Bıçak Sanatı - Forum

bıçak ile batonlama

emin albayrak

• 3909
  • Meslek: grafik tasarımcı - 1979
  • Yer: istanbul / üsküdar
bıçak ile batonlama
« : 06 Şubat 2017, 12:40:34 »
dağ bayır bıçaklarının sağlamlığını göstermek için yapılan testlerin çoğunda da gördüğümüz batonlama hareketini nedense pek doğru bulmuyorum. elimde bir bıçağım olsa, onu bu şekilde riskli bir kullanıma sokar mıyım emin değilim. buna alternatif olacak şekilde ağaçtan kama yapıp onunla kütükleri yaran videolar gördüm ama o da bana çok efektif gelmedi. batonlamadaki amaç, kütüğü ortadan ikiye bölmek ve genelde içindeki kuru bölgeye ulaşmak. baltanın olmadığı ve bıçağı da riske etmeyeceğimiz durumlarda alternatif olarak ne yapılabilir?

kama ile yarma örneği
https://www.youtube.com/watch?v=vJS1SepHop0

testinin içinde ne varsa, dışına da o sızar...

www.instagram.com/mim_emin/

borakent

• 527
  • Meslek: Psikolojik Danışman
  • Yer: Antakya
Ynt: bıçak ile batonlama
« Yanıtla #1 : 06 Şubat 2017, 13:00:56 »
Videodaki adamın anlatımına çok güldüm. Eskiden karısını döven adamlarla bıçağını döven adamları bir tutmuş ;D Benim çözümüm hor kullanmaktan sakınmayacağım ikinci bir bıçak taşımak. Teknik anlamda bir yenilik değil tabi ki bu. Mora robust model bıçağımı bu gibi  işler için kullanıyorum. Ucuz ve sağlam, başına bir iş gelirse pek üzüleceğim bir şey değil.

cem eser

• 752
  • Meslek: Öğretmen
  • Yer: Ereğli/KONYA
« Yanıtla #2 : 06 Şubat 2017, 15:28:28 »
   Emin Bey Batonlamanın sabit namlu bir bıçağa  zararı olacağını düşünmüyorum.Sonuçta bıçak darbeyi sert bir cisimden almıyor.Ahşap bir malzeme ile vurulduğu sürece bir sorun yok. Tabiki bunları bıçağınızın  sağlıklı bir ısıl işlemden geçtiğini düşünerek söylüyorum.Bu yaz kendi yaptığım bıçak ile (çelik 4116) bacak kalınlığındaki odunları yardım.Hiç bir sorun olmadı.Ama  sökülüp takılabilir küçük bir baltanın yanınızda olası her zaman için bir avantaj.
Bir avuç toprak,birazda suyum ben.
Neyimle övüneyim,işte buyum ben.

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9541
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
« Yanıtla #3 : 06 Şubat 2017, 16:30:34 »
Video için teşekkürler.  :2up

Bıçağınıza batonlayacak kadar güvenebilin, bıçağınızı iyi seçin, onun sınırlarını bilin ve batonlamaktan da videodaki dayı gibi kaçının derim.

Ben şahsen batonlama ile bıçak kırdım. O nedenle insanın tadının bıçak kırınca nasıl kaçtığını biliyorum. Bu tecrübemin ışığında hem bıçaklarımı batonlamadan zarar görmesin diye düşünerek yapıyorum hem de insanlara da aynen bu dayının yaptığı gibi ahşaptan kama yaparak kaçınmalarını söylüyorum. Yapanı ve yapılış ayrıntılarını bilmediğim bıçaklara ise sınırlarını bilemediğim için aynı görüntüdeki bildiğim bir bıçağa güveneceğim kadar güvenmiyorum.

Bu videodaki ikinci mesajı da ıskalamayın derim. Mümkün mertebe testere de bulundurun.
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

halit

• **
  • 90
  • Meslek: p.v.c kapı pencere sistemleri
  • Yer: K.maraş / Elbistan
« Yanıtla #4 : 17 Şubat 2017, 10:59:42 »
https://www.youtube.com/watch?v=TSVs2LCZ-TQ

güzel bir bilgi kaynağı olmuş izlemenizi tavsiye ederim farklı çeliklere yapılan deneyler

Aytuğ Talha

• 236
  • Hattat-Kemankeş..
  • Meslek: İnşaat Mühendisi
  • Yer: Amasya
« Yanıtla #5 : 17 Şubat 2017, 11:17:55 »
Ben de yaş pelit kütüğünü batonlarken Gerber Ultimate bıçağımın çekiç kısmı kırılmıştı. Eylem Ustamın dediği gibi tat kaçıran bir durum. Ortalama bilek kalınlığındaki ağaçlarda yine bıçaklarımı kullanıyorum ama kuru ve daha kalınlarında nacak kullanmaya çalışıyorum.

merter

• 374
  • Meslek: elk teknikeri
  • Yer: kocaeli
« Yanıtla #6 : 14 Nisan 2017, 22:05:41 »
 Geçen kampta, arkadaş benim d2 den yaptığım bıçağı istedi odun kıracakmış. Ben yatıyordum verdim bıçağı. Bacağım kalınlığındaki meşe odunlara tam 40 dk girişti bıçağın arkasına baltayla vurarak. Sonuç baltanın sırtında ezikler göçükler. Hatta balta bile yamulmuş. Bıçak mı ? onda bir iki çizik sadece  :) Bu işkence sonunda bıçağın koldaki kılları hala kestiğini görünce ağzı açık kaldı.

roger

• **
  • 67
  • Meslek: serbest meslek
  • Yer: ankara
« Yanıtla #7 : 01 Mayıs 2017, 22:15:02 »
Geçen kampta, arkadaş benim d2 den yaptığım bıçağı istedi odun kıracakmış. Ben yatıyordum verdim bıçağı. Bacağım kalınlığındaki meşe odunlara tam 40 dk girişti bıçağın arkasına baltayla vurarak. Sonuç baltanın sırtında ezikler göçükler. Hatta balta bile yamulmuş. Bıçak mı ? onda bir iki çizik sadece  :) Bu işkence sonunda bıçağın koldaki kılları hala kestiğini görünce ağzı açık kaldı.

Baltayla vurmak yerine, başka bir dal parçasıya vurarak çok rahatça  ve zarar vermeden çözebilirsiniz.İnternette baton yapımları mevcut.  :)