Bıçak Sanatı - Forum

Zımpara makinam

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9536
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
Ynt: Zımpara makinam
« Yanıtla #20 : 05 Temmuz 2010, 00:39:38 »
Valla, çok araştırdım mevzuları, en sonunda bulabildiğim yöntemler bunlar. Kurcaladıkça daha iyileri de çıkacak tabii...

Bugün işleri çok ilerlettim. Şimdi bir tek motorun dönüş yönünü ayarlamak ve kasnakları takmak kaldı. Aaa, bir de yay bulmak gerek bir yerlerden...

Neyse... Olacak, ilk çalıştırmaya az kaldı. Tabi kurcalanacak şeyler bundan fazla ama kullanmaya bir başlayayım da geris ihtiyaçlar ile birlikte şekillenecek.

Evet, bir fotoğraf:

Burada motorun bağlı olduğu plaka sağ tarafta menteşeli.
« Son Düzenleme: 05 Temmuz 2010, 00:41:57 Gönderen: deserteagle »
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9536
« Yanıtla #21 : 05 Temmuz 2010, 01:31:24 »
Masaüstüne bir diğer bağlama yöntemi de bu olabilir:

Namık Kemal
Instagram'da ben

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9536
« Yanıtla #22 : 05 Temmuz 2010, 15:25:39 »
Eveet.. Kayış ve yay buldum. Görünüşe göre yay için biraz daha mesafe bıraksam iyiymiş. Yay satan mekana tekrar gidip birkaç yay daha alabilirim.

Kayışı taktıktan sonra bir de anahtar kullanarak elektriksel bağlantıyı yaptım. Görünüşe göre benim sistemde de bir rezonans var. Ancak bunun motora takılı kendi yapımım olan kasnaktaki balanssızlıktan kaynaklandığını düşünüyorum. Öyle ise sorun değil. Aksi halde nedeni biraz daha aramam gerekiyor.
Namık Kemal
Instagram'da ben

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
  • Yer: Bodrum
« Yanıtla #23 : 05 Temmuz 2010, 16:15:41 »
Rezonansa bence tüm yapının iki dar ayak üzerinde olması neden oluyor. Bunu sanırım kenarlara doğru köşeler kaynaklayarak halledebilirsin. Umarım işe yarar, rezonans detay işlerde sıkıcı olabilr. Benim kasnaklarda yalpa var ama bu zımparanın rezonansa girmesine neden olmuyor, mil düzgün olduğu sürece, tekerler düzgün olduğu sürece ve yapı sağa sola esneme yapmıyorsa normalde rezonans olmamalı. Senin yapıyı sağa sola esneme ihtimalini yok etmen durumunda rezonans filan olmayacaktır bence. Kasnağın hafif bir yalpası olması dert olmamalı normalde...

Bu resimde bir başka alette yapılmış köşe var. Kanımca bu arkadaşın da rezonans problemi yardı...
« Son Düzenleme: 05 Temmuz 2010, 16:17:34 Gönderen: emrekipmen »

Kipmen Sanat web sitesi

« Yanıtla #24 : 05 Temmuz 2010, 17:25:26 »
Rezonansın nedenlerinin en başında motora bağlı ana kasnaktaki balansızlık sorunu gelir, önce bunu halledip sonra diğerlerine geçmeli. Ana kasnakta rezonans yok ise diğer avara kasnaklardaki yalpanın, eksen kaçıklığının zararı zımparalarken hissedilip ortaya çıkar, ama makinanın temelde titremesine ana neden değildir. Bence önce motora bağlı ana kasnağın kontrolü, eğer bunda rezonans varsa motora kasnak bağlıyken kasnağı boşta çevirip bir baknerede duruyorsa alta bir işaret koy, tekrar tekrar çevir.. hep aynı yerde duruyorsa tam karşısına bir ağırlık ekle yada aşağıda kalan ( işaretlediğin) yerden bir delik del, tekrar çevir yine aynıysa ya delik sayısını arttır yada karşısına koyduğun ağırlığı. Ne zaman ki farklı farklı yerlerde duruyorsa o zaman önemsenecek bir balans sorunu kalmamış demektir. Normalde motoru düz bir zemine koyup bağlamaksızın boşta çalıştırdığında motor hiç titremeden kaldığı yerde kalmalı, ama eğer titriyor ve gezmeye çalışıyorsa kesin balansı kaçıktır. Dediğim işlemleri yapmadan ve yaptıktan sonra denersen aradaki farkı daha iyi görürsün. Kolay gelsin.

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9536
« Yanıtla #25 : 05 Temmuz 2010, 17:28:21 »
Ben en iyisi motoru kayışsız çalıştırıp bakayım. Böylece hareket eden parça sayısı azalır. Zımpara tahrik kasnağını ve bunun bağlandığı mili döndürmeden deneyince tespit daha kolay olur. Aslında göz önüne almıyoruz ama mil eğik olsa amma da problem yaratır hani...
Namık Kemal
Instagram'da ben

« Yanıtla #26 : 05 Temmuz 2010, 17:33:04 »
Milde eğrilik olacağını sanmam olsada zaten o mesafede çift UCP yatakla zor hissedersin. Tornalanmadı mı?
Emrenin söylediği bağlantı desteklerini de daha önce http://www.bicaksanati.com/forum/ev-yapimi-gerecler/zimpara-makinasi-yapimi/msg4825/#msg4825 https://www.bicaksanati.com/forum/index.php?topic=1155.msg4825#msg4825  burada konuşmuştuk ( konuştuğumuz bölümün 3. sayfası). Yararı olacaktır bence, en azından avara makaralarda kaçıklık varsa onları zapteder.
« Son Düzenleme: 08 Mayıs 2017, 23:45:02 Gönderen: Eylem Cengiz »

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9536
« Yanıtla #27 : 05 Temmuz 2010, 21:41:58 »
Görünüşe göre vibrasyon sadece motora bağlı olan el yapımı kasnaktan.

Ben tabi bununla uğraşmayıp sistemi bitirdim ve ayağa kaldırdım. Görünen o ki şeritle birlikte çalışırken vibrasyon fark edilir seviyede değil. Vibrasyon ancak işkilli olunca önemsenecek seviyede.

Üçgen destekleri aslında hazırlamışken kaynak sırasında dalgınlığımdan unutmuştum. Ancak kaynağın acemisi olarak o kadar kalabalık bir kaynak yaptım ki bu parçaların kaynağı için biraz daha bekleyebilirim. Boya için sistemi sökünce önce o kaynaklar aradan çıkacak...

Bu gün iki seferde toplan altı farklı yay ve iki farklı kayış satın aldım. Yay, eğer gergi kolunu elle zor ayarlayabileceğiniz sertlikle ise doğru sertlikte demekmiş.

Üzerinde çalışılacak bir tek platen zımbırtısı kaldı.

Fotoğrafları hazırlayıp birazdan yayınlıyorum...

Namık Kemal
Instagram'da ben

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9536
« Yanıtla #28 : 05 Temmuz 2010, 22:30:38 »

Namık Kemal
Instagram'da ben

tarpoon

• 4739
« Yanıtla #29 : 05 Temmuz 2010, 23:09:10 »
hadı hayırlısı  Eylem  :) sonunda bıttı.. makınayı calıstırdınmı..? calıstırdıysan  bant donerken stabıl olarak duzmu dönuyor benımkınde cok hafıfbır sağ sol yalpalama var ama sebebını bulamadım..
“ İnsanları kandırmak, kandırılmış olduklarına ikna etmekten daha kolaydır ”    :)

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9536
« Yanıtla #30 : 05 Temmuz 2010, 23:19:00 »
Bende şeritte bir sorun yok. Gayet kararlı dönüyor.
Namık Kemal
Instagram'da ben

zafer

• 76
  • Yer: kocaeli
« Yanıtla #31 : 05 Temmuz 2010, 23:29:16 »
Eylem çok güzel gözüküyor, ellerine sağlık, gülegüle kullan.

« Yanıtla #32 : 06 Temmuz 2010, 01:40:04 »
Eline, koluna, ayağına sağlık çok güzel oldu ^-^ ^-^hadi geçmiş olsun, tadını çıkarmaya bak :2up

Soytürk Dönmez

• 4198
  • Meslek: Dövme Bıçak
  • Yer: İstanbul-Büyükçekmece
« Yanıtla #33 : 06 Temmuz 2010, 06:03:53 »
Eylem bey, yeni zımparanız hayırlı olsun, güle güle ve keyifle kullanın, harika görünüyor  :2up, müsadeniz olursa benim size zımpara ile ilgili sormak istediğim şeyler var; sanırım seramik zımpara kullanıyorsunuz, bunu Türkiyemizde bulma imanı var mı?Karaköyde araştırdım ama sonuca ulaşamadım, bileme için uygun mudur? kum aralığı nedir?ben taşla uğraşmaktan bıktım eğer kulanışlı ise makinemde birkaç değişiklik ile zımparaya geçmek istiyorum, bilemede zımpara kullanan  arkadşlar var ise fikirlerini paylaşırlarsa sevinirim, teşekkürler.

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9536
« Yanıtla #34 : 06 Temmuz 2010, 09:34:04 »
Bu ve elimdeki diğer şeritleri geçen sene Emre'nin yurt dışından verdiği siparişle beraber usaknifemaker.com'dan getirtmiştik. Adamlar ne kullanıyorlar, iyi ürünleri bir göreyim de ilerde yerli ürünler ile karşılaştırabileyim diye bir kaç farklı tipten az sayıda şerit almıştım.

Namık Kemal
Instagram'da ben

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
  • Yer: Bodrum
« Yanıtla #35 : 06 Temmuz 2010, 15:55:13 »
Eylem çok güzel görünüyor. Eh, artık şu aklındaki projeleri yapmaya başlarsın  :2up
Görünüşe göre Blaze bantı biraz kullanmışsın. Unutmadan, bu bantı en hızlı ayarda kullanmaya bak, yavaş ayarda hemen köreliyor. Bir de körelmiş  seramik banta en hızlı ayarda elden çıkarttığın eski bir eğe varsa onun bir kenarını bol bastırarak aşındır, seramik zımpara tanelerinin üst katmanı sıyrılıp taze keskin taneler açığa çıkıyor. Bu yöntemle onlarca bıçak çıkartıyor bir tanesi...

Ayrıca "platen" şeysi de harika olmuş...

Kipmen Sanat web sitesi

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9536
« Yanıtla #36 : 06 Temmuz 2010, 16:18:27 »
Akşama şeridin arkasındaki metal desteği de yaparsam güzel olacak.

Bant çok çalışmadı, daha üzerinde zımparaladığım metalin ancak biraz kiri kaldı. Yine de hız konusunda bir şey yapmam gerek. Hazır çalıştığını görmüşken kasnaklara bir operasyon düzenleyip yüksek devirlere çıkabilirim.
Namık Kemal
Instagram'da ben

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9536
« Yanıtla #37 : 08 Temmuz 2010, 16:09:11 »
Eee, şu kısımda yani tepsinin ayarlanmasında henüz halledemediğim sıkıntılar var. Sorun şu ki tepsiyi çok sıkı bir şekilde sabitleyemiyorum. Bu konuda bir gelişme elde edene kadar bu tipte bir düzeneği tavsiye ediyor olmayayım.

Namık Kemal
Instagram'da ben

« Yanıtla #38 : 08 Temmuz 2010, 17:34:22 »
Eylem sabitleme konusunda sorun yaşamanın tek nedeni kelebek somunlar, onlardan kurtulup anahtarla sıkılabilecek civata somun kullanırsan sabitlenecektir.

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9536
« Yanıtla #39 : 08 Temmuz 2010, 22:14:17 »
Aslında kelebekleri bakalit cıvatalar ile değiştirmiştim. Anbak böyle daha bile kötü oldu. Bunları ele sıkması daha da zormuş.

Cıvata kesin çözüm ama biraz da teslimiyet demek. Aklımda parçalar arasına sürtünmeyi arttırıcı bir şeyler koymak var. Belki böylece cıvatayı sıkmanın etkisizliği ortadan kalkar. İnce bir parça deri yine aklıma gelen bir çözüm, belki bisiklet şambreli de olabilir.
Namık Kemal
Instagram'da ben