Bıçak Sanatı - Forum

Günün ganimeti daire testere

Onur TAŞKIRAN

• 175
  • Meslek: Matematik Öğretmeni
  • Yer: Bursa
Günün ganimeti daire testere
« : 18 Ocak 2017, 17:45:29 »

Epeydir 1.5 mm kalınlığındaki dairesel beton testereleriyle çalışıyorum, karbon çeliği ile çalışmak gerçekten çok büyük keyif. Bıçağın her aşamasını kendim yapabiliyor olmam büyük haz veriyor. Epeydir kafamda ortalığı dolaşıp biraz daha kalın olan marangozlardaki yatay dairesel testere bıçağı hurdası aramak vardı, bugüne kısmetmiş. Çok zor olmadı, en yakınımdaki mobilyacıdan bir tane buldum, gerçi isterken ''nabacan sen bunu, manyak mıdır nedir yav'' mealinde bakışlara maruz kaldım ama takmadım pek tabi ki :))

Velhasıl 24cm çapında ve 2.5 mm kalınlığı olan bu batı almanya üretimi (görünmüyor ama üzerinde west germany yazıyor) testereyi buldum. Malzeme olarak genelde L6 ve 80Crv2 kullanıyor diye okumuştum suyunu verirken öyle farzedip mi su vereyim yoksa detay bilgisi olan varsa bu testerelerle alakalı yorumlarınız almayı çok isterim. Çünkü bu testerelerden daha fazla bulup kullanmayı düşünüyorum. Teşekkürler hepinize şimdiden.

Muzaffer

• 133
  • Meslek: Esnaf
  • Yer: Kayseri
Ynt: Günün ganimeti daire testere
« Yanıtla #1 : 18 Ocak 2017, 18:19:05 »
Ben de dün iki tane aldım. Biri 60 Cm diğeri 40 cm gibi. Daha 4 tane vardı ama almadım.
Bakalım bende dövmeye başlamadan önce (ekipmanları tamamlamaya çalışıyorum) kesip eğeyle bir bıçak yapmaya çalışacağım.

yunus_cbn

• 1147
  • Yer: Manisa
« Yanıtla #2 : 18 Ocak 2017, 18:28:30 »
Size katılıyorum karbon CANDIR  :2up
Beni bu guzel havalar mahvetti

Osman Kurt

• 6285
  • Yer: İstanbul / Gaziosmanpaşa
« Yanıtla #3 : 18 Ocak 2017, 18:40:20 »
Hayırlı olsun.Ucu elmas kaynaklı testerelerin gövdeleri daha alt karbonlu çeliklerde olabilir hepsine 80crv2 olarak bakmayın.Kıvılcım testi en azından bir miktar fikir verebilir yapmanızı tavsiye ederim.
Bizim silahımız bilgidir, ve mermiler ise sözlerimiz. Lakin kurşun geçirmezmiş, sizin beyinleriniz.
İstanbul / Gaziosmanpaşa
Bütün ümidim gençliktedir.
Mustafa Kemal ATATÜRK
Instagram

Onur TAŞKIRAN

• 175
« Yanıtla #4 : 18 Ocak 2017, 19:04:56 »
Yabancı forumlarda da araştırdım biraz, genel kanı %0,5 - %0,7 karbon içeren çelikler olduğu yönünde. Bence yeterli , üstelik bedava denemeye değer.

bilginkaraduman

• 81
  • Meslek: Serbest
« Yanıtla #5 : 18 Ocak 2017, 19:11:44 »
İlk bıçağımı bende bu testereden yaptım. Suyunu Mangalda saç kurutma makinası ile ısıtarak vermiştim. Eğe testinden geçtikten sonra bıçağı tamamladım. Şimdi kullanıyorum mutfakta. Fakat tek sorun paslanma eğilimi biraz fazla.
Kolay gelsin.

Onur TAŞKIRAN

• 175
« Yanıtla #6 : 18 Ocak 2017, 19:15:58 »
Hayırlı olsun.Ucu elmas kaynaklı testerelerin gövdeleri daha alt karbonlu çeliklerde olabilir hepsine 80crv2 olarak bakmayın.Kıvılcım testi en azından bir miktar fikir verebilir yapmanızı tavsiye ederim.

Teşekkür ederim Osman bey, şu kıvılcım testini bir deneyeceğim ama anlayabileceğimden şüpheliyim :) En azından karbon oranı hakkında fikir verir dediğiniz gibi, bakalım becerebilirsem.

Onur TAŞKIRAN

• 175
« Yanıtla #7 : 18 Ocak 2017, 19:20:55 »
Ben de dün iki tane aldım. Biri 60 Cm diğeri 40 cm gibi. Daha 4 tane vardı ama almadım.
Bakalım bende dövmeye başlamadan önce (ekipmanları tamamlamaya çalışıyorum) kesip eğeyle bir bıçak yapmaya çalışacağım.

Valla büyüklerden bulursam bende şef bıçağı yapmak istiyorum ama nasip, denk gelmedi daha.

Onur TAŞKIRAN

• 175
« Yanıtla #8 : 18 Ocak 2017, 19:22:49 »
İlk bıçağımı bende bu testereden yaptım. Suyunu Mangalda saç kurutma makinası ile ısıtarak vermiştim. Eğe testinden geçtikten sonra bıçağı tamamladım. Şimdi kullanıyorum mutfakta. Fakat tek sorun paslanma eğilimi biraz fazla.
Kolay gelsin.

Ben ilk bıçaklarımı 4116 ve D2 den yaptım ama suyunu ben vermedim doğal olarak. Sonra 2-3 tane çakı yaptım karbon çeliğinden ve aşık oldum, günlük kullandığım çakım karbon celiğinden ve haftalardır kullanıyorum kağıt, ip, ağaç kesiyorum ama hala kollarımı tıraş ediyor. Nasıl bir keyiftir anlatamam :)

Şeref Acar

• *
  • 1599
  • Yer: sarıyer
« Yanıtla #9 : 18 Ocak 2017, 19:58:48 »
Güle güle kullanın
Hurda malzeme hem geri dönüşüm hem de maliyet açısından çok iyi
Kolay gelsin

gokhand

• 1137
  • Meslek: Dış Ticaret
  • Yer: ankara
« Yanıtla #10 : 18 Ocak 2017, 20:01:40 »
80crv2 olanları ucunda Tungsten carbid kaynaklı olmayanları tranjer denilen testereler bunlar değil .bunlar genelde nikel alaşımlı Çelikler sertlikten ziyade üzerindeki kesici taşımak için uygun

alpaha

• 88
  • Meslek: mobilya dekorasyon
  • Yer: Kastamonu
« Yanıtla #11 : 18 Ocak 2017, 21:00:06 »
Mobilyacıyım bu testerelerle işimiz. Bu marka çok iyi değildir. En iyisi freud dur. 3 profili yağ ile su verirken çatlattım. Herşeyi yaptım. Ağzını açtım şalama ile 800-900 derece arasında ısıtıp ince yağ ile su verirken yağa daldırıyorum yağın içinden çıt sesi ve bütün emek ziyan.

Erdem Kırca

• 859
  • Meslek: İşçi
  • Yer: Kocaeli
« Yanıtla #12 : 18 Ocak 2017, 23:04:57 »
Üzerinde hm 2808 yazıyor google'a yazınca pferd çıkıyor  ::)
Ne insanlar gördüm üzerinde elbise yok. Ne elbiseler gördüm içinde insan yok. Mevlana

Onur TAŞKIRAN

• 175
« Yanıtla #13 : 19 Ocak 2017, 01:25:45 »
Mobilyacıyım bu testerelerle işimiz. Bu marka çok iyi değildir. En iyisi freud dur. 3 profili yağ ile su verirken çatlattım. Herşeyi yaptım. Ağzını açtım şalama ile 800-900 derece arasında ısıtıp ince yağ ile su verirken yağa daldırıyorum yağın içinden çıt sesi ve bütün emek ziyan.

Markası okunmuyor hocam üstünde ama batı almanya yazdığına göre en 20-30 yaşında en az, burdan da belki L6 falan kullanmış olabilirler diye düşünüyordum ya da en azından kötü bir çelik kullanmamışlardır dedim ama nasip artık denemek lazım olmadı bir parça kesip denerim ısıl işleme geliyor mu falan diye, artık sonra bıçak işine başlarım.

Onur TAŞKIRAN

• 175
« Yanıtla #14 : 19 Ocak 2017, 01:26:54 »
Üzerinde hm 2808 yazıyor google'a yazınca pferd çıkıyor  ::)

Bende arattım hocam ama bulamadım faydalı bişey, pferd çıkıyor ama yuvarlak delik delme uçları falan alakası var mı bilemiyorum benim testere ile.

Muzaffer

• 133
« Yanıtla #15 : 19 Ocak 2017, 08:38:49 »

Valla büyüklerden bulursam bende şef bıçağı yapmak istiyorum ama nasip, denk gelmedi daha.

Bugün fotoğraflrını atayım da gör =]

Muzaffer

• 133
« Yanıtla #16 : 19 Ocak 2017, 10:15:32 »
Bahsettiğim testereler bunlar. Üzerlerinde germany yazıyor diğer yazıları okuyamadım.

« Yanıtla #17 : 19 Ocak 2017, 10:28:37 »
Bunlar 80CrV2 dir. Yumuşatma tavlaması gerekir.

Onur TAŞKIRAN

• 175
« Yanıtla #18 : 19 Ocak 2017, 10:34:03 »
Kolay gelsin.

Bilgin bey nerdeyse bütün karbon çeliklerinin paslanma eğilimleri fazla aslında, belki biraz fazla krom içerenler nispeten daha yavaş paslanıyordur ama benim paslanmasın diye bir derdim yok zaten. Şu patina denilen olayı çözünce o kadar büyük sıkıntı olmadığını anlıyorsunuz. Bir de ben bıçaklarıma bakmayı okşamayı seven bir adamım o yüzden dert değil yeter ki güzel sertlik alsın, iyi ağız tutsun gerisi çok önemli değil.

Onur TAŞKIRAN

• 175
« Yanıtla #19 : 19 Ocak 2017, 10:35:53 »
Bahsettiğim testereler bunlar. Üzerlerinde germany yazıyor diğer yazıları okuyamadım.

Muzaffer hocam gerçekten özendim bak şimdi ya, bunların uçları karbide değil muhtemelen seninkilerin çeliği daha iyidir diye düşünüyorum yazılanlara göre. Hayırlı olsun güle güle kullan, peki bunları kimden bulabiliriz bıçkıcılardan mı buldunuz bunları böyle tomruk falan kesen?