Bıçak Sanatı - Forum

Susuz ve Sapsız..

DUMRU

  • Hüseyin DUMRU 1982
  • ***
  • 1025
    • www.bozkirgezgini.com
  • Meslek: Eczane teknisyeni
  • Yer: Konya/Bozkır
Susuz ve Sapsız..
« : 20 Nisan 2011, 08:51:48 »
Merhabalar.

İlk bıçağımın sapını henüz tamamlamamışken ikinci bıçağa başlayan benden ham bıçak profili. Fikir almak için paylaşıyorum.

Şu an elimde, ham bıçak, eğe, meşe kökünden 5*1*12,5 cm boyunda bir parça ve ortası kesilmiş tedavülden kalkmış 1 tl var:)










Sap için elimdeki meşe profilini ikiye bölüp yanlara yapıştırmak yada daha kalın bir tek parçanın içine monte etmek arasında kararsızım. Ve meşem iyice kuruduğu için artık matkap bile zor deliyor. Delerken ucu yanıyor.:)


Buda konuya renk katsın:)



Yiğidin harman olduğu yerde doğmuşsam. Şu Uluçay'dan su içmişsem.. Namerdin sofrasına bağdaş kurup oturmam. Hüseyin DUMRU

emrekipmen

  • *****
  • 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
  • Yer: Bodrum
Ynt: Susuz ve Sapsız..
« Yanıtla #1 : 20 Nisan 2011, 09:14:03 »
Para fikri çok ilginç olmuş, iyi gidiyorsun bence  :2up Bir tek bıçağın sırtının balçaktan daha yüksek olması dikkatimi çekti, ya balçağı yükseltmeli ya da bıçağı daraltmalı, seçenekler bunlar...
Elindeki 5*1*12 cm parça bu bıçağa yetmeyecek korkarım, bunun yerine daha kalın veya geniş bir parça bulsan süper olur.. Eğer saplama kuyruk yapacaksan kuyruğu en arkaya doğru giderek incelir hale getirmende fayda var.

Kipmen Sanat web sitesi

DUMRU

  • Hüseyin DUMRU 1982
  • ***
  • 1025
    • www.bozkirgezgini.com
  • Meslek: Eczane teknisyeni
  • Yer: Konya/Bozkır
Ynt: Susuz ve Sapsız..
« Yanıtla #2 : 20 Nisan 2011, 09:38:15 »
Sapı vidalamayı düşündüğüm için düz yapmıştım. Vidasız yahut perçinsiz tutar mı ?
Birde başka ne tür ağaçlardan iyi sap malzemesi olur ?
Yiğidin harman olduğu yerde doğmuşsam. Şu Uluçay'dan su içmişsem.. Namerdin sofrasına bağdaş kurup oturmam. Hüseyin DUMRU

emrekipmen

  • *****
  • 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
  • Yer: Bodrum
Ynt: Susuz ve Sapsız..
« Yanıtla #3 : 20 Nisan 2011, 09:41:15 »
Vidalama düşünüyorsan haklısın, böyle kalabilir.
Her tür sert ağaçtan kabza olur, yeter ki çok taze olmasın- iyi kurumuş olsun..

Kipmen Sanat web sitesi

DUMRU

  • Hüseyin DUMRU 1982
  • ***
  • 1025
    • www.bozkirgezgini.com
  • Meslek: Eczane teknisyeni
  • Yer: Konya/Bozkır
Ynt: Susuz ve Sapsız..
« Yanıtla #4 : 20 Nisan 2011, 10:26:32 »
Ağacın sertliği biraz göreceli kalır ve her sert ağaç işlemeye ve desene uygun olmayabilir diye düşünmüştüm.?  ::)Bildiğiniz ağaçlardan isim verebilirseniz daha yarayışlı olabilir.:)
Yiğidin harman olduğu yerde doğmuşsam. Şu Uluçay'dan su içmişsem.. Namerdin sofrasına bağdaş kurup oturmam. Hüseyin DUMRU

emrekipmen

  • *****
  • 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
  • Yer: Bodrum
Ynt: Susuz ve Sapsız..
« Yanıtla #5 : 20 Nisan 2011, 10:53:02 »
Bildiklerim değil de kullandıklarımı sayayım, bildiklerimi saatlerce yazmak lazım gelir, kullandıklarımın listesi çok daha kısa  ;) :

Ceviz, portakal, fındık, zeytin (yemek için değil, hepsi bunların ağacı  :D), meşe, demir ağacı, sapelli, abanoz, afrika siyah ağacı, akçaağaç, amboyna, honduras gül ağacı, maun, box-elder, buckeye, mazı hatırlayabildiğim saplık malzemeler şimdiye kadar kullandığım, belki bikaç başka şeylerde vardır ama hatırlayamadım... Belki herkes şimdiye kadar kullandığı ahşap türlerini burada paylaşırsa daha iyi fikir sahibi olursunuz...

Kipmen Sanat web sitesi

DUMRU

  • Hüseyin DUMRU 1982
  • ***
  • 1025
    • www.bozkirgezgini.com
  • Meslek: Eczane teknisyeni
  • Yer: Konya/Bozkır
Ynt: Susuz ve Sapsız..
« Yanıtla #6 : 20 Nisan 2011, 11:00:29 »
Bu konu hakkında da yeni bir başlık açmak gerekli? Teşekkür ederim Emre usta..
Yiğidin harman olduğu yerde doğmuşsam. Şu Uluçay'dan su içmişsem.. Namerdin sofrasına bağdaş kurup oturmam. Hüseyin DUMRU