ozgurozdemir

• *
  • 1
« Yanıtla #39 : 24 Nisan 2011, 22:56:13 »
oda ufak sayılmaz  :D  20 cm